Kapalı Kaynak Kodlu Ticari Yazılımların Gerçek Fiyatı

0
oktay
Herşey ÖzgürYazılım.org'un kurulma çalışmaları sırasında akla gelen bir fikirle başladı. Düşündük ki madem Türkiye'de kapalı kaynak kodlu ticari yazılımlara bu kadar para veriyoruz, küçük bir çalışma ile bu ürünlerin fiyatlarını objektif bir şekilde inceleyip sonuçta ulaşacağımızı düşündüğümüz dengesizlikleri gözler önüne serelim.

(Yazının tamamını http://www.ozguryazilim.org adresinde okuyabilirsiniz)

oktay

Görüşler

0
sundance
Eeee sevgili Windows dostları nereye kayboldunuz ? Hadi savunsanıza Micros~1`u. Yoksa yine XP yazısındaki gibi diyecek bir şey bulamıyor musunuz ?
0
FZ
Şimdi tüm teknik, politik tartışmaları bir yana bırakalım ve şu soruya cevap arayalım:

İlgili linkte gördüğüm kadar ile min. 20$'lik fark söz konusu ki bu sadece iki popüler ürün için yapılmış. Kimbilir diğer ürünlerde nasıl. Birilerinin bana bu farkı açıklamalarını bekliyorum. Evet ciddi ciddi bekliyorum. Ben neden bir Microsoft ürünü için bir ABD vatandaşının ödediğinden minimum 20$-25$ daha fazla ödemek zorundayım? Niye onbinlerce Türk vatandaşı bunu yapmak durumunda? Bunun gerekçelerini öğrenirsem gerçekten sevineceğim.

Verecek cevabı olanları bekliyorum.
0
anonim
Amerika Birlesik Devletlerinde warez kullanimin cezai yaptirimlari cok fazla, adamlar toplamda bizden cok daha fazla kar ediyorlar. Ve belki de bu yuzden populer bazi programlarin hala TURKCELERI yok. Mesela Macromedia Flash vs. Adam para kazanamadigi yere neden yatirim yapsin ki. Cevirmiyor, nasil olsa Besiktas pazarinda bile alenen yazilimlari korsanca satabiliyorlar Turkiye de. SIkIysa NY de satmayi deneyin bakalim noluyor :-) Sonucta bu ister elestirelim isterse sempatiyle bakalim onlar acisindan 'ticari' bir yatirim. Az cok bildigim 'kapitalizm' bana ticari yatirimlarin neticede 'kar' etmesi gerektigini soyluyor (kendim GNU/GPL yi savunurum, bunlarin avukatligini yapiyorum diye dusunmenizi istemem) .
Ha bir de isin su kIsmI var, o firmalarda calisan binlerce personel var, adamlar bu isten ekmek yiyorlar. Neden Amerikada daha ucuz bizde pahali diye dusunmek icin, oncelikle igneyi kendimize, cuvaldizi baskasina batirmamiz gerekli bence. Korsan yazilimlari onermemeli, kimseye de aha al sana bu programin kreki, seri nosu felam dememek lazIm. Bir gun olur bir bakarIz adamlarin yapmak istedigi uzaktan donanImsal kontrollu Palladium lar DunyanIn Resmi Isletim Sistemi oluvermis. Aha derler, verdin verdin warezleri bizde boyle yaptik. Bunlara malzeme vermemek gerekiyor.
Saygilarimla, murat.
0
sundance
Korsan yazılım olayını Türkiye`de başlatan da, bir gelişme, pazarı ele geçirme kampanyası olarak yürüten de Micros~1`dur! Ayrıca Türkiye`de zarar ediyoruz o zaman satabildiklerimize çakalım diye bir anlayış da kabul edilemez.

Bana kalsa zaten atalım bütün Windows uygulamalarını, her bir işimizi GPL yapalım, hem başımız daha az ağrır, hem birbirimize daha yakın oluruz. İnanır mısın dünyanın önde gelen FxP Warez sitelerinde accessim var, hiçbir warez indirmiyorum. Çünkü Linux kullanıyorum :)
0
oktay
Merhaba Anonim(!),

SIkIysa NY de satmayi deneyin bakalim noluyor :-) demissin. Seni uzmek istemem ama Manhattan''''in gobegi Union Square''''de adamlar tezgah acip satiyorlar CD''''leri. Hem de bizdeki gibi dandik CDR kopyalar olarak degil, ozel basilmis ve icinde mesela ''''Microsoft'''' urunlerinin veya ne bileyim Mcaromedia urunlerinin tamami olan CD''''ler. FIyat tabi ki Turkiyedeki kadar ucuz degil cunku insanlar yazilima para odemeye cok daha alisiklar. CD''''ler genelde tanesi 30 USD seviyesinde ve kapis kapis gidiyor.

OzgurYazilim.org''''daki yazinin ikinci bolumunde goreceksin ki Microsoft end user tabir ettigimiz biz kullanicilarin korsan yazilim elde etmesine engel olmak icin hicbirsey yapmiyor. Onlarin asil isi, asil paranin geldigi yer olan sirketler ile.
Bunlari da gozler onune serecegiz..

Az sonra.. dIn dIn.

oktay
0
anonim
Öncelikle: Kayit olmayi 2 kere denedim, ne mail geldi nede baska bir sey. Anonim olmayi ben secmedim yani :-) Ayrica ismim de yaziyor gorebileceginiz gibi yorumumun altinda, tarzIm da bellidir.
Konuya gireyim, Union Square'de adamlar CD leri satiyor olabilir, satiyorlardir da. Hayirli isler yani ne diyim? Sen program yazsan, senin programin KORSAN sekilde kullanilsa acaba bu kadar duyarsIz olabilir miydin? Kendin de soyledigin gibi orada (USA) 'insanlar yazilima para odemeye cok daha alisiklar' sa kendin kendini zaten ele veriyorsun. Benim anlatmak istedigim de eger biz bu kadar BEDAVACI bir millet olmasaydik [sakIn bunu OZGUR YAZILIM diye dayatmaya kalkmayIn biz bedavacIyIz burasi kesin! -bkz:buzdan jeton :-) ] belki de gercekten FZ arkadasimizin belirttigi gibi, her yazIlImda 10larca USD yi fazladan odemezdik. Bu donanImda bile gecerli. Ancak 3ncu dunya ulkelerinde k.kalanabilecek rezil urunleri Turkiye de satmiyorlar mI? Bunu QUANTUM hdd lerde bizzat yasayan ve en cok canI yananlardan biri de benim! Adam ne diyor biliyor musun (Maxtordan yanit geldi) Hddnize parca temin edemeyiz, gidin Ankarada customer bilmemnemiz var, megabayti bilmem kaç yüz dolardan sizin verilerinizi kurtarabilir! Be utanmaz, be ahlaksiz! Sen degilmiydin bunu 10 yIl parca bulundurma garantisi ile satan? Creative firmasI Ermenistan, Guney Kibrisi hatta GURCISTAN i Avrupa ulkesi sayip teknik destek veriyor internette, bizim 70 milyonluk her PC kullanicisi neredeyse Creativekolik olan ulkemize destek saglamiyor! Turkce bir sayfa, tek bir driver yok! Adamlara ileti gonderdim yanIt verme zahmetinde bile bulunmadIlar. Bu ornekler yukarida iken, Micros~1 un bize yaptIgI çok bile! En azIndan gerzekçe bir Türkçe de olsa, en azından TÜRKÇE! Haa, Linux ta Türkçe, doğru. Ama end user de yayginlasamadigi da bir gercek, ne yazIk ki.
Fakat, ah, yazIk demenin bir yararI yok. Bugüne dek bir çok web sitesi yaptim, hepsinde Linux hosting hizmeti aldim yayimlamak için, hiç gereği(!) yokken bile. Bugun resmi bir kurum portali yoneticiligi yapiyorum, footer.php de aylardir yaziyorum benim sitem en iyi LINUX ta goruntulenir diye.
Uste para verseler de MS urunlerini kullanan sitelerde sitelerimi host ettirmeyecegim de. Kendi açimdan da bir şeyler yapmak gerekiyor, elime saglam bir Hdd alacak para bulunca, direkt linux. Takayim Micros~1 a.
Ben dunyanin resmi isletim sistemi olmak isteyen CIA, Echelon bilmem ne bi dunya garip iliskilerin ta göbeginde yer alan bir firmaya para mara vermem, verdirmeyecegim de.
Budur.
Saygilarimla, Murat.
0
FZ
Ateş gibi, zıpkın gibi, çivi gibi bir yorum olmuş! FM sitesini sevmemin sebeplerinden biri de işte bu tip yorumlar ;-)
0
oktay
Merhaba Murat,

Ben ahlaki acidan sahsi kullanimimda hic bir sekilde korsan yazilim tabir edilen (Bu korsan kelimesi ile ilgili RMS''in cok guzel bir yazisi var) yazilimlari kullanmaktan cekinen bir insan degilim. Cok sukur en az iki senedir sadece Linux kullaniyorum ve sundance''in de dedigi gibi o tip seylere tenezzul etmeme gerek kalmiyor. Bedava olan bir urunun ne kadar kaliteli olabilecegini gordukce secimimden daha da memnun oluyorum her gecen gun.

Ben sahsi gorusumu soyledim bu konuda. Fakat kendimde yazilim yazan bir insan olarak kimseye de gidin su yazilimi parasini vermeden alin demem. Az da olsa calistigim sirketlere parali yazilim onerdigim dahi olmustur ( SecureCRT gibi). Eger programin lisansi parayla alinmasini gerektiriyorsa onu oyle almak durumundayiz. Sonucta GPL''de , BSD license da birer lisanstir. Biz onlarin bizim lisansimiza saygi gostermesini istiyorsak biz de onlarin lisanasina saygi gostermeliyiz demektir. Peki ne yapacagiz, 600 USD verip office mi satin alacagiz? Benim gucum sahsen ona yetmez. O zaman kullanmayacaksin.

Ayni seylerden bahsediyoruz ama farkli yerlerden sonuca ulasmaya calisiyoruz. Kesinlikle OZGUR YAZILIM adi altinda belesciligi kakalamak gibi birsey soz konusu degildir. Fakat ulkemiz sartlarinda eger OZGUR YAZILIM''in ozgurluk kismi hic olmasa bile BEDAVALIGINDAN dolayi kesinlikle hemen kullanimina gecilmelidir. Bence Turkiye''nin bu kadar bos seylere harcayacak bir kurusu dahi yoktur.

Bedava diye, veya cok duzgun kodlanmis diye veya isini goruyor diye veya da yazarini seviyorsun diye. Kisaca herhangi bir sebepten dolayi Ozgur yazilimi sectiktren sonra onun yaninda gelen ozgurlukleri zaten otomatik olarak aliyorsun.

Ve sunu da eklemek isterim. Gercek ozgurlugu tadmadan onun kiymetini bilmek kolay degildir. Hayvanat bahcesindeki aslanlarin bile dogada yakalanmis olani ile hayvanat bahcesinde dunyaya gelmis olani bir degildir. Bu yuzden bizim amacimiz elimizdeki her imkani kullanarak halkimizi ozgur yazilimla tanistirmak.

Bunu yaparken de senin gibi insanlara cok ihtiyacimiz var.

Ben tekrar kisaca union square''de satilan cd''lere doneyim. Onu sadece senin turkiyedeki yazilim durumununu o konuya indirgemene karsilik olarak soyledim. Kendim ahlaki acidan bundan rahatsizlik duymasam da herkesin dusundugunun aksine bu kapali kaynak kodlu yazilim sirketlerine YARAMASINDAN dolayi ben bu ucuz CD satma olayina karsiyim. Bir sonraki yazimda bunun nasil taktik olarak kullanildigini yazacagim.
Umarim kaale alip okursunuz.

Oktay
0
anonim
Sn.Oktay bey, bir sonraki yazInIzI tabii ki okuyacagim emin olabilirsiniz.
Demistim, bir resmi kurum portali yoneticisiyim halen, biraz once yemege cikarken bir vatandasi gordum alenen warez cd leri bu sehrin gobeginde cok buyuk bir rahatlikla satabiliyordu. Gittim baktim, iclerinde Linux Mandrake 9 CD leri de var. Saticiya dedim ''olm bu kadar warez cd satacagina al bunu bari tezgahIn önüne koy herkese de gerekirse maliyetine ver'' arkadasin yaniti ''abi bilmiyorlar ki kullanmayI'' oldu. Ama eminim duyarli insanlar sayesinde (tabii ki Linux da yerinde saymamali!) bu artIk masaustlerine (end user) inmeli. Haa kendim de acemiyim Linux ta ama hic korkmuyorum, kurmasini becerebiliyorsam kullanmasini da ogrenecegim :-)
Kendi capimda bir banner yaptim BeOS 5 PE icin, eminim kullanabilecek arkadaslar vardir indirmeleri icin URL sini veriyim. [ malsef fotoşapta yaptim Gimp de degil :-) ] Beosun baska bir siteye download linkini koymustum bir ay kadar once, bi baktim 217 download olmus buna o kadar sevindim ki... neyse. vaktim yok gec kaldim yoksa FZ yapacagim :-)
Saygilarimla, Murat.
Aydin Bld. Internet Servisi Yoneticisi
0
anonim
(pardon FZ degil FM yapacagim . Bu arada ben niye uyelik mailini alamadim ayri bir merak konumdur )
info@aydin-bld.gov.tr
0
oktay
Merhaba,
Su uyelik olayini bir daha dene de yine olmazsa yonetici arkadaslardan rica edelim manuel olarak halletsinler. (su manuel''e de bir turkce karsilik bulsunlar)

oktay
0
anonim
Sayin FM ve Oktay bey,
Uyelik icin 'enigmatrix' nickname ile bir basvuru yapmistim onun gelmemesinin nedeni benim MX ayarlarindaki bir sorun imis. Fakat bunu gidermem cok zor (uçan hdd 'm ile beraber bi dunya password da uçtu!). Birde 'murat09' diye dun denemistim ona da gelmediydi, o ise ISP deki bir sorun dolayisi ile imis, mail aksam saatlerinde geldi.
Simdi rica etsem sayin FM yoneticilerinden, bilmem olur mu ki, benim tercihim 'enigmatrix' nicknamemimi kullanmaktir, phpnuke.org da da nickname'im budur, acaba enigmatrix icin verdigim adres yerine bu adrese bir mail daha atabilirler mi. Olmazsa canlari sagolsun, ben yine de FM'ciyim ve oyle de kalacagim...
Saygilarla...
Murat
Türkçe driverI ve Destegi olmayan urunlere gIcIk olan adam
manuel : el ile desek olmaz. Beyin gucu olmadan el bilgisayar kullanamaz ki. zor is bu TDK nin yaptigi :-)
0
sundance
Valla az önce üyeliði denedim, mail tam da yerine gidiyor. Sanýrým yanlýþ filan yazdýnýz.
0
anonim
> Peki ne yapacagiz, 600 USD verip office mi satin alacagiz? Benim gucum sahsen ona yetmez. O zaman kullanmayacaksin.


Bir teklifim var. Mesela Shibumi gibi MS taraftari arkadaslarimiz, ki saniyorum onlarda demet demet para var, bunlardan satin alip bize hediye etsinler.
Olmaz mi ? bol keseden MS iyidir diyerekten atmak kolay.. O kadar hoslarina gidiyorsa alip bize birer tane hediye etsinler..

Bundan bana bir PhotoShop, Visual Studio, Office 10 vs. hediye etmeyen MS papaganlarinin sozlerini kaale almayacagimi da deklare ederim mutemadiyen..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Cumhurbaşkanı Sezer İnternete Sansürü Onayladı

FZ

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" ile 5652 sayılı "Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Değiştirilerek Kabulüne İlişkin Kanun"u onayladı.

Kurunun yanında yaş da yanar mı desek, Internet'i sebze meyve gibi gören zihniyet ile daha nereye kadar mı desek, ne desek?

Devlet ÇEAŞ'ın şifresini çözemedi

sundance

HaberTürk'de yeralan habere göre, el koyulan ÇEAŞ'ın abone bilgilerinin tutulduğu AS400 sistemi bilinmeyen kişilerce sabote edilmiş ve sisteme şifre konulmuş :))) Sözkonusu şifre çözülemediğinden şu anda abone bilgilelerine ve kayıtlara ulaşılamıyormuş.

Yazık...

Üniversiteler, Apache ve GNU üstüne düşünceler

FZ

Kardeşimin dikkatimi çekmesi üzerine birkaç üniversitenin kütüphanesinde bir arama tarama işine giriştim.

Arama konum şu anda web sunucu pazarını ezici bir üstünlükle elinde bulunduran Apache Web Sunucusu yazılımı idi.

Önce İTÜ'nün kütüphanesinde bir arama yaptım ve karşıma gelen sonuçları gayet doğal karşıladım. Her iki sonuç da doğrudan Apache web sunucusu ile ilgili idi.

AB Gerçekten de Yazılım Patentlerini Reddeti Mi?

FZ

AB reddetti demiştik ama son yazılanlara bakılacak olursa durum o kadar net ve belirgin değil:

Yazılımlar gerçekten de patentlenemez mi? Patent kanununda her ne kadar aksi yönde hüküm bulunuyormuş gibi görünse de Türkiye’nin imza attığı Avrupa Patent Sözleşmesi kapsamında alınan Avrupa patentleri incelendiğinde fiili durumun hiç te yazılıp çizildiği gibi olmadığını rahatlıkla görebilirsiniz.

Çocuğa devlet böyle mi öğretilir?

FZ

Tarih Vakfı ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından 2002'nin Mayıs ayından beri yürütülen 'Ders Kitaplarında İnsan Hakları Projesi' kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı'na sunulmak üzere bir rapor hazırlandı. Tarih Vakfı Başkanı Orhan Silier, incelemeye katılan hukukçuların ders kitaplarını 'ayıplı mal' olarak nitelediğini belirterek değişim sürecinin yavaş ilerlediğini, kitapların değişiminin 2009'u bulacağını söyledi.