Java: Nerede Kullanmalı, Nerede Kullanmamalı?

0
FZ
Verilytics'te kıdemli sistem mühendisi olarak çalışan Adam Ronthal Java ile ilgili makalesinde bu programlama dilinin (ve platformunun) nerede işe yaradığını ve nerede problem çıkardığını gerçek hayatta karşısına çıkan somut senaryolara dayanarak anlatıyor ve çarpıcı örnekler veriyor. Ağ programlamadan uzaktan yönetime, yüksek trafikli bir web sitesinin optimizasyonundan üçüncü parti araçlara dek pek çok farklı alandan örnekler verip kıyaslamalar yapan Ronthal, yeri geldiğinde Perl gibi programlama dillerinin, yeri geldiğinde wget gibi belli bir hedefe yönelik uzmanlaşmış programların çok daha iyi çözüm sunabildiklerine değiniyor.

Görüşler

0
malkocoglu
Probleme uygun arac kullanilmasi cok onemli, katiliyorum. Java dili 'yeteri kadar iyi' bir dil olarak, C++'dan kurtulmamizi sagladi, o yuzden mutesekkiriz. Tabii ki Java'nin bazi eksikleri var. Ayrica, burada biz derken OLTP kodcularindan bahsediyorum, her nasilsa bu kultur C sözdizim (syntax) yapisi olmayan bir dili katiyen kullanmaz. Boyle olunca, C yapisina benzeyen dillerden, kendi copunu toplayan ve bizi hafiza yonetimi yapmaktan kurtaran Java'ya tabiati ile dort elle sarilmak gerekti, sonuclar iyi de oldu.

Ama Java'nin istisna (exception) yapisi beni hala cildirtiyor. Islev taniminin yanina istisna niye konuyor kardesim? Aaaarrrhh!

0
omniheurist
Bir islevin calismasi sirasinda meydana gelebilecek istisnalarin o islemin taniminda olmasinin avantajlarini sanirim herkes biliyordur, sence kotu yanlarını aciklayabilir misin?
0
malkocoglu

Sizin de dediginiz gibi, kod yazildiktan sonra bakinca, islevin hangi istisna firlattigi belgelenmis oluyor, bu guzel.

Fakat, kod yazarken, hele hele yap-boz seklinde kodlama hem de bir yandan azicik tasarim islemi devam ediyorsa, islev imzasi surekli degisebilir. Java kullanirken, bir tek 'new xxException' ibaresi ekleyince, o islevi cagiran 10 tane oteki islevde zincirleme olarak xxException tanimini eklemek gerekiyor. Bu cok hammaliyesi olan bir is.

Ruby, Eiffel gibi dillerde istisna atilir, istisna ismi islev imzasina eklenmez. Boylece daha hizli kodlamak mumkun oluyor. Guclu tip kontrolu bildirgec seviyesinde kontrol edilmeli, bunda hemfikirim, fakat istisna seviyesinde guclu top kontrolu biraz fazla bence.

Saygilar,

0
malkocoglu
Guclu top, güçlü tip olacakti.. :) Duzeltirim.
0
omniheurist
Ruby, Eiffel gibi dillerde istisna atilir, istisna ismi islev imzasina eklenmez

Eğer bütün istisnalarini RuntimeException sinifindan turetirsen ayni sekilde Java'da da istisna tanimlama, zorunlu yakalama gibi yan etkilerden kurtulabilirsin.
0
malkocoglu
Surekli RuntimeException kullanmayan etrafta bircok kod var; Bu kodlari kullaninca mecburen bazi standartlari takip etmek zorunda kaliyorsunuz. Bizce hatali olan burada. Dil, yanlis yapmak icin bir imkan saglamis.

Saygilar,
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

JBuilder'ın Kodları Açılmıyor

freethings

Geçtiğimiz günlerde Borland'dan bir bilgi verilmemesine karşın TheRegister.com'da geçen, Borland JBuilder'ın kaynak kodlarının açılacağı haberi, Borland tarafından doğrulanmadı.

Java SE 6 çıktı

bozokhun

Uzun süredir beklenen Java SE 6 sonunda çıktı. Bir çok yeni özelliğin yanısıra performans artışlarıyla da gündemde olan Java SE 6'yı NetBeans 5.5 ile beraber indirebilirsiniz.

J2EE ve Java Piyasası: 2005 değerlendirmesi ve 2006 tahminleri

innaw

Burada Javalobby'nin 2005'te yayınladığı 46 haber postasında bağ verilen makalelerin aylık toplu bir listesi bulunuyor.

ONJava'da da 2005'in kısa bir değerlendirmesi yapılmış. 2006'ya ilişkin tahminleri ise buradan alalım.

Kitap: Kurumsal Java Çıktı

malkocoglu_3

Servis tarafı Java çözümlerini örnekli ve uygulamalı olarak anlatan Kurumsal Java adlı kitabımız çıktı. Kitap tamamen JBoss, Spring, ITracker, JmxMonitor gibi açık yazılım ürünleri üzerinden ve konuları hakkında yazılmıştır. Kitabın içindekiler listesi buradadır.

Java ile Cep Telefonlarına Yönelik Uygulama Geliştirme - 1

FZ

``Ne? Hala Java uyumlu bir telefonunuz yok mu? Çok da dert etmeyin. Araştırmalar, 2006 yılına kadar tüm cep telefonu modellerinin Java uyumlu olacağında hemfikir. Peki, geliştirici olarak bize düşen ne? Tabi ki bu cihazları sefil kullanıcıların ihtiyaçlarına ve de çoğunlukla eğlencelerine uygun şekilde programlamak. Cep telefonlarımızı, kıstlı da olsa birer bilgisayar haline getirecek bu teknolojiyle bu güne kadar neler yapıldığını ve neler yapılabileceğini görmek istiyorsanız midlet.org adresini hemen ziyaret edin (tamam, önce yazıyı okumayı bitirin, sonra ziyaret edin - ve evet, ileride oyun da yazacağız!)´´

Selem Delül´ün J2ME teknolojisi ile cep telefonu programlama konusunu ele alacağı yazı dizisinin ilk bölümünün devamını ileriseviye.org sitesinde okuyabilirsiniz.