Internet Erişimi: DialUp - ADSL - Kablo - Superonline Skyrunner vs. ?

0
larweda
Son günlerde hepimiz bir taşınma/yer değiştirme olayı yaşadığımız için hep beraber internet bağlantısı alternatifleri araştırmaya giriştik. Aslında ortalıkta envai çeşit (dial-up, leased line, ADSL, ISDN, X25, uydu) alternatif olmasına karşın bir de acı bir gerçek var ki, Türkiye'de hiç bir uygun (hızlı, makul fiyatlı, stabil) internet bağlantı alternatifi yok! Burada olan alternatifler hakkındaki düşüncelerimi paylaşıp, tüm FM dostlarının da düşüncelerini ve tecrübelerini öğrenmek isterim:
ADSL:
Eski mekanımızda TTNET ADSL kullanırken, Turk Telekom'un politikası yüzünden o ADSL'i başka bir adrese taşayamazken, uzunca bir süredir sonlanamayan TTNET ADSL ihalesi (yaklaşık 2 senedir) sebebiyle de başka herhangi bir adreste boş ADSL port'u alamadığımız için aslında en güzel çözüm gibi görünen ADSL alternatif'i pratikte yok. Sonuç olarak, ne yazık ki tahminen uzun bir süre daha ADSL kullanma şansımız kalmayacak.

Kablonet - UltraTV vs.:
Kablonet, kağıt üzerinde ADSL'den sonra en mantıklı çözüm olarak karşımıza çıkıyor, ancak orada da bir Türk Telekom amatörlüğü ile karşı karşıya kalıyorsunuz, (her ne kadar Kable internet hizmetini TT kendisi vermese de işin içinde mutlaka var) Gidiyorsunuz ben kablonet istiyorum diye, sokağınızda altyapı olmadığı cevabını alıyorsunuz, ne zaman olur peki diye soruyorsunuz, çoğunlukla belirsiz olduğu, yeterli talep olduğu zaman altyapı döşeneceği cevabını alıyorsunuz, yani eğer şansınız varsa, ve sokağınızda internet bağlantısı olsun isteyen yeterince insan varsa, o zaman bir Kablo internet kullanıcısı olabiliyorsunuz.

Superonline - Digiturk - Eutelsat Skyrunner:
Yeni verilmeye başlanan bir hizmet Skyrunner. Aslında benim bu yazıyı ilk yazma sebebim de Skyrunner'ın öğrenebildiğim detaylarını anlatmaktı. Şimdi olay şu şekilde: Evinize ya da apartmanınıza bir Digiturk anteni kuruluyor, (Digiturk abonesiyseniz gerek kalmıyor, değilseniz de anten kurulunca digiturk abonesi olmak zorunda değilsiniz), yanına bir de Superonline dial-up aboneliği veriyorlar, yine dial-up'la internet'e bağlanıyorsunuz, ancak dial-up bağlantısı sadece upload için, internet çıkışınızın download'ı ise uydudan. Bu bağlamda upload hızınız 56K, download hızınız ise 512K oluyor. Kulağa çok güzel geliyor değil mi? Ancak biraz incelediğinizde olayın rengi maalesef değişiyor: 1. ufak detay, download hızınız 512K olmasına rağmen Superonline bunu belirli bir limite kadar garanti ediyor, yani Silver paket alırsanız (şu anda ayda 69 milyon+KDV) 400MB sonra, gold paket alırsanız (şu anda ayda 159 milyon+KDV) 1GB sonra download hızınız 512K olmaktan vazgeçiyor, tüm abonelerin ortak kullandığı bir havuzdan size ne düşerse o olmaya başlıyor, daha önce bir şekilde broadband kullanmış olanlar bilir, 400 MB ya da 1 GB hiç de yeterli limitler değil, hele bir de 512K'lık hızı düşünürseniz 1-2 gün gibi bir sürede rahatlıkla doldurabileceğiniz limitler. Eee, ben gönlümce download'ı psikopata bağlayamayacaksam niye o kadar yatırım yapıyim ki yok modem, yok uydu anteni yok kurulum parası vs. Bir de bunun üstüne sürekli kullanımda olması gereken bir dial-up bağlantı, yani sürekli meşgul bir telefon hattı ve ay sonunda gelen güzel bir telefon faturası da eklenince, teknoloji ne kadar güzel olursa olsun hiç akıl karı olmuyor. Yani Skyrunner'ı da elemiş oluyoruz.

Leased line, X25 zaten sadece büyük ölçekli kullaıcıları hedefleyen alternatifler durumunda, ISDN'e ise Turk Telekom sadece birçok telefon hattı ihtiyacı duyan işyerleri için uygunmuş muamelesi kalıyor.

DialUp
Sonuçta elimize kala kala yadigar dial-up teknolojisi kalıyor, memlekette bin çeşit teknoloji olmasına karşın, memleketin en büyük, en gelişmiş şehrinde bunlar arasında en eski olana mahkum oluyorsunuz. Şimdi bu reva mıdır? Böyle bir ortamda Internet Türkiye'de gelişmiyor abi, Turk insanının kafası Internet olayına yeterince basmıyor abi demek doğru mudur? Değildir.

Nokta.

Görüşler

0
anonim
ilk once acikcasi cok ilgi cekici bir yazi dizisi olmus, eger vaktin varsa bu konulari daha da acarsan (fakat benim gibi teknik bilgisi kit insanlar icin okunabilecek duzeyde olacak sekilde) muhtesem olur...

bu arada kablonet'in fiyaskolarini unutmussun
2 sene onceki fiyatla simdi fiyata bak
bir de 2 sene once sagladiklari hizla simdiki hiza bak

dial up deligine diger bir banttan bakacak olursak ben hic 56000bps'den baglandigimi hatirlamiyorum...
not: yaklasik 4 yildir aktif olarak netteyim...

iyi calismalar...
0
anonim
s/yazi dizisi/yazi/g
0
cayfer
Aslında larweda`nın yazdıklarıyla doğrudan ilgili değil ama memleketin en gelişmiş şehri sözünü okuyunca dayanamadım. Bağışlayın


İki yıl kadar önce NewYork`un göbeğinde (Manhattan) kurulu bir sistemi gene Manhattan`da bir başka adrese taşıyorduk. Manhattan`ın göbeği dediysem, tam göbeği. Central Park ile 5. Cadde köşesinde, IBM`in gökdeleninin yanında.


Eski ofiste kiralık hattı aldığımız firmaya taşınma operasyonundan iki ay önceden haber verilmiş olmasına ve defalarca teyid edilmiş olmasına rağmen taşınma gününde hattı aktaramadılar. Aktaramadıkları gibi aktarma işi için daha 2-3 aya gerek olduğunu söylediler.


Bunun üzerine sözleşmeyi iptal ettik (bu arada bu iptalden sonra bir yıl kadar daha fatura gelmeye devam etti. Her arayışımızda pardon, bilgisayar hatası deyip faturayı iptal ettiler). Ne de olsa NY`un göbeğindeydik. Hemen DSL başvurusu yaptık. Telefonda adres söyledik, kat söyledik, biraz klavye sesi dinledik ve sonunda tamam, sizin orada alt yapı var dediler. iki üç gün sonra kuryeyle DSL modem geldi. ondan 2-3 gün sonra da bir adam geldi bağlıcam diye. bağlayamadı. başkasını gonderdiler 2-3 gün sonra, o da yapamadı. 10 gün geçmişti ki oldukça gelişmiş görünen aletlerle bir adam geldi, ölçtü biçti ve buraya DSL olmaz! dedi ve gitti. Peşinden epey koştuktan sonra Verizon firması bize DSL veremeyeceğini, başvuruyu iptal ettiklerini ve bizden herhangi bir ücret talep etmeyeceklerini söylediler. Modem hala bizde duruyor!


NY`un göbeğindeydik! Hemen hemen her otobüsün üzerinde yer alan reklama dayanarak Time-Warner`un kablo-net servisine başvurduk. Gene adres söyledik. gene tamam dediler. 1 ay kadar sonrasına gün verdiler. talep çokmuş.. neyse, günü geldi bir telefon aldık: Sizin büro 23. kattaymış, oraya kablo-net hizmeti veremeyiz, ısrar ederseniz 6.katın üzerindeki her foot için bilmem kaç yüz dolar isteriz dediler.

Manhattan gibi yerde 6.kat üzerine servis vermemekle potansiyel müşterilerinizin yüzde 80`ini falan gözardı etmiş olursunuz. Bizim büro civardaki küçük binalardan birinin 23. katindaydi. Bina 50 katlı.



Tabii bu arada insanların e-postalarını falan okuyabilmeleri için erişim gerekliydi tabii ki. Açıkçası tarayıcısının falan özel olmasından çekinip AOL yerine Earthlink (Manhattan bölgesindeki en populer servis sağlayıcıymış)den abonelik aldık. Birincisi 56K falan yalandı. çevirmelerimizin çoğunda 14400 (evet yanlış okumadınız: 14400) bağlanabiliyorduk. 33600 yakalarsak seviniyorduk ama bir saatten fazla bağlı kalamayacağımız için de için için tedirgindik. Bağlantının ne zaman kopacağı hiç belli olmuyordu. İlginç bir şekilde de her 10 dakikada bir (bu süre kesindir) DNS göçüyordu. DNS çöküntüsü 30 saniye kadar sürüp düzeliyordu.


Earthlink destek hatlarını aramaksa tam bir kabustu. Zaten 2-3 denemeden sonra bundan tamamen vazgeçiyorsunuz.


Sonunda Washington`daki bir firmadan kiraladığımız hatla internet hizmetini başlatmayi başardık. Onlar nasıl becerdiyse ofise kiralik hat çektirdiler.


Bu arada aynı ofis için yaptığımız ISDN başvurusunun 2 gün içinde karşılandığını da belirtmeliyim.

Bunun yanında belirtmem gereken bir konu daha var: Bilkent Universitesi olarak bir perşembe günü TT`ye müracaat ettik. Aynı gün ücretini yatırdık. Cumartesi sabahı teknisyenler geldi. Pztesi günü ISDN`imiz çalışıyordu!


Ben de biliyorum ABD`nin her yerinde böyle rezalet olmadığını ama bunlar benim yaşadıklarım. Amerikanın en büyük şehrinin göbeğinde...

Sevgiler

0
sundance
Valla bence Internet olarak muhasir medeniyetlerin bircogunun onundeyiz. Bildigim kadariyla, Italya`nin mesela SOL ayarinda bir tek ISP`si bile yok, veya Internet uzerindeki bir Fransiza en az on Turk dusuyor (inanmayan ICQ`a baksin :p), gecen seneye kadar Ingiltere`nin %90`?na DSL hizmeti verilemiyordu bile vs. vs.

O yuzden biraz da insafli olmak lazim. Can hocamizin da belirttigi gibi butun dunya biraz naif kaliyor bizim gibi geeklerin ihtiyaclarini karsilamakta.

Ote yandan Sky Runner rezaletini (512K hat yaklasik olarak saatte 180Mb demek, bu da iki saatlik bir download ile aylik kotayi doldurmak demek) kiniyorum. Resmen dag fare dogurdu.

Ote yandan,Kablonet Abonelerini de kiniyorum, bundan bir sene once 40-50K hizlari gorurken hickimse cikip da `benim sozlesmemde 64/16 yaziyor, bunu legal sinirlarina getir` demiyordu. Aksine tanidigim hemen herkes, TTNet yaptirim koyana kadar kablonetlerini uncap edip bu hatti da 2Mbit lease line gibi kullanirken de hickimse sesini cikartmiyordu. Eeee, o zaman isin sonucunun buralara varacagi akil edilmiyor muydu ? Veya gunde min 8-10 saat Internet`e bagli olan herkes icin Kablonet`in 56 milyonu (dial up ile karsilastirildiginda) hala cok mantikli degil mi ?

Birilerine bir seyleri, haketmeden veya bedavaya verirseniz alacaginiz tek sey nankorluk olur.
0
anonim
olayı baska taraflara saptırmak istemem ama asıl daha önemli olan internetin niye kullanıldığı biraz bill gates'in hickimsenin 640 K dan fazla ram'e ihtiyac duyacagını zannetmiyorum demesi gibi olacak farkındayım ama bana 56 k dial up pek cok seye yeter gibi geliyor. elimde 2 Mbit leased line olsa yapacağım tek şey film ve müzik indirmek olurdu gibi geliyor ve istanbula her eve bu hizmeti getirseniz %95 bu amaca hizmet ederdi hatalıysam ve haksızlık ediyorsam soyleyin

oeylem, login olma üşengeci
0
anonim
Eğer ev kullanıcılarının genelinde 2Mbit hat olsaydı dünyadaki iletişim ve ticaret anlayışı da köklü bir biçimde değişmiş olurdu, bunun sonucu olarak da senin 2Mbit ile yapabileceklerin film ve müzik indirmekten çok daha öteye geçerdi. Muhtemelen 2Mbit hatlara sahip olduğumuzda da durum şimdikinden pek farklı olmayacak, bu sefer 2GBit hatlara ulaşmaktan bahsedeceğiz çünkü hayal ettiğimiz uygulamalar bu genişliği gerektirmeye başlayacak. Ama kesin bir gerçek var o da 56k hızının artık aşılması gerektiği, hele ki .NET ile beraber gelen yazılımların satılması yerine kiralanması düşüncesi hayata geçirilebilmek isteniyorsa.
0
anonim
Ucretlerden laf acilmisken , 1994-95'ten beri internet baglantim var ,
1994-95 28800 USR EgeUniversitesi yillik $400+telefon ucreti
Raksnet Beta Tester 0882 Beta tester Ucretsiz,sure siniri telefon ucreti yok 2ay, 2 ay sonra raksnet aylik 40$ + 10$(0822) icin 1 yil kadar telefon siniri olmadan internet baglantisi , sonra 10 kadar ISP 33.6 USR Courier , en son kablonet,

Acikcasi kablonet baglantisi su ana kadar kullandigim en huzurlu , en rahat internet baglantisi , tamam programlarda baglanti seklini secerken ISDN olarak seciyoruz, Jargon'a turkishCable diye 128/32 yeni bir baglanti sekli eklendi , ama yinede diger alternatifler arasinda en iyisi diye dusunuyorum ,

0
petkutin
Turkiye ile mukayese icin iyi ve kotu deneyimlerimden olusan Amerika'da ki broadband anilarimi sizinle paylasayim istedim. Washington bolgesinde New York'tan cok daha iyi servis alsakta, buradaki aksakliklar da bazen insana sac yoldurtuyor.

Amerika'da hizli baglanti maceram calistigim (eski) sirketin bir DSL saglayicisyla anlasip isteyene bedava servis verdigini ogrenmemle basladi. 4-5 ay kesintilerine lanet ederek kullandigim bu hat (o siralar ders calistigim icin sabahin erken saatlerine kadar hatti kullaniyordum, ve her gece saat 1-2 arasi kesinti oluyordu) bizim sirketin, DSL saglayacisinin borcunu odememesi uzerine pat diye kesiliverdi. AOL'a geri dondukten bir kac gun sonra bedava DSL'in, dial-up'tan tatli oldugunu gordum :), ve yeni arayislara girdim. Kablolu televizyon saglayicimizin bizim oralara kablo modem servisi vermeye basladigini ogrenip hemen telefona sarildim ve ilk musterilerinden biri oldum. Eve gelen teknisyen baglantiyi gayet guzel yapmasina ragmen, iki bilgisayari birbirine baglayip bir ev ici network olusturmami kavrayamamisti.Kablo modemin iki bilgisayara birden hizmet veremeyicegini hukmettikten sonra, oturda seyret nasil oluyor diyerek, ayarlarin nasil yapildigini ona da gosterdim.

COX sirketi ile DSL'i aratir gunler iste bundan sonra basladi. Her ne kadar gunduzleri baglantinin iyi olduguna dair bir rivayet olsada her aksam eve geldigimde cok yavas bir hat ile cebellesiyordum. Bir gun televizyon ile beraber kablo-modem hattida gitti, ve 15 gun gelmedi. Her gun birkac kere telefon etmeme ragmen ne yaptiysam hatti duzelttiremedim. Daha onceden deneyimli oldugumdan, fatura kesmemeleri konusunda onlari uyarip ustune 1 aylik abonelik kopardim. O gunden sonra her birkac gunde bir baglanti koptu, ve bu iskence biz oradan tasinana kadar devam etti. Bu servise yaklasik ayda $30 odedim.

Yeni evimize tasinmadan once aradigim kablolu televizyon sirketi Comcast'in anlastigi @Home sayesinde biraz daha pahaliyada olsa da (~$40) cok duzgun ve hizli bir baglantiya kavustuk. Biz abone olduktan yaklasik 2 ay sonra @Home iflas etti ama isi devralan Comcast bugune kadar hic sorunsuz bu isi yurutmeye devam etti. Biraz once test ettigimde 1.6 Mbps gorunuyordu.

Sozun kisasi burada da bulundugunuz bolgedeki saglayiciya bagli olarak, iyi (COMCAST) ya da berbat (COX) bir deneyim edinebiliyorsunuz.
0
ebola
>Turk Telekom'un politikası yüzünden o ADSL'i
>başka bir adrese taşayamazken
ilginc bu muhabbete news tede birkac kere rastladim. Biz bu isi basardik. Nisantasindan Sisli'ye aDSL hattimizi aktardik. Belki ayni santral icinde oldugu icin mumkun olmustur.

Tabi bu isin yaklasik 2,5 ayda yuzlerce kez telefon ederek, dort bes degisik PTT subesine dilekce vererek, yuzyuze goruserek oldugunu anlatmaya gerek yok sanirim. Tam bir sinir harbi idi :-). Neredeyse kiz arkadasimla ayriliyorduk...

aDSL herseye ragmen su anda turkiyede en uygun cozum.. Umarim birileri secim bahanesi ile ihaleyi birilerine peskes ceker bir an once yeni hatlar cikar.
0
anonim
Oncelikle Telekom'un gercek adi tenekekom olup biz burada bu adla anacagiz. Haberdar olasiniz.

Tenekekom gobegini kasimaktan baska bir halt etmeyen bir muessesedir netekim. Gecen hafta bu dertlerden bikip paraysa para diyerekten LeasedLine almak icin basvuruda bulunduk. Fakat bir allahin kulu cikip bu size su kadara patlar diyemedi. Yani buradaki tenekekom personeli daha bunun fiyatini bile bilmiyor.

Simdi bunlarin karsilastirmasini yapiyorsunuz. Hangisi kotunun iyisi diyerek. Zavalli yurdum insani..

Ha bu arada gormus oldugumuz uzere ABD bile gulluk gulistanlik degil. T3 ile baglanan ev kullanicilarindan soz ederken bu tecrubeler bana enteresan geldi.

.NET icin kapisirken, XML'in getirecegi extra yukten bahsediyorduk. Bazi arkadaslarda teknolojinin daha hizli baglantilar saglayacagini iddia ediyordu. Oysa bu orneklerden de gorulecegi gibi bu oyle Gates efendi daha cok para kazansin diye IT sektorunun bogusmasina benzemiyor. Telekom sirketleri zaten krizdeyken birde broadband yatirimlari yapmak pek mumkun degil. Fiber, DSL gibi teknolojiler pratikte cok eziyetli seyler. 6. Kattan yukariya verilememe gibi durumlar bundan kaynaklaniyor. Hal boyleyken birde hovardaca XML tabanli yatirimlar ne kadar tutar allah bilir.

Diger bir konuda SkyRunner. Skyrunner Eutelsat'in. Superonline ile hic bir baglantisi yok. Bir tur porxy hizmeti sagliyor. Siz SOL'u hic ise bulastirmadan dogrudan Italya'dan bu hizmeti alabilirsiniz. Size gerekli olan sadece bir DVB-IP karti. Siemens uyumlu bir tane alirsaniz Linux'la da sorunsuz calisir. Superonline'in derdi sizi keklemek. Sizin adiniza abonelik ucreti yatirip para toplayacak.

DSL ihalesine fesat karismis. Fakat Tenekekom bunun Eylul'de faaliyete gececegine israr ediyor.

Ev kullanicilarinin geneline 2 MBit vermek icin hepsine fiber kablo cekmeniz lazim. Bu gunku durumda pek fazla rentable degil. Diger yandan bu 2 MBitler toplaninca tipik bir mahalle icin hemencecik 2 Gigabit ediverir. Bir Mecidiyekoy, Etiler Sisli olarak bakarsaniz, bu kolayca bilmem kac Gigabaytlara ulasir. Sonucta sehri yuzlerce Gigabitle internete baglamaniz gerekir. Halbuki Fiber kablonun pratikte bant genisligi 50 Gigabit kadar. Ana BackBone icin gerekecek olan daha yuksek hizlari temin etmek su gun icin cok pahali ve hemen hic bir ev kullanicisi bunu onumuzdeki .NET'in yayginlasmasi dusunulen kisa donemde finanse edemez. Eger 3G tutmus olsaydi belki biraz.

Mevcut baglantilari mantikli kullanmaktan baska pek bir secenegimiz yok. Onumuzdeki 3 yil icin baglanti hizlarimizin cok artacagi kesin. En azindan 3-4 kat artacak fakat bu hadi diyelim 256K olacak. Fakat bu bile yeterli degil. Simdi Dial-up'cularin 128K ADSL'e aserdikleri gibi yarinda 2MBit E1/T1'e asermeye baslariz.

Bir diger sorunda su. Ortalama simultane 400 ev kullanicisina hizmet veren bir sitenin trafik ihtiyaci yaklasik 2 MBit civarinda. Bu hizi saglamak nispeten kolay. Fakat bunlarin hepsi 512K ile baglanirsa 100 MBit saglamaniz gerekecek. Buda biraz zor. 8-16 Processorlu makineler isteyebilir. Bir S/390'nin max bant genisligi 600MB/sn. Buda sorunun abonelere broadbant tasimaktan daha fazla oldugunu gosteriyor saniyorum. ISP'lerin vs. altyapilarini cok gelistirmeleri gerekecek. Hosting icin cok cok daha buyuk yatirimlar yapmaniz gerekecek. Buda dogrudan maliyet olarak yansiyacak. Sonucta bunun hazmedilmesi global durgunluk icinde, bilhassa telekom krizi yasanan bu gunlerde cok zor gorunuyor..
0
anonim
>Buda biraz zor. 8-16 Processorlu makineler isteyebilir. Bir S/390'nin max bant genisligi 600MB/sn. Buda sorunun abonelere broadbant tasimaktan daha fazla oldugunu gosteriyor saniyorum.

Burada ne demek istedigini anlamadim. ISP`ler Internet`i dagitmak icin Firewall disinda (ki cogu hardware kullaniyor) neden makina/cpu kullansinlar ki ? Bu routerlarin gorevi. Ote yandan sizing acisindan da SUN, Gigabit basina bir CPU oneriyor ve 450Mhz RISC islemciye sahip Netra T1`ler (SUN`in giris seviyesi makinalari) 100Mbit`e kadar trafigi firewall olarak kaldirabiliyorlar.

0
anonim
Iyi hosta, ISP'lerin vs. bu donanimlara harcayacaklari para nasil geri donecek ? Su anda ortalama bir Web hizmeti icin 2-3K kadar bir donanim masrafi yeterli oluyor. Malum hosting meselesi. Su halde ISP'lerin ettigi karlara bakinca daha fazla yuk altinda bunu karsilayabilmeleri pek mumkun degil gibi gorunuyor. Siz Netra T1 alabilirsiniz. Bunun uzerinden para kazanacaksiniz. Bu nedenle ayni fiyata ISP hizmeti veremezsiniz. Daha pahali yaparsaniz kim alir ?

Maalesef, ag teknolojileri CPU/PC teknolojileri kadar hizli ilerlemiyor. 10MBit ile telsiz aglar ilk ciktiginda sene 1990 idi. Motorola'nin wireless ethernetleri vardi. Simdi yil 2002. Ama hala millet kablo kullaniyor. O yillarda millet 286 kullaniyordu, birisi de ben olmak kaydiyla. Su gun Dual Pentium III kullaniyoruz kolayca. Cunku 1990 icinde Harddiskli filan bir AT-286 2500 USD filan iken simdi Dual Processor PIII daha ucuz. O yillarda da Ethernet vardi. 100 MBit vardi. Simdide var. ATM, T3, 155 MBps, 622MBps gene vardi. Hala daha fazlasi yok. Gigabit Ethernet yeni bir cozum gibi gorunuyor. Ama tipik donanimlarda ki I/O bootleneck cok fazla rahatsiz ediyor. Kisacasi maalesef yuksek hizli internet uzun bir sure daha hayal olacak.
0
anonim
S390'in bir CPU'su yaklasik 50 kadar PIII kudretinde filan. Soylemek istedigim, mutlak CPU sayisi degil. Soyle asina oldugumuz piyasa CPU'larindan kac tanesi gerekir bu ise gibisinden.
0
anonim
Yaw ben de bunu anlamiyorum, hangi ise CPU gerekecek. Client makinalarin Internette dolasmasini kastediyorsan, PIII 100Mbit`i kaldiriyor, evde daha fazlasi icin de beklememiz lazim. Onun disinda firewall diyorsan, o da cok oyle ahim sahim bir yuk istemiyor. Kullanicilara Internet'i dagitmak diyorsan, o isi router yapiyor. Peki sen nerede kullanilacak olan CPU`dan bahsediyorsun yetmez diye, ben onu anlamadim.
0
anonim
Evlerde 2MBit kullanirsan, bir mahallenin band ihtiyaci kolayca Gigabitlere ulasir. Bunu isleyecek firewall ve router'da simdiki kullandiklarindan kat be kat pahali olur. Router'da firewall'da aslen bir tur bilgisayardir. Simdi 32Bitlik 40 MHz bir RISC CPU ile 155 Mbit'lik bir router yapabiliyorsun. Fakat Gigabit icin bu CPU yetersiz kaliyor. Diger yanda bu isin VPN vs. sorunlari var. 2 MBit ile baglanan bir client icin Full Duplex DES3 encryption zorlayici olabilir. Millet bir taraftan ucuz (Software) 2 MBit modem alacak, diger taraftan MP3 cozecek, Mp3 ekranda Valentina kizini dansettirecek birde gidip 2 MBit crypto yapacak. Gerer biraz benim diyen P3/P4'u...

Yeni nesil CPU'lar bu sorun yuzunden Palladium'la cikacak. Tam olarak hedef uygulama degil ama, bu isi donanim bazinda yapacak. Bu client tarafi. Ama server tarafina bakarsan, Firewall, router ve bilhassa web serverler simdikinden kat be kat daha pahaliya cikacak. Cunku malum x86 Mimarisi cok fazla bottleneck'e sahip. FSB, I/O vs. hizlari tam bir kabus. Diger yandan bu is icin gereken sey illa da fiber. Oysa guncel telekom kirizine bakarsan, milletin yuksek hiz icin cok fazla istahli olmadigini gorursun. Web Services dahi o kadar istah kabartici degil. Cunku cok daha kolay ve ucuza cikan wireless bile tekledi bu noktada.

Firewall yuk istemiyor ? Gigabit'lik bir hattan gelen bilgi yaklasik 125 MB/sn. Buda yaklasik 8333 kiloeth.pack/sn eder. Buda yaklasik bu kadar IP paketine denk duser ortalama. Her paket icin iki adres test edilecek. Bu ise hemen hemen soyle bir koda karsilik gelir.

mov %ebx, &packstart
mov %eax, packstart[1] ; Dest ip
mov %ecx, rulecount
label: mov %edx, rule[%ecx]
cmp %edx, %eax
jnz pass
loopnz label

Simdi bunlar bir p4 makinede branch prediction mekanizmasi vs. hesaplandiginda yaklasik 80 cevrim tutuyor. Bu ise 2.4 G PIV icin 40 ns demek. Ilk bakista cok guzel. Fakat bu is icin bu kodlarin tamaminin 12 K L1 uzerinde olmasi lazim. Tum kural tablosu ve gelen IP headeri bu 12 K cache'e sigiyor olsa bilse, en azindan bu cache'in doldurulmasi icin RDRAM'dan ver transfer edilmesi gerecek. Simdi bakalim. BusMaster Gigabit kart 64 Bit PCI yoluna takili olsun. 66 MHz ile calissin. Bu demektirki, her 1516 Byte alindiginda paket RAM'a transfer edilecek. 1516 Byte = 12128 Bit. Bunun gelme suresi 12128 ns. Yani 12 mikro saniye filan. Simdi her 12 Mikrosan. de bir RAM erisimi Ethernet verilecek. RDRAM'in ortalama transfer hizi 350 MB/sn kadar. 125 MB/sn ileEthernet yazacak. CPU'ya kalacak olan 225 MB sn. Yani o kucucuk L1 ve L2 Cache'leri (12K ve 512K) en iyi ihtimalle 225 MB/sn ile dolduracak. Alin size igne deligi gibi bir bottleneck. CPU'nuz 80 ns. de bitiriyor ama isi ona ancak mikro saniyelerle verebiliyorsunuz. Tikandiniz. Dahasi Burada tarif edilen 350 MB/sn ortalama Throughput'u verebilecek FSB ve RAM'da oyle kolay bulunmaz. Dahasi, 64 Bit x2 PCI bulmakta oyle kolay degil. Normal PCI BUS 133 MB/sn. Iste bir bottleneck daha.. Dahasi yukardaki kod kural basina uygulanabilecek en kisa kod. Size bir suru buffer gerekiyor. Routing, servis, session, ethernet vs. Paketi her defasinda isleyip birinden digerine tasiyip duracaksiniz. CPU'nuz yeterince hizli olabilir ama cevre birimleriniz yeterince hizli degil. Bu acigi kapatmak icin NUMA-Q gibi bir seyler kullanip birden fazla CPU ile isin uzerine gitmeniz gerekecek. Sonucta yeni bir mimari gerekiyor. Buda maalesef yuksek ucretler demek. Oysa Bilgisayar kullanicisi 500 Dolara PC almaya alismis durumda. Ona yeniden 3500 USD vermesini zor telkin edersiniz. Cunku dogrusu gucel teknolojiler her seye yetiyor. STarOffice veya MS Office'in suyu mu cikti ? Her isini goruyor. Sadece MS'a aylik harac odemek icin niye gidip oyle daha hizli mimarileri finanse etsin ? 500 USD verip alacagi makine her isini yaparken ? Guncel web standartlari ile basedemediginiz bir is gosterin bana ? Web Services olmadan olmaz diyebileceginiz bir sey gosterin ? Film seyretmek icin Digiturk uyesi olabilirsiniz. KAblo-TV kullanabilirsiniz. Set-Top-Box'lar size daha ucuza filmleri seyrettirebilir. Cunku Multicast her daim daha ucuza gelir. Mantikli olun. Digiturk sahiplerinin %90'i maclar icin aliyor. Ki her evde Digiturk yok. Demekki pazar gercekte cok dar. Bu sadece ulkemiz icin boyle degil, heryerde boyle. Bunu dusunen cok uydu sirketi vs. iflas etti ABD'de. Benzer bir durumda Iridium'un basina geldi. Insanlar luks icin para odemekte cok fazla istahli degillerdir. Bu istaha sahip olabileceklerin orani kapitalist duzenlerde yuzde 5-6 civarinda kalir. Buda boyle kapsamli yatirimlar gerekli altyapiyi finanse etmeye zor yeter. Global ekonominin getirdigi aci bir durum her zaman sizden daha ucuza verebilecek bir koreli veya taiwan'li cikabilmesidir.


0
anonim
Eutelsat'a bağlanmak DVB-IP karti nasıl olacak açıklayabilirsen çok sevinirim
overclock_addict at yahoo d0t com
Teşekkürler
0
sleytr
4 aydır Telsim GPRS üzerinden internete bağlanıyorum. Aylık 5 milyon lira (yazı ile beş milyon TL) sabit ücret karşılığı, tüm ay boyunca saniyede ortalama 3kb download hızı bence rüya gibi. Her nekadar telsimin 1 yılı aşkın bir süredir sürdürdüğü bu komik fiyatlı sabit ücret uygulamasının ne zaman sona ereceği belli olmasada, ayda 30 ile 70 milyon lira arası telefon faturlarından sonra bu bağlantıyla geçirdiğim her ay çok değerli ve tatmin edici oldu.
Şu anda Aycellde de GPRS servisi başladı ve üstelik Aycellde tamamen ücretsiz.(tabi onda da herşey belirsiz)

Türkiye gerçektende çok ilginç bir yer, dünyada kablosuz bağlantının fiyat konusunda DSL ya da Kablonete alternatif olduğu bir başka ülke daha yoktur sanırım :)
0
cevreci
selam arkadaşım,
şu gprs konusunu biraz açar mısın?
sadece cep telefonunu mu bağlayabiliyorsun, yoksa notebook'a falan monte edilebiliyor mu?
bir de bu servis için download miktarı ile faturalandırılır diye birşey duymuştum, sana bu servis ne kadara maloluyor?
teşekkürler.
0
anonim
valla ben senin demek istedigini anlamadım bende bir ara cep tel üzerinden internete gireyim dedim toplam taş catlasa 1 ayda 4 veya 5 defa girmişimdir ve gelen fatura akıllara ziyandı
0
SHiBuMi
Cep telefonundan GSM şebekesi üzerinden internete bağlanırsan akıllara ziyan bir sonuç alman çok doğal. GPRS teknolojisini kullanan bir cep telefonuna sahip olman ve bu teknolojiyi destekleyen bir operatörden hat sahibi olman gerekiyor. Şu anda 4 operatör de GPRS'i destekliyor, aralarından en ucuzu Aycell, ücretsiz, Telsim de aylık 5 milyon sabit ücret karşılığında bu hizmeti veriyor.


Öncelikle cep telefonun ile bilgisayarının konuşmasını sağlamalısın, bu kızılötesi ya da kablo ile olabilir, daha sonra GPRS destekli cep telefonun üzerinden internete çıkabilirsin. Yanılmıyorsam GSM operatörleri bu konuda teknik destek veriyorlar.
0
anonim
Selam,

Madem boyle muthis bir imkan var. İyi bir FM ci olarak bunu niye bir yazi konusu haline getirip bizide bilgilendirmiyorsun.

Bu is icin ne gibi bir telefona ihtiyac var.
Bildigim kadari ile bir ara kablo gerekli. Kaca nerede bulunur.
Baglanti hizi neye bagli. (telefon modeli .... )
ne bileyim iste bir ton ayrintisi vardir bu isin.
0
anonim
Cok fazla ayrintisi yok. Gereken bir GPRS telefon ve pppd. Birde bu is icin gereken bir kac tool vardi. Adini hatirlamiyorum simdi. Ama illa da kullanalim diyorsaniz, Gelecek'in linux listesi arsivine bir gozatabilirsiniz..
0
anonim
GPRS ile ilgili özellikleri iyi olup, fiyatı uygun olan cep telefonunun marka ve modeli konusundaki bilgilerini, en azından kullanmış olduğun cep telefonun marka ve modeli konusunu açıklayabilirmisizniz?
0
anonim
efem gprs, turkcell'de 1 byte'ı 1.4 tl dir. lap topla bağlanmak için çok pahalı ama cep telden internette gezinmek için makul bir fiyattır kanımca...
0
anonim
telsim aralık ayı sonunda gprste sabit fiyat uygulamasını kaldırıyormuş haberiniz ola.bir de gprsli telefon alırken dikkat etmen ge reken kanal sayısı diye bi özellik var.2 2+1 3+1 ...4+4
şeklinde değişiyor.buda upload ve download hızını etkiliyor.mesela ericcson t68 4 kanallı .bunu 3+1 olarak ayarladığın zaman 56k dialup bağlantı hızı elde edliyormuş.motoralanın ucuza satılan gprsli telefonları (misal bir ara 140 felandı) 2 kanal.buda 14+14=28k bi bağlantı.genede bi araştırın.bunlar sadece kulaktan dolma ipuçları.
MrLeeLoo
0
anonim
çünkü onu başımızdaki kahrolası TT vermiyorda o yüzden özelliştirme baba özeliştirme
başka seçenek yok TT ayrıca yukardaki arkadaşı
kınıyorum kendisi herhalde istanbulda yaşıyor ben
daha kayseride 2 KByte üstünü göremedim ayıp
bir de çıkmış TT savunuyor hangi böyle bir şey var aylık 100 milyon para veriyorum download hızı
sadace sadace 2 kbyte
0
anonim
GPRS ile ilgilenen arkadaslar alttakı adreslere bakabilirler.

http://www.webuzman.com/gprs/index.htm

http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=6380

http://www.activefinans.com/activeline/sayi5/gprs.html

0
m1a2
Ekonomik internet erişimi konusunda GPRS seçeneğini değerlendirmeye alan bir haber gönderdim (biraz sonra çıkar zannediyorum). Son gelişmeler çerçevesindeki yorumları o haberin altına bekliyorum ;)
0
anonim
merhabalar bende skyrunner sılver aldım fakat bizde uç makina var diğer makinalara ağ yoluyla bağlantı kuramıyorum yani skyrunner kullandıramıyorum bu konudfa bilgin varsa lutfan maile yazarsan sevinirim
mail : ozgurtuzen@mynet.com
0
anonim
skyrunner'ın ağ desteği yok. Bir de aylık sınırsız veri indirimi olayı yok. Ben de alacaktım baktım fiyatı tatmin edici değil.

Ama güzel bir olay.
0
anonim
Selamlar
yaklasik 2-3 seneden berni ultratv kullaniyorum..
baslarda cok guzeldi.guzel diildi.. mukemmeldi:) neden diceksiniz?!?! cunku fazla abonemiz yoktu ve o zamanlar ttnet abone cekmek icin free birakmislardi hizimizi.. web den file cekrden 300 gordum.. 2. ve 3. yu cekmeye basladim.. hizim azalmadi.. 300 300 300 :) simdi transferim nasil biliyo musunuz? 15Kbps! maximum. upload um 2kbps :) diyecegim laf sudur ki.. ben sizin yeriniz de olsam ne cable ne adsl (zaten port yok) ne isdn ne de 1 si.. girmeyin interenete.. protesto edin. olucak sey mi bu? istanbul gibi bir sehirde internet sıkıntısı..
ttnet adam olmicak gibi gozukuyo..
0
sundance
Afedersin ama bu senin dedigine alenen nankorluk hem de dikalasi denir! Bana gina geldi boyle adamlardan.

Bir bak bakalim sozlesmene ne yaziyor 64Kbit mi, baska bir sey mi ? 64kbit demek 7/8Kdan fazla download olmaz demek. Sizin ne kadar downloadiniz var 15K! Evet, tabi ki bu yanlis, normalde 7/8K olmasi gerekirdi. 3 thread 300K ile cekerken guzeldi de simdi sozlesme yaptiginiz hizin sadece! iki katini veriyorlar diye kotu oldu degil mi ?

Ekonomi dersinde ilk ders olarak sunu ogretirler, 'Ekonomi bir arz talep dengesidir, bu ikisi arasinda hicbir zaman bir denge olamaz aslinda. Zira dunyanin kaynaklari sinirli iken, bir tek insanin bile isteyebilecekleri sinirsizdir.'

Son olarak git bir iste bakayim SuperOnLine'dan, Doruk'tan o bahsettigin 900Kbyte/sec hatti da sana ayda kacbin dolar fatura cikartiyorlar gor.

Yeter be bu kadar mi insafsiz, arsiz olunur!
0
anonim
Biz ne beleşçi milletiz yaaa...

Bırakalım arkadaşlar bunu. Hiç bir hizmet ücretsiz yapılamaz bunu kafamıza iyice yerleştirelim.

Arkadaşım senin sözleşmende çıkabileceğin hız sınırı bellidir. Şu anda senin taş çatlasın 7 hızında falan bağlı olman lâzım normalde. Sen 15 kbps 'den bahsediyorsun ki bu sözleşmede taahhüt edilen hızdan daha yüksektir kanımca.

Bence yakınmaktan ziyade haline şükretmen lâzım. İnternete girmeyip protesto etme konusunda ise, adamların istediği zaten bu, halk cahil kalsın istiyorlar. Çünkü internet demek bilgi akışı demek, insanların hakkını araması demek.

Öyle yılmak yok, çok çalışmamız lâzım çooook!...
0
anonim
tebrik ediyorum.simdiye kadar okudugum en aydinlatici yaziydi.dial-up'tan baska care olmadigini anladim.gunlerdir kafayi yiyorum.kolaygelsin.
0
anonim
Bunlar varya adam olmaz.tekelci zihniyet, rant çocukları bunlar.Bizim gibi nerde dial up la özgürce lorkmadan nette dolaşıcaklar..hey yavrum hey.
0
anonim
Evet arkadaşlar,bu bağlantı konusunda bende çok çektim, bende çok sinir krizi geçirdim, 444 0 145 aradıgımda bende kavga ettim ama adamlar yine bildigini okudular, bende kendimce ttnet''i protesto edip kendime GPRS uyumlu bir cep telefonu aldım, ve yaklaşık 1 yıldan beridir cep telefonu ile bağlanıyorum, şu an kullandıgım cep telefonları Motorola Timeport 260 ve Nokia 6310i bu telefonlar bana bedavaya geldi, söyleki nete verecegim parayla telefon sahibi oldum, telekom o kadar uyanık ki, net sürelerini kısıtladıgı halde müsteriye bilgi vermiyor, eskiden 360-514.2-600sn üzerinden ücret alınırken şimdi ise %50 pahalılaşmış durumda,ve kontür ücretleride başka bir durum, açıkcası bunların niyeti milletimizin nete girmesini istememekten kaynaklanıyor. Şu an GPRS ten baglanıyorum ve eve geldiğimde çok rahat Net keyfini sürüyorum tamam biraz yavaş ama bana yetiyor maillerimi okuyorum, s.onlinde okey oynuyorum, sitemi güncelleştiriyorum, diğer siteler arası gezinebiliyorum, anlıyacagınız bir çok işi çok rahatlılıkla yapabiliyorum, şu an GPRS bağlantısı veren turkcell-Aria-Aycell-telsim ama içlerinde en ucuzları şu an Aycell, 2003 yılını sonuna kadar ücretsiz, telsim ayda 5 milyon, diğer iki GSM şirketi ise aldığınız bayt üzerinden ücretlendiriliyorsunuz, bu bir kaç siteye bağlanıp veya mail okudugunuzda faturaya çok iyi yansıyor, eger isteyen arkadaslar varsa GPRS hakkkında bilgi ve döküman verebilirim, ben hem evde GPRS kablo ile iş yerinde ise kızıl ötesi ile bağlanıyorum, cep telefonlarının kızıl ötesi bağlantı programları mevcuttur.
0
anonim
Merhaba benim birkaç sorum olacak, cevaplarsanız sevinirim?
1-) GPRS Kabloyu nereden bulabilirim?
2-) Telefonum GPRS ''e bağlıyken aynı zamanda şarj aletine takılı olabiliyor mu?
3-) WAP destekli telefonlarda da bu imkan var mı?(GPRS desteği olmayan telefonlarda)
4-) Her kablo her telefona uyar mı?
5-) GPRS ''e bağlıyken telefonum meşgul çalar mı?

Teşekkürler
0
anonim
Telefonu aldIgIn yere sormayI neden denemiyorsun? Bura teknik servis mi yoksa GSM dukkanı mI? Bilmiyorlarsa da almamanI tavsiye ederim zira basIma geldi kabloyu Turkiyede paketten çIkarIp extra fiyatlandIrmayla satIyorlar! (GSM cihazI satan firmalarIn %99 u bunu yapmakta!)
0
lightsun
Çoğu yerde bulabilirsin fakat tavsiyem Doğubankda ve etrafındaki yerlerde var. Ama orjinal olmasına dikkat et veya garanti versinler.
Bazı telefonlarda olmuyor. Olanlarda ise kablo orjinal değilse sorun çıkıyor. Genellikle gücü usb kablo aracılığı ile bilgisayardan alıyor.
Yok
Hayır uymaz. Modellere göre değişir.

0
anonim
Biz de keriziz öyle mi? ISDN e 128 k baglanalım, ayda 600-700 M Tl para verelim diye aptal yerine koyar gibi ttneti protesto etmek diye tam da onlarin istedigini yapmissiniz. Sizi tebrik ederim. Chipde de bu GPRS kapak oldu, yakInda bu isinde .oku cikmazsa bende adam degilim. GPRS ne icin ve hangi amaclar icin kullanIlIr bir de onu dusunun. Uyan ey Internet Milleti, titre ve kendine dön!
0
nehuse
Arşivleri karıştırmak gerçekten eğlenceli oluyor .Bu yazıdan beri baya mesafe almışız..
Kefir Kefir Okul Adresleri
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Napster Protest Müziğin Kalesi Olmuş :))

sundance

Napster bütün ünlü şarkıcıları filtreleyince, protest müzik meraklılarına gün doğdu :))

Kırk yılın başı Napster`dan Supertramp indireyim dedim, baktım yok. Super diye arattım o da yok, ayılık edip Jackson dedim o da yok, `Ulan Tarkan`da mı olmaz ?` dedim inanır mısınız o da yoktu... Hadi bir `Selda` yazayım dedim, maşallah diskografisi geldi mübarek, keza Ahmet Kaya, keza Livaneli...

Çok garip dinamiklerin dünyasındayız vesselam

Birisi Yüksek Hızlı Bağlantı Mı Dedi?

FZ

Bilimadamları Sunnyvale, California'dan Hollanda'daki Amsterdam'a 6.7 GB veriyi 1 dakikadan daha kısa bir sürede yollayarak yeni bir rekora imza attılar.

Stanford Doğrusal Hızlandırıcı Merkezi'ndeki bilimadamları fiberoptik bağlantı üzerinden 6.7 GB'lık veriyi 6800 mil uzağa çok kısa sürede iletmeyi başardılar. Bu çalışmanın gerçekleştirildiği merkez ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı olarak Stanford Üniversitesi bünyesinde çalışıyor. Söz konusu verinin bir uçtan diğerine aktarılması yaklaşık 58 saniye sürdü.

Neden yemek siparişimi internetten vereyim???

parsifal

Çoğumuzun başına gelmiştir... Genelde pizza siparişi için telefon edersiniz. Fakat adresiniz sipariş verdiğiniz yere uzaktır veya sipariş süresi içinde gelmez, falan filan...

Buyrun size Yemek Sepeti

Yaşadığım örneği anlatayım gerisini siz anlayın. Beşiktaş'ta SUBWAY yok. Verdim malum siteden siparişi, aradılar onayladım. 45 dakika içinde dükkandaki ile aynı fiyata kapımdaydı. Dedikleri gibi: "Tüm siparişleriniz telefonda vereceğinizden çok daha doğru gelsin. (Artık "LAHana dolma istedim LAHmacun geldi." devri kapandı.)"

"Eğer müşteriniz köşebaşından alabildiği bir ürünü; sizden, 3 gün sonra ve gönderim masrafını da ödeyerek alıyorsa, sizin iş modeliniz hiçbir şeyi geliştirmiyor demektir."
Tod Francis, Trinity Ventures

Hollywood - Bittorrent el ele!

larweda

Sürekli tüm P2P kullanıcılarını korsan olarak etiketleyen ve internet paylaşımına savaş açan hollywood, Warner Bros ile bittorrent dünyası ile barış yapmaya hazırlanıyor.
Önümüzdeki yaz sunulacak yeni servisi ile Warner Home Video, DVD olarak piyasaya sürdüğü filmleri aynı zamanda da bittorrent üzerinden yaklaşık olarak DVD fiyatına satışa sunacağı duyuruldu.
Büyük medya devleri fikrini değiştirip akıntıya karşı yüzmekten vazgeçiyor olabilirler mi? Kaynaklar: Forbes news.com news.com slyck.com techdirt

Peki... Uzaktan eğitim konusunda ne düşünüyorsunuz?

cayfer

FM'deki tartışmalardan büyük zevk alıyorum ve yararlanıyorum. Tek sorun fikirlerini öğrendiğim kesimin elit bir kesim olması. Keşke daha geniş bir kitleye erişebilsek...

Neyse, uzaktan eğitim (distance learning) araçlarıyla bilişim eğitimi verilip verilemeyeceği konusunda ne düşünüyorsunuz?