IBM ve SOYKIRIM

0
redogre
Edwin Black adlı yazarın 12 Şubat 2001 de çıkan "IBM and the Holocaust" adlı kitabı, Amerika 1941 de resmen savaşa girmeden önce Almanya'ya Yahudileri ve Polonyalılar'ı fişlemekte kullanılan cihazları kiraladığını ve bu sayede Hitler rejiminin çok kısa sürede çok büyük miktarlarda insanı toplama kampına gönderebildiğini belgeleriyle sunuyor.

IBM in ürettiği makinalar sayesinde aylar sürecek demiryolundan esir taşınması işleri çok kısa sürede düzenlenebilmiş. IBM in makinaların hangi amaçla kullanıldığını bilmemesi imkansız çünkü duruma göre özel ayar gerektiren kart delme makinalarından binlercesi Almanya'ya kiralanmış. IBM mümkün olduğunca her antlaşmayı sözlü yapmış olsa da ortada çok büyük bir iddia var.

Not: Ben haberi Post Express de okuyup, internetten küçük bir araştırma yaptım. Konu gerçekten tüyler ürpertici...
ibm

Görüşler

0
FZ
İnsanın tüylerini diken diken edecek türden bir haber bu! Ancak o tüyler dikildikten sonra ne yapılabilir bilmiyorum.

IBM sadece tek bir örnek ancak II. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde iyice güçlenen faşist Almanya ve İtalya devletlerine (diktatörlük diye okuyun) hangi büyük kuruluşların yatırım yaptığı başlı başına bir inceleme konusu olsa gerek.

Aradan 50 yıldan fazla bir süre geçti ancak bu tip örnekleri sık sık hatırlamakta, insan-teknoloji-iktidar ilişkilerini tekrar tekrar gözden geçirmekte fayda var. Gidenleri geri döndüremeyiz ancak benzer şekilde oluşacak kayıpları belki bir miktar engelleyebiliriz.

Görülen o ki hiçbir programcı/bilgisayarcı 'ben program yazıyorum, mikroçip tasarlıyorum makinalı tüfek ya da savaş başlıklı roket tasarlamıyorum' diye düşünemez artık.

Belki de GPL lisansına bununla ilgili bir madde de eklenmelidir. Yani 'bu programı kesinlikle şu şu, vs. amaçlarla kullanamazsınız, bu yasaktır' diye.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
0
anonim
İlk bilgisayar eniac'mıydı. Peke yapım tarihi neydi.1940 lı yıllar diye kalmış aklımda eğer öyleyse IBM in elinde bir bilgisayar yokkene mi, bilgisayar satmış oluyor. Eğer buda doğruysa amcam iyi üfürmüş olmuyor, tabi sadece üfürmekle kalmıyor baya ciddi bir ticari çıkar sağlıyor birilerine.
0
FZ
Yazıyı dikkatli okursan bilgisayar lafının geçmediğini görürsün. Hızlı bir şekilde bilgi işlemenin tek yolu elektronik bilgisayarlar değil. Yazıda kast edilen delikli kart basan ve bunları işleyebilen mekanik cihazlar. Bunda da bir gariplik yok, IBM'in tarihçesine bakılırsa ABD'deki nüfus sayımlarında bu tip cihazları geliştirmiş Hermann Hollereith tarafından (kendi ismi ile anılan makinayı geliştirmişti) kurulduğunu görebilirsiniz.
0
conan
Evek, netekim encryption da bugun Teroristler tarafindan haberlesmek uzere kullaniliyor :)
0
FZ
Yazdığın cümle yanlış değil (mantıksal olarak ;-)
0
conan
Dun bir film seyrettim ismi Conspiracy. ABD`deki HBO TV kanalinin yapini ustlendigi bir film. Film iki saatlik bir toplantiyi gercek zamanda anlatiyor. Herseyden once bu bakimdan oldukca begenimi kazandi. Herneyse, konusu ise daha da ilginc. Nazi almanyasinda Yahudilerden kurtulmak ve saf alman irkini kurmak hayallerini gerceklestirmek icin katliam (holocaust) kararinin alindigi cok gizli bir toplanti ve bu toplantinin basrol oyunculari.

20 Ocak 1942`de Alman ordulari Moskova`da donarlarken, cok onemli 15 insan berlin yakinlarinda bir villada bazi kararlar almak uzere toplaniyorlar. 90 dakika icerisinde alinan (ya da aldirilan) karar ise bir saat icinde 2500 insanin oldurulebildigi kamplari kurmak (bkz auschwitz) Iste orada yapilan bazi hesaplamalarla bugun okudugum bu yazi oldukca birbiriyle ortusuyor. Cunku bir sene icerisinde 21 milyondan fazla insani sistematik bir sekilde katletmeyi dusunen Nazi zihniyeti bile elbette ki dogru kayitlar icin bu kadar kisa bir surede elle hesap/kayit yapmayi beceremezdi.

Kisacasi bu IBMdir ya da degildir. Ama burada bile teknolojinin bir sekilde kullanilmis oldugu asikar.

Filmde ilginc bir baska nokta ise bu 15 kisinin agizbirligi ile olaya onay vermedigi, ama verdirildigi. Iclerinde olayin hukuki yonden imkansiz oldugunu savunanlar ya da musevilerin katledilmesinin alman ekonomisine isgucu yonunden balta vuracagina dair yorumlar yapanlar da vardi. Eger imkaniniz varsa bu filmi gormenizi tavsiye ediyorum.
0
urxalit
Merhaba tam da İlluminati Entrika Çemberi adlı kitabı okuyordum. Kitapta gösterilen illüminatiye üye olan politikacılar ile dev şirketlerin bağları gerçekten çok ilginç. Kitapta ayrıca yazarın illuminati yönetimine bağlı olduğunu tespit ettiği birkaç firma listelenmiş. O listede şu bilişim firmaları var:
Xerox, General Electric, AT&T, IBM, Siemens.

Kitaba şuradan ulaşabilirsiniz.
0
FZ
Büyük başın derdi büyük olur :)
0
redogre
Edwin Black amcanın diğer kitabı da İsrail - Nazi işbirliği üzerine, belli sayıda insanın iadesine karşılık ki sanırım bunlar büyük başlar, İsrail uluslar arası platformda nazileri görmezden geliyor bi süre....

Galiba bugünkü İsrail saldırganlığının altında II. Dünya savaşı sırasında yahudilerin aldığı pısırık durumun etkisi var... Babası annesi, başları önde, hiç karşı koymadan toplama kampına giden Şaron gibi şahsiyetlerin hıncı...

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

IBM 500 fikir patentinin haklarını serbest bırakıyor!

sundance

IBM, yaptığı bir açıklama ile çeşitli alanlarda sahip olduğu 500 fikir eseri patentini Özgür Yazılım projeleri ile uğraşan kişi ve grupların serbest kullanımına açtığını açıkladı.

Sözkonusu patentlerin listesi oldukça kalabalık.

12 yıldır üstüste en çok patent alan firma ünvanını alan IBM'in bu yaklaşımı, "Fikir eserleri (Intellectual property) patentleri tabi ki olmalı, yoksa kimse fikir geliştirmez, çürür gideriz" diyenlere özellikle duyrulur.

IBM + Linux = GÜÇ!

mysterious

IBM'in yeni Linux süper bilgisayarının büyük başarısı: Japonya´dan büyük sipariş!

Japonya'nın en büyük araştırma kuruluşlarından Ulusal Endüstri ve Teknoloji Enstitüsü, IBM'e dünyanın en büyük Linux süper bilgisayarını sipariş etti. IBMi ihaleyi HP'nin yanısıra NEC ve Hitachi gibi Japon firmalarını da geride bırakarak kazandı.

Japonya'nın en büyük araştırma kuruluşu, dünyanın en büyük Linux bilgisayarını sipariş etti. IBM tarafından üretilecek olan süper bilgisayarın siparişi haberi, Linux işletim sisteminin güvenilirlik ve performans açısından tartışılmaz bir biçimde rüştünü ispat etmesi olarak yorumlandı. Yeni süper bilgisayar tamamlandığında, bugün dünyanın en güçlü üçüncü bilgisayarı olarak kabul edilen ve yine Japonya'da bulunan Linux süper bilgisayarının tahtını elinden alacak.

Haberin devamı : http://www.ibm.com/news/tr/2003/09/Japonya.html

Bilgi - IBM İleri Araştırmalar Merkezi Açılıyor

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve IBM'in işbirliğiyle kurulan İleri Araştırmalar Merkezi (Center for Advanced Studies), akademik araştırmalara yeni bir boyut katıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin açık kaynak dünyasındaki bilgi ve deneyimi, IBM'in bilimsel ve teknolojik kaynaklarıyla buluşuyor.

IBM'in ücretsiz ofis yazılımı - Lotus Symphony

anonim

OpenOffice ve Lotus Smart Suite türevi olarak ücretsiz ve açık kaynaklı bir ofis paketi IBM tarafından kullanıma sunuldu. Oldukça güzel. MS Ofis alternatiflerinin artması sevindirici.

http://symphony.lotus.com/software/lotus/symphony/home.jspa

IBM'den Açık Kaynak Dünyasına $85 Milyonluk Hediye

malkocoglu_2

IBM, yaklaşık 500,000 satırlık kod içeren Java tabanlı veritabanı yazılımı Cloudscape projesini Apache gurubuna hibe etmeye karar verdi. Bu transfer şimdiye kadar açık kaynağa verilmiş en büyük hazır projelerden biri olarak tanımlanıyor, IBM için de açık yazılıma verilen ilk ticari tamamlanmış proje niteliğini taşıyor.

Detaylar için şuraya