IBM Dünyanın En HIZLI Bilgisayarını Yaptığını İddia Ediyor

0
FZ
Dünyanın en hızlı bilgisayarı yarışı en yüksek gökdeleni olan şehir yarışına benziyor lider sık sık değişiyor bu yarışta.
Son zamanlarda rekor Cray firmasının elinde idi saniyede bir trilyondan daha fazla işlem yapabilen Cray T3E sistemi sayesinde. Ancak IBM net olarak birinciliğini "ASCI White" adını verdiği RS/6000 SP sistemi ile ilan etmiş durumda. Sistem şu anda saniyede yaklaşık 12 trilyon işlem (teraflop) gerçekleştirebiliyor. ASCI White sistemini ilk kullanacak olan ABD Enerji Bakanlığı. Bakanlık bunu Hızlandırılmış Stratejik Bilgi İşlem İnisiyatifi bağlamında nükleer silah simulasyonları için kullanmayi planlıyor. (FZ der ki : "Kahrolası bombanın patladığını biliyorsunuz, daha nesini test ediyorsunuz lanet olasıcalar!" Frank Zappa) ASCI White pek öyle masa üstüne sığacak bir sistem gibi degil. Yaklaşık iki basketbol sahası büyüklüğünde Poughkeepsie, New York'tan, California'daki Lawrence Livermore Lab.ına taşınması için 28 çekici gerektirecek ağırlıkta. Şimdilik IBM gene malı götürmüş görünüyor "senin bilgisayar daha hızlı, hayır benimki seninkini havada karada hesaplar" yarışında. İzlemeye devam. Saygılar.
ibm

İlgili Yazılar

IBM'den Bedelsiz Ofis Paketi

erika

OpenOffice, StarOffice, Google Office derken şimdi de IBM Lotus Symphony ile ücretsiz ofis yazılımı veren firmalar kervanına katıldı.

BlueStorm

FZ

IBM, satranç üstadı Garry Kasparov'u yenen Deep Blue adlı bilgisayardan yaklaşık 1700 kat daha hızlı çalışması planlanan BlueStorm kod adlı bilgisayarı inşa etmek için hazırlıklara başladı.

Söz konusu makina Regatta kod adı ile de bilinen eServer p690 bilgisayarlarının kümelenmesi (clustering) ile oluşturulacak ve saniyede yaklaşık 20 trilyon işlem yapabilecek olan bu bilgisayar, Avrupa Orta Menzilli Hava Tahminleri Merkezi için hava tahminleri hesaplamalarında kullanılacak.

Nihai ağırlığı 130 ton olarak hesaplanan bilgisayarın depolama kapasitesinin 1.5 petabyte olması öngörülüyor.

2002'nin ilk aylarında inşaatına başlanacak olan BlueStorm, şu anda dünyanın en hızlı bilgisayarı olan ASCI White'in rekorunu kıracak gibi görünüyor.

IBM + Linux = GÜÇ!

mysterious

IBM'in yeni Linux süper bilgisayarının büyük başarısı: Japonya´dan büyük sipariş!

Japonya'nın en büyük araştırma kuruluşlarından Ulusal Endüstri ve Teknoloji Enstitüsü, IBM'e dünyanın en büyük Linux süper bilgisayarını sipariş etti. IBMi ihaleyi HP'nin yanısıra NEC ve Hitachi gibi Japon firmalarını da geride bırakarak kazandı.

Japonya'nın en büyük araştırma kuruluşu, dünyanın en büyük Linux bilgisayarını sipariş etti. IBM tarafından üretilecek olan süper bilgisayarın siparişi haberi, Linux işletim sisteminin güvenilirlik ve performans açısından tartışılmaz bir biçimde rüştünü ispat etmesi olarak yorumlandı. Yeni süper bilgisayar tamamlandığında, bugün dünyanın en güçlü üçüncü bilgisayarı olarak kabul edilen ve yine Japonya'da bulunan Linux süper bilgisayarının tahtını elinden alacak.

Haberin devamı : http://www.ibm.com/news/tr/2003/09/Japonya.html

IBM, Big Bang'in sırlarını çözmeye çalışıyor

melitical

IBM ve Astron(Avrupa Astronomi Organizasyonu), Big Bang sırasında neler olduğuna dair bilgiler elde edebilmek için alıcıların zayıf radyo sinyallerini algılamasına yardımcı olacak bir mikroişlemci tasarlamak konusunda ortak çalışma başlattı.

IBM'den Hız Rekoru: 102 Gigabyte/saniye

tongucyumruk

Bilişim dünyasında klasikleşmiş sözlerden biridir: Bir sistem en yavaş parçasının hızında çalışır. Son yıllarda sıradışı bir artış gösteren işlemci, ekran kartı, bellek gibi donanımların sağladığı yüksek performans imkanlarına rağmen verinin depolandığı ve işlenmek üzere aktarıldığı ortam olan sabit disklerin hızında diğer donanımlardaki artışı yakalayabilecek bir artış gerçekleşmedi. Bu nedenle sabit diskler sistemlerin genel performansı üzerindeki en sıkı darboğazlardan birini oluşturmaya devam ediyordu. En azından IBM bu alana el atana kadar durum buydu...