IBM Dünyanın En HIZLI Bilgisayarını Yaptığını İddia Ediyor

0
FZ
Dünyanın en hızlı bilgisayarı yarışı en yüksek gökdeleni olan şehir yarışına benziyor lider sık sık değişiyor bu yarışta.
Son zamanlarda rekor Cray firmasının elinde idi saniyede bir trilyondan daha fazla işlem yapabilen Cray T3E sistemi sayesinde. Ancak IBM net olarak birinciliğini "ASCI White" adını verdiği RS/6000 SP sistemi ile ilan etmiş durumda. Sistem şu anda saniyede yaklaşık 12 trilyon işlem (teraflop) gerçekleştirebiliyor. ASCI White sistemini ilk kullanacak olan ABD Enerji Bakanlığı. Bakanlık bunu Hızlandırılmış Stratejik Bilgi İşlem İnisiyatifi bağlamında nükleer silah simulasyonları için kullanmayi planlıyor. (FZ der ki : "Kahrolası bombanın patladığını biliyorsunuz, daha nesini test ediyorsunuz lanet olasıcalar!" Frank Zappa) ASCI White pek öyle masa üstüne sığacak bir sistem gibi degil. Yaklaşık iki basketbol sahası büyüklüğünde Poughkeepsie, New York'tan, California'daki Lawrence Livermore Lab.ına taşınması için 28 çekici gerektirecek ağırlıkta. Şimdilik IBM gene malı götürmüş görünüyor "senin bilgisayar daha hızlı, hayır benimki seninkini havada karada hesaplar" yarışında. İzlemeye devam. Saygılar.
ibm

İlgili Yazılar

IBM Açık Kaynak Kod İçin Cell CPU Üretecek

zentoo

Yahoo News teki habere göre, IBM Açık Kaynak Kod destekleyen bilgisayarlara uygun CELL işlemcisinin detaylarını Barcelona'da açıklamış bulunmakta.

BlueStorm

FZ

IBM, satranç üstadı Garry Kasparov'u yenen Deep Blue adlı bilgisayardan yaklaşık 1700 kat daha hızlı çalışması planlanan BlueStorm kod adlı bilgisayarı inşa etmek için hazırlıklara başladı.

Söz konusu makina Regatta kod adı ile de bilinen eServer p690 bilgisayarlarının kümelenmesi (clustering) ile oluşturulacak ve saniyede yaklaşık 20 trilyon işlem yapabilecek olan bu bilgisayar, Avrupa Orta Menzilli Hava Tahminleri Merkezi için hava tahminleri hesaplamalarında kullanılacak.

Nihai ağırlığı 130 ton olarak hesaplanan bilgisayarın depolama kapasitesinin 1.5 petabyte olması öngörülüyor.

2002'nin ilk aylarında inşaatına başlanacak olan BlueStorm, şu anda dünyanın en hızlı bilgisayarı olan ASCI White'in rekorunu kıracak gibi görünüyor.

IBM 500 fikir patentinin haklarını serbest bırakıyor!

sundance

IBM, yaptığı bir açıklama ile çeşitli alanlarda sahip olduğu 500 fikir eseri patentini Özgür Yazılım projeleri ile uğraşan kişi ve grupların serbest kullanımına açtığını açıkladı.

Sözkonusu patentlerin listesi oldukça kalabalık.

12 yıldır üstüste en çok patent alan firma ünvanını alan IBM'in bu yaklaşımı, "Fikir eserleri (Intellectual property) patentleri tabi ki olmalı, yoksa kimse fikir geliştirmez, çürür gideriz" diyenlere özellikle duyrulur.

IBM Cloudscape Kodlarını Neden Açtı ?

anonim

Bildiğiniz gibi IBM bir süre önce Cloudscape veritabanın kodlarını Apache vakfına bağışlamış ve bu ürün Derby adını almıştı.

Bu olayın sebeplerini açıklayan ve bana göre pek çok büyük şirketin de takip edeceği yolun neden açık kaynak dünyasından geçmesi gerektiğini gösteren güzel bir röportaj Developerworks'te yayımlandı.

IBM Haber Linux Evinizde

butch

2006 yılı ilk sayısı geçtiğimiz hafta yayınlanan IBM Türk'ün ücretsiz Linux gazetesi Haber Linux bundan böyle üyelik bilgilerinde adreslerini belirten FM üyelerinin adreslerine ulaştırılacak. Türkiye'de yayınlanan en uzun soluklu Linux dergisi olan Haber Linux, 64 sayfalık zenginleşmiş içeriği ile sizleri bekliyor.

Bilgilerinizi güncelleyiniz, dergisiz kalmayınız.