IBM Dünyanın En HIZLI Bilgisayarını Yaptığını İddia Ediyor

0
FZ
Dünyanın en hızlı bilgisayarı yarışı en yüksek gökdeleni olan şehir yarışına benziyor lider sık sık değişiyor bu yarışta.
Son zamanlarda rekor Cray firmasının elinde idi saniyede bir trilyondan daha fazla işlem yapabilen Cray T3E sistemi sayesinde. Ancak IBM net olarak birinciliğini "ASCI White" adını verdiği RS/6000 SP sistemi ile ilan etmiş durumda. Sistem şu anda saniyede yaklaşık 12 trilyon işlem (teraflop) gerçekleştirebiliyor. ASCI White sistemini ilk kullanacak olan ABD Enerji Bakanlığı. Bakanlık bunu Hızlandırılmış Stratejik Bilgi İşlem İnisiyatifi bağlamında nükleer silah simulasyonları için kullanmayi planlıyor. (FZ der ki : "Kahrolası bombanın patladığını biliyorsunuz, daha nesini test ediyorsunuz lanet olasıcalar!" Frank Zappa) ASCI White pek öyle masa üstüne sığacak bir sistem gibi degil. Yaklaşık iki basketbol sahası büyüklüğünde Poughkeepsie, New York'tan, California'daki Lawrence Livermore Lab.ına taşınması için 28 çekici gerektirecek ağırlıkta. Şimdilik IBM gene malı götürmüş görünüyor "senin bilgisayar daha hızlı, hayır benimki seninkini havada karada hesaplar" yarışında. İzlemeye devam. Saygılar.
ibm

İlgili Yazılar

IBM Türkiye'deki İlk Innovasyon Merkezini Açtı

FZ

IBM dünyadaki 41. inovasyon merkezini bugün Türkiye'de açtı.

OS/2 Tarih Oluyor

zilog

IBM'in talihsiz işletim sistemi artık tarih oluyor. IBM OS/2 satışlarının 23 Aralık 2005 tarihinde durdurulacağı duyurdu. Bu ürüne olan destek ise 31 Aralık 2005 tarihinde sona erecek. IBM, OS/2 yerine kullanıcılarına linux'u düşünmelerini önerdi.

Gizli Tehlike: TCPA

tongucyumruk

Kapalı kodlu, özgür olmayan yazılımların özgürlüğünüz, kişisel gizliliğiniz ve kişi haklarınız için bir tehdit oluşturduğu uzun zamandır zaten biliniyordu. Günümüze kadar kendinizi korumak için başvurabileceğiniz bir özgür yazılım kalesi mevcuttu. Tamamen özgür yazılımlar kullanarak hem kendinizi güvenliğe alabilir, hem özgür kalabilir, hem de gerek özgür yazılım geliştirme modelinin gerekse özgür yazılımların doğduğu ortam olan UNIX felsefesinin sonucunda alabildiğine yüksek kalitede yazılımlara sahip olabilirdiniz. Fakat şimdi ufukta yeni bir tehlike görünüyor, kumun altında bekliyor, ses yok, seda yok... Aniden, çarpacak.

IBM'den Hız Rekoru: 102 Gigabyte/saniye

tongucyumruk

Bilişim dünyasında klasikleşmiş sözlerden biridir: Bir sistem en yavaş parçasının hızında çalışır. Son yıllarda sıradışı bir artış gösteren işlemci, ekran kartı, bellek gibi donanımların sağladığı yüksek performans imkanlarına rağmen verinin depolandığı ve işlenmek üzere aktarıldığı ortam olan sabit disklerin hızında diğer donanımlardaki artışı yakalayabilecek bir artış gerçekleşmedi. Bu nedenle sabit diskler sistemlerin genel performansı üzerindeki en sıkı darboğazlardan birini oluşturmaya devam ediyordu. En azından IBM bu alana el atana kadar durum buydu...

1960'lardan kalma bir IBM Mainframe ve Java Birbirine Karışınca

tongucyumruk

Konu yazılım olunca insanların ağızlarından düşürmedikleri bir kelimedir: Legacy. Birkaç farklı şekilde Türkçe'ye çevrilebilecek olsa da genellikle bu sektörde Eski anlamına gelir. Peki eski her zaman kötü, yavaş, zor mu demektir? David Cassel bu yazısında Docker, JSON, Bootstrap, REST ve benzeri bütün "güncel" teknolojileri kullanan bir sistemin kalbinde yatan ve sorgulara 6-10...