Öncelikle baştan belirtelim. Hız rekoru kıran bu teknolojinin bizim günlük kullanımımıza girmesi en azından kısa vadede pek olası gözükmüyor.
IBM'in dağıtık çalışan sistemler için geliştirdiği GPFS adlı bu mimaride dosya sistemi birden fazla bilgisayar üzerine dağıtılmış halde bulunuyor. Bu sayede veri okuma/yazma işlemi birden fazla bilgisayar üzerinde paralel olarak gerçekleştirildiği için tek bir disk veya ufak çaplı RAID yapıları ile erişilmesi mümkün olmayan hızlara çıkmak mümkün hale geliyor.
Bu bu dağıtık çalışan dosya sisteminin performansını test etmek amacıyla IBM mühendisleri bir deney hazırlamışlar. 104 adet, IBM'in POWER işlemcisi ile çalışan eSeries sunucu kullanılarak oluşturulan küme üzerinde çalıştırılan GPFS sayesinde 102 GB/s gibi rekor bir okuma/yazma performansına imza atılmış.
Kaynak: Ars Technica
Bilişim dünyasında klasikleşmiş sözlerden biridir: Bir sistem en yavaş parçasının hızında çalışır. Son yıllarda sıradışı bir artış gösteren işlemci, ekran kartı, bellek gibi donanımların sağladığı yüksek performans imkanlarına rağmen verinin depolandığı ve işlenmek üzere aktarıldığı ortam olan sabit disklerin hızında diğer donanımlardaki artışı yakalayabilecek bir artış gerçekleşmedi. Bu nedenle sabit diskler sistemlerin genel performansı üzerindeki en sıkı darboğazlardan birini oluşturmaya devam ediyordu. En azından IBM bu alana el atana kadar durum buydu...