IBM'den Hız Rekoru: 102 Gigabyte/saniye

0
tongucyumruk
Bilişim dünyasında klasikleşmiş sözlerden biridir: Bir sistem en yavaş parçasının hızında çalışır. Son yıllarda sıradışı bir artış gösteren işlemci, ekran kartı, bellek gibi donanımların sağladığı yüksek performans imkanlarına rağmen verinin depolandığı ve işlenmek üzere aktarıldığı ortam olan sabit disklerin hızında diğer donanımlardaki artışı yakalayabilecek bir artış gerçekleşmedi. Bu nedenle sabit diskler sistemlerin genel performansı üzerindeki en sıkı darboğazlardan birini oluşturmaya devam ediyordu. En azından IBM bu alana el atana kadar durum buydu...
Öncelikle baştan belirtelim. Hız rekoru kıran bu teknolojinin bizim günlük kullanımımıza girmesi en azından kısa vadede pek olası gözükmüyor.

IBM'in dağıtık çalışan sistemler için geliştirdiği GPFS adlı bu mimaride dosya sistemi birden fazla bilgisayar üzerine dağıtılmış halde bulunuyor. Bu sayede veri okuma/yazma işlemi birden fazla bilgisayar üzerinde paralel olarak gerçekleştirildiği için tek bir disk veya ufak çaplı RAID yapıları ile erişilmesi mümkün olmayan hızlara çıkmak mümkün hale geliyor.

Bu bu dağıtık çalışan dosya sisteminin performansını test etmek amacıyla IBM mühendisleri bir deney hazırlamışlar. 104 adet, IBM'in POWER işlemcisi ile çalışan eSeries sunucu kullanılarak oluşturulan küme üzerinde çalıştırılan GPFS sayesinde 102 GB/s gibi rekor bir okuma/yazma performansına imza atılmış.

Kaynak: Ars Technica
ibm

Görüşler

0
ttk
Süper bir gelişme.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

IBM Yazılım Zirvesi ‘08: Değişim Açlığı

FZ

15 Ekim 2008, Çarşamba günü öğleden sonra IBM Yazılım Zirvesi ‘08 etkinliğinde olacağız.

Bu seneki etkinliğin teması: Değişim Açlığı

Çarşamba orada tanıdıklarla görüşmek ümidiyle…

Bilgi - IBM İleri Araştırmalar Merkezi Açılıyor

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve IBM'in işbirliğiyle kurulan İleri Araştırmalar Merkezi (Center for Advanced Studies), akademik araştırmalara yeni bir boyut katıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin açık kaynak dünyasındaki bilgi ve deneyimi, IBM'in bilimsel ve teknolojik kaynaklarıyla buluşuyor.

IBM, Big Bang'in sırlarını çözmeye çalışıyor

melitical

IBM ve Astron(Avrupa Astronomi Organizasyonu), Big Bang sırasında neler olduğuna dair bilgiler elde edebilmek için alıcıların zayıf radyo sinyallerini algılamasına yardımcı olacak bir mikroişlemci tasarlamak konusunda ortak çalışma başlattı.

IBM son sürat, 5 Ghz !

iscariot

IBM salı günü San Francisco'daki International Solid State Circuits konferansında yeni nesil Power 6 işlemcilerini duyurmaya hazırlanıyor. Yeni nesil G6'lar 4-5 Ghz arası hızlarda çalışacak !

Lotus Symphony 3 yayınlandı

anonim

Her sürümünde daha iddialı olan ücretsiz Lotus Symphony ofis yazılımı 3. sürümü ile karşımızda. Ayrıca bu sürümde Türkçe yazım kontrolü de eklentiler arasında yer almaktadır. Open Office 3 tabanlı olarak yazılan Lotus Symphony 3 eklentileri ve özellikleri ile IBM eski Lotus Office tecrübesini kullanıcılara sunuyor.