IBM Türk Çalışanlarının Sendikal Örgütlenmesi

0
anonim
Bizler 258 kişiyle Tez-koop-iş sendikasına üye IBM Türk çalışanlarıyız.

Sendikamız, toplu sözleşme yapma hakkımızı almak için 26 Mart 2008 tarihinde Çalışma Bakanlığına yetki başvurusunda bulundu.
Çalışma Bakanlığı 209 IBM Türkiye çalışanının(26 mart tarihindeki üye sayımız), Noter kanalı ile yapmış olduğu üyelik başvuru bilgilerini doğruladı, onayladı ve 11 haziran 2008 tarihinde IBM’i bilgilendirdi.

Ancak, IBM yönetimi Toplu sozlesme ve grev yapma hakkımızı geciktirmek için 17 Haziran 2008 tarihinde “Gerceğe aykırı ve uydurma gerekçelerle itirazda bulundu.

Sendikal örgütlenmemizi engellemek ve toplu sözleşme yapma hakkımızı geciktirmek için çalışanların isteğini hiçe sayan IBM Türk yönetiminin bu davranışını Türk halkına şikayet ediyor, kınıyor ve protesto ediyoruz.

Bilişim sektöründe ilki gerçekleştirmek, örnek oluşturmak ve örgütlenmeyi ülke geneline yaymak için lütfen bizleri destekleleyin.

İlginiz ve yazacağınız destek mesajlarınız için şimdiden teşekkür ederiz. Saygılarımızla.

bilisimsendikasi.org

Görüşler

0
wizzyfx
Bilişim sektöründe bir örgütlenme sorunu olduğu kesin. O yüzden bu tür girişimler görmek güzel, fakat bu girişimlerin çok keskin köşeleri olmamalı.

Sonra aşağıdaki kitabı okumak zorunda kalmayalım...

http://www.pragprog.com/titles/mjwti/my-job-went-to-india
0
dilencikahin
"C. Sendika kurma hakkı

MADDE 51. – (Değişik: 3.10.2001-4709/20 md.) Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.

Sendika kurma hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâk ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebepleriyle ve kanunla sınırlanabilir.

Sendika kurma hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda gösterilir.

Aynı zamanda ve aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olunamaz.

İşçi niteliği taşımayan kamu görevlilerinin bu alandaki haklarının kapsam, istisna ve sınırları gördükleri hizmetin niteliğine uygun olarak kanunla düzenlenir.

Sendika ve üst kuruluşlarının tüzükleri, yönetim ve işleyişleri, Cumhuriyetin temel niteliklerine ve demokrasi esaslarına aykırı olamaz.



D. Sendikal faaliyet

MADDE 52. – (Mülga: 23.7.1995-4121/3 md.)

VI. Toplu iş sözleşmesi, grev hakkı ve lokavt

A. Toplu iş sözleşmesi hakkı

MADDE 53. – İşçiler ve işverenler, karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahiptirler.

Toplu iş sözleşmesinin nasıl yapılacağı kanunla düzenlenir."

T.C Anayasası'nda da belirtildiği üzere çalışanların haklarını ve menfaatlerini korumak adına sendikaya üye olma hakı vardır.Kişi kendi iradesi dışında bu hakkından mahrum bırakılamaz yada muaf tutulamaz buna dair fiziki yada yönetimsel baskı , zorlama vs. yapılması anayasal bir suç olmasının yanında insan haklarına aykırıdır.Yaşım ve sosyal statüm sebebiyle her ne kadar somut bir şeyler ortaya koyamasam da haklı direnişinizde yanınızda olduğumu bilmenizi isterim.Belki bir önem teşkil etmiyor fakat yinede bildirmek istedim.

Ayrıca her ne durumda kalma ihtimali olursa olsun bu tür bir konuda çok sert tutumlar sergilenmesinden yanayım.
0
ali_deren
>Sonra aşağıdaki kitabı okumak zorunda kalmayalım...
>http://www.pragprog.com/titles/mjwti/my-job-went-to-india

Çin'deki ya da Hindistan'daki koşullarda çalışacağıma, mesela simit satarım. Neden vazgeçeyimki haklarımdan. Sadaka mı onlar? Lütfettikleri şeyler mi?

Çinle rekabet edeceğiz diye Tuzla'da insanlarımızı öldürüyoruz. İş mi şimdi bu? Çalışmak mutlu olalım, daha iyi yaşayalım diye değil mi? Öyle insan çalıştıracaklarına, ne cehenneme gideceklerse gitsinler. Biz pekala yaparız gemilerimizi de, yazılımlarımızı da.

Büyük şirket IBM, sendikadan korkuyor. Düştükleri duruma bakın. Yok çoğunluk sağlanmamış, yok sendika ilgili iş kolunda değilmiş. Hem komik, hem de iki yüzlü.

Ayrıca bu sektörün de arkasında kapkara bir gerçek olduğunu hatırlatması açısından iyi oldu. Uzak Asya'da üretim ve geri dönüşüm merkezlerinde kadınlar ve çocuklar inanılmaz koşullarda çalıştırılıyorlar. Bu gidişle bu ülkeyi de oralara benzetecekler.

İşyerimizdeki sektörden 4 çalışan olarak destekliyoruz arkadaşları. Başarılar..
0
solarhalo
Öncelikle girişiminiz için tebrik ederim...
türkiyede bilişim sektörünü geliştirmemek için yada önüne engeller çıkarmak için uğraşanlar var.

çinle başetme meselesinde ise onlar çin işi yapar isteyenler gitsinler çinlilerle uğraşsınlar. yazılım konusunda adları çıkmış olabilir ama bu onların çok iyi olduklarını göstermez.
bizim kalitemizde iş yapabiliyorlarmı merak ediyorum ve açıkçası sanmıyorum.

IBM dünyada söz sahibi olan ve bu tür işlere karışmıcak, engellemicek bir firmadır esasen ama türkiye ayağında aksilikler var gibi görünüyo. Türkiyede hep başımıza gelen bu değilmi... mücadelenize lütfen devam edin. bu sektörü geliştirmemiz lazım ..

sizlere başarılar diliyorum..
0
sosgezbir
Üreten sizsiniz yöneten de siz olursunuz inşallah.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Penguence 4. Sayısı Çıktı!

wetware

Dergimizin üretim sürecini olgunlaştırmaya, hedeflediğimiz düzenli çıkış dönemine ulaşmaya çalışıyoruz. Bunun için yazarlarımız, çalısma grubumuz ve siz okurlarımızın katkılarına teşekkür ediyor, daha iyiye ulaşmak için desteğinizi istiyoruz.

Bilgi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Kadrosu

vst

Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü için araştırma görevlisi arıyor.

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü teoriye önem veren bir bölümdür. Bunun yanında, Türkiye'de Özgür ve Açık Kaynak Kodlu Yazılımı desteklemek ve geliştirmek üzere çalışmalar yapmaktadır.

Başvurularda aranan temel özellikler:

  • Bilgisayar bilimlerine yoğun ilgi,
  • Zor bir konuyu öğretme konusunda istekli olmak,
  • İlgili alanlardan iyi bir lisans derecesi,
  • Tümüyle İngilizce dilinde öğretebilecek seviyede İngilizce bilmek,
  • İlgili bir alanda yüksek öğrenim programına kayıtlı olmak veya bu konuda girişimlerde bulunmuş olmak.

Başvurular eposta aracılığıyla cs@cs.bilgi.edu.tr adresine, özgeçmiş ekiyle yapılacaktır.

Bilinen En Büyük Asal Sayı

mascix

newscientist.com'un haberine göre; 26 yaşında, Amerika'da okuyan bir öğrenci, en büyük asal sayıyı bularak, matematik literatürüne geçti. Yeni sayımız 6,320,430 basamaklı bir sayı.
Editör'ün Notu: Teknik sorunlardan dolayı haberi mascix adına yollayan YuXeL'e teşekkürler.

Başkasının Ödevini Yap Ferrari Kazan

FZ

Önce üniversite tezlerini bilgisayarda yazanlar ortaya çıktı, ardından hazır tezleri pazarlayanlar. Hemen ardından da sipariş üstüne tez yazanlar belirdi. Zamanla daha alt sınıflardaki öğrencilerin de bu 'nimetten' faydalanma arzusu keşfedildi. Üstelik bu 'pazarda' müşteri daha çok, sürüm de daha fazlaydı. Yapılan araştırmalara göre internet üstünden ödev hazırlayan, satan ve paylaşan sitelerin yıllık cirosu 2 milyar YTL'ye yaklaşıyor. Öğrencilerin kopya ödevler için en çok tarih ve edebiyat derslerini seçtiği ortaya çıkmış.

4 Temmuz, Özgürlük ve Bir Bilim Adamının Bireysel İtaatsizliği

FZ

Bugün 4 Temmuz, Amerika Birleşik Devletleri'nin Bağımsızlık Günü. Bu önemli günde pek çok ABD'liye 2 yıl önce iki bilimadamı arasındaki önemli bir mektuplaşmanın adresi gidiyor.

Taraflardan biri: Prof. Dr. Daniel J. Amit. Diğeri ise saygın bir bilimsel dergi olan Physical Review adına Prof. Dr. Martin Blume.

Konu: Dr. Amit'in Physical Review ya da herhangi bir ABD kurumu (bilimsel ya da başka türlü) ile işbirliği yapmayı reddetmesi ve bunun sorumlusu olarak ABD'nin, sahip olduğu gücü kötüye kullanan en büyük ve zarar verici ülke oluşunu göstermesi. Dr. Blume her ne kadar mektuplarında bilimin uluslararası, tarafsız ve politikaya mesafeli bir kurum olması belirtse de Dr. Amit, bilimin modern dünyada tarafsız kalamayacağını, 1939'da bilimin ne kadar tarafsız olabileceğinin herkes tarafından görüldüğünü belirtiyor, gelecekte torunlarına hesap verebilmek için bireysel olarak bu kararı aldığını, bireysel olarak pek bir gücü olmasa da bu bireysel itaatsizliğinin önemli olduğunu vurguluyor.