IBM Türk Çalışanlarının Sendikal Örgütlenmesi

0
anonim
Bizler 258 kişiyle Tez-koop-iş sendikasına üye IBM Türk çalışanlarıyız.

Sendikamız, toplu sözleşme yapma hakkımızı almak için 26 Mart 2008 tarihinde Çalışma Bakanlığına yetki başvurusunda bulundu.
Çalışma Bakanlığı 209 IBM Türkiye çalışanının(26 mart tarihindeki üye sayımız), Noter kanalı ile yapmış olduğu üyelik başvuru bilgilerini doğruladı, onayladı ve 11 haziran 2008 tarihinde IBM’i bilgilendirdi.

Ancak, IBM yönetimi Toplu sozlesme ve grev yapma hakkımızı geciktirmek için 17 Haziran 2008 tarihinde “Gerceğe aykırı ve uydurma gerekçelerle itirazda bulundu.

Sendikal örgütlenmemizi engellemek ve toplu sözleşme yapma hakkımızı geciktirmek için çalışanların isteğini hiçe sayan IBM Türk yönetiminin bu davranışını Türk halkına şikayet ediyor, kınıyor ve protesto ediyoruz.

Bilişim sektöründe ilki gerçekleştirmek, örnek oluşturmak ve örgütlenmeyi ülke geneline yaymak için lütfen bizleri destekleleyin.

İlginiz ve yazacağınız destek mesajlarınız için şimdiden teşekkür ederiz. Saygılarımızla.

bilisimsendikasi.org

Görüşler

0
wizzyfx
Bilişim sektöründe bir örgütlenme sorunu olduğu kesin. O yüzden bu tür girişimler görmek güzel, fakat bu girişimlerin çok keskin köşeleri olmamalı.

Sonra aşağıdaki kitabı okumak zorunda kalmayalım...

http://www.pragprog.com/titles/mjwti/my-job-went-to-india
0
dilencikahin
"C. Sendika kurma hakkı

MADDE 51. – (Değişik: 3.10.2001-4709/20 md.) Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.

Sendika kurma hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâk ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebepleriyle ve kanunla sınırlanabilir.

Sendika kurma hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda gösterilir.

Aynı zamanda ve aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olunamaz.

İşçi niteliği taşımayan kamu görevlilerinin bu alandaki haklarının kapsam, istisna ve sınırları gördükleri hizmetin niteliğine uygun olarak kanunla düzenlenir.

Sendika ve üst kuruluşlarının tüzükleri, yönetim ve işleyişleri, Cumhuriyetin temel niteliklerine ve demokrasi esaslarına aykırı olamaz.



D. Sendikal faaliyet

MADDE 52. – (Mülga: 23.7.1995-4121/3 md.)

VI. Toplu iş sözleşmesi, grev hakkı ve lokavt

A. Toplu iş sözleşmesi hakkı

MADDE 53. – İşçiler ve işverenler, karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahiptirler.

Toplu iş sözleşmesinin nasıl yapılacağı kanunla düzenlenir."

T.C Anayasası'nda da belirtildiği üzere çalışanların haklarını ve menfaatlerini korumak adına sendikaya üye olma hakı vardır.Kişi kendi iradesi dışında bu hakkından mahrum bırakılamaz yada muaf tutulamaz buna dair fiziki yada yönetimsel baskı , zorlama vs. yapılması anayasal bir suç olmasının yanında insan haklarına aykırıdır.Yaşım ve sosyal statüm sebebiyle her ne kadar somut bir şeyler ortaya koyamasam da haklı direnişinizde yanınızda olduğumu bilmenizi isterim.Belki bir önem teşkil etmiyor fakat yinede bildirmek istedim.

Ayrıca her ne durumda kalma ihtimali olursa olsun bu tür bir konuda çok sert tutumlar sergilenmesinden yanayım.
0
ali_deren
>Sonra aşağıdaki kitabı okumak zorunda kalmayalım...
>http://www.pragprog.com/titles/mjwti/my-job-went-to-india

Çin'deki ya da Hindistan'daki koşullarda çalışacağıma, mesela simit satarım. Neden vazgeçeyimki haklarımdan. Sadaka mı onlar? Lütfettikleri şeyler mi?

Çinle rekabet edeceğiz diye Tuzla'da insanlarımızı öldürüyoruz. İş mi şimdi bu? Çalışmak mutlu olalım, daha iyi yaşayalım diye değil mi? Öyle insan çalıştıracaklarına, ne cehenneme gideceklerse gitsinler. Biz pekala yaparız gemilerimizi de, yazılımlarımızı da.

Büyük şirket IBM, sendikadan korkuyor. Düştükleri duruma bakın. Yok çoğunluk sağlanmamış, yok sendika ilgili iş kolunda değilmiş. Hem komik, hem de iki yüzlü.

Ayrıca bu sektörün de arkasında kapkara bir gerçek olduğunu hatırlatması açısından iyi oldu. Uzak Asya'da üretim ve geri dönüşüm merkezlerinde kadınlar ve çocuklar inanılmaz koşullarda çalıştırılıyorlar. Bu gidişle bu ülkeyi de oralara benzetecekler.

İşyerimizdeki sektörden 4 çalışan olarak destekliyoruz arkadaşları. Başarılar..
0
solarhalo
Öncelikle girişiminiz için tebrik ederim...
türkiyede bilişim sektörünü geliştirmemek için yada önüne engeller çıkarmak için uğraşanlar var.

çinle başetme meselesinde ise onlar çin işi yapar isteyenler gitsinler çinlilerle uğraşsınlar. yazılım konusunda adları çıkmış olabilir ama bu onların çok iyi olduklarını göstermez.
bizim kalitemizde iş yapabiliyorlarmı merak ediyorum ve açıkçası sanmıyorum.

IBM dünyada söz sahibi olan ve bu tür işlere karışmıcak, engellemicek bir firmadır esasen ama türkiye ayağında aksilikler var gibi görünüyo. Türkiyede hep başımıza gelen bu değilmi... mücadelenize lütfen devam edin. bu sektörü geliştirmemiz lazım ..

sizlere başarılar diliyorum..
0
sosgezbir
Üreten sizsiniz yöneten de siz olursunuz inşallah.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kablosuz İstiklal

FZ

Internet sokağa taşındı İstiklal Caddesi kablosuz internete kavuştu.

İGDAŞ´ın öncülüğünde, Koç.net ve Cisco´nun teknolojik desteğiyle gerçekleştirilen projeyle Beyoğlu´nda internete artık kablosuz bağlanmak mümkün olacak. Projeyle, İstiklal Caddesi boyunca açık alanlardan, kafelerden ya da herhangi bir başka noktadan, mobil cihazlar, dizüstü bilgisayarlar veya PDA'lar ile isteyen herkes internete kablosuz olarak bağlanabilecek.

Türkiye´deki ilk kablosuz internet cadde uygulaması olan proje, New York, Londra ve Paris´in ardından dünyada dördüncü uygulama olacak. İstiklal Caddesi´nde hayata geçirilen uygulama ile İstanbul kenti çağdaş ve dijital bir metropol olma yolunda önemli bir adım daha atmış oluyor. Projeyle, Taksim başlangıcından Galatasaray Lisesi'ne kadar olan bölümünde oluşturulan Kablosuz Bağlantı Noktaları sayesinde İstiklal Caddesi, kablosuz internet erişim alanı haline getirildi. Böylece, cadde boyunca herhangi bir noktadan veya herhangi bir kafeden internete kablosuz bağlanmak mümkün hale geldi.

Katillerin Beyinleri Farklı mı?

anonim

hurriyetim.com: "Bilim adamlarının araştırmaları, pek çok seri katilin beyninin normal insanların beyinlerinden farklı olduğunu gösteriyor. Beyin tomografilerini karşılaştıran uzmanlar, katillerin beyinlerinin ön kısmında anormallik olduğunu belirtiyor."
"1990'larda New York`ta yapılan araştırmada cinayet suçu işlediği kanıtlanmış 25 kişinin beyin haritalarını çıkaran uzmanlar, normal insanlarda beynin en aktif bölümü olan ön kısmın (frontal lob) katillerde neredeyse hareketsiz olduğunu tespit etti.

ABD`de 17 fahişeyi öldüren ve yakalandığında onları neden öldürdüğü hakkında hiçbir fikri olmadığını söyleyen seri katil Joel Rifkin'in beyninin de ciddi şekilde hasarlı olduğu biliniyor.

İdeal Pencere Yöneticisi

tongucyumruk

Linux ve benzeri sistemleri kullananlar arasında yıllardır süregelen bir tartışmadır: En iyi pencere yöneticisi hangisi? Kimileri bir masaüstü ortamı sağladığından KDE, Gnome gibi sistemleri tercih eder, kimileriyse hafif ve hızlı olması amacıyla Fluxbox, Windowmaker gibi sadece işini yapmaya yönelmiş olanları. Freshmeat'ten Jeff Covey'de yıllar süren araştırmadan sonra kendince ideal olana ulaşmış. Bu konuda yazdığı Antidesktop başlıklı yazıda ise ulaştığı sonuçları açıklamış. Desktop meraklılarına ısrarla tavsiye edilir.

CISCO Öğrenci Proje Yarışması

FZ

CISCO´nun (Türkiye) üniversite öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirdiği proje yarışması başladı. Üzerinde proje geliştirilmesi istenen konular şunlar:

Google Maps Navigation

auselen

Google'ın yeni navigasyon uygulaması Android için duyuruldu.

Buraya kadar herşey klasik bir Google haberi gibi, fakat burada verilen bilgiyi gördüğünüzde teknoloji devinin diğer şirketlerin oyun planını nasıl bozduğunu anlıyorsunuz. Bu durumu normal karşılayanlara Garmin'in aynı gün için de 1.2 milyar dolardan olduğunu ve hisse sahiplerinin bu gibi durumlara ne kadar kısa sürede tepki verebildiğini hatırlatmak isterim.

Eğer aklınızda süper bir fikir varsa ve bunun üzerinden uzun süre yüklü meblağlar kazanacağınızı umuyorsanız, unutmayın! Google sizi her zaman yanıltabilir... Tıpkı diğer alanlarda yaptığı gibi...