IBM Türk Çalışanlarının Sendikal Örgütlenmesi

0
anonim
Bizler 258 kişiyle Tez-koop-iş sendikasına üye IBM Türk çalışanlarıyız.

Sendikamız, toplu sözleşme yapma hakkımızı almak için 26 Mart 2008 tarihinde Çalışma Bakanlığına yetki başvurusunda bulundu.
Çalışma Bakanlığı 209 IBM Türkiye çalışanının(26 mart tarihindeki üye sayımız), Noter kanalı ile yapmış olduğu üyelik başvuru bilgilerini doğruladı, onayladı ve 11 haziran 2008 tarihinde IBM’i bilgilendirdi.

Ancak, IBM yönetimi Toplu sozlesme ve grev yapma hakkımızı geciktirmek için 17 Haziran 2008 tarihinde “Gerceğe aykırı ve uydurma gerekçelerle itirazda bulundu.

Sendikal örgütlenmemizi engellemek ve toplu sözleşme yapma hakkımızı geciktirmek için çalışanların isteğini hiçe sayan IBM Türk yönetiminin bu davranışını Türk halkına şikayet ediyor, kınıyor ve protesto ediyoruz.

Bilişim sektöründe ilki gerçekleştirmek, örnek oluşturmak ve örgütlenmeyi ülke geneline yaymak için lütfen bizleri destekleleyin.

İlginiz ve yazacağınız destek mesajlarınız için şimdiden teşekkür ederiz. Saygılarımızla.

bilisimsendikasi.org

Görüşler

0
wizzyfx
Bilişim sektöründe bir örgütlenme sorunu olduğu kesin. O yüzden bu tür girişimler görmek güzel, fakat bu girişimlerin çok keskin köşeleri olmamalı.

Sonra aşağıdaki kitabı okumak zorunda kalmayalım...

http://www.pragprog.com/titles/mjwti/my-job-went-to-india
0
dilencikahin
"C. Sendika kurma hakkı

MADDE 51. – (Değişik: 3.10.2001-4709/20 md.) Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.

Sendika kurma hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâk ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebepleriyle ve kanunla sınırlanabilir.

Sendika kurma hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda gösterilir.

Aynı zamanda ve aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olunamaz.

İşçi niteliği taşımayan kamu görevlilerinin bu alandaki haklarının kapsam, istisna ve sınırları gördükleri hizmetin niteliğine uygun olarak kanunla düzenlenir.

Sendika ve üst kuruluşlarının tüzükleri, yönetim ve işleyişleri, Cumhuriyetin temel niteliklerine ve demokrasi esaslarına aykırı olamaz.



D. Sendikal faaliyet

MADDE 52. – (Mülga: 23.7.1995-4121/3 md.)

VI. Toplu iş sözleşmesi, grev hakkı ve lokavt

A. Toplu iş sözleşmesi hakkı

MADDE 53. – İşçiler ve işverenler, karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahiptirler.

Toplu iş sözleşmesinin nasıl yapılacağı kanunla düzenlenir."

T.C Anayasası'nda da belirtildiği üzere çalışanların haklarını ve menfaatlerini korumak adına sendikaya üye olma hakı vardır.Kişi kendi iradesi dışında bu hakkından mahrum bırakılamaz yada muaf tutulamaz buna dair fiziki yada yönetimsel baskı , zorlama vs. yapılması anayasal bir suç olmasının yanında insan haklarına aykırıdır.Yaşım ve sosyal statüm sebebiyle her ne kadar somut bir şeyler ortaya koyamasam da haklı direnişinizde yanınızda olduğumu bilmenizi isterim.Belki bir önem teşkil etmiyor fakat yinede bildirmek istedim.

Ayrıca her ne durumda kalma ihtimali olursa olsun bu tür bir konuda çok sert tutumlar sergilenmesinden yanayım.
0
ali_deren
>Sonra aşağıdaki kitabı okumak zorunda kalmayalım...
>http://www.pragprog.com/titles/mjwti/my-job-went-to-india

Çin'deki ya da Hindistan'daki koşullarda çalışacağıma, mesela simit satarım. Neden vazgeçeyimki haklarımdan. Sadaka mı onlar? Lütfettikleri şeyler mi?

Çinle rekabet edeceğiz diye Tuzla'da insanlarımızı öldürüyoruz. İş mi şimdi bu? Çalışmak mutlu olalım, daha iyi yaşayalım diye değil mi? Öyle insan çalıştıracaklarına, ne cehenneme gideceklerse gitsinler. Biz pekala yaparız gemilerimizi de, yazılımlarımızı da.

Büyük şirket IBM, sendikadan korkuyor. Düştükleri duruma bakın. Yok çoğunluk sağlanmamış, yok sendika ilgili iş kolunda değilmiş. Hem komik, hem de iki yüzlü.

Ayrıca bu sektörün de arkasında kapkara bir gerçek olduğunu hatırlatması açısından iyi oldu. Uzak Asya'da üretim ve geri dönüşüm merkezlerinde kadınlar ve çocuklar inanılmaz koşullarda çalıştırılıyorlar. Bu gidişle bu ülkeyi de oralara benzetecekler.

İşyerimizdeki sektörden 4 çalışan olarak destekliyoruz arkadaşları. Başarılar..
0
solarhalo
Öncelikle girişiminiz için tebrik ederim...
türkiyede bilişim sektörünü geliştirmemek için yada önüne engeller çıkarmak için uğraşanlar var.

çinle başetme meselesinde ise onlar çin işi yapar isteyenler gitsinler çinlilerle uğraşsınlar. yazılım konusunda adları çıkmış olabilir ama bu onların çok iyi olduklarını göstermez.
bizim kalitemizde iş yapabiliyorlarmı merak ediyorum ve açıkçası sanmıyorum.

IBM dünyada söz sahibi olan ve bu tür işlere karışmıcak, engellemicek bir firmadır esasen ama türkiye ayağında aksilikler var gibi görünüyo. Türkiyede hep başımıza gelen bu değilmi... mücadelenize lütfen devam edin. bu sektörü geliştirmemiz lazım ..

sizlere başarılar diliyorum..
0
sosgezbir
Üreten sizsiniz yöneten de siz olursunuz inşallah.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Lightweight Languages 2004 (LL4)

FZ

LL4 etkinliği üniversitelerden ve endüstriden en iyi dil tasarımcılarını bir araya getiren bir günlük çok yoğun bir forum.

Bu etkinlik kullanılabilir ve faydalı programlama dilleri, araçları ve süreçlere odaklanmaktadır. Hafif diller yaygın dilleri kullanan programcılara yeni ve farklı teknikleri göstermek için etkili araçlardır.

Etkinlikte ele alınacak konular:

W32.Randex.E

PARALEL

Symantec, W32.Randex.E adında, aynı güvenlik açığının avantajlarını kullanan yeni bir Trojan keşfetti. Yine 2.seviye olarak tanımlanan bu Trojan, yaratıcısının IRC (Internet Relay Chat)’yi kullanarak bir bilgisayarı uzaktan kontrol etmesine imkan veriyor.

Delphi 2006 Lansman Etkinlikleri

anonim

Borland Türkiye (Bilgi ve Teknoloji Grubu Ltd.) Delphi 2006 lansmanı için 6 Aralık Salı İstanbul ve 7 Aralık Çarşamba Ankara'da etkinlik düzenliyor. Borland uzmanları Jason Vokes (Borland Delphi Ürün Müdürü), Alexander Goes (Borland EMEA Satış Müdürü) ve Doğuş Uysal (Borland Türkiye Ürün Direktörü) ev sahipliğinde seminer konukları olacak.

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu X. Geleneksel Programlama Yarışması

anonim

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu olarak her sene düzenlediğimiz ulusal programlama yarışmasının bu yıl 10.sunu düzenlemekten gurur duyuyoruz. Linux işletim sistemi tabanlı olarak düzenlenen ilk ulusal yarışma olan etkinliğimiz bilgi birikimi ve emek veren insanları ile ulusal bilgisayar olimpiyatına da önemli katkılar sağlamaktadır.

Pozitif e-dergi Ağustos Sayısı Çıktı

anonim

Bu ay içeriğinin diğer aylara oranla daha zayıf olduğunu söylemek gerek. PozitifPC yetkilileri bunun sebebinin yeniden yapılanma sürecinde olduklarına ve çalışmalarına bu yönde ağırlık vermelerinden kaynaklandığını da duyurdu. Yine de dergide çarpıcı başlıklar yok değil. Bunlardan bazıları şöyle: