Hobicilere Açık Mektup

0
yilmaz
Daha önce FM TV'de de bahsedilen ve sanırım milletin Bill Gates'e gıcık olmaya başladığı mektup bu: 3 Şubat 1976 tarihli "Hobicilere Açık Mektup"...
Hobicilere Açık Mektup
William Henry Gates III
3 Şubat 1976

Hobicilere Açık Mektup

Bana göre şu anda hobi piyasasındaki en kritik şey iyi yazılım kursları, yazılım üstüne kitaplar ve yazılımın kendisi. İyi yazılım yoksa ve o hobi bilgisayarına sahip olan kişi programlamadan anlamıyorsa bilgisayar boşa gider. Bu hobi bilgisayar piyasası için kaliteli yazılım geliştirilecek mi?

Yaklaşık 1 yıl önce Paul Allen ve ben, hobi pazarının genişleyeceğini düşünerek Monte Davidoff'u işe aldık ve Altair BASIC'i geliştirdik. İşin ilk kısmı 2 ay içinde tamamlanmış olsa da üçümüz birlikte BASIC'i nihai şekline sokmak, özellikler eklemek ve dokümantasyon oluşturmak için 1 yılımızı harcadık. Şu anda elimizde 4K, 8K, GENİŞLETİLMİŞ, ROM ve DISK BASIC var. Kullandığımız bilgisayar zamanının maliyeti 40.000$'ı geçiyor.

BASIC kullanan yüzlerce kullanıcıdan aldığımız geribeslemeler epey olumlu. Bununla birlikte iki şaşırtıcı durum var, 1- "kullanıcıların" çoğu asla BASIC'i satın almamış (Altair bilgisayar sahiplerinin %10'undan azı satın almış BASIC'i) ve 2- hobicilere yapmış olduğumuz satışlardan elde ettiğimiz gelire bakılacak olursa Altair BASIC için harcadığımız emeğin saati 2$'dan daha aza geliyor.

Neden böyle? Hobicilerin çoğunun farkında olacağı gibi çoğunuz yazılımı çalıyorsunuz. Donanım için ödeme yapılmalı ama yazılım paylaşılacak bir şeydir. O yazılım üstünde çalışmış insanlara ödeme yapılıp yapılmaması kimin umurunda?

Bu adilce bir davranış mı? Yazılım çalarak yapamayacağınız şey, bir problem çıktığında MITS'e gitmektir. MITS yazılım satarak para kazanmıyor. Bize ödenen para, manuel, teyp ve bununla ilgili harcamalar bunu başabaş bir operasyon yapıyor. Yaptığınız şey iyi yazılım geliştirilmesini engellemek. Profesyonelce bir işi bedavaya nasıl yaptırırsınız? Hangi hobici programlamaya, hataları bulmaya, ürünü belgelemeye ve bunu bedava dağıtmaya 3 adam-yıl ayırır? Gerçek şu ki biz hariç hiç kimse hobi yazılımına bu kadar yatırım yapmadı. 6800 BASIC'i yazdık ve 8080 APL ve 6800 APL'yi yazıyoruz fakat bunu hobicilere sunmak için pek bir hevesimiz kalmadı. Doğrudan söylemek gerekirse, yaptığınız şey hırsızlıktır.

Ya Altair BASIC'in yeniden satışını yapanlar? Onlar hobi yazılımından para kazanmıyorlar mı? Evet ama bize gelen raporlara göre sonunda kaybedecekler. Hobicilerin ismini kötüye çıkarıyorlar katıldıkları kulüp toplantılarından kovulmalılar.

Ödeme yapmak ya da yorumlarını sunmak isteyen herkese açığım. Bana 1180 Alvarado SE, #114, Albuquerque, New Mexico, 87108 adresinden ulaşabilirsiniz. Hiçbir şey beni 10 programcı daha tutup hobi pazarına daha da kaliteli yazılımlar sunmaktan daha çok memnun edemez.

Bill Gates

General Partner, Micro-Soft

http://www.blinkenlights.com/classiccmp/gateswhine.html

Editörün Notu: Alelacele çevirdim, çevirideki tüm hatalardan Emre "FZ" Sevinç sorumludur.

Görüşler

0
mentat
1976 yılında böyle bir yazıyı gates dışında birisi kaleme almış olsa, yazık adam onca uğraşmış ama eline hiçbirşey geçmeyince dellenmiş tabi derdim.

2005 yılında yazılmış olsa, bu sefer tahminen eleman zaten OS camia içinden geliyor olurdu ve onca uğraşıp aç kaldığı için OS'dan uzaklaşmak ve veritabanı, web tasarım işleriyle uğraşmak zorunda kalmış olurdu.. yine üzülürdüm arkadaşa..

amaaaa, bu bill gates, beter olsun demek lazım di mi..
0
yilmaz
tercüme için teşekkür ederim.
O yılda adamın boye şeyleri düşünmesi çok ilginç.
0
ahmetalpbalkan
Yıllar sonra tam çevirmek üzereyken denk geldim bu yazıya :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bill Gates emekli oluyor!

larweda

Microsoft'un yaptığı basın açıklamasına göre, Bill Gates Microsoft'taki günlük işlerini Temmuz 2008'de bırakmaya karar vermiş. Bu süreye kadar geçecek iki sene boyunca Microsoft'un şu anki CTO'su (Chief Technical Officer - Teknik Genel Müdür) Ray Ozzie'nin Bill Gates'in yanında Chief Software Architect (En baba yazılım mimarı :), başka bir CTO olan Craig Mundy'nin de Bill Gates'in yanında Chief Research and Strategy Officer (Araştırma ve strateji'den sorumlu genel müdür) pozisyonlarında çalışacakları ve Bill Gates'in sorumluluklarını almaya başlayacakları açıklanmış.
Bill gates, emekli olduktan sonra Microsoft'un yöneticisi pozisyonunda olmaya devam edecek ama zamanının çoğunu Bill ve Melinda Gates vakfı'na harcayacakmış.
Slashdot haberi Wired News haberi

ASP+ ve C# neler getirecek?

FZ

Microsoft şimdiden yeni Internet teknolojileri ile ilgili olarak ortalığı bombardıman etmeye başladı. Bunlardan en çok üzerinde durulanı ASP+ ve C# teknolojileri.

Bill Gates'e Açık Protesto

meddah

Bill Gates, Pekin Üniversitesi'nde "Çin'in yazılım dünyasındaki geleceği" konusunda konuşma yaparken "Özgür Yazılım / Açık Kaynak" yazılı pankartla sahneye çıkan biri tarafından protesto edildi.

Detaylı bilgi ve fotoğraflara buradan ve şuradan erişebilirsiniz...

Editör'ün notu: Aynı konuda iki haber gelmişti. 2. haberi aynı konuda olduğu için yayınlıyamıyoruz ama haberdeki linke burdan ulaşabilirsiniz.

Windows`un koduna göz atmak ister misiniz?

larweda

Microsoft`un Internet Explorer ürününün Amerikan tekelcilik yasasına aykırı olduğu iddiası ile ilgili devam eden davanın son aşamasında, Internet Explorer`ın Windows`un temel bir bileşeni olduğu iddiasına karşı Amerikan Mahkemeleri Microsoft`tan işletim sistemlerinin kaynak kodlarını Amerikan Hükümeti ile paylaşması gerektiğine karar verdi. Microsoft`un bu karara olan itirazı geçerli olmazsa, Internet Explorer`ın gerçekten temel bir bileşen olup olmadığının incelenmesi için Microsoft sistem kodunu hükümete açmak zorunda kalacak.

Konu hakkında ayrıntılı haberler: Yahoo!, Slashdot, L.A.Times

Windows XP`nin yeni marifetleri

larweda

The Wall Street Journal`da çıkan bir habere göre, Windows işletim sisteminin yeni versiyonu olan Windows XP (ki 25 ekim`de piyasaya çıkacağı duyuruldu) ile beraber gelen Internet Explorer`da Smart Tags olarak adlandırılan yeni bir özellik olacakmış. Bu özellik sayesinde nette dolaşirken bir sayfa görüntülendiği zaman sayfa üzerindeki belirli kelimeler, otomatik olarak belirli web sitelerine linklenmiş olacak. Yani web sayfasının editörü ya da tasarımcısı sayfasında mesela Microsoft kelimesini kullanınca bu kelimeye bir link verilmemiş olmasına rağmen otomatik olarak www.microsoft.com`a linklenmiş olarak görünecek. Bunun türkçesi ise, tasarladığınız ya da yarattığınız sayfalara Microsoft tarafından müdahale edilmesi oluyor.