Hobicilere Açık Mektup

0
yilmaz
Daha önce FM TV'de de bahsedilen ve sanırım milletin Bill Gates'e gıcık olmaya başladığı mektup bu: 3 Şubat 1976 tarihli "Hobicilere Açık Mektup"...
Hobicilere Açık Mektup
William Henry Gates III
3 Şubat 1976

Hobicilere Açık Mektup

Bana göre şu anda hobi piyasasındaki en kritik şey iyi yazılım kursları, yazılım üstüne kitaplar ve yazılımın kendisi. İyi yazılım yoksa ve o hobi bilgisayarına sahip olan kişi programlamadan anlamıyorsa bilgisayar boşa gider. Bu hobi bilgisayar piyasası için kaliteli yazılım geliştirilecek mi?

Yaklaşık 1 yıl önce Paul Allen ve ben, hobi pazarının genişleyeceğini düşünerek Monte Davidoff'u işe aldık ve Altair BASIC'i geliştirdik. İşin ilk kısmı 2 ay içinde tamamlanmış olsa da üçümüz birlikte BASIC'i nihai şekline sokmak, özellikler eklemek ve dokümantasyon oluşturmak için 1 yılımızı harcadık. Şu anda elimizde 4K, 8K, GENİŞLETİLMİŞ, ROM ve DISK BASIC var. Kullandığımız bilgisayar zamanının maliyeti 40.000$'ı geçiyor.

BASIC kullanan yüzlerce kullanıcıdan aldığımız geribeslemeler epey olumlu. Bununla birlikte iki şaşırtıcı durum var, 1- "kullanıcıların" çoğu asla BASIC'i satın almamış (Altair bilgisayar sahiplerinin %10'undan azı satın almış BASIC'i) ve 2- hobicilere yapmış olduğumuz satışlardan elde ettiğimiz gelire bakılacak olursa Altair BASIC için harcadığımız emeğin saati 2$'dan daha aza geliyor.

Neden böyle? Hobicilerin çoğunun farkında olacağı gibi çoğunuz yazılımı çalıyorsunuz. Donanım için ödeme yapılmalı ama yazılım paylaşılacak bir şeydir. O yazılım üstünde çalışmış insanlara ödeme yapılıp yapılmaması kimin umurunda?

Bu adilce bir davranış mı? Yazılım çalarak yapamayacağınız şey, bir problem çıktığında MITS'e gitmektir. MITS yazılım satarak para kazanmıyor. Bize ödenen para, manuel, teyp ve bununla ilgili harcamalar bunu başabaş bir operasyon yapıyor. Yaptığınız şey iyi yazılım geliştirilmesini engellemek. Profesyonelce bir işi bedavaya nasıl yaptırırsınız? Hangi hobici programlamaya, hataları bulmaya, ürünü belgelemeye ve bunu bedava dağıtmaya 3 adam-yıl ayırır? Gerçek şu ki biz hariç hiç kimse hobi yazılımına bu kadar yatırım yapmadı. 6800 BASIC'i yazdık ve 8080 APL ve 6800 APL'yi yazıyoruz fakat bunu hobicilere sunmak için pek bir hevesimiz kalmadı. Doğrudan söylemek gerekirse, yaptığınız şey hırsızlıktır.

Ya Altair BASIC'in yeniden satışını yapanlar? Onlar hobi yazılımından para kazanmıyorlar mı? Evet ama bize gelen raporlara göre sonunda kaybedecekler. Hobicilerin ismini kötüye çıkarıyorlar katıldıkları kulüp toplantılarından kovulmalılar.

Ödeme yapmak ya da yorumlarını sunmak isteyen herkese açığım. Bana 1180 Alvarado SE, #114, Albuquerque, New Mexico, 87108 adresinden ulaşabilirsiniz. Hiçbir şey beni 10 programcı daha tutup hobi pazarına daha da kaliteli yazılımlar sunmaktan daha çok memnun edemez.

Bill Gates

General Partner, Micro-Soft

http://www.blinkenlights.com/classiccmp/gateswhine.html

Editörün Notu: Alelacele çevirdim, çevirideki tüm hatalardan Emre "FZ" Sevinç sorumludur.

Görüşler

0
mentat
1976 yılında böyle bir yazıyı gates dışında birisi kaleme almış olsa, yazık adam onca uğraşmış ama eline hiçbirşey geçmeyince dellenmiş tabi derdim.

2005 yılında yazılmış olsa, bu sefer tahminen eleman zaten OS camia içinden geliyor olurdu ve onca uğraşıp aç kaldığı için OS'dan uzaklaşmak ve veritabanı, web tasarım işleriyle uğraşmak zorunda kalmış olurdu.. yine üzülürdüm arkadaşa..

amaaaa, bu bill gates, beter olsun demek lazım di mi..
0
yilmaz
tercüme için teşekkür ederim.
O yılda adamın boye şeyleri düşünmesi çok ilginç.
0
ahmetalpbalkan
Yıllar sonra tam çevirmek üzereyken denk geldim bu yazıya :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Windows 7 Matematik Giriş Paneli

nehuse

MS Windows 7 henüz beta aşamasında olmasına rağmen açıkçası MS Windows Vista'dan sonra microsofttan hiç beklemediğim bir performansa sahip. Özellikle kullanıcının işlerini kolaylaştırmak için bir çok araç windows 7 ye eklenmiş bunlardan birisi de math input panel . Eğer tablet pc niz varsa yada bilgisayarınıza bağlı tablet çizim aracınız varsa bu paneli kullanarak matematiksel sembolleri ve fonksiyonları kağıda yazıyormuş gibi hızla yazıp bilgisayar sayesinde sembolleri düzenli hale getirebilirsiniz. Bu özellik aynı zamanda elyazısını tanıma özelliğinede sahip şu an için yalnızca ingilizceyi desteklesede sizin yazınızı öğrenme özelliğine sahip olması sayesinde zamanla hatalarının azalması ve yazmanızın kolaylaşması gibi özellikleri gelecekte yoğun olarak kullanılacağını gösteriyor. Aşağıdaki video ve fotoğraflarda sistemin nasıl çalıştığını ve sonuç verdiğini görebilirsiniz. Bilgisayarınıza windows 7 kurarak siz de bu sistemi test edebilirsiniz.

Herşey windows için ;)

conan

shellcity'de dolaşıyordum ki gözüme çarpan birşeyle irkildim :) Bir de ne goreyim, sevgili desktop managerimiz blackbox'ın windows için olanı da varmış! İlgilenip denemek isteyenler için sayfası şurada. Benim gibi görmeden inanmayanlar da buraya. Denemeden inanmayanlar ise koşa koşa tam buraya.

sundance buna bayılacak (tabii daha önceden görmediyse)

Bir flame de buradan yakın

TiberiusKirk

www.fuckmicrosoft.com

MS ürünlerinin pekçok ticari ve ücretsiz alternetifine linkler bulunan güzel bir site... (Editör notu: her işletim sistemi kendi kullanım alanında güzeldir, biz FM olarak taraf tutmuyoruz) Not2: Linux bir işletim sistemi değil kerneldir, öl dese ölürüz o ayrı ;))

Helloween 8: Biz bu filmi görmüştük

tongucyumruk

Bazı yönetmenler aynı filmleri tekrar tekrar çekip devam filmleri üretmekten hiç usanmıyorlar. Mesela Eric S. Raymonds. Helloween dökümanları serisi 8 oldu ve saymaya devam ediyor.

Yeni Helloween dökümnlarında başrol oyuncusu Microsoft'un satış bölümünün başkanı Orlando Ayala. Konu ise her zamanki konu, Linux ve Open Source'a karşı izlenecek taktikler. Yeni dökümanlarda özellikle hükümetlerin Linux'u tercih etmeye başlaması konusunun üzerinde durulmuş. Filmin yönetmenin yorumlarını da içeren extended halini buradan okuyabilirsiniz.

Önce sizi görmezden gelirler, sonra size gülerler, daha sonra sizinle savaşırlar, sonunda siz kazanırsınız.
Gandhi


Micros~1 üçüncü seviyeye gelmiş gözüküyor.

Windows .NET Server RC1 Çıktı

FZ

Son düzenlediği .NET brifinginde, Microsoft, Windows .NET Server RC1 (Release Candidate 1) sürümünü duyurdu. 2.5 yıldır geliştirilen işletim sistemi böylece kullanıcılar tarafından resmen test edilmenin son aşamalarından birine geldi.