GPL hastaları ve ``Commonistler´´ aranıyor!

0
velista
Pardus, Creative Commons lisanslanmış bloglar, açık kaynak kodlu yazılımlar falan derken, konu ister istemez uzun süredir ertelediğimiz, pek de üzerine konuşup "suyu bulandırmak" istemediğimiz bir noktaya dayandı...

Soru çok ciddi: Başta GNU GPL, GNU LGPL, GNU FDL ve CC olmak üzere, özgür dünyanın kullandığı lisans sözleşmeleri "hukuki açıdan" Türkiye'de ne kadar geçerli?
Bu sözleşmeleri "Türkçe'ye çevirmek" tüm sorunları çözüyor mu? Bu çevirilerin İngilizce bilen gençler tarafından değil de, hukukçular tarafından Türk hukuk mevzuatlarına göre yapılması gerekmez mi?

Hazır Pardus da yaklaşırken, bu sorunları tartışmamız, başımıza bir takım yol kazaları gelmeden önce bir şeyler yapmamız gerekiyor...

Çağrımız açık yazılımcılara, bloggerlara, yazarlara, tasarımcılara ve sayısal ortama fikirlerini taşıyan herkese...

Bu konuyla ilgilenen herkesi, 8 Ekim 2005 Cumartesi günü saat 13:00'de, Galatasaray Lisesi'nin hemen yanındaki Kafka Cafe'de bir araya gelmeye çağırıyoruz.


İletişim için:
Ali Işıngör (0532 683 32 92)
http://burkinafasafiso.blogspot.com
gnu

Görüşler

0
serdem
Verilen tarihte gelemeyeceğim sanırım, ama sonrasında katkıda bulunmak isterim. Özellikle hukuk danışmanı bulmak konusunda yardımım olabilir.
Bir de, Creative Commons'ın Türkçe sitesi yok değil mi? O sitenin tümden Türkçeye çevrilmesi gerekebilir.

Önemli konu, gündeme getirenlere teşekkürler...
0
bm
<i>Bir de, Creative Commons'ın Türkçe sitesi yok değil mi? O sitenin tümden Türkçeye çevrilmesi gerekebilir.</i><p>

Ali bey de bir ara boyle dusunuyordu ama o yol yeterli olmadigi gibi herhalde dogru da degil. O gurubun bir uyarlama proseduru var onu takip etmek lazim. Linki surada: http://creativecommons.org/worldwide/overview

Ben gitmeye calisacagim, gidemezsam gidenlere tavsiyem ve onlardan ricam 'GPL hastasi' ve 'Commonist' olmadan evvel konulara ve kullanilan mekanizmalara biraz da olsa hakim olmaya calismalari.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

win-get install

sundance

Başta Debian olmak üzere birçok GNU/Linux sistem kullanıcısının gönlünü fethetmiş olan APT sistemi, sonunda Windows kullanıcılarına bile bulaştı.

Herne kadar orjinal APT ile sadece fikir bazında bir paylaşımı olsa da Win-Get birçok Özgür Yazılım ürününün Windows ortamlarına kolayca kurulmasını sağlamakta.

Tabi ki Apt gibi Süper İnek Güçleri'ne sahip olmadığını belirtmeye gerek yok ;)

%100 Özgür Yayıncılık Mümkün

butch

newsforge.com'da yayınlanan bu makale, web sitesinden, dizgisine her alanda sadece Özgür Yazılım araçları kullanan bir yayınevinin hikayesini anlatıyor.

Makale, ülkemizde özellikle E-dergi yayını yapanlar tarafından oldukça benimsenen Scribus'un geldiği yerin de önemli bir göstergesi.

Kaynak: /.

Gerçek Dünya`dan Nağmeler ;=)

SHiBuMi

Bu Microsoft & Linux konusunda yakın zamanda başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum , birebir yaşanan bir olay :)
Halka açık şirketlerimizin birinden , gayet şık takim elbiseli iki kişi, calıştığım şirkete yeni web tabanlı ürünlerini tanıtmak üzere geldiler.

SCO saçmalıkları bölüm 713 (Nerdeyse bitti :)

sundance

Newsforge'da yeralan habere göre IBM, SCO'ya ait olan kodu GPL altında dağıtmakla suçlandığı 5 milyar dolarlık davada SCO'yu kendi silahıyla vurdu !

IBM'in mahkemeye sunduğu 100 sayfalık iddianamede yasadışı olarak dağıtmakla suçlandığı kodu [Linux 2.4 kernel kodu]SCO'nun 4 Ağustos 2004 itibariyle halen kendisinin de yayınladığını belirtiyor
Günün lafı: Filler tepinirken çimenler ezilir

GPL Sürüm 3'e Doğru...

vst

Richard M. Stallman ve Eben Moglen, hazırlıkları süren GPL3 hakkında bir makale yayınladılar. Makalede, GPL'in geçmişi, bugünü, yarını ve yeni sürümün altında yatan sebepler tartışılıyor.