Google Ventures, Google'dan risk sermayesi

0
akoguzh

Görüşler

0
FZ
Ekonomik kriz gündemde iken Google'ın girişimcilere doğrudan maddi destek sağlama şeklindeki böyle bir risk sermayesi oluşumuna gitmesi epey manidar görünüyor. Acaba bunu 'Google epey uzun vadeli düşünüyor ve geleceğe yatırım yapıyor' şeklinde okuyabilir miyiz? Diğer yandan, Türkiye'deki girişimciler açısından Google Ventures ne kadar anlamlı?
0
ZZombie
Şahsi fikrim olarak 'Google epey uzun vadeli düşünüyor ve geleceğe yatırım yapıyor' düşüncesi konusunda hem fikirim. Fakat işin ucunda da yazıyı yazan arkadaşın da belirttiği gibi "Büyük balıkları küçükken yutmak" tarzında bir yan getirisi olduğu da şüpesiz.

Bence kriz döneminde yapılacak en akıllıca yatırımı yapiyor ve de maddi olarak getiris uzun vadede çok daha yüksek olacaktır. Zira büyümekte olan bir şirkete destek vermek hali hazırda bir şirketi alaktan çok daha ucuz.

Olaya biraz rakamlarla bakarsak örneklemeye çalışayım.
Herhangi bir şirketin halihazırda bitmiş bir uygulaması ve müşterileri olan bir fikri/firmayı satın alma maliyeti atiyorum $10.000.000 tutuyor.

Bu $10.000.000 lık satın almanın sonunda ellerine bir proje geçiyor.

Fakat uzun vadede yatırıp yapmayı planlarsanız gelecek vadeden 100 fikrin herbirine $100.000 para yatırırsanız $10.000.000 yine $10.000.000 lık bir yatırımınız olur. Varolan fikirlerden %5'i iyi bir düzeye gelse ve büyüme amaçlı olarak her birine $1.000.000 daha destek verseniz de toplam maliyetiniz $15.000.000 olur.

Eğer bu şirketleri olgunlaştıktan sonra almaya karar verse idiniz 5 şirkein toplamına (her birinin $10.000.000 oldugunu varsayarsak) $50.000.000 ödeyecektiniz.

Tabii söz konusu firmanın google olduğunu düşünürsek yatırım yapacakları fikirleri ince eleyip sık dokuyacaklardır. Bu bakımdan başarılı olan fikirler %5'in çok daha üzerinde olacaktır.

Yatırılan miktara ve elde edilen kazanca kıyaslayarak ekonomik kriz içerisindeki en karlı yatırım alanı olduğunu söyleyebilirim.

Türkiye için ne fayda getireceği konusu tartışılabilir.
Bildiğim birşey varsa Türkiyedeki firmaların bu türde açılımlara kolay kolay giremedikleri. Vede yeni fikre sahip pek çok kişi şansını yurt dışında denemeye karar veriyor.

Ve yine ne yazık ki hala daha internetin ve iş dünyasın "global" bir mecra olduğunu kavrayamamış kuruluşlarımız mevcut.

Bu gün hindistan, vatandaşlarını ülke dışına çıkması gerekmeden oturduğu yerden sağlık, yazılım, çağrı merkezi vb. hizmetleri verebiliyorsa bunun nedeni işi çok iyi bildiklerinden değil, işi çok iyi uyguladıklarından dolayıdır.
0
winterismute
projeniz varsa, iyi iseniz google ventures'e yazın. cevap veriyorlar. türkiye için anlamlı ve hatta çok anlamlı. bir tek büyük projelere değil, mikro projeleride destekliyorlar.

google'ın temiz çalışıyor. do no evil diyorlar, evet sonuçta bir corporation, ama yinede "ehvenişer" - yani kötülerin içinde en iyisi. ayrıca aç gözlü olmadıklarını umuyorum. vede, en azından google teknolojiye inanıyor.

konu hakkındaki yazımı okumak için:
http://www.aklahizmet.com/2009/03/31/google-ventures/

0
winterismute
http://www.aklahizmet.com/2009/03/31/google-ventures/
0
FZ
ABD'de yıllardır risk sermayesi alanında çalışan bir tanıdığımla sohbet ederken bana önerdiği bir bağlantıyı paylaşayım dedim: http://www.avc.com/a_vc/2008/07/corporate-ventu.html:

But I do think that venture investing is not the best use of a corporation's capital and that it is inevitable that it will produce sub-par returns at best and significant losses at worst. And as a Google shareholder, I'd prefer to see them do something else with all that money they are making.
0
Tarık
http://www.google.com/ventures/faq.html

Is Google Ventures simply a strategic vehicle to make future acquisitions easier?
No, it isn't. Acquisitions by Google of portfolio companies are possible, but this is not the goal or focus of our investment activities. Our focus is building great companies and generating long term financial return.
0
mach
Bence şirketleşmenin her türlüsüne karşı olmak gerekir. Şirketleşme sonucunda negatif dışsallıklar oluşur. Toplum yararını gözetmeyen ve kar güdüsü ile hareket eden bireyler negatif dışsallıkların sonucu diğer bireyleri olumsuz etkiler.
0
Tarık
"şirketleşmenin her türlüsüne karşı olmak", "negatif dışsallık".
Mesela bu dediklerinizi benim gibi hemen anlayamayan birine biraz daha açık bir dille anlatacak olsanız nasıl bir cümle kurardınız?
0
mach
Bu konu kapsamında, şirketleşmeye örnek olarak yazılım şirketlerinden bahsedebiliriz.

Negatif dışsallık olarak:

Üretilen ve sonucunda satılan her yazılım miktarında, emeğin karşılığı olmadığı kadar piyasadan bir para çekilmesi söz konusu olur. Bu da şirket için emisyon, piyasa için piyasadan para çekmek ile eş anlamlıdır.

Konudan biraz dışarı çıkarak şunları düşünüyorum: Bu otomasyonun krizidir. Her ne kadar bilgisayarlar,makinalar,robotlar gelişse de bir şekilde üretim fazlalığı meydana gelecektir. Bu üretim fazlalığı ister istemez satılmak istenecektir. Satılmak istenen üretim fazlalığı, kar marjlarının düşmesi ile gerçekleşmesi çok zordur. Çünkü, firmalar bir şekilde sermaye yatırım yapmış ve kar beklentisinde olan rasyonel bireylerdir.
0
inanc
mach ne dediğinin farkında mısın? Dışşallıkların negatif etkisinin doğuran nedenlerden birinin şirketleşme olduğunu söylemişsin. Fakat, şirketleşme olmadan negatif dışşallık nereye zarar verebilecek?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sanal Kitaplık Yayında

ozhan

Google en son servisi sanal kütaphane yayına başladı. Yayınevleri ve Google arasında geçen uzun tartışmalar sonuca vardı ve telif hakları sorunu beli kısıtlamalarla aşıldı.

Quaero, Avrupalı Arama Motoru!

turkix

DigitalMediaAsia'daki habere göre, Jacques Chirac'ın, Quaero adında Google ve Yahoo'ya rakip olacak Avrupalı yeni bir arama motoru geliştirilmesi konusunda Thomson, Deutsche Telekom ve France Telecom gibi şirketlerle temasları varmış. Jacques Chirac'ın Google'a açtığı ilk savaş değil bu; daha önce de Google Library projesini davalık etmişti.

Google Hikayesi

anonim

Google Hikayesi, Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin'in Stanford Üniversitesi'nde Google'ın ilk temellerini attıkları günlerden başlayarak, Google'ın kuruluşunu, gelişimini ve kurucularının başlarından geçen olayları anlatan bir kitap. 2005 yılında ABD'de yayınlanmış ve 2006 yılının başından itibaren Türkçe çevirisi ülkemizde yayınlanmaya başlanmış.

Google Base

cbc

Google Blog'da ilan edildiği üzere Google Base halka açıldı.

Veritabanı şeklinde çalışan bu google servisi ile her tür verinizi saklayabiliyorsunuz. Ekleyeceğiniz her tür için "özellik" ve "veri" ikilisi saklayabilen bu sistem ile saklayamayacağınız bir şey yok gibi duruyor.