Google: Bir kez daha...

0
sundance
Google bir kez daha yapacağını yaptı. Yaklaşık 700 milyon mesajdan oluşan, 20 yıllık Usenet Arşivini kullanıma açtı

1981`den bu güne gelen bu dev arşiv bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş bir dev tarih belgesi. Bizi izlemeye devam edin, sanırım önümüzdeki haftalarda bu arşivden eşelenmiş onlarca önemli olayın haberiyle karşınızda olacağız ;)

Görüşler

0
m1a2
Kırk yılda bir haber göndermeye niyetlendim bu konuda; bak işte onu da sallayınca siz göndermişsiniz :) Aman, sakın bu haber gümbürtüye gitmesin, bir hazine söz konusu zira; fazlamesai'nin 'Linklere erişimi' rekor kılmalı yani ;)... Nereden başlasak ki... Öncelikle şu hantal Dejanews arabiriminden kurtulduk. Gidin ve kurcalayın, doğrusu harika bir iş yapmış adamlar. Ben 3-4 günden beri eşeliyorum ortalığı. 'Art of Electronics'in yazarlarından Winfield Hill'in sci.electronics.design'a çok takıldığına dair bir duyum aldığımda başladı hadise. Dejanews'a girmek isterken bir anda hoop googgle groups'ta bulunca kendimi, farkettim durumu. (Ha bu arada Profesyonel veya hobi farketmez, elektronik ile uğraşan arkadaşlara özel tavsiyem: Winfield Hill thread'lerini takip edin, 1995'den bugüne kadar yazdıklarını özel olarak arşivlemek lazım, gezegende sayısı birkaç tane olan hardware büyücülerinden birisidir üstad ;)
Fakat sistemin mükemmeliği ve hazinenin değeri beni biraz işkillendirmeye başladı yani... Bu işi paralı yapıcaklar gibi??? Du bakalı nolcek?

P.S. Bu yorumu yazdığım saatler itibarıyle bayrama girmiş bulunmaktayız... Bu vesileyle bütün fazlamesaicilerin Ramazan bayramını kutlar, bol goggle'lamalar temenni ederim. Saldırın, eşeleyin ve paylaşın... hadi bakalım...
0
conan
Aman tanrim! Su guzel tartismaya bakin! :)

Linus vs Andy! :)

0
m1a2
Bakarmısın şu adamda yani Linus Benedict'de --ve benzerlerindeki-- özgüvene:

Tanenbaum (bu bir profesör oluyo):
----------------------------------
>I still maintain the point that designing a monolithic kernel in 1991 is
>a fundamental error. Be thankful you are not my student. You would not
>get a high grade for such a design :-)

Linus (bu da Finlandiya'dan bi öğrenci):
----------------------------------------
Well, I probably won't get too good grades even without you: I had an
argument (completely unrelated - not even pertaining to OS's) with the
person here at the university that teaches OS design. I wonder when
I'll learn :)
0
FZ
Evet Tanenbaum bir profesör oluyor da nasil bir profesör oluyor? Andrew Tanenbaum tüm zamanların en önemli bilgisayar bilimcilerinden biri oluyor.

MINIX adlı işletim sistemi ve konu üzerine yazmış olduğu kitap halen pek çok insana feyz vermeye devam ediyor.

Monolitik Kernel - Yok hayır modüler kernel konusunda ben de modülerden yanayım.

Yine aynı profesörün Computer Networks bağlamındaki eserleri de gene sağlam referans niteliğindedir. (Hep derim FM'de ayrı ve de özel bir kitap tanıtımı bölümü olsa da orada bu tip bilgileri derleyip, toplayıp güzel bir formatta sunsak, off, offf)
0
anonim
Naah, klasik Linus-Tanenbaum tartismasi.. Tanenbaum hakli orda keske Linus monolithic bir kernel yazmasaydi :)
Ama GNU Hurd gumbur gumbur geliyor :))
Linus Hurd icin gelecek yuzyil hazir olacak demis ve bu dogru cikti..
0
m1a2
Mach versus Linux versus Hurd versus... Kimin haklı olduğuna girmiycem... Hurd'ın gümbürtüsünü yıllardan beri duyuyorum duymasına ama bu davulcu bi türlü geçmedi bizim sokaktan :) Çok geciktirdiler çoookkk... GNU Hurd + GnuStep. İyi olurdu belki? Özgüven + aksiyon + konjonktür + vs... Yani Linux (monolithic kernel :) + Windowmaker (Linus Benedict + Alfredo Kojima) ile idare edecem ben ;)
0
sundance
Valla Hurd duyduğum en iyi fikirlerden biri, fakat çooook uzun zaman aldı, almaya devam ediyor vs. Gelecek yüzyıl öngörüsü çok hoş, ama benim şüphelerim var bir sonrakini de yakalayabilirler :)

Ortalığı biraz daha alevlendirmek için
Linux + Blackbox gayet iyi başka hiçbir şeye gerek yok :) Geçen Ankarada seminerlerde WindowMaker`ın dockapp ortamını görüp beğendim, sonra aynı şekilde Blackbox da kullanıldığını (ve hatta Windowmaker da olmayan Auto Hide ortamının bulunduğunu görünce bir kez daha BlackBox dedim :))

KIVILCIM Hindistan
a.k.a. Sundance
0
m1a2
Windowmaker`i şunun için zikrettim: Look`n feel açısından Windowmaker`a kaynaklık eden Openstep`in takipçisi Gnustep -IMHO ;) özellikle çok ayrıntılı dokümante edilmiş tutarlı API`siyle software arenasında ortaya atılmış az sayıda (!) kreatif fikirlerden biridir (command/insert mode`lu VI gibi). Peki bu fikir neydi: Fikrin babası Brad COX`un ifadesiyle: Software IC`s (Integrated Circuits) --Microsoft cephesindeki COM`lar veya GNOME cephesindeki Bonobo`lar bu fikirden esinlemiştir desek yeridir. Nextstep, Jobs gibi bir finansör de bulduktan sonra hayata geçti ve şu an farklı bir makyajda, MacOSX ile devam ediyor.
Peki Gnustep`e ne oldu? Büyük bir heyecanla başladı. gcc`ye objective C patch`leri yapıldı ve Openstep speclerinde belirtilen API`ler kodlandı. Fakat çok ama çook gecikti. Şimdiki durumu ise şurada. Alfredo WINGS ile basit ve yeterli bir C wrapper`i yazarak Windowmaker`i ortaya çıkardı ve ilerleyen yıllarda Windowmaker bir alt proje (official desktop olarak) Gnustep`e eklendi. Tabii bu native bir Gnustep uygulaması değil (acaba ne zaman nativeleşecek ve ayrıca bu gerçekleştiğinde Windowmaker light-stable olma özelliğini koruyabilecek mi???) Gnustep-Windowmaker bu şekliyle Hurd-Linux yani GNU`nun planlanan official Unix kernel`i:Hurd, pratikteki kernel`i: Linux ilişkisini bir miktar andırmıştı bana.
Blackbox`a gelince... Bu minimalist pencere yöneticisini beğeniyorum tabii (hızı gerçekten keyif verici). Fakat Windowmaker`daki solid foundation`ı blackbox`da bulamıyorum ve gelecekte :( Gnustep ile birlikte basit bir pencere yöneticisi olmaktan çıkıp KDE/GNOME tarzı bir desktop yöneticisi haline gelecek olmasını da yedeğimde tutuyorum. Drag`n drop, File Manager vb. bileşenleriyle komple bir Desktop yöneticisi derdiniz değilse (ki pratikte ben de bu noktadayım ve KDE/GNOME`u pek kullanmıyorum) Blackbox, Afterstep veya Windowmaker vb. dışında başka hiçbir şeye gerek yok diyebilirim. (ICEWMciler, Efsaneciler ve burada ismini vermediklerim de alınmasın, onlar da damardan minimalistçi grubunda yani). Yalnız Blackbox`çılara küçük bir hatırlatma: blackbox`ın lead programcısı şu an Troltech`de çalışıyor ve Qt`ye katkıda bulunuyor: Aman yakında bu bana yetmiyor, desktop manager isterim deyip KDE`ye geçmeyin :))
0
sundance
Aman, allah bizi sistemle entegre dosya yöneticilerinden korusun, Windowsda da Explorer kullanmaz her işimi Windows Commander ile yapardım. Linuxda da aynı şeyi MC/EmelFM ikilisi ile gerçekleştiriyorum.
Bir masaüstü yöneticisinden beklediğim bir kaç şey var,
1) Hafif olsun, çabuk yüklesin
2) Tutarlı olsun, takılıp kalmasın
3) Shortcutları iyi olsun, konfigüre edilebilsin
4) Ekranda ikon görmeyeyim.

BlackBox bunları çok güzel sağlıyor, zaten Linux sistemimi çok temel bir sistemin üstüne adım adım kendim kurduğumdan KDE veya GNOME ile gelen zebella gibi program desteğine de ihtiyaç duymuyorum. Bir Downloader4X, bir LinNeighbourhood, GVIM oldu mu değmesin keyfime :)

Yalnız burada belirtmekte de fayda var, aynı rahatlıkla WindowMaker da kullanabilirim sanıyorum...

0
conan
emel de cok WS_FTP tarzi be :) En azindan bi dragndrop beklio insan :) Seytan diyo git bi dragndrop yaz emelFM ustune. :P

Bi KDE ustune diyeceklerim var. gerci bu yorum altina degil de baska yorumun altina gitmesi gerekiodu ama usendim.

Kullanilabilirlik konusunda bence KDE ile yarisabilecek Desktop tanimiyorum. Kullanilabilirlik denince ben en bilgisayar cahilinin bile kullanabilmesinden bahsediyorum. Sonucta kitlelere hitap eden bir sistemin icinde default olarak gelmedigi surece %70-%80 Bakalim Linux de neymis? diyerek ise baslayan insanlara ulasmasi oldukca zor gorunen bir WM blackbox. Acikca soylemek gerekirse blackbox`i ilk defa buradan duydum, ama henuz denemedim (yaslilik iste useniyorum artik)

Su anda M$ kolesi bir toplumun averaj kullanicisinin Linux`e transfer olabilmesi icin gerekli olan uc oge var bence:

1) Masaustu,
2) Hizli, guvenli bir browser,
3) Kendi kendini ogreten bir sistem.

Benim KDE deneyimlerim sonucunda edindigim izlenim KDE`nin bu uc amaca dogru yoneldigi. Yontem, basari, taktik, vs.. tabii ki tartisilacaktir.

Ornegin ben Linux kullanirken hicbir zaman File Manager filan kullanmiyorum ki. Elim alismamis. Ben islerimi cp, mv ikilisi ile gayet guzel hallediyorum. Acikcasi benim ne FM`a ne de iconlara ihtiyacim var. AMA baska kullanici kesinlikle bunlara bakiyor.
0
conan
Bi de aklima geldi. Beni her zaman en rahatsiz eden sey Linux`te pencere barlarinin cok yer kaplamasiydi. Ya da nasil desem, sanki gereksiz derecede yer kaplayan bir pixel salatasi gibi geliyordu. Mesela gimp actigimda gerekli toollardan fazla pencere kenari filan goruyordum.

Sonunda sawfish icin bir tema buldum. Cok keyifli bir tema incecik pencereler filan. Tavsiye edeyim dedim SF - Gnome ikilisi kullananlara. Temanin adi rmDarkCalamari. themes.org`dan bulabilirsiniz. Link vermeye useniverdim... Dur hadi deneyeyim bekleyin....
Hah buldum!. Hatta screenshot bile vereyim.

(bu gayretle bi de blackbox mi kursam...)

0
sundance
Valla bir tarafta FMe ihtiyacim yok, ben isimi cp, mv ile görüyorum diyorsun bir tarafta da drag-n-drop olsaydı diyorsun :)

Eğer benim yaptığım kadar dosya işlemi yapsaydın inan bana cp, mv işini yeteri kadar görmezdi, görseydi bile işler bitene kadar saçların ağarmış olurdu. Öte yandan :) o bahsettiğin kullanıcılar beni ilgilendirmiyor, ben kendi adıma bir yorumda bulunuyorum :) kullanılabilirlik açısından bence en iyisi Mac, ama ben illet oluyorum :)
Bir de Blackbox iyidir
0
conan
O bahsettigim kullanicilar beni ilgilendiriyor, cunku ben Linux`un kitleler tarafindan kullanildigini gormek istiyorum. Genelde benim yorumlarimim hedefleri kendi yaptiklarim degil. Dreamweaver`i wine ile calistirmayi denemek benim yapmayi kesinlikle istedigim bir sey degil. I don`t give a rat`s ass about dreamweaver in Linux. Ama baskasi kullanmak isteyebilir ve kullanabildigini gordukce Linux`u baskalari da kullanabilir vs.. vs.... (tabii belki smoothly calisirsa ben de kullanirim)

Ayni bakis acisiyla baktigimda RedHat mukemmel bir sistem bence. Bugun kitlelere yayilmis iki ya da uc distribution vardir. RedHat, Mandrake ve SUSE ilk aklima gelenler. Bence RedHat 7.2 versiyonunda ayarlari bir yerde toplayarak Start Here seklinde bir pencere ile gercekten dummy user icin onemli bir adim atti. Ayni sekilde Mandrake kendi gelistirdigi toollarla belki de RedHat`in tahtina ciddi bir rakip.

AMA gelgor ki BENCE hicbiri kesinlikle en iyisi degil. NEDEN? Cunku ben artik Isletim sistemimin kontrolunu ele almis bir insanim. Ben rahatlikla onu bunu customize edebilirim. Dolayisiyla averaj bilgisayar kullanicisinin rahat etmesi icin gereken JUNKtan arinmis cillop gibi bir sistemi kendim yaratabilirim. (I am MATRIX ok?)

Ama bu EN IYISI mi?
- Hayir! Cunku benim en iyim bir beginner icin karabasan.
- Evet! cunku ben yarattim! Tertemiz! Bana uygun! :)

Eger emelFM`de dnd olsaydi belki ben yine kullanmayacagim belki ama diger baska bir insan kullanacakti kesinlikle. (console rules)

Blackbox iyiymis bu arada :)
0
sundance
Hımmm, kitlelerin Linux kullanmasını ister miyim bir daha düşünmem lazım. Sanırım kitleler çok da umrumda değil. Mesela zamanında bir Amiga vardı veya daha öncesinde CBM diye mucizevi bir makina vardı. Bunlar hiçbir zaman şu anki Wintel makinaların popülaritesine ulaşmadılar, fakat Amiganin olmus olmasi bile bence kendince guzel bir şey.

Ben Linuxa ne olarak bakıyorum. Bence çok güzel bir zaman geçirme aracı. Koskocaman bir yap-boz ve işe yarıyor :) Ne bilim Lego Technics, dahası Mindstorm gibi bir şey. Tamam bu şekilde görmeyen, ıııh Linux daha yeteri kadar olgun değil, benim desktopımda yer almaz diyenler var. Banane ! Ben keyif alıyorum ve bu ortamı daha da güzel hale getirmek için elimden geleni yapıyorum, bunu göremeyen birisinin de gözüne sokamam ki. Öte yandan Linuxu alıp sadece önyüzü ile kullanıp, aaa aynı Windows diyecek insanlarla da çok alakam yok.

Söylemek istediğim şu, etraftaki o kadar çok şey yarar tabanlı, köşeyi dönmek (afederseniz) malı/mala vurmak vs. gibi konseptler üzerine kurulu ki, artık bir şeyin nasıl yapıldığı, çok kimsenin de umrunda değil, yeterki sonuç aynı olsun. Halbuki o nasıl yapıldığında koskoca bir hayat var. Beni bu kısmı ilgilendiriyor, kolay kullanımlı bedava Windows klone kullanmak isteyenler de diğer kısmını istesinler.

Bu arada ben ortalığı alevlendirmeye devam edeyim. 1Gb partitionda kurduğum VectorLinux
+ Blackbox la yapamadığım iş yok Linux üstünde keyfim de yerinde. Birazcık bilgisayarı kurcalamayı isteyen herkese de öneririm... :)

0
conan
kechi :)=
0
m1a2
Ağzına sağlık. Bunlar çok yerinde sözler.

Bu arada VectorLinux 2.0`dan bugüne 6 ay geçti. Zannediyorum ufukta bir v.3 gözüküyor ;)
0
SHiBuMi
İkiniz farklı konuları tartışıyorsunuz aslında :) Ben conanın dedikleriyle hemfikirim, dünyanın her yerinde geçerli olan bir durum bu, eve gitsem de bilgisayarla uğraşsam diyenlerle, bilgisayarla tek ilişkileri excel ve dos tabanlı muhasebe programları olan insanlar arasında kapanması mümkün olmayan bir uçurum var. Bu uçurumu Windows harika bir şekilde kapatabiliyor. Tamam sağlam değil, problemleri var, ama kullanılabilirliği üst düzeyde (en azından Linuxdan fazla).

Şimdii, Sundance'in aksine, kitlelerin ne kullandığı beni ilgilendiriyor. Birincisi, KDE gibi çok-işlevli bir masaüstü olmazsa, Linuxun cazibesi kara ekranıyla sınırlı kalır, sunucuda kullanmak için bizim gibi adamların uğraştığı sıradan bir sisteme dönüşür. Bu nedenle KDE, Blackbox'dan farklı bir misyon yüklenmiş. KDEyi neden Blackbox gibi değil, olması gereken Blackboxdır neden öyle olmadı gibi eleştirmek haksızlık olur.

İkinci nedenim, yaptığım işte maliyetlerimi düşürerek, rekabet gücümü arttırabilmek. Şu anda sunucu tarafında bunu başarabiliyorum, iki tane PII sunucuyla bütün proxy, samba, video konferans, mail, web vs. ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum, ve bunu Windows çözümü ile karşılaştırdığımda donanım + yazılımdan kara geçiyorum.

Ama ben aynı şeyi masaüstü için de yapmak istiyorum. Çünkü iki tane sunucuya karşılık 30-40 tane istemcim var. Bunlara Windows yerine Linux kurabilmek için her şeyin başında bana Windows kadar kullanılabilirliği olan bir masaüstü gerekiyor. Ama Sundance kullanılabilirliği değil, sıradan insan kullanılabilirliği olmalı :) Ve bunu onlar için şimdiye kadar bilgisayar zannettikleri şeyden bambaşka bir şey olan bir ortamla başarabilmem mümkün değil.

Bu saydığım iki etkenin birleşmesiyle oluşacak üçüncü bir durum daha var ki Sundance'i bile ilgilendiriyor :) Ben rekabet gücümü arttırdığımda, Linuxu daha geniş bir alana taşıyabilir ve kullanım alanlarını arttırabilirim. Bunu da Linuxun kara kaşına kara gözüne hayran olduğum için değil, bana hayatta kalma ve gelişme şansı tanıdığı için yaparım. Ama bu mala vurmak anlamına gelmez :) Mala vuranlar zaten yıllardır bilişim firmalarıyla çok güzel bir kafa kol ilişkisi kurmuşlar ve onların Linux ile falan işi olmaz, o konuda içiniz rahat olsun. Ama genişleyen bir Linux, bize daha bilinçli topluluklar, daha hızlı bilgi alışverişi, daha kaliteli uygulamalar vs. olarak geri döner, bu kesin bir gerçek.
0
anonim
mukemmel son su yazdiklariniz cok hosuma gitti:
---
AMA gelgor ki BENCE hicbiri kesinlikle en iyisi degil. NEDEN? Cunku ben artik Isletim sistemimin kontrolunu ele almis bir insanim. Ben rahatlikla onu bunu customize edebilirim. Dolayisiyla averaj bilgisayar kullanicisinin rahat etmesi icin gereken JUNKtan arinmis cillop gibi bir sistemi kendim yaratabilirim. (I am MATRIX ok?)

Ama bu EN IYISI mi?
- Hayir! Cunku benim en iyim bir beginner icin karabasan.
- Evet! cunku ben yarattim! Tertemiz! Bana uygun! :)

Blackbox iyiymis bu arada :)
---

bu arada cok sasirdim o kadar wm ve bb tartirtik ama aramizda bir cok bb bilmeyen cikti. hatta bunlarin cogu ustat denilebilecek kisiler
onlari bilmemekle suclamiyorum (yada ogrenmemekle)
benim garibime giden bb'nin neden bu kadar taninmamis olmasi, cidden buyuk bir sorun bence...
0
anonim
sirasiylan sunlari kullandim:
kde > gnome > windowmaker > blackbox
su an blackbox'dayim ve onda aldigim hazi, rahatligi, hizi, guzelligi, estetigi, az-ozlugu, fonsyonelligi baska hicbir pencere yoneticisinde bulamadim.
bu arada kde en hoslanmadigim window manager
kde grubu kendi aleminde bir dunya. yakinda sirf kde icin bir linux dist'i cikarsa sasirmam! yani kde kendi kendi imparator goruyor ve kendi haznesinde baskalarina yer vermiyor
ornegin kde altinda bir gtk tabanli programi calistirirken cok zorlanirsiniz ama gnome'da kde programlari rahatlikla calisir...
yani hic yoktan ben boyle dusunuyorum
ve son kararim linux + blackbox

son ama son bir sey
bence blackbox'da slit olduktan sonra windowmaker'daki dock'a gule gule... ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türk Projeleri İnternet Gündeminde

anonim

İnternette ülkemiz adına güzel gelişmeler yaşanıyor.San Francisco'da Web 2.0 Expo'nun gerçekleştirildiği şu günlerde başında Türklerin bulunduğu güzel projelerle internet gündemindeyiz.

İ.T.Ü ve Internet

redogre

Bu aslında uzun zamandır yazmayı düşündüğüm ama mahkemeye intikal edebileceği için geriye attığım bir konu. Kısa bir özet geçersem, İTÜ yüksek lisans programını öğrenci kayıt sisteminde ki hatalardan dolayı bırakmak zorundayım.

İTÜ lüler bilir, artık kayıt internetten yapılıyor. Ne güzel değil mi? Kayıt olmak için okula gitmek gerekmiyor... Burada yanıldınız işte, çünkü harç dekontunu elden vermek zorundasınız, ayrıca İşbankası'nın online harç ödeme seçeneği var ama İTÜ bunu kabul etmiyor.

Webby Awards...

BatoR

6. webby awards ödülleri açıklandı.
Ticaret, eğitim, moda, film, oyun, sağlık vb... dallarında dereceye girenler ve birinciler...( hmm uygulama alanında google.com )
Aslında koşulları falan tam okumadım ama 7.'si için Fazla Mesai'yi aday gösterelim; eğer dil olayı yoksa şartlarda (language) neden olmasın değil mi ama ?? ! ??
Durun ben bu haberi size gönderdikten sonra şartları iyice bir okuyayım...
Bilahare bildireceğim...

Menü Kafası

arikan

Zamanındaki teknolojik limitlere göre önemli icatlar olan liste menüler, çoktan seçmeli düğmeler, yazılabilir metin alanları, kaydırma çubuğu gibi öğeler HTML ile web sitelerinde yaygın olarak kullanılarak tüm dünyada hakim bilgi erişim arayüzü oldu. Ancak erişilmek istenen bilgi miktarı giderek arttı ve karmaşıklaştı, ve bugün bir listedeki kırkdokuz öğeden birini seçmek oldukça zorlaştı. Bilgisayarlı ortama hakim bu menü kafası üslubu alışkanlık haline geldiğinden degişmekte zorlanıyor, ve bir tipoloji olarak her türlü tasarım eylemine yerleşiyor. Dünyada giderek büyüyen ve karmaşıklaşan dijital bilgi birikimini hazmetmek için yeni icatlara ihtiyaç var.

WhatsApp, Signal, BlackBerry Messenger ve Diğerleri: Hangisini Kullanmalı? Neden? #3

Zakkum

Bu yazıdaki değerlendirme ölçütlerinin en başında “güvenlik” geliyor, işlevsellik ve kalite ise daha sonra ama elbette önemliler. Kullanıcı bilgileri üzerinden para kazanma, gözetleme ve kötüye kullanma mekanizması olduğu sürece değerlendirme açısından güvenliği her zaman ilk sıraya koymak durumundayız. Güvenli derken neyi kastediyoruz, bunu açmamız şart.

Yalnızca anında mesajlaşma için değil...