GNU/Linux Ortamında Webcam İle Hareket Algılama

0
FZ
Başlık biraz fazla ciddi gelmiş ya da kafa karıştırmış olabilir o yüzden kısaca derdimi ve bu makalenin ana temasını belirteyim: Basit bir kamerayı GNU/Linux çalıştıran bir PC´ye USB portu üzerinden bağladıktan sonra bir tür ilkel gözetleme/uyarma sistemi kurma işini adım adım anlatmak.

Yemeği hazırlamaya başlamadan önce malzeme listesine bir göz atalım:
  • 1 adet PC
  • 1 adet Debian tabanlı KNOPPIX 3.1 Bootable Live CD
  • 1 adet PHILIPS PCVC 730K webcam
  • 1 adet hareket tespit (motin detection) yazılımı
Yukarıda liste elbette birebir sahip olunması gereken bir liste değildir. Bu yazıda anlatılan uygulamayı başka tür bir kamera ve yazılımla da yapabilirsiniz.

Teknik detaylara geçmeden önce birkaç önemli noktaya dikkat çekmekte fayda var. Akılda bulundurulması gereken en önemli prensiplerden biri "yazılıma göre donanım" kuralıdır. Bu kural kamera alırken de aynen geçerlidir, bu yüzden de bu tür bir cihazı almadan önce kullandığınız GNU/Linux sisteminde ilgili cihazı destekleyen sürücüler (modüller) bulunup bulunmadığını didik didik etmeniz başlangıçta vakit kaybı gibi görünse de sonrasında sizi baş ağrılarından ve uykusuz gecelerden kurtaracaktır (tabii süper bir C programcısı iseniz ve herhangi bir donanım için birkaç saat içinde bir sürücü yazıp bunu çekirdeğe gömebiliyorsanız o zaman bu dediklerim geçerli değildir, karşınızda ceketimi ilikler ve derin bir tefekküre dalarım ;-) Yazının devamını ileriseviye.org sitesinde okuyabilirsiniz...

Not: Bakalım kaç kişi yazının en sonundaki fotoya dikkat edecek ;-)

Görüşler

0
mysterious
Fz'ye sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum ve ellerine sağlık güzel ve yorucu bi çalışmanın ardından bilgilendirici bir makale/kaynak olmuş.
Tozlu raflara kaldırdığım projeme devam edebilirim bu sayede :P
Ben ilgilenen arkadaşlara bir şey sormak istiyorum; Peki bu görüntü kayıtlarının tutulması için önerebileceğiniz en iyi sıkıştırma algoritması nedir?
0
FZ
Ne tür bir proje ile uğraşıyorsun?

Görüntü kayıtlarının tutulması derken kayda dair metabilgiyi mi yoksa kaydın kendisini yani görüntünün kendisini mi kast ediyorsun? Soruyu biraz daha açabilir misin?
0
mysterious
Görüntü kaydının tutulması derken kaydın kendisini kastetmiştim ve bu kayıt hem çok az yer kaplamalı hemde geektiğinde geri dönülüp rahatça izlenebilmeli. İşte uğraştığım şey buydu.
Ayrıyeten cebit fuarında dolaşırken tam aradığım özelliklere sahip bir sistem ile karşılaşmıştım adı da (3Deyes) dijital görüntü kaydı, transferi, hareket algılayıcı sistem. Ürün windo~1 altında çalışıyordu görüntü ilk olarak dünyada hemen hemen bu tür güvenlik sistemlerinde kullanılan wavelet tekniği ile kayıta alınıp sonra avi olarak export edilebildiğini söylediler oradaki yetkililer. 3Deyes de hareket algılama gerçekten süperdi yani eğer hiç hareket yoksa kayıt duruyor ama kamera çalışıyor en ufak bir harekette tekrardan kayıta başlıyordu.
Oradaki yetkililere bunun UNİX sistemlerde kullanılan projesi varmı diye sordum önceleri varmış ama sonradan bu proje durdurulmuş. Nedenini sorduğumda ise pek fazla bilgi sahibi olmadığını söyledi. (ve açıkcası yardım etmeyi birden kesti :-) ) bende fazla üstelemedim.
Yani benim yapmak istediğimde bunun gibi bir sistemdi. Bu sistemi özgürlüğüme kavuştuğum an mutlaka yapıcam. (Askerliğim 14 gün sonra bitiyo :-) ) Özellikle senin verdiğin bilgiler de çok yardımcı oldu saol.
0
FZ
Bildiğim kadarı ile makalemde adı geçen motion yazılımı da senin yukarıda bahsettiğin türden iş yapabiliyor yani hareket algılandığı anda ortamı kaydetme falan (ya da anlık görüntüleri yıl/ay/gün/saat/dakika formatında bir dizin içine küçük boyutlu dosyalar şeklinde yerleştirebiliyor ve söz konusu dosyalarda hareket bir çerçeve içine alnmış oluyor). Ayrıca kaynak kodu açık olduğu için her türlü müdahale de yapılabilir durumda. Bu yazılım MPEG olarak kayıt yapabiliyor. Alternatif ve daha basit bir program isteyenler şu yazılıma da bir göz atabilirler: http://www.turbolinux.com.cn/~merlin/mvc/

Benim en çok hoşuma giden şey ise şu: Harddiski dahi olmayan ikinci el ucuz bir PC alsam, bir tane de ucuz bir kamera edinsem, bu sistemi de ağa bağlayıp KNOPPIX ile açsam kolayca bir gözetleme/uyarı sistemine sahip olabilirim.

Bu arada UNIX ve uyumlu sistemlerden bahsettiğinde adamların sana yardım etmeyi kesmiş olmaları da ayrı bir tartışma konusu ;-)
0
mysterious
Şu anda deneme fırsatım yok ama, geliştirmeye ve denemeye geçeceğim zaman makaleden ve bu linklerden yararlanacağım kesin :)
Yardımı kestiklerinde de akıllarından (Bu bilgileri verirsem yada daha fazla yardımcı olursam kesin rakip bi firma kurar ) geçmiştir. :)
0
mysterious
Birde ufak bi ekleme daha Antitrust'ı izlemistin. Şimdi olayı kapmışsındır.
0
mysterious
Birde ufak bi ekleme daha Antitrust'ı izlemistin. Şimdi olayı kapmışsındır.
0
yuxel
knoppix 3.2 de ve debian da denedim olmadı
kamera PCVC 720K/20 yani siteye [www.smcc.demon.nl] göre bunu ov511 modülleri ile yapmam gerekliymiş ama sanırım sadece ov511 yetmemekte .. şimdi onun için uğraşmaktayım ..
normal pwc ile denediğimde usb'yi takınca pwc modülü beliriyor ama
pwc -- web cam hedo detected gibi bişe olmuyor dolayısıyla çalışmıyor
"lsmod" da da pwc "unused" olarak gözükmeye devam etmekte .. yani elinde bir PVCV 720k/20 si olanlar ayrı bir olay için kasmaya devam etmeleri gerekli..
P.S : pwc kullanacaklar için ufak bir tavsiye .. eğer ufak ve bozuk/kalitesiz görüntü almak istemiyorsanız pwcx [www.smcc.demon.nl] modüllerini de deneyebilirsiniz ..
Belge için teşekkürler ...
0
FZ
http://alpha.dyndns.org/ov511/cameras.html sayfasına bakıldığında Philips ToUCam XS (Model PCVC720K, old version) [yani 720/20] desteklendiği görülüyor.

videodev ve ov511 modüllerini sıra ile yükle, sonra kameranı USB portuna tak sonra da dmesg | ov511 benzeri bir komutla söz konusu sürücünün kamerayı algılayıp algılamadığını görebilirsin büyük ihtimalle (çıktıyı buraya yazarsan yardımcı olmaya çalışırız).

Senin de belirttiğin gibi elindeki kamera ov511 ile çalışıyor dolayısı ile pwc modülü ile bir işinin olmaması lazım. Sadece ov511 yeterli değil derken neyi kast ediyorsun? Yani yeterli olması lazım.

Doğru sürücüyü yani ov511´i yükledikten sonra tavsiyem yazıda belirtildiği gibi xawtv ya da gqcam uygulaması ile kameradan görüntü alıp almadığını test edebilirsin. Tabii bu arada makinanda TV kartı olmadığını var sayıyorum. Eğer TV kartı ya da benzeri bir şey varsa o zaman /dev/video0´ı o kart meşgul ediyor olabilir ve parametre olarak başka bir cihaz dosyasını vermen gerekebilir ama eğer böyle bir durum yoksa öntanımlı değerler ile adı geçen görüntü yakalama uygulamalarını kullanabilirsin sorunsuz olarak.
0
yuxel
sadece ov511 in yetmemesi dediğim durum sitedeki FAQ [alpha.dyndns.org] ya göre OV6630 sensörlü kameralar için kernelde bulunmayan ekstra bir modül (ov518_decomp) gerekli imiş. O modülde buradaki [alpha.dyndns.org] sürücülerden 2.16 dan sonrasında ov511 modülü içinde desteklemekte imiş . Ancak 2.16'nın hala stable olmadığını , en azından sitede öyle geçtiğini belirteyim .. 2.16 yı kurup içindeki README dekileri uyguladım ve şu anda çocuklar gibi mutluyum :)) Şimdi sıra şu ne zamandır benim de düşünmekte olduğum motion detect olayında .. Tekrar tekrar teşekkürler
0
FZ
Sanırım artık Linux ve webcam ile ilgili bir hayli dağıtık (distributed) `know-how´ oluşturmuş durumdayız ;-) Makalenin yayınlanmasından sonra bir iki gün içinde gerçekleşen bu süreç bir kez daha GNU/Linux ve FM camiasının farkını ve kalitesini ortaya koyuyor diye düşünüyorum ;-)
0
FZ
Küçük ama önemli bir güncelleme (düzeltme): Yazıda PCVC 720K ile ilgili yazılanların tersi doğru (yani eski model ov511 yeni model ise pwc tarafından destekleniyor, ben bunun tersini yazmıştım dalgınlıkla).

Gerekli düzeltmeyi az önce yaptım. Beni bu konuda uyaran YuXeL´e çok teşekkür ederim :)
0
sametc
biraz konu dısına cıkıcam :)) buraya yazayım dedim

modul dedinizde aklıma geldi bakarmısınız

gemtek teknolojinin urettiği radyo kartı kullanıyorum ama onu mandrake 9,1 linuxa tanıtamadım nedense cıldırttı beni bunu nasıl tanıtıcam moduller varmı bunu icin
ah bu arada iyi bir not

mci cipli kart diyor pci değil :)) bunu da belirtmiş olayım :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yazılımcılar İnsan Beynini Anlama Konusunda Biyologlardan Daha Avantajlı (Mı?)

FZ

Sabah yolda gelirken ve insan sinir sistemini düşünürken aklımdan şunlar geçiyordu: "The most undocumented information processing system of all times."

Gün içinde, Redwood Neuroscience Institute bünyesinde çalışan Bill Softky´nin iki makalesini okuduktan sonra sabahki düşüncelerim aklıma geldi:

Korsanlığa hayır, korsana evet!

sundance

Malum son zamanlarda P2P ağların gelişmesi ile müzik ve film sektörünün paçaları tutuşmuş durumda tarihte görülmediği gibi bir korsanlık söz konusu, birçok müzik grubu P2P ağlarına savaş açmış durumda, üç yıl önce Napster kapatıldı, şimdi diğer ağlar kasıtlı olarak zehirleniyor vs.

Peki nedir durum ? Gerçekten de zavallı müzik ve film sektörünün ekmeği ile mi oynanıyor ?

TTNet: İnanılmaz bir problem çözme hikayesi

sundance

Belki farkındasınızdır yaklaşık son iki haftadır Fazlamesai`de fazla bir değişiklik yoktu. Bunun temel sebebi, bizim tembelliğimizden çok TTNet`ten aldığımız DSL hattının bir gece yarısı durup dururken offline olması ve bir daha gelmemesiydi.

\r\r\r\r\r Çok eğleneceğiniz bu hikayeyi muhakkak okuyun...

Epiktetos Serbest Yazılımı Anlatıyor...

sundance

Inet-tr 2002 ve 1.Açık Kaynak Yazılım Atölyesi'ne katılanlar, kendine özgü tarzı ve (değinmediği) deştiği konuları ile Eran Sezgin'i hatırlayacaklardır.

Sunumun en can alıcı kısmı olan, Epiktetos'un Yazılı Kanyondaki ikibin yıllık yazıtı sanırım hepimizin aklına kazınmıştır (kazındığı yerden dinamitlenerek sökülmüş olsa da). İşte aynı Epiktetos, yıllar sonra yattığı yerden doğrulmuş, bakalım alemin kralı, Serbest Yazılımlar konusunda ne diyor...
Not: Çayın, demlik poşetine girmişi bile caiz değildir ;)

- Hocam nedir bu serbest, özgür, acik kaynak yazilim, Linuks, GNU, ticari yazilim dedikleri? Kafam karisti yahu ! Ben yazmisim ikibin yil önce, Yazili Kanyon dediginiz yerde granit duvara yazimi ... hala bu konulari mi konusuyorsunuz ?

O'Reilly'den Open Books

sundance

Bilgisayar yayıncılığı alanında önde gelen firmalardan OReilly aynı zamanda Özgür Yazılım dünyasına büyük katkılarda bulunan web siteleri ve düzenlediği organizasyonlarla "toplumdan aldığını topluma geri verme" konusunda en başarılı şirketlerden biri olarak, Open Book Project'i başlattı.

Öncelikle, yeni baskısının yapılması pek karlı gözükmeyen fakat yine de insanların ihtiyaç duyduğu kitaplara erişebilmelerini sağlamak amacıyla başlayan bu proje kapsamında bir çok kitaba web üzerinden özgürce erişilebilecek ki bunlar arasında Learning Debian GNU/Linux ve Free As In Freedom gibi kitaplar da bulunmakta.
Not: Asıl merak ettiğim, sözkonusu kitapların Türkçe'ye çevrilip yayınlanması konusunda da bu kadar Özgür yaklaşırlar mı ;) Eğer olursa Fazlamesai için bu bir proje olabilir