GNU/Linux OpenBSD Kadar Güvenli Mi?

0
Nightwalker
Internette dolaşırken tesadüfen rastladığım makale oldukça ilginç. Makalede GNU/Linux'un neden hiçbir zaman OpenBSD kadar güvenli olamayacağı açıklanıyor. Başlıktaki iddaya önce şüpheyle yaklaşsam da savunulan tezler oldukça mantıklı gözüküyor. OpenBSD desktop uygulaması olarak belki Linux'un karşısına kolay kolay çıkamayacak. Ama sunucu hizmetlerinde... Neyse bakalım gelecek kimin olacak?
İgilenenler için makale: http://www.olympos.org/article/articleview/268/1/2/ adresinde, orjinali ise http://www.seifried.org/security/os/20011107-linux-openbsd.html adresinde. Ayrıca ingilizce olarak aksi görüş için: http://www.seifried.org/security/os/20011107-openbsd-linux.html. Makalelerin ikisinin de aynı kişi tarafından yazılmış olması güzel tabii :)

Not: Makaleleri okuduktan sonra arada kalanların kafasını biraz daha karıştırmak için birde üçüncü alternatif var: http://www.linuxfocus.org/Turkce/September2002/article260.shtml

Görüşler

0
anonim
Linus Torvalds ın Amerika ya gitmesi beni gerçekten tedirgin etti.
gsu.linux.org.tr sitesinde okuduğum (tam hatırlamıyorum,başka bir yer olabilir) şifreleme makalesinde Amerika nın şifreleme yazılımlarına ve yazılımcılarına iyi gözle bakmadığını anlayabilmiştim.Diğer taraftan fazlamesai de debian ile pgp nasıl kullanılır -gibi- bir yazı okuduğumu hatırlıyorum.Makaleyi yazan adamın değindiği konu bana biraz windows kullanıcılarını hatırlattı.Bazı şifrelemeler için kerneli patchlememiz ve düzenlememiz gerekiyormuş.Elbette yazılımın içinde varsayılan olarak gelmesi hoşumuza gider,gelmedi diyede güvensiz diyemeyiz.
Sonra freebsd nin windows2000(nt5) ve macosX tabanını oluşturduğunu,hatta free bsd deki (telnet) server açıklarının windows da çalıştığını duyduğumda (internet kullanıcıları derneği ve küpeli abim sağolsun) bsd ye yan yan bakmadım diyemem.Torvalds ın Amerika ya gitmesi şifreleme yazılımlarını bize göndermek içindir umarım:)
Nede olsa şifreler kırılmak içindir.
zahter
0
Nightwalker
Windows un standart şifrelemesi olan EFS 56-bit şifreleme yapar. Ekstra güvenlik isteyen kullanıcı eğer Kuzey amerikada ise microsofttan 128-bit şifreleme yapan Gelişmiş CryptoPAK ı isteyebilir. Microsoft teorik olarak bu şifrenin çözülemiyeceğini idda eder. Ancak bu konuda yeni bazı gelişmeler oldupunu duymuştum ancak pratik anlamda 128 bit şifre kıran bir uygulamadan haberim yok. Bu konu aslında FZ üstadın ilgi alanına girer.



Not : 128 bit şifreleme algoritmasının kuzey amerika dışına ihracı için son yasal durumu bilmiyorum değişmiş olabilir.
0
Nightwalker
Benim bahsettiğim 128 bitlik şifrelerin kırılabilirliği ile ilgili uygulamalardı. Bahsettiğiniz makalelerin derinliğinden dolayı,
bu konuda bilginiz olabileceğini düşünmüştüm.
0
FZ
FM sitesinde benim bildiğim Debian GNU/Linux ve diğer benzeri Linux dağıtımları üzerinde gpg (Gnu Privacy Guard) kullanımı ile ilgili üç yazı yayınlandı:

http://www.fazlamesai.net/makale.php3?sid=1107
http://www.fazlamesai.net/makale.php3?sid=1121
http://www.fazlamesai.net/makale.php3?sid=1185

Eğer kast ettiğiniz makaleler bunlar ise (gerçi bunlarda sizin dediğiniz gibi pgp değil de gpg anlatılıyor ama kavramların %90´ı aynı) bu yazılarda çekirdeğe yama uygulamak ve yeniden düzenlemek gibi bir şey söz konus değildi. Ayrıca bu yazının ne şekilde MS Windows kullanıcılarını hatırlattığını merak ettim.

Yok eğer başka bir makaleden bahsediyorsanız, o konuda bir şey diyemem hangisi olduğunu belirtmediğiniz için.
0
anonim
pgp açık kaynak olmuştu sanırım onunla fazlamesai deki makaleleri bağdaştırmış olmalıyım ama benim debian&pgp dediğim makaleler FZ nin belirttiği gibi yukarıda linkleri verilen makaleler.
Ms Windows kullanıcılarını hatırlatan durumu biraz daha açıklayayım ama anlattığım durum size ms windows kullanıcısını hatırlatmayabilir.
http://www.olympos.org/article/articleview/268/1/2/ Makalesinde kurt seifred linux cekirdeğinde şifreleme yazılımlarının entegre gelmemesini,şifreleme yazılımlarını çekirdeğe eklemek için çekirdeği patchlemek ve düzenlemek gerektiğini söylemiş,galiba bu noktada sonra hepimiz farklı düşünmeye başlıyoruz.Benim düşüncemse:şifreleme yazılımlarının çekirdek içinde gelmesi elbette iyi olur ama madem ekleniyor o kadar da sorun olmasa gerek.çünkü linux u pek çok kişiye tavsiye etmeye başladığım şu günlerde program kuramayan insanlar windows daki ''''''''''''''''next-next'''''''''''''''' i özlediklerini söylüyorlar.Programi kurmadiklarini derlediklerini soyleyince bana biraz garip bakıyorlar.hemen neden boyle bir seye gerek duyuluyor diye soruyorlar.konsoldan program mı kurulurmus?
insana bunlar eziyetmis.kurt un dediği bana biraz bunu anımsattığı için ''''''''''''''''''''''''''''''''bana windows kullanıcılarını hatırlattı'''''''''''''''''''''''''''''''' demiştim.Görüldüğü gibi çok farklı konular,kurt un şifreleme konusuyla belkide doğrudan bağlantı yok ama serzeniş aynı gibi.
Anlaşılan,okuduğum makaleleri size link olarak göndermek gerekiyor.Çünkü konuyu gerçekten ulusal şifreleme programlarına getirmek istiyorum.Şifreleme yabana atılmayacak bir konu.Bunu,ülke,askeriye gibi konular için de düşünmek istemiyorum.Böyle tartışmaların sonuçta nasıl hiçbirşey le sonuçlandığını gördük.Sonra konunun pasif tarafları ise (ülke-askeriye) pek haberdar -alakadar- olmuyor.Benim için konu daha ütopik ve felsefik..Kırılamayacak şifreler,kapıyı kilitleyip,anahtarı yutmak gibi çözümler:)
http://gsu.linux.org.tr/kripto-tr/
0
FZ
Detaylı açıklamalar için teşekkürler, şimdi ne demek istediğinizi daha iyi anladım :)

Kırılamayacak şifre, ulusal şifre, ülke, askeriye, vs.

Keşke bütün iş algoritmalarda bitse idi! O zaman RSA, Rijndael, Blowfish, vs. gibi algoritmalarla hayat daha kolay olurdu. Ancak mevzu bunlarla sınırlı değil, bunların içinde kullanıldıkları protokoller ve akabinde insan faktörü! NSA´dan bir görevlinin (ismi lazım değil) dediği gibi: `İnsanları kırmak, şifreleri kırmaktan çok daha kolay bu yüzden matematik ve bilgisayarlara başvurmadan önce insanların zayıflıklarından faydalanıyoruz.´
0
zahter
Derdimi anlatabildiğim için bende memnunum.Benim ve arkadaşlarimin geliştirdiği ve geliştirmeye devam edilen bir şifrenin olmasi gerçekten güzel olurdu.İnsan faktörü için yapılabilecekler az,insanlara biraz bilinç kazandırabilirsek hatalar yarı yarıya azalır diye düşünüyorum.Aslında bir algoritmamız olsunda,varsın kırılsın.Hem zaten şifreler ne içindi?
0
Nightwalker
Az önce yanıtı yanlış yere reply etmişim. Benim bahsettiğim 128 bitlik şifrelerin kırılabilirliği ile ilgili uygulamalardı. Bahsettiğiniz makalelerin derinliğinden dolayı,
bu konuda bilginiz olabileceğini düşünmüştüm.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Live CD'ler ve read-only mount

e2e

GNU/Linux'un en büyük katkılarından biri de Live CD'ler oldu. Knoppix ile başlayan Live CD serisi şimdilerde epey bir arttı. Live CD'lerin en temel kullanım alanlarından biri de "forensic", yani "kırılmış" bir sistem üzerinde iz sürme, kanıt bulma vs. Live CD'lerin makinadaki disk bölümlerini read-only mount etme özelliği sayesinde diskte herhangi bir kanıt kaybına neden olmadan bu işlem rahatlıkla yapılabiliyor, ya da en azından öyle düşünülüyordu.

Linux-Forensics.com'da yer alan bu incelemeye göre bu konuda istisnalar var. Yazar, EXT3 ve Reiserfs dosya sistemi olan disklerde read-only mount edilmesine rağmen disklerdeki hash değerlerinin değiştiğini belirtiyor. Bunun bu dosya sistemlerinin journaling özelliğinden kaynaklanıyor olabileceğini de ekleyen yazar, bunun sadece Knoppix'in değil, denediği başka Live CD GNU/Linux'larda da olduğunu söylüyor.

Wikileaks kurucusu tecavüzle suçlandı/suçlanmadı!

sundance

Sızdırılmış dökümanları bütün dünyaya yayarak, özgür basının idol sitelerinden biri olan Wikileaks'in sözcüsü Julian Assange hakkındaki tecavüz suçlaması İsveç makamları tarafından geri çekildi.

Daha önce Bilderberg toplantı raporlarını, 9/11 sırasındaki 575,000 SMS kaydını ve son olarak da Afganistan'daki savaşla ilgili 92,000 belgeyi halka duyuran Wikileaks ve sözcüsü, popülaritenin artması ile çeşitli saldırılara maruz kalmışlardı.

Kim? Ne zaman? Kiminle? Nerede?

tongucyumruk

Geçenlerde Avea hatlı telefonuma Avea'dan bir mesaj geldi.

KimNerede? servisiyle aklin sevdiklerinde kalmasin! Sevdiklerinin nerede oldugunu ogrenmek icin bir SMS yeter.

Evet, artik sadece kendimizin degil, kimin, ne zaman, nerde oldugunu ogrenebilecegiz. Harika degil mi?

Tehdit ve Cesaret

FZ

Mine G. Kırıkkanat'ın 27 Ekim 2001 tarihli (Cumartesi) yazısından alıntıdır (yorumsuz):

... Suç duyurusunda bulunduğumuz ölüm tehditlerinden biri, İBDA-C imzalıydı ve İhlas Holding kuruluşu ihlas.net.tr'nin bir abonesinden geldiği tespit edildi. Adam bulundu, sorgulandı ve önce DGM, halen İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Ancak başından beri suçu reddediyor ve kişisel Internet şifresini ihlas.net.tr'den edinen başka birisinin onun adresiyle tehdit göndermiş olması ihtimali var.

Akustik Şifre Analizi: Mikroişlemcinizin Çıkardığı Sesler ve Potansiyel Saldırı

FZ

Bilgisayarınızın kalbini dinlemeyi denediniz mi? Acaba GnuPG ile bir şeyleri şifrelerken çıkan ``sesler´´ olası bir saldırgana bazı ipuçları verir mi? Mikroişlemciyi dinlemek mi!? O da ne! diyenlerden misiniz?

O halde Adi Shamir ve Eran Tromer´in Acoustic Cryptanalysis başlıklı bu ilginç çalışması ufkunuzu genişletebilir.