Fazlamesai Zirve! 25 Şubat 2006

0
sundance
Beş yılı aşkın bir sürede iyisiyle kötüsüyle birçok şey paylaştık. İpe sapa gelmez tartışmalarda kaybolduğumuz da oldu, çok faydalı eğitici makaleler yazdığımız da.

Bu sürenin sonunda inanıyoruz ki Fazlamesai'ye katkıda bulunanlar artık belli bir bilgi seviyesinde, bazı hareketleri önceden tahmin edilebilir bir grup, kısaca bir topluluk olarak adlandırılabilir hale geldi.

Beş yıl içinde geldiğimiz yeri, neyi nasıl daha iyi yapabileceğimizi konuşmak ve belki de en önemlisi bir sonraki adıma niyetlenmek için 25 Şubat Cumartesi günü saat 14:30-17:00 arasında, Bilgi Üniversitesi'nde düzenlenen Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri'nde bütün FM okurlarını, FM Zirvesi'ne bekliyoruz.

Görüşler

0
tongucyumruk
Zirve bizi kesmez! Bahar gelende piknik yapmak ta isterük! Şöyle çayır, çimen, mangal, laptop ve kablosuz internet olan bir ortam olsa...
0
darkhunter
Bu zirveyi podcast yada farklı bir medya olarak internet de görmek çok hoş olur...

Freedays ve FM Zirvesi İstanbul'a gelmek için çok güzel nedenler ama iş güç bağlayınca olmuyor ne yazık ki...
0
anonim
robertosmix de gelsin de bir temiz dövelim onu :D
0
Zebani
Hazır niyetlenmişken dövülmesi gerekenlerin bir listesini yapalım. :)
0
simor
Mağara devrinde yaşayanların da bir listesini yapalım bence.

Bu ülkenin çatışmayla değil ama tartışmayla adam olacağı aşikardır.

Tartışmayı sevmeyen insanlar, tartışacak birşeyi olmayan insanlardır. Sizin gibi insanların, farklı fikirlere olan hazımsızlığı beni o kadar rahatsız ediyor ki, konusu geçince sürekli destek olmaya çalıştığım Pardus için (fazlamesai.net'e soralım: Pardus ne? Yenir mi?) tartışmasına bile katılmak istemedim. Burdaki herkes birşey yazmıştır, ama ben yazamadım ne yazıkki.

Pardus konusunun başından beri tavrını belli eden ve bunu dürüstçe savunan birinin üzerine ağızdan salyalar akıtarak ve babadan kalma, köhnemiş aşırı milliyetçilik nidalarıyla saldırıldı. Hırs tatmini yapmadan, kalitesini koruyanların yanında, sadece saldırganlık yapanlar bir elin parmaklarını geçemedi neyseki. Konu orada kalmalıydı. Ama kalmadı.

Robertosmix veya başka biri olması hiç önemli değil.
Yaptığı eleştiriye, yapıcı cevaplar-yorumlar üreten insanları dışarda tutarak, tartışmayı bir şahıs üzerinde kişiselleştiren insanları, burdaki herkesin nezdinde sizi de bu yazdıklarınızı kınayarak ayıplamak istiyorum.

FZ'nin bana kızmayacağınıümit ediyorum ve onun cümlesinin bir kelimesini değiştirerek buraya alıntılıyorum. -O+B+urası bir üniversite ve bir üniversitede her şeye dair her türlü soru sorulabilir ve en sivri eleştiriler yöneltilip cevap beklenebilir.
0
anonim
Bu ülke nasıl adam olur bir diyeceğim yok da, sondaki kocaman gülücüğe rağmen ayan beyan bir espriyi anlayamayan adamlarla ne olur onu çok iyi kestirebiliyorum.
0
Zebani
Hay yazmaz olaydım ve uymaymaz olaydım. Sanki elimize sopa aldık milleti kovalıyoruz. Ciddiyet Merkezi Baş Komutanlığıyla (CMBK) mı karşı karşıyayız çözemedim. :)))))))) Allah iyiliğiniz versin.
0
FZ
Valla buyursun gelsin. O yukarıdaki eylem için değil tabii; Pardus sunumu ve konuşması da olacak, kocaman bir salonda, rahat rahat soru sormak imkanı olacak. Herkes eteklerindeki taşı dökebilir, sorularını sorabilir, eleştirilerini sunup cevap isteyebilir. Bugüne dek Bilgi Üniversitesi'nde soru sordu diye kimsenin fiziksel şiddete maruz kaldığını görmedim, bundan sonra da göreceğini sanmıyorum. Orası bir üniversite ve bir üniversitede her şeye dair her türlü soru sorulabilir ve en sivri eleştiriler yöneltilip cevap beklenebilir.
0
Zebani
Biz de illa dövelim demedik ki. Latife ettik.
0
robertosmix
O dönem TR'de olmadığım için katılamadım ama sanırım bu sene de gerçekleşirse dayak yemek için gelirim.
0
Anduril
Ya arkadaşlar birşeyi merak ettim de sorayım diyorum. Bu FM İstanbul Bilgi Üniversitesinin kontrolünde olan ve onların yaptığı bir sitemi? Böyle olsa da olmasa da umrumda değil de merak ettim. Çoğu haberde Bilgi Üniversitesinin baya bir reklamı geçilmekte.

Kolay gelsin hepinize.
0
FZ
Kısa cevap: Hayır, değil. Uzun cevaba gelince:

Umrunuzda olsa da olmasa da o merakını tatmin edelim. FM 5 yılı aşkın bir zaman önce 2000 yılında herhangi bir sermaye desteği olmaksızın bir grup akıllı ve değerli insanın azimli çabaları sonucunda kurulmuş, akıllı, değerli, bilgili olan üyelerinin sayesinde bu günlere gelmiştir. FM editörlerinin bir kısmı İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin çeşitli bölümlerinde görevlerini sürdürmektedir (bir kısmı da başka büyük kurumlarda bilgi işlem ile bağlantılı işlerini icra etmektedirler).

Bununla birlikte FM'nin politikasını belirleyen başat faktörler editörlerinin ve üyelerinin önerileri, geribeslemeleri ve fikirleridir. İstanbul Bilgi Üniversitesi de, gerçekleştirdiği bilgisayar seminerleri, uluslararası açık kaynak etkinlikleri, profesyonel GNU/Linux eğitimleri, vb. etkinliklerden ötürü FM sayfalarına zaman zaman konuk olmaktadır tıpkı benzer işlere girişen üniversitelerin konuk olduğu gibi.

Burada biraz konu dışı olabilir belki ama çağrışım yaptı, belirteyim, "filanca şey neden çıkmıyor" şeklinde aklınızdan en ufak bir düşünce dahi geçmesin, üşenmeyip, link vererek, adam gibi bir Türkçe ile buraya bilgi işlem, BSD, GNU/Linux, Microsoft, hacking, vs. ile ilgili haber yazanların haberlerinin %99'u onaylanmaktadır. Ancak kimi zaman kimi insanlar üşenmekte ve o niye yok bu niye yok demekte, sanki böyle gökten zembille iniyor da tarafımızdan reddediliyor gibi bir manzara çizmektedirler (siz üzerinize alınmayın, ben içimi döküyorum :)) FM ortamı kolektif eylemin en ciddiye alındığı ortamlardan biri olup içerik temelde yine FM üyeleri tarafından belirlenmekte ve "kontrol" edilmektedir.

Maalesef benzer durumu katkıda bulunduğum başka sitelerde de (misal www.cazci.com) görüyorum. E-postalar geliyor ya da forumlarda şikayet, o niye yok. Cevap belli: Kardeşim yaz yolla, eğer yayınlanmazsa o zaman kükre, ağzına geleni söyle. Ama genellikle o niye yok, bu niye yok diye şikayet etmek, neden bilmem pek çok insana doğal ve kolay geliyor.
0
Anduril
Kısa cevabınız yeterliydi ama yine de sağolun, üşenmeden yazmışsınız.
Soruyu sorarken "umrumda değil" derken aslında olay çıkmasını engellemek istemiştim. Yani "bir şikayetim yok" manasındaydı ama cidden biraz sert bir kelime grubu olduğundan ve benim yanlış kullanımımdan dolayı yine de yanlış anlaşılmış.
Üniversitelere destek vermeniz güzel tabii. Ben de gelmeyi düşünürdüm fakat 24 ünde bizim okulda demoscene hakkında seminer verilecek. -bu arada şu yabancı kelimenin kullanımına hala alışamadım. Eğer demoscene ortak yanı demo yapma olan insanların oluşturduğu gruba deniyorsa o zaman neden demoscene hakkında seminer diye kullanılıyor mesala :)- O yüzden ne yazık ki gelemeyeceğim.
Bu arada dediğinizi üstüme alınmıyorum. Ben hala sizden öğrenmekteyim. Zaten sizin bilginize de şikayet etmiyorum. Ama mesala "forumdan anasiteye geçiş yok" serzenişini yapabilmek için gerekli bilgiye sahibim :) Bu arada ben de elimden geldiğince birşeyler yapmaya çalışmaktayım. Şu anda da forumda cevaplayabildiklerimi cevaplamaya çalışıyorum. Yani sizin kadar bilsem ben de insanlara öğretirim. Kutladım sizi :)
Bu arada beni pek sevmiyorsun herhalde FZ amca :) Ağlar giderim ilerinin Stallman+Tanenbaum
0
Anduril
Yuh artık şu programlar kümesi bile şunu yazmama izin vermedi. Diyordum ki son cümlemde:

"Bu arada beni pek sevmiyorsun herhalde FZ amca :) Ağlar giderim ilerinin Stallman+Tanenbaum < Anduril'i kaybedersin."

Neyse ben hayal kurmayı bırakayım en iyisi biraz şu mikroişlemci nasıl çalışır ona bakmaya devam edeyim :)
Kolay gelsin.
0
FZ
İşi gücü bırakıp gelenlerin, bir süreliğine şehirlerini terk edip İstanbul'a varanların pişman olmayacağı bir etkinlik olacak.
0
feran
Neden?
0
feran
Kısa ve net bir soru sordum-neden-? Anlaşılamadı sanırım, açayım! Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri'nde (kapsamında değil) 25 Şubat günü FM Zirve saatlerinde ya ben Sandro Groganz veya Giray Pultar'ı dinlemek de istiyorsam? Yani yer ve saat FM'cileri ilgilendirebilecek konularla çakışıyorsa??? Eh ne demek istediğim yine de anlaşılmadıysa daha ne diyeyim!
0
o_ozardic
Görünen o ki, zirve saatinde gerçekleşecek etkinliklere katılmak veya zirveye katılmak arasında seçim yapmamız gerekiyor. Diğer olasılık, düzenleyenler tarafından zirve saati değiştirilecek, süresi uzatılacak vs. Etkinliklerin yapıldığı yer hakkında fikrim yok ancak bu zirve etkinliği nerede yapılacak ne olacak halen belirsiz - etkinlik ortamını da bilmediğimi not düşelim. Kanımca, çakışma olasılığı ortadan kalkarsa bölünme de olmaz, nerde birlik orda dirlik :)
0
feran
Sayın o ozardic. Sağolun. İşte burda "Beni bir anlayan bulundu, o da doğru anladı". Söylemek, dikkat çekmek istediğim buydu!
0
FZ
25 Şubat Cumartesi günü saat 14:30-17:00 arasında, Bilgi Üniversitesi'nde düzenlenen Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri'nde bütün FM okurlarını, FM Zirvesi'ne bekliyoruz.
0
butch
Çakışma elbet olacak. Aksi bir durumda bu kadar içerik sunmak mümkün değil. Programda belirtilen sunumlara eş zamanlı LKD sunumları da yapılacak, başka atölyeler de. Elbette tercih yapmak durumundayız.

Zirvenin amacı FM üyelerini biraraya getirmek ve birlikte yaşattıkları ortam hakkında fikir alışverişinde bulunup bir sonraki adım için önerileri paylaşmak. Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri bunu yapmak için en uygun ortamlardan biri.

Burada yapmamız gerereken o niye böyle, bu niye böyle demeyi bırakıp işin özüyle ilgilenmek.

Saat verilmesinin amacı da o gün orada olacak insanların referanssız kalmamaları. Yoksa dileyen sabah 7'de bahçede de buluşabilir. Bu duyurunun amacını anlayan FM ciler daha önce de olduğu gibi bu sene de birbirini bulacaktır.
0
feran
Teşekkürler, şimdi anladım. Bu arada "duyurunun amacını anlayamamış" olanlardan biri olarak, "daha önce olduğu gibi" buluşmak bağlamında; daha önce FM Zirvesi olduğunu da bilmiyordum bağışlayın ben ilk diye anlamıştım, iyice aydınlandım.
0
butch
"Zirve" ilk defa gerçekleşecek. Her sene olan, FM cilerin birbirini bulma durumu. Katılım daha fazla olması için bu buluşmaya bir isim gerekiyordu. Zirve dedik. Bir sonrakine Cezve deriz. O zaman da sorularınızı yanıtlamak için burada olacağız.
0
feran
:) Sonunda 'itiraf' edildi. Buluşmaya isim gerekiyordu Zirve dediniz. Ama sundance isim konusunda daha hassas. Oysa bence Cezve çok daha çekici yani insana bir acı kahveyi ve 40 yıllık hatırı anısmatıyor (ciddiyim pr benim işim) :) daha doğrusu deneyimli olduğum alanlardan sadece biri. Uzatmayayım yaklaşık 15 kişilik öğrenci porföyüm var FM Zivesiyle ilgileniyorlar:)
0
feran
düzeltme: anısmatıyor=anımsatıyor olacak, FM Zivesi= FM Zirvesi olacak.
0
sundance
Yok yok uzatalım, çünkü gerçekten anlatmak istiyorum, sizin de anlamak istediğinizi umarak.

Şimdi Ferhan hanım, bu tür çevresi çok net çizilmemiş, belli bir ortamı (genellikle de sanal ortamları) paylaşan toplulukların buluşmasına zirve deniyor. Daha önce bu tür bir şey duymamış olduğunuzdan size yabancı gelmiş olabilir ama daha önce de belirttiğim gibi 1993'de başlayan HitNet ile birlikte gelişmiş bir kavram bu, yoğun olarak da kullanılmakta.

Yani "toplantı yapacaktık isim bulamadık" değil. Ya da uydura uydura bunu uyduruyor da değiliz. Ama size de yabancı, garip gelmesini normal karşılıyoruz, bekleriz.
0
butch
Zirve kimsenin umurunda değil anladığım kadarıyla.
0
Anduril
Bunu nereden çıkardınız ki? Ben çok umursuyorum ama ne yazık ki gelemeyeceğim. Şahsen en azından buradan konuştuğum insanlarla tanışmak için gelirdim.
Şöyle FZ nin karşısına çıkardım bi, sonra beni kovalardı ben de kaçardım. Zevkli olurdu :) -seninle ilgili yazdıklarım şaka, "FZ" ciddi bir yorum yapmana gerek yok-
0
feran
Benim anlamadığım da "zirve" neden birilerinin umrunda olsun ki? Demek istediğim; zirve-http://www.sistems.org/toplanti_terimleri.htm- neden zirve ve ne?
0
sundance
Tabi gidip TDK'dan bakarsanız "Zirve ne ola ki?" diye şaşırmanız, anlamamanız çok normal.

Asıl bakmanız gereken yer, http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=zirve 23 ve 25. girdiler.

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=hitnet de bilgilendirici olabilir bu konuda.

0
feran
Ah efendim, nasıl da haklısınız-lütfen bağışlayınız ben bilemedim. Arap asıllı da olsa Türk dilinde kullanılan zirve sözcüğünü 'anlamak' için sen kalk gidip Türk Dil Kurumu sözlüklerine bak. Redhouse, Oxford etc. Dictionary'ler ve lexicon-lar, petit Larousse'lar dururken olacak iş mi:)
0
sundance
Kesinlikle haklısınız. Burda problem dili değil karşınızdaki kitleyi anlamaya çalışmak. Malum sözlükler hep geriden gelir, bir kelimenin kullanıldığı anlamla sözlüğe girebilmesi için ya uzun süre geçmesi ya da çok yaygın bir popülerlik kazanması gerekir. Hele ki sözkonusu olan altkültürler ve onların jargonu ise genellikle zaman bile yeterli değildir. Redhouse ve Oxford ise zaten çok büyük yanlış olmuş, 'scene'den birilerine sorsanız size söylerlerdi :)
0
feran
Siz de kesinlikle daha çok haklısınız. Sorun-sizce- dili değil de karşınızdaki kitleyi anlamaya çalışmak olduğuna göre; hiç meraklanmayın 'scene' den birileri olsa olsa bana sorsunlar ;)
0
honal
Bence gayet iyi bir dusunce, hatta bir bakima gec bile kalinmis denilebilir... Yol/hava sIkIntIsI olmazsa insallah orada olacagim..
0
FZ
Buraya güzel ve değerli makaleler, haberler yollayan sizin gibi üyelerle yüz yüze gelmek bizim için de sevindirici olacaktır. Görüşmek ümidiyle.
0
ttk
Ben de çok gelmeyi isterdim ama şu an vaktimin olmaması bir yana Ankara'dan gelmek, İstanbul'da adres bulmak benim için çok zor (Ankara'da bile çoğu yerde adres bulamayn birisiyim :).
Yoksa gelmeyi çok isterdim. Faydalı ve başarılı olmasını dilerim.
0
tongucyumruk
Ulaşım çok zor değil. İstanbul'da otobüsten Taksim'de iniyor ve oradan taksiye binip Bilgi Dolapdere kampüsü diyorsunuz. Eğer İstanbul'un yabancısı olduğunuzu çaktırmamayı başarırsanız çok cüzi bir ücret karşılığında Bilgi'nin kapısının önünde iniyorsunuz.

Ya da çevrenizdeki sakallı, gözlüklü, gözleri kan çanağı olmuş tipleri takip ederseniz yürüyerek ulaşmanız da mümkün.
0
ttk
Zaman bulabilsem keşke. Belli bir yerde inip bir taksiyle ulaşabilmek epey büyük bir kolaylık şimdi için olmasa da sonra işime yarayabilir. Yol tarifi ve yardımınız için teşekkür ederim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Jabber: Anında Mesajlaşmadan Çok Daha Fazlası

vst

Bir çok insan interneti aradıkları bilgiye kolaylıkla ulaş(ama)mak ve önemli bir sosyal ihtiyaç olan modern iletişim imkanlarını değerlendirmek için kullanır. Bu iletişim imkanlarının en önemlilerinden birisi de anında mesajlaşmadır (instant messaging --- IM).

İnternet kullanıcıları, IM nimetinden çeşitli platfomlar aracılığıyla faydalanmaktadır. Bunların başında gelenler ise ICQ, AIM, son günlerin modası MSN gibi programlar ve ağ mesajlaşma protokollerinin oluşturduğu platformlardır. Bu yazıda konumuz ise, özellikle ülkemizde çok da yaygın olmayan, ancak gerek kurulumu ve kullanımı gerekse sağladığı programlama avantajları nedeniyle dünyada yaygınlaşmakta olan bir teknoloji: Jabber.

2000lerde Müzik Kalitesi ve Yüksek Ses Savaşları

FZ

Matematikçi, müzisyen ve yazılım geliştirme uzmanı bir dostumdan önemli bir konuya dikkat çeken ilginç bir e-posta alınca tüm müziksever FM üyeleri ile paylaşmadan edemedim:

"Emre kadresim,

Yeni yılın kutlu olsun.

Güzel Siteler - 2: Aftermath2000.org

sundance

Kelime anlamı "Savaş, yıkım sonrası" olan aftermath2000.org ülkemizde eksikliğini çektiğimiz kaliteli Internet haberciliği konusunda ciddi bir eksiği kapatıyor.

Gerek tasarımı, gerek yorumların kalitesi ve gelir geçer olmaktan uzaklığı ile bize ilham veren, keyifle izlediğimiz bir site.

Herkese tavsiye ederiz. Bu ortam hakkında söyleyecek sözü olanlara özellikle...

MS Windows kullananlar daha mı özgürlükçü? Programcılar çok mu korkak?

FZ

Bir durum saptaması: Etrafımdaki bilgisayarcıların bir kısmı hayatlarının %99'unu MS Windows üzerinde, çoğunlukla kapalı kodlu sistemler kullanarak ve yazılım geliştirerek geçiriyorlar. Bir kısmı ise tamamen açık kodlu GNU/Linux sistemleri üzerinde yine açık kodlu araçlar ile programlar geliştirerek hayatlarını kazanıyorlar. Kapalı kodlu ve birtakım firmaların fikri mülkiyetinde olan sistemleri kullanan ve etrafımda bulunan bilgisayarcıların önemli bir kısmının son yıllarda şu tür cümleler kurduğunu duyuyorum:

RadyoODTÜ: Cybercafe

postexitus

Yaklaşık 5 haftadır RadyoODTÜ'deki bilişim haberleri programı CyberCafe'yi sunuyorum (daha doğrusu sunmaya çalışıyorum). Program cumartesi günleri 17.00-18.00 arasında 103.1 Mhz frekansında RadyoODTÜ'de yayınlanıyor. Programda elimden geldiğince özgür yazılımdan (özellikle Firefox'tan) bahsetmeye çalışıyorum, ancak sizin de tavsiyelerinize ihtiyacım var.