Fazla Yaklaşma Gözün Bozulur...

0
musshani
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hayati Tolun, bilgisayarın gözleri bozmadığını belirterek, "Ancak kişilerde daha önceden var olan göz sorunları, yoğun bilgisayar kullanıldığında ortaya çıkar" dedi.
Prof. Dr. Tolun, bilgisayarın yaydığı ultraviyole ışınların ciltte olduğu gibi gözlerde de mevcut sorunların ortaya çıkmasına yol açtığını vurguladı. Devamlı dikkat istediği ve iki gözün birlikte kullanılmasını gerektirdiği için, kişinin farkında olmadığı, ama gözlerinde bulunan rahatsızlıkların bilgisayar kullanırken hissedildiğini anlatan Prof. Dr. Tolun, "Kişi sürekli bilgisayar kullandığı için, yazılarda bulanıklaşma, gölgelenme, gözlerde sulanma, yanma, bir gözü hafif kapama ihtiyacı, göz kapaklarında şişmeler gibi sorunları doğrudan bilgisayara yüklüyor. Ancak, 0,25-0,50 gibi küçük hipermetroplarda çok şiddetli göz sulanması, göz ağrısı, baş ağrısı gibi sorunlar çıkabilir. (Bilgisayar gözümü çok yoruyor, gözüm sulanıyor, gözümde şişkinlik var) diyen kişilerin mutlaka muayene olması lazım. Bu belirtiler, gözlerinde sorun olan kişilerde ortaya çıkar. Sağlıklı gözlerde meydana gelmez. Bilgisayardan dolayı da birçok kişinin, gözlerinin bozulduğunu düşünerek gereksiz kaygılar taşımaması gerekir." Gözlüklerde ya da bilgisayarda filtre bulunmasının göz sağlığı için gerekli olduğunu belirten Prof. Dr. Tolun, bilgisayardan uzaklaşıp 1-2 dakika süreyle uzağa bakılmasının ve 5 dakika kadar da gözlerin kapalı tutulmasının gözleri dinlendireceğini bildirdi. bilmem anlatabildim mi? doktara gitmesi gereken arkadaşlara ve optikçi arkadaşları olanlara şiddetle duyurulur%) haa unutmadan optik dergisinden...

Görüşler

0
urxalit
Ek olarak, ekran başındayken oluşan önemli sorunlardan biri de göz kapaklarının yeterli kırpılmaması sonucu gözün gözyaşı ile yeterince muhatap olamaması. :) Normal bir insan en azından 6-7 saniyede bir kez göz kırparken, çizim yapanlar ya da ekrana dikkatli bakanlar bunu 30-40 saniyeye kadar geciktirebiliyormuş.

Denemek için çevrenizde bir arkadaşınız monitöre bakarken kırpmadan kaç sn duruyor diye kontrol edebilirsiniz. ;)
0
Ragnor
Benimkiler gecikiyor... :)
0
FZ
Yıllar önce babam doktora götürmüştü beni. Bana diyordu ki hep böyle çok uğraşıyorsun bilgisayarla o yüzden gözlerin bozuluyor!. Ben de buna uyuz oluyordum.

Neyse işte doktor beni şöyle bir yarım saat kadar detaylı inceledi sonra da gözlük için reçete yazmaya başladı. Babam doktora bakıp hep bilgisayar yüzünden değil mi doktor bey? diye sorduğunda doktorun cevabı netti: Hayır, gözlerinde yapısal görme kusuru var, bilgisayarla hiçbir alakası yok. Bu cevap çok hoşuma gitmişti, o günden beri de aklımdadır.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Toshiba´dan 2cm´lik sabit sürücü

butch

En son rekorun Kasım ayında Hitachi tarafından duyurulan 1-inch(2.54 cm)'lik sabit diskte olduğu konuda, Toshiba yaptığı 0.85-inch(2.159) diskle rekoru eline geçirmiş oldu. 2-3 GB kapasiteye sahip olan diskler 2005 başında üretime geçecek.

Kaynaklar:/. ve http://neasia.nikkeibp.com

20 yıl önce bugün: Çernobil!

larweda

26 Nisan 1986 saat 01:23`te, Çernobil Nükleer Santralinin 4 numaralı reaktörü infilak etti. Ortaya çıkan radyasyon miktarı, Hiroşima ve Nagasaki'de patlatılan atom bombalarından yaklaşık 100 kat daha fazla idi.
www.chernobyl.info sitesi, felaketin sonuçlarından, etkilenen insanlar için yapılan yardım eylemlerinin ve projelerinin detaylarını sunuyor. İlginç projelerden biri, felaketten 7 ay sonra kalan 200 ton radyoaktif yakıtı ve reaktör çekirdeğini korumak için yapılan (ve 20-30 yıl ömür biçilen) koruma kalkanının yerine, 100 yıl ömür biçilen ve yaklaşık 1 milyar dolara malolacak yeni koruma kalkanının inşası.

Bilişim`01 Fuarı başladı. Başladı da...

anonim

Her kesimden gözler Bilişim Haftası`na çevirildi. Bilişim Haftası`na katılan şirketler "Biz buradayız, ülkenin geleceği burada ve biz bu gelecekte yer alacağız" derken bu aynı zamanda Türkiye`nin bir başarısını ve geleceğe olan umudunu da yansıtıyor.

C++ Geliştirme IDEsi Code::Blocks ve Yenilikleri

Tarık

Özgür C++ tümleşik geliştirme ortamının uzunca bir süredir beklenen yeni kararlı sürümü, yeni sitesiyle beraber kullanıcılarla buluştu. Sürüm numaralandırma planı değişikliğe uğrayan Code::Blocks'un şu anki sürüm numarası 8.02 olarak güncellenmiş durumda.

Büyük Usta Dijkstra`yı Kaybettik (1930 - 2002)

FZ

Bilgisayar bilimlerine ve endüstriye yaptığı katkılarla tanınan Professor Edsger Wybe Dijkstra, uzun süredir sürdürdüğü kanser mücadelesine yenik düşerek 6 Ağustos 2002'de, Hollanda'daki evinde aramızdan ayrıldı.

1930 yılında Rotterdam'da doğan Dijkstra kimyager bir babanın ve matematikçi bir annenin oğlu idi. Üniversitede matematik ve teorik fizik okuyan bilimadamı daha sonra Amsterdam Üniversitesinde bilgisayar bilimleri üzerine doktora yaptı. 1952-1962 yılları arasında Mathematisch Centrum, Amsterdam'da programcı olarak çalışan Dijkstra, daha sonra Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nde matematik profesörü ve 1973-1984 yılları arasında da Burroughs Corporation'da araştırmacı olarak çalıştı. 1984-1999 yılları arasında Texas Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimleri bölümünde görev alan bilimadamı 1999 yılında Emeritus Profesör olarak emekli oldu.....