Fazla Yaklaşma Gözün Bozulur...

0
musshani
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hayati Tolun, bilgisayarın gözleri bozmadığını belirterek, "Ancak kişilerde daha önceden var olan göz sorunları, yoğun bilgisayar kullanıldığında ortaya çıkar" dedi.
Prof. Dr. Tolun, bilgisayarın yaydığı ultraviyole ışınların ciltte olduğu gibi gözlerde de mevcut sorunların ortaya çıkmasına yol açtığını vurguladı. Devamlı dikkat istediği ve iki gözün birlikte kullanılmasını gerektirdiği için, kişinin farkında olmadığı, ama gözlerinde bulunan rahatsızlıkların bilgisayar kullanırken hissedildiğini anlatan Prof. Dr. Tolun, "Kişi sürekli bilgisayar kullandığı için, yazılarda bulanıklaşma, gölgelenme, gözlerde sulanma, yanma, bir gözü hafif kapama ihtiyacı, göz kapaklarında şişmeler gibi sorunları doğrudan bilgisayara yüklüyor. Ancak, 0,25-0,50 gibi küçük hipermetroplarda çok şiddetli göz sulanması, göz ağrısı, baş ağrısı gibi sorunlar çıkabilir. (Bilgisayar gözümü çok yoruyor, gözüm sulanıyor, gözümde şişkinlik var) diyen kişilerin mutlaka muayene olması lazım. Bu belirtiler, gözlerinde sorun olan kişilerde ortaya çıkar. Sağlıklı gözlerde meydana gelmez. Bilgisayardan dolayı da birçok kişinin, gözlerinin bozulduğunu düşünerek gereksiz kaygılar taşımaması gerekir." Gözlüklerde ya da bilgisayarda filtre bulunmasının göz sağlığı için gerekli olduğunu belirten Prof. Dr. Tolun, bilgisayardan uzaklaşıp 1-2 dakika süreyle uzağa bakılmasının ve 5 dakika kadar da gözlerin kapalı tutulmasının gözleri dinlendireceğini bildirdi. bilmem anlatabildim mi? doktara gitmesi gereken arkadaşlara ve optikçi arkadaşları olanlara şiddetle duyurulur%) haa unutmadan optik dergisinden...

Görüşler

0
urxalit
Ek olarak, ekran başındayken oluşan önemli sorunlardan biri de göz kapaklarının yeterli kırpılmaması sonucu gözün gözyaşı ile yeterince muhatap olamaması. :) Normal bir insan en azından 6-7 saniyede bir kez göz kırparken, çizim yapanlar ya da ekrana dikkatli bakanlar bunu 30-40 saniyeye kadar geciktirebiliyormuş.

Denemek için çevrenizde bir arkadaşınız monitöre bakarken kırpmadan kaç sn duruyor diye kontrol edebilirsiniz. ;)
0
Ragnor
Benimkiler gecikiyor... :)
0
FZ
Yıllar önce babam doktora götürmüştü beni. Bana diyordu ki hep böyle çok uğraşıyorsun bilgisayarla o yüzden gözlerin bozuluyor!. Ben de buna uyuz oluyordum.

Neyse işte doktor beni şöyle bir yarım saat kadar detaylı inceledi sonra da gözlük için reçete yazmaya başladı. Babam doktora bakıp hep bilgisayar yüzünden değil mi doktor bey? diye sorduğunda doktorun cevabı netti: Hayır, gözlerinde yapısal görme kusuru var, bilgisayarla hiçbir alakası yok. Bu cevap çok hoşuma gitmişti, o günden beri de aklımdadır.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Karanlık köşelerin sesi - Fidel Castro Ruiz

SHiBuMi

"Zor zamanlar yaşıyoruz. Son aylarda, bir çok kez, ürkütücü açıklamalar duyduk."

Fidel Castro Ruiz / The Guardian NTV-MSNBC
Bu yazının orjinaline, ntvmsnbc.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Ödüllü Bilgi Yarışması

sceylani

Turk-php.com her hafta programcılık konusunda ödüllü bilgi yarışması düzenlemektedir. Yarışmanın konusu ağırlıklı olarak PHP programlama dilidir. Ancak diger programlama teknolojilerini kullananlar, web ile yakından ilgilenenler de sorulari kolaylıkla cevaplayabilirler.

Nasıl bir dünyaya gidiyoruz ?

sundance

Çok sevdiğim bir sitedir kuro5hin.org `Technology & Culture from trenches` (Barikatlardan Teknoloji ve Kültür) sloganı ile ahir zamanları anlamaya çalışan Fazlamesai.net ile paralellikler göstermektedirler. Bugünkü haberleri ise çok teknoloji ile alakalı değil;

`Virginia`da eşinden ayrılması sebebiyle bunalıma giren bir kadın eyaletler arası bir yolda arabasını kenara çekip intihar etmeye kalkıyor. Bir polis memuru kadını ikna etmeye çalışırken, trafik sıkışıklığından gözü dönmüş sürücülerden bir kısmı kadına atlaması için tezahürat yapıyorlar. Kadın da `özür dilerim bütün bu karmaşa için` diyerek, Polis tam elini yakalamak üzereyken kendini boşluğa bırakıyor`. Nedir bu ? Linç mi ? Tahrik sonucu ölüme sebep vermek mi ?

HDRI ve Geek Uygulamalar

darkhunter

HDRI (High Dynamic Range Images), bilgisayar grafiklerinde (cg), sinematografide ve fotoğrafçılıkta sıkça başvurulan bir teknoloji. Kısaca açıklamak gerekirse: HDRI standart paletlerin (RGB, CYMK, v.s.) yanı sıra, resimin çekildiği ortamdaki ışık bilgisinin de kesin olarak kayıt edilmesini sağlayan bir teknoloji. Bu teknoloji, şu an gerçek dünyayı yansıtmaya en yakın kayıt ortamı olarak görülen bir takım teknikleri de bünyesinde barındırıyor...

Daha ayrıntılı bilgi için wikipedia maddesine göz atılabilir.

ABD´de ‘bilimi sevdirme’ patronu Prof. Dr. Osman Yaşar

malkocoglu

ABD'de matematik ve bilimi geliştirmek bir Türk profesörüne emanet edildi. ABD Başkanı George Bush'un eğitimi güçlendirme, orta ve yüksek öğrenimde matematiği, bilimi sevdirme projesi çerçevesinde başlatılan atılımın en önemli ayağı olan ‘Proje Değerlendirme Komitesi Başkanlığı’, The State University of New York'un (SUNY) teknoloji bölüm başkanlarından Hakkari Yüksekova doğumlu Prof. Dr. Osman Yaşar'a verildi.

Haber

Not: Merak edip Prof. Dr. Yasar'in bilimsel makalelerini taradık. Aşağıdaki makaleyi sitemizden indirebilirsiniz, yazılımbilim'in ne olduğu, nasıl öğretileceği hakkında harika bir makale. Sayın Yaşar sanki şu anki görevi için kendini hazırlıyormuş!

Yazılımbilim Eğitimi