Ekran Kartları Oyun Kartlarına Dönüşecek Mi?

0
GtG
NVIDIA'nın kendi sitesinden yaptığı açıklamaya göre AGEIA'ı satın aldı.
PhysX adı altında (eski adı ile NovodeX), aralarında Unreal Tournament 3'un de bulunduğu bir çok oyun tarafından kullanılan fizik motorunu geliştiren AGEIA, dünyanın ilk oyuncuları hedefleyen ve hala satışta olan fizik hızlandırıcı (PPU) kartın da sahibiydi. Kartın çıkmasından kısa bir süre sonra firma kartın satışlarını desteklemesi amacı ile fizik motorunu da ücretsiz hale getirmişti. Multithreading'e uygun mimarisi ile dikkat çeken PhysX daha önce de Playstation 3 SDK'sı ile dağıtılmak üzere Sony tarafından lisanslanmıştı.

NVIDIA ise Geforce 8 serisi GPU'larda yeni gelen geometri yetenekleri ile beraber fizik hesaplarını da yapmaya soyunuyor. 8800GT modeli üzerindeki 112 işlemci ile çok ciddi bir hesaplama platformu sunan NVIDIA, bu işleme kapasitesinin sonuna kadar kullanılabilmesi amacı ile geliştirdiği CUDA SDK'sı ile PhysX'ı entegre etmeyi planlıyor.

Bu alandaki ilginç bir gelişme de geçen senenin 4. çeyreğinde AGEIA'nın en büyük rakibi olan ve Half Life 2, Company of Heroes, Starcraft 2 gibi iddialı oyunların kullandığı fizik motorunu üreten Havok firmasını Intel'in satın alması ile yaşanmıştı. GPU'lar üzerinde fizik işlemleri yapmak için geliştirilen Havok FX'de satıştan kısa bir süre sonra iptal edilmişti.

Şimdi orta vadede birbirine alternatif 4 tane yüksek kapasiteli ve oyunlara yönelik hesaplama sunan platform/oluşum var:
1. Playstation 3 üzerindeki IBM'in CELL'i + NVIDIA
2. Intel Larrabee
3. AMD'nin ATI'ı evliliği ile oluşan AMD Fusion
4. Standart CPU + NVIDIA (?)

Bu gelişmeler sonucunda NVIDIA CPU üreticileri ile flörtünü devam ettirebilir mi, yoksa yalnız mı kalır sanırım zaman gösterecek ancak oyunlarda yapılan hesaplamalardaki kendi üzerine düşen payı arttırmaya çalışan NVIDIA'nın yeni nesil işlemcilerine ekran kartı demek mümkün olmayacağa benziyor :)

Görüşler

0
Tarık
NVidia, CUDA ile programcıların işini kolaylaştırabilirse diğer rakiplerine bayaa bir fark atar. Zira birçok grafik programcısı için hız ve grafik optimizasyonunu kolaylayıcı bir fonksiyonu olacak CUDA' nın. (eğer en başından beri doğru kavrayabilmişsem). İnsanlar her grafik donanım/yazılım arabirimi için farklı donanım erişim dili öğrenmekle uğraşmayacaklarından işlerde hızlanacaktır diye düşünüyorum.
0
yilmaz
8800gt yük altında 300watt civarında güç çekiyor. AMD ATI 3870 serisi de böyle. Bu güç tüketimine bir dur demeleri lazım.
0
urxalit
Çift GPU'luları saymazsak şu an piyasadaki hiçbir ekran kartı o kadar yük çekmiyor. Anca SLI/Crossfire ile ekran kart(lar)ınız o kadar güç çekebilirsiniz. Siz tüm sistemin harcadığı yükü yazdınız herhalde. Sistemin çektiği gücün hesaplanması için aşağıdaki linki önerebilirim:

http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Wolfenstein: EnemyTerritory bize ID software ın bir armağanı

halixus

ID software' ı bilmeyen var mıdır acaba. Daha çocukken tanıştım onunla. 386SX-25 sistemle Wolfenstein3D oynarken. Zaman geçer DOOM çıkar. Hatta yakın bir zamanda filmi bile çekilir.
Wolfenstein:EnemyTerritory bize ID software in armağanı. Açık kodlu bir oyun. Tamamen ücretsiz. İnternet üzerinden ücretsiz serverlar bile bulabilirsiniz. Üstelik Linux altında da çalışmakta. Daha ayrıntlı bilgi, ekran görüntüleri, download için tıklayın .

c-jump : Programlamayı Öğreten Oyun

ebola

Özellikle çocuklara C, C++ ve Java temellerini öğretmeye yardımcı bir oyun olan c-jump hakkında detaylar burada.

Enemy-Territory v2.60 kaynak kodu açıldı.

zentoo

Id Software in halen ücretsiz olarak dağıttığı asla PC'mden eksik olmayan ve de gördüğüm en kaliteli netcode kullanan Wolfenstein Enemy-Territory'nin 2.60 sürümünün SDK'sı indirmeye hazır. İnceleyin öğrenin, öğretin, dağıtın ve hatta oyun yapın. Söz veremesem de Linux a yaptığınız oyunun "Cinematic"leri benden ;-]

FTP Linki

Yeni nesiller için Xenon

sundance

Zamanında SpeedBall, Cadaver, Gods, Chaos Engine gibi efsane oyunlarla Amiga ve C-64 kullanıcılarının gözbebeği olan Bitmap Brothers, tüm zamanların en iyi shootem-up'larından biri olan Xenon2'nin devamı Xenon 2000 ile huzurlarınızda.

Efsanevi Türk Oyun Programcısı Türkiye´ye Döndü

FZ

Kendi geliştirdiği grafik motorunu kullanarak programladığı demosu, Intel şirketi tarafından Pentium 4 (2.2 Ghz) mikroişlemcisinin tanıtımında kullanılmak üzere seçilen Mevlüt Dinç, Türkiye´ye döndü.

Daha önce Enduro Racer (Amstrad CPC), Last Ninja2 (ZX Spectrum), Hammerfist (Amiga), Time Machine (Amiga), First Samurai (Amiga) ve Street Racer (Nintendo SNES) gibi oyunlara imza atan Dinç ve ekibi şimdi de ACTOR (Xgen) isimli yeni bir oyun motoru üzerinde çalışıyorlar.