Ekran Kartları Oyun Kartlarına Dönüşecek Mi?

0
GtG
NVIDIA'nın kendi sitesinden yaptığı açıklamaya göre AGEIA'ı satın aldı.
PhysX adı altında (eski adı ile NovodeX), aralarında Unreal Tournament 3'un de bulunduğu bir çok oyun tarafından kullanılan fizik motorunu geliştiren AGEIA, dünyanın ilk oyuncuları hedefleyen ve hala satışta olan fizik hızlandırıcı (PPU) kartın da sahibiydi. Kartın çıkmasından kısa bir süre sonra firma kartın satışlarını desteklemesi amacı ile fizik motorunu da ücretsiz hale getirmişti. Multithreading'e uygun mimarisi ile dikkat çeken PhysX daha önce de Playstation 3 SDK'sı ile dağıtılmak üzere Sony tarafından lisanslanmıştı.

NVIDIA ise Geforce 8 serisi GPU'larda yeni gelen geometri yetenekleri ile beraber fizik hesaplarını da yapmaya soyunuyor. 8800GT modeli üzerindeki 112 işlemci ile çok ciddi bir hesaplama platformu sunan NVIDIA, bu işleme kapasitesinin sonuna kadar kullanılabilmesi amacı ile geliştirdiği CUDA SDK'sı ile PhysX'ı entegre etmeyi planlıyor.

Bu alandaki ilginç bir gelişme de geçen senenin 4. çeyreğinde AGEIA'nın en büyük rakibi olan ve Half Life 2, Company of Heroes, Starcraft 2 gibi iddialı oyunların kullandığı fizik motorunu üreten Havok firmasını Intel'in satın alması ile yaşanmıştı. GPU'lar üzerinde fizik işlemleri yapmak için geliştirilen Havok FX'de satıştan kısa bir süre sonra iptal edilmişti.

Şimdi orta vadede birbirine alternatif 4 tane yüksek kapasiteli ve oyunlara yönelik hesaplama sunan platform/oluşum var:
1. Playstation 3 üzerindeki IBM'in CELL'i + NVIDIA
2. Intel Larrabee
3. AMD'nin ATI'ı evliliği ile oluşan AMD Fusion
4. Standart CPU + NVIDIA (?)

Bu gelişmeler sonucunda NVIDIA CPU üreticileri ile flörtünü devam ettirebilir mi, yoksa yalnız mı kalır sanırım zaman gösterecek ancak oyunlarda yapılan hesaplamalardaki kendi üzerine düşen payı arttırmaya çalışan NVIDIA'nın yeni nesil işlemcilerine ekran kartı demek mümkün olmayacağa benziyor :)

Görüşler

0
Tarık
NVidia, CUDA ile programcıların işini kolaylaştırabilirse diğer rakiplerine bayaa bir fark atar. Zira birçok grafik programcısı için hız ve grafik optimizasyonunu kolaylayıcı bir fonksiyonu olacak CUDA' nın. (eğer en başından beri doğru kavrayabilmişsem). İnsanlar her grafik donanım/yazılım arabirimi için farklı donanım erişim dili öğrenmekle uğraşmayacaklarından işlerde hızlanacaktır diye düşünüyorum.
0
yilmaz
8800gt yük altında 300watt civarında güç çekiyor. AMD ATI 3870 serisi de böyle. Bu güç tüketimine bir dur demeleri lazım.
0
urxalit
Çift GPU'luları saymazsak şu an piyasadaki hiçbir ekran kartı o kadar yük çekmiyor. Anca SLI/Crossfire ile ekran kart(lar)ınız o kadar güç çekebilirsiniz. Siz tüm sistemin harcadığı yükü yazdınız herhalde. Sistemin çektiği gücün hesaplanması için aşağıdaki linki önerebilirim:

http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Go, go, go! Rock 'n Roll!

mos

Bir çok insanın gece gündüz kavramını kaybetmesine neden olan, 56K modemle online oyun oynamaya kasma sebebimiz, lag olmasın diye zamanın dosya paylaşım efsanesi Napster 'ı kapattığımız eşsiz strateji oyunu Starcraft 'ın, bir grup geliştirici tarafından GNU/Linux ortamına aktarılmaya çalışıldığını duydum.

World Cyber Games Türkiye Finalleri Sona Erdi

anonim

(hurriyetim.com) Önümüzdeki ay Güney Kore´de yapılacak olan Dünya finalleri öncesinde Türkiye´yi temsil edecek olan oyuncular, Maslak Princess Otel´de gerçekleşen turnuvada belirlendi. Geçen yılın şampiyonu Vendetta takımının üst üste iki kere yenilerek elenmesi herkes için sürpriz oldu.

Linux oyunları listesi açıldı

anonim

Linux Kullanıcıları Derneği listeleri arasına oyun@linux.org.tr da eklendi. Üye olmak için http://liste.linux.org.tr adresini kullanabilirsiniz.

Biraz bulmaca çözelim: Trisoli

FZ

Frank Buss kendisine yeni yıl hediyesi olarak verilen tahtadan bulmaca ile bir süre kafayı yedikten sonra favori araçları olan Flash, POV-Ray ve Common Lisp'i alıp Trisoli oyun sayfasını yapmış ve oyunu çözen Common Lisp kodunu (alternatif kodlarla birlikte) sunmuş. Çılgın ve imkansız bir oyunla boğuşmak isteyenler için birebir.

Quake 1 Neden En İyisi ?

sundance

FPS (Vur Onu!) oyun tarzının en çok oynanan oyunlarından Quake`i bilmeyen yoktur herhalde. Q1 Q2 Q3 derken oyun piyasasında oldukça özel bir yer edindi kendine Quake.

Fakat sağlam oyuncular hala Quake 1 diyor da başka bir şey demiyor. Niye diye merak ediyorsanız Quake 1'in En İyisi Olmasının 10 Sebebi