Ekran Kartları Oyun Kartlarına Dönüşecek Mi?

0
GtG
NVIDIA'nın kendi sitesinden yaptığı açıklamaya göre AGEIA'ı satın aldı.
PhysX adı altında (eski adı ile NovodeX), aralarında Unreal Tournament 3'un de bulunduğu bir çok oyun tarafından kullanılan fizik motorunu geliştiren AGEIA, dünyanın ilk oyuncuları hedefleyen ve hala satışta olan fizik hızlandırıcı (PPU) kartın da sahibiydi. Kartın çıkmasından kısa bir süre sonra firma kartın satışlarını desteklemesi amacı ile fizik motorunu da ücretsiz hale getirmişti. Multithreading'e uygun mimarisi ile dikkat çeken PhysX daha önce de Playstation 3 SDK'sı ile dağıtılmak üzere Sony tarafından lisanslanmıştı.

NVIDIA ise Geforce 8 serisi GPU'larda yeni gelen geometri yetenekleri ile beraber fizik hesaplarını da yapmaya soyunuyor. 8800GT modeli üzerindeki 112 işlemci ile çok ciddi bir hesaplama platformu sunan NVIDIA, bu işleme kapasitesinin sonuna kadar kullanılabilmesi amacı ile geliştirdiği CUDA SDK'sı ile PhysX'ı entegre etmeyi planlıyor.

Bu alandaki ilginç bir gelişme de geçen senenin 4. çeyreğinde AGEIA'nın en büyük rakibi olan ve Half Life 2, Company of Heroes, Starcraft 2 gibi iddialı oyunların kullandığı fizik motorunu üreten Havok firmasını Intel'in satın alması ile yaşanmıştı. GPU'lar üzerinde fizik işlemleri yapmak için geliştirilen Havok FX'de satıştan kısa bir süre sonra iptal edilmişti.

Şimdi orta vadede birbirine alternatif 4 tane yüksek kapasiteli ve oyunlara yönelik hesaplama sunan platform/oluşum var:
1. Playstation 3 üzerindeki IBM'in CELL'i + NVIDIA
2. Intel Larrabee
3. AMD'nin ATI'ı evliliği ile oluşan AMD Fusion
4. Standart CPU + NVIDIA (?)

Bu gelişmeler sonucunda NVIDIA CPU üreticileri ile flörtünü devam ettirebilir mi, yoksa yalnız mı kalır sanırım zaman gösterecek ancak oyunlarda yapılan hesaplamalardaki kendi üzerine düşen payı arttırmaya çalışan NVIDIA'nın yeni nesil işlemcilerine ekran kartı demek mümkün olmayacağa benziyor :)

Görüşler

0
Tarık
NVidia, CUDA ile programcıların işini kolaylaştırabilirse diğer rakiplerine bayaa bir fark atar. Zira birçok grafik programcısı için hız ve grafik optimizasyonunu kolaylayıcı bir fonksiyonu olacak CUDA' nın. (eğer en başından beri doğru kavrayabilmişsem). İnsanlar her grafik donanım/yazılım arabirimi için farklı donanım erişim dili öğrenmekle uğraşmayacaklarından işlerde hızlanacaktır diye düşünüyorum.
0
yilmaz
8800gt yük altında 300watt civarında güç çekiyor. AMD ATI 3870 serisi de böyle. Bu güç tüketimine bir dur demeleri lazım.
0
urxalit
Çift GPU'luları saymazsak şu an piyasadaki hiçbir ekran kartı o kadar yük çekmiyor. Anca SLI/Crossfire ile ekran kart(lar)ınız o kadar güç çekebilirsiniz. Siz tüm sistemin harcadığı yükü yazdınız herhalde. Sistemin çektiği gücün hesaplanması için aşağıdaki linki önerebilirim:

http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Playstation-X Japonya semalarında!

sundance

StreetTech´in haberine göre Playstation´ın yeni versionu olan Playstation-X 13 Aralık´tan beri Japonya´da satılmaya başlanmış.

Basitçe harddiski olan bir Playstation 2 diye adlandırılabilecek cihaz, Tivo gibi kişisel video kaydedici, mp3 jukebox, ya da dvd çalıcı/kaydedici olarak kullanılabilmekte.

Şu an için 160 Gb harddiskli olanı $750, 250Gb harddiski olan ise $950´a satılmakta olan bu cihazı yan taraftaki ankete eklememiz gerektiğini düşünmekteyim.
Nice mutlu yıllar!

BroodWar TotalConversion

sundance

Birşeyi açıklığa kavuşturalım biz BroodWar bağımlısıyız! O yüzden fazlamesai'nin ilk yazısının BroodWar hakkında olması da tesadüf değil :) Konumuz BroodWar üzerine bir çok değişiklikler yapan, enteresan bir site; www.infoceptor.com

Playstation 'Kırmak' Avusturalya'da Artık Yasal...

loker

BBC'nin haberine göre: Avusturalya'da bir satıcı, Sony tarafından, Playstation oyun konsoluna ülke dışından alınan ya da kırılmış oyunlardan kopyalanan diskleri okuma becerisi kazandıran çip taktığı için mahkemeye verilmiş ve dava sonunda çıkan tartışmaya Danıştay benzeri bir mercii son noktayı koymuş:

Céidot Umaykut Oyununun Kaynak Kodlarını Halka Açtı

anonim

Céidot Oyun Stüdyosu bir süredir internet üzerinden yayınladığı Umaykut isimli online browser oyununun tüm kaynak kodlarını öğrenme amaçlı olarak halka açtı. Bu kodları ticari olmayan her türlü projede kullanmak böylelikle serbest oldu. Umuyoruz ki bu açılım henüz emekleme aşamasında olan oyun geliştirme sektörüne yararlı olur.

Umaykut, internet üzerinden binlerce kişi ile aynı anda oynanabilen bir çevrim içi strateji oyunudur. Oyun türk tarihini konu alır ve hiçbir ek yazılım yüklemesi gerektirmeksizin sadece browser aracılığı ile oynanabilir.

Projede istemci tarafı Adobe Flash teknolojisi (ActionScript 3), sunucu kısmı ise Java + MINA + MySql gibi teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilmiştir.

Projenin google code sayfası: http://umaykut.googlecode.com

Dünyanın Yaklaşan Sonu Hakkında Herkes Fısıldaşmaya Başladı!

inf0

Yoğun şekilde çok oyunculu. Olağanüstü bir macera. Sadece Internet üzerinden oynanıyor...

Ragnarok Online Türkiye’nin ilk “Massively Multiplayer Online Rol-Playing” oyunudur.

(MMORPG) Myun-Jing-Lee’nin aynı isimle satış rekorları kıran Koreli çizgi romanından (manwha) esinlenerek yaratılan Ragnarok Online, sizi binlerce oyuncunun bulunduğu sanal bir fantezi dünyasına davet ediyor. Bu dünyada ne yapmak istediğiniz size kalmış. Canavar sürüyleriyle çarpışan bir kılıç ustası. Gizemli olayların arkasındaki sırları çözmeye çalışan bir büyücü. Şehir şehir dolaşan bir tüccarın seyyar satıcılıkla geçinme macerasını yaşayın...

Şu an Closed Beta olarak başlayan bu dev oyuna, yalnızca manuel olarak kayıt olabilirsiniz. Ücretsiz olarak oyunu test edenlerden biri olmak için euro-tr@dbr.com.tr adresine e-mail atmanız yeterli.