Ekran Kartları Oyun Kartlarına Dönüşecek Mi?

0
GtG
NVIDIA'nın kendi sitesinden yaptığı açıklamaya göre AGEIA'ı satın aldı.
PhysX adı altında (eski adı ile NovodeX), aralarında Unreal Tournament 3'un de bulunduğu bir çok oyun tarafından kullanılan fizik motorunu geliştiren AGEIA, dünyanın ilk oyuncuları hedefleyen ve hala satışta olan fizik hızlandırıcı (PPU) kartın da sahibiydi. Kartın çıkmasından kısa bir süre sonra firma kartın satışlarını desteklemesi amacı ile fizik motorunu da ücretsiz hale getirmişti. Multithreading'e uygun mimarisi ile dikkat çeken PhysX daha önce de Playstation 3 SDK'sı ile dağıtılmak üzere Sony tarafından lisanslanmıştı.

NVIDIA ise Geforce 8 serisi GPU'larda yeni gelen geometri yetenekleri ile beraber fizik hesaplarını da yapmaya soyunuyor. 8800GT modeli üzerindeki 112 işlemci ile çok ciddi bir hesaplama platformu sunan NVIDIA, bu işleme kapasitesinin sonuna kadar kullanılabilmesi amacı ile geliştirdiği CUDA SDK'sı ile PhysX'ı entegre etmeyi planlıyor.

Bu alandaki ilginç bir gelişme de geçen senenin 4. çeyreğinde AGEIA'nın en büyük rakibi olan ve Half Life 2, Company of Heroes, Starcraft 2 gibi iddialı oyunların kullandığı fizik motorunu üreten Havok firmasını Intel'in satın alması ile yaşanmıştı. GPU'lar üzerinde fizik işlemleri yapmak için geliştirilen Havok FX'de satıştan kısa bir süre sonra iptal edilmişti.

Şimdi orta vadede birbirine alternatif 4 tane yüksek kapasiteli ve oyunlara yönelik hesaplama sunan platform/oluşum var:
1. Playstation 3 üzerindeki IBM'in CELL'i + NVIDIA
2. Intel Larrabee
3. AMD'nin ATI'ı evliliği ile oluşan AMD Fusion
4. Standart CPU + NVIDIA (?)

Bu gelişmeler sonucunda NVIDIA CPU üreticileri ile flörtünü devam ettirebilir mi, yoksa yalnız mı kalır sanırım zaman gösterecek ancak oyunlarda yapılan hesaplamalardaki kendi üzerine düşen payı arttırmaya çalışan NVIDIA'nın yeni nesil işlemcilerine ekran kartı demek mümkün olmayacağa benziyor :)

Görüşler

0
Tarık
NVidia, CUDA ile programcıların işini kolaylaştırabilirse diğer rakiplerine bayaa bir fark atar. Zira birçok grafik programcısı için hız ve grafik optimizasyonunu kolaylayıcı bir fonksiyonu olacak CUDA' nın. (eğer en başından beri doğru kavrayabilmişsem). İnsanlar her grafik donanım/yazılım arabirimi için farklı donanım erişim dili öğrenmekle uğraşmayacaklarından işlerde hızlanacaktır diye düşünüyorum.
0
yilmaz
8800gt yük altında 300watt civarında güç çekiyor. AMD ATI 3870 serisi de böyle. Bu güç tüketimine bir dur demeleri lazım.
0
urxalit
Çift GPU'luları saymazsak şu an piyasadaki hiçbir ekran kartı o kadar yük çekmiyor. Anca SLI/Crossfire ile ekran kart(lar)ınız o kadar güç çekebilirsiniz. Siz tüm sistemin harcadığı yükü yazdınız herhalde. Sistemin çektiği gücün hesaplanması için aşağıdaki linki önerebilirim:

http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sanane.com Bakımda!

sundance

Yıllardır, büyük bir özveri ve çaba ile ayakta duran, çoğumuzun ilgi ile takip ettiği Sanane.com 'Servislerimizide bakım çalışması yapılmaktadır kısa süre sonra tekrar bağlanmayı deneyiniz' ibaresi ile servisini durdurdu.

Söz konusu duraklamanın gerçekten bakımdan mı kaynaklandığını, ya da SIERRA (HalfLife ve daha birçok oyunun dağıtıcıs)'nın sunucu açma izni ile ilgili aşağıdaki maildan mı kaynaklandığını bilememekteyiz. Fakat bir gerçek SandWaves.org'un yayında olduğu

Dileğimiz çok sevdiğimiz Sanane.com operasyonuna devam edebilmesi.

Cinemaware Geri Geliyor!

sundance

Defender of Crown, Rocket Ranger, TV Sports Basketball, King of Chicago ve Wings gibi mükemmel oyunlarla gönlümüze taht kuran Cinemaware meşhur Defender of Crown`un WAP uyumlu cihazlar için yeni versionunu çıkartacağını açıkladı...

Dahası siteye bakarsanız Gameboy başta olmak üzere bir çok alanda hala faliyet verdiklerini görürsünüz...

Not: Eğer yukardaki oyun isimleri size bir şey ifade etmediyse hiç Amiga kullanmamışsınız demektir, yazık size :)

2 Oyun Haberi

redogre

Oyunlardan ilki Türk yapımı amatör bir oyun, grafikler basit, konu basit ama ben bitirene kadar oynadım açıkçası. İsmi "Hell of Fear"

Bu oyun hakkında daha detaylı bilgi ve yapan arkadaşın yorumlarıysa LEVEL dergisi forumunda.

İkincisiyse FM de 2005'in en iyi on bağımsız oyunu! haberinde geçen New Star Soccer 3. Bir gecede 4 saatimi çalan bu oyun gözden kaçsın istemedim. Sadece bir futbolcuyu yönettiğimiz bu futbol similasyonu inanılmaz keyifli. Oyuncunun idmanından özel hayatına kadar herşeyini yönettiğimiz oyunda Sensible Soccer tadında ki maç bölümlerinde de oyuncuyu biz yönetiyoruz. Arcade ve simülasyonun harika bir bileşimi.

HL2 - Kötü Son...

elrond

Yılın, belki de son 10 yılın en çok beklenen oyunu HL2 nin kaynak kodu internete sızmış durumda. Community kan ağlıyor desem yeridir. http://www.halflife2.net/ sunucuları rekor üstüne rekor kırıyor. 3 saat gibi bir sürede 1000' in üzerinde yollanan mesajdan sonra Valve´den Gabe Newell forma girdi ve olayı resmen doğruladı.

Gabe' in postu... HL2.net in serverları hala ayakta ise...

Gerçekten sinir bozucu bir durum. 3 yılın emeği telef olabilir. Başka yazacak bir şey bulamıyorum. Hala fake olabileceğine inanlar var. Ama yukarıdaki post silinmiş değil HL2.net moderatorleri tarafından...

Zombie Panic

redogre

Zombie Panic beni yıllar sonra bilgisayar başında sabahlatıp, ertesi gün işyerinde zombi gibi gezmeme sebep olan bir Half Life 2 modu. İşin ilginç kısmı bu çok oyunculu modun tam olarak bir kazananının veya kaybedeninin olmamasına rağmen bu kadar eğlenceli oluşu. Hatta belki eğlencesinin en büyük kısmı bu.