E-Lapis Dergisi Çıktı (Sayı 1)

0
anonim
Gönüllü olarak hayata geçirmeye çalıştığımız projelerden birisi olan e-lapis online derginin ilk sayısı çıktı. PDF formatında indirilebilir.
Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışsak da, birçok hatayı ancak sonradan görebiliyor insan.

İlk etapta 3 aylık (2 aylıkda olabilir) zaman aralıklarında çıkartmayı planlıyoruz. İlerleyen zaman içinde aylık olarak çıkması planlanan sanal dergi, yeterli destekçi olur ve gerekli kadroda kurulursa, büyük ihtimal ile az sayfalı fakat aylık olarak da çıkabilir. Bakalım zaman ne gösterecek.

Dergi, bir çok Linux uygulaması, haberler, ipuçları ve makaleler ile dopdolu(40 sayfa) içeriği ile okuyucularını bekliyor. Sanal dergiyi http://www.e-lapis.org adresinden edinebilirsiniz.

Dergiden kısa başlıklar.

1- Vakit nakittir (OpenOffice 2.0)
2- Bir Özgür Günler daha geride kaldı
3- Linux dizin yapısına küçük bir merhaba
4- Kütüphane dosyaları
5- Linux'a geçince acaba bir zorluk yaşarmıyım
6- Firefox: İnternet hızını yeniden keşfedin
7- Gimp: Profesyoneller için resim düzenleyici
8- Bittorrent paylaşım sistemi
9- GTK+ ve Glade ile GUI programlama
10- Linux altında 3D Oyunlar: DOOM3

Saygılar
erkaN KaplaN

Görüşler

0
loker
Bravo! Zaten buradaki isimlerin bu genel konularla ilgili her zamanki fikirlerine internet bağlantısı olan insanlar başka hiçbir şekilde ulaşamıyordu, bir de siz derleyip koydunuz tam oldu...

Ortaya yeni bir şey konmamış, yeni bir isim camiaya kazandırılmamış... E şimdi bu pdf'i ürettiniz de n'oldu? tabii 'yapması bedava' ya... bu 'benim yapmadığım benden değil' mantığının bu coğrafyada egemen hissiyatı damarlarımızda coşkuyla akıyor ya... eksik kalmayalım... bir de bizim pdf'imiz olsun...

Yapacağınız işlere fetva vermiş gibi durmak istemiyorum ama Mozilla'nın Türkçe'sini yapmak gibi son derece isabetli, bir alandaki eksiği kapatmaya yönelik, yoğun emek isteyen bir işi yaptıktan sonra bu kadar suya sabuna dokunmaz, lüzumsuz bir iş yapabildiğiniz için post-moderniteye bir kez daha şapka çıkarttırıyorsunuz... Bravo!
0
tongucyumruk
İnsanların bir araya toplanıp, emeklerini birleştirip pdf biçiminde bir e-dergi çıkartmasının nesi yanlış? Evet dergide yazanların hepsi bir şekilde internet üzerinden ulaşabileceğiniz şeyler. Bu bilgilerin PDF formatında, indekslenebilir, aranabilir ve kolayca arşivlenebilir bir biçimde bulunması kötü birşey mi? Arşiv düşkünü bir insan olarak html biçimli dosyaları arşivlemeyi hiç sevmem. Genelde indirmek istediğim html biçimli bir belge yüzbin tane bağımsız dosyadan oluşur çünkü. Bu da kirlilik demektir. PDF arşivlemek için güzeldir.

Dahası PDF formatında e-dergi çıkartmak özgür yazılım dünyasında yaygınlaşan pratiklerden biridir. Bugün LKD de bir e-dergi çıkarıyor, devshed.com'da bir e-dergi çıkarıyor, free software magazine'inde sayıları e-dergi olarak bir ay geriden takip edilebiliyor. Bunun nesi yanlış söyler misiniz?

Dahası ben bu tip e-Dergileri bir tür gerçek dergi provası olarak görüyorum. Eğer yeterince popülerlik kazanırsa bu tip e-dergilerin gerçek, kağıda basılı dergilere dönüşmemesi için bir sebep yok. Bunda da kötü olan birşey göremiyorum. Yanılıyor muyum?
0
loker
Üretimde bulunmak elbette güzel bir şey ve rekabet kavramının da olumlu yönlerini görmeyi çok iyi başarıyoruz. Buralarda benim de bir sıkıntım yok; ama -bunu Lapis'e özgü söylemiyorum- insanların 'not invented here' diye adlandırılan, 'benim yapmadığım benden değil' diye çevirebileceğimiz (!) kompleksle üretim yapması da bana çok yapay bir mutluluk veriyor.

Penguence dergisi şu anda uzun soluklu bir çalışma olmak için henüz yeni doğmuş bir tay gibi ayaklarının üzerinde titreye titreye duruyor. Söz verilen yazılardan bir iki tanesi geciktirildiğinde editör kurulu panikleyecektir. Bu dergiye yazanların bir çoğu penguence dergisiyle ilişkisi olan insanlar. Bir tane ve yarın öbürgün basılması çok daha kolaylaşacak bir dergiye hep birlikte asılmamız mı daha mantıklı yoksa 'bir tane de ben yapayım, küçük olsun, benim olsun' duygusu sayfa kenarlarından akan bir çalışma daha yapmak mı?

Tamam rekabet güzel de arkadaşlar biz bir camia olarak zaten bilişim dünyası içinde bir altkültürüz ve rekabet ettiğimiz başka akımlar, düşünce tarzları var... Bunları temsil eden ve bir tanesinin 2. adamının bile ülkemizin gayrisafi milli hasılasıyla oranlanabilecek geliri olan şirketler var...

Canınız rekabet çektiyse buyrun onlarla rekabet edelim... Dünyaya 'biz üzerinizden bu derece zengin olanlara rağmen, sizle özgürlüğü paylaşarak çoğalıyoruz' diyen rekabetimize sahip çıkalım...

Türk solu bölünerek azalır ya... Özgür yazılım camiası da bundan nasibini alır bu mantıkla... Şimdi ben kalkıp teknoloji, bilişim (özgür yazılım ağırlıklı), felsefe, internet kültürü konularında haber derleyen ve bunların üzerine yorumlar yapan bir site açsam (size bir yerleri hatırlattı mı) sonra seni, bm'i, Challenger'ı falan da bir kaç makale yollamanız için arasam bunda bir sakınca göreceğinizi sanmıyorum. Peki sizce ne manası var? Bunun yerine hep birlikte fazlamesai.net'e zengin içerik sağlasak ve bir adres girdiğimizde bahsi geçen konularda bir sürü insanın emeğiyle hazırlanan güzel bir indekse ulaşmış olsak daha iyi değil mi?

N'oluyor yani aynı hedefe sahip bir kaç tane kar amacı olmayan yapı olunca anlamıyorum ki... Ortada yönetim olsa o paylaşılamıyor diyeceğim yok... Para desem gelmiyor... Nedir o zaman, rekabetle ulaşacağımız nokta nedir?

Kompleks bu başka bir şey değil...
0
tongucyumruk
Bugün türkçe içerikli birçok GNU/Linux, özgür yazılım vs... ile ilgili site var. Sizce bu gereksiz rekabet mi? Örneğin bir LAPIS'e bakın, sonra bunu fazlamesai.net ile karşılaştırın. Temelde ikisi de Özgür Yazılım, GNU/Linux vs... konulu siteler. Temelde birbirine rakip sayılabilecek siteler. Ancak durumu derinlemesine incelediğimizde hiçte öyle olmadığını görüyoruz. Aslında LAPIS ve fazlamesai.net özgür yazılım dünyasının çok farklı ihtiyaçlarını karşılayan siteler. Sonuçta özgür yazılım dünyası sığ bir yapı değil. Oldukça geniş bir konu. Bu sebeple çok çeşitli kitlelere hitap eden farklı web siteleri ortaya çıkıyor. Arada bir diğer sitelerin taklidi nitelikte siteler de ortaya çıkmıyor mu? Çıkıyor. Fakat doğal seçilim süreci içerisinde genelde orjinal site ayakta kalırken taklitleri bir bir ortadan kalkıyor.

Aklıma gelen bir diğer örnek ise Bilgi Üniversitesi'nin Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri ile LKD'nin Özgür Yazılım ve Linux şenliği. Sonuçta özünde aynı konulu iki ayrı ertkinlik. Ne gerek var? Ama inceleyince görüyoruz ki kazın ayağı öyle düz değil, perdeli. Özgür Günler daha akademik ve tabii Bilgi Üniversitesi tarafından finanse edildiği için olsa gerek daha çok yabancı konukların katılabildiği, daha akademik bir yapıda. Özgür Yazılım ve Linux şenliği ise daha şenlik havasında, daha az akademik bir nevi bahar şenliği. Bu iki etkinlik birbirine rakip olmalıyken Bilgi Üniversitesi ekibinin LKD'nin şenliğine destek verdiğini, LKD'nin ise Özgür Günler'de stand açtığını görüyoruz. Kısacası özgür yazılım dünyasında rekabet diğer alanlardaki gibi yıkıcı değil aksine yapıcı bir kavram olarak ortaya çıkıyor.

Şimdi gelelim Penguence ve e-LAPIS meselesine. Yukarıda yazdıklarıma dayanarak şunu söyleyebilirim. Bu dergilerin durumunda iki olasılık sökonusu. Eğer dergiler benzer içeriğe sahip olurlarsa sözünü ettiğim doğal seçilim mekanizması devreye girerek bu dergilerden birini eleyecektir ya da ikinci bir yol olarak iki dergi farklı kitlelere hitap ederek yayınlarını sürdüreceklerdir. İki durumda da kazanan Türkiye'deki özgür yazılım topluluğu olacaktır. Tabii ben ikincisinin gerçekleip iki derginin de hayatını sürdürmesinden yanayım fakat bunu zaman gösterecek.
0
loker
Sapla samanı bir harman yapmışın ki kardeşim... o kadar diyorum yani... harbi kusura bakma ama, oturup detaylı detaylı cevap vermeye gerek bile görmüyorum...
0
Soulblighter
Yaptığın yorumları tekrar okudum ve herşey bir yana yorumlardaki tavrın ve tarzın hoş değil. Bu yorumda da olduğu gibi.

Bu haberler ilgili tartışmayı başlatan birinin, "cevap vermeye gerek bile görmüyorum" gibi kaba bir tabirle tartışmayı kesmesi doğru değil.

Kaldı ki tongucyumruk'un yorumunda da bir gariplik veya yanlışlık göremiyorum. Senin yaptığın yoruma (bana göre) uygun bir cevap vermiş. Eğer sana göre öyle değilse, o zaman daha nazik bir dille durumu söyleyip, ne demek istediğini farklı bir şekilde açıkla ki başkaları da sana doğru yanıtı verebilsinler.
0
loker
Bir önceki yorumumda özgür yazılım haberleri veren sitelerden örnek verirken, kalkıp da fm'nin 'aynısını' yapmanın ne kadar anlamsız olabileceğine dair bir önermede bulunmuştum. Tonguç bunu birden fazla site olması normal düzeyinde cevaplıyorsa yazacak bir şeyim yoktur... Kabalık, kibarlık neye göre, kime göre? Herkesin bireysel kapris kriterleriyle ortak zemin bulacaksak ölme eşşeğim ölme...

Bak bu mesajım benim için de 'sert' mesajlardan biri... ama Tonguç'a yazdığım 'peki abi, paşa gönlün bilir'in, bu tavrın nedenlerinin ona bağlı olmasından kaynaklandığını ifade eder biçimi... Bu benim dilim... Kaba geliyorsa kusura bakma ama yapabileceğim bir şey yok... Nezaket denen kavramın objektif bir kriteri yok...

Sonuçta tonguç gayet de sevdiğim bir insan bir ard niyetle yazıyor değilim, bu da herhalde bellidir... Böyle daha anlaşılır olabilmiştir umarım...
0
loker
Aha söylemek istediğim bu:
http://galileo.uzem.itu.edu.tr/blog/index.php?entry=entry050406-083356

Bunu rekabetten sayıyorsanız diyecek bir şeyim olmadığına da katlanmak zorundasınız... (bu lafım özellikle soulbrighter'a... sana değil aslında...)

bir tane dergi içeriği çıkartacak kadar gücümüz tamam da, sıra geldi ikincisine...

Ha, tabii Penguence niye öncelikli olsun, çıkamıyorsa batsın da denilebilir... ama elapis'e yazan arkadaşların penguence'de de yazıları çıkıyor, ilişkileri var... ama tabii bu bağlantının önemini de tartışacak zemin bulmakta zorluk yaşayacağımızı tahmin ediyorum. hadi bakalım...
0
AC
Merhabalar,

Anlayamadığım bir şey var, müsadenizle...
Dünyada Penguence ve e-Lapis gibi birçok açık kaynak kod destekçisi ve Linux içerikli dergi var. Türkiye'de basılı Linux dergi sayısının ileri ki günlerde artmasını umuyorum.

Peki, sizce bu e-dergi projeleri niye var?
1997 yılından belli yayınlanan Linux Focus varken neden Free Software Magazine kuruldu? Yada Tux Magazine? Redhat Magazine?

Yani size göre herkes tek bir çatı altında birleşmek zorunda mı? Nerede bunun alternatifliği?
Ayrıca konu Linux olsa bile.. Tek bir çatı altında olmak, insanlara tek bir dergi sunmak ve insanların tek bir dergi okumalarında ısrarcı olmak tekelcilik değil midir?
Neden herkes tek bir çatı altında olmak zorunda?
LAPIS Ekibi e-Lapis'i çıkartmasaydı da Penguence'ye katkı sağlasaydı... Yada Penguence Ekibi kendi dergilerini çıkartmak yerine Linux Focus'a yardım etseydi.. Öyle mi?

Tek bir çatı altında olmak, birleşmek, takım ruhu olmak.. Bunlar elbette güzel şeyler, fakat fazlası tekelciliğe giriyor.

Yada neden Türkiye'deki tek özgür yazılım haber sitesi FazlaMesai olsun?
Onlarca Türkçe Linux haber sitesi olsun, her isteyen kendi sitesini kursun ve tek bir noktadan değil, ama hep bir ağızdan özgür yazılım felsefesini tanıtsın.

Size göre, her gün bir yenisi açılan internet medya siteleri de gereksizdir Allah bilir!
Mesela bir tane ntvmsnbc.com varken neden cnnturk.com.tr gibi siteler kuruyorlar ki?
Hatta çoğunlukla aynı haberleri farklı yorumla görüyoruz o sitelerde.

Yada ben. Linux34 sitesi varken neden başka bir Linux CD satış sitesi açtım?
Size göre bunun doğrusu nedir? Var olan bir Linux alışveriş sitesinin hissesini mi almak?
Tabi ya, nasıl olsa bir tane var. Niye ikinci olsun ki?!


(Bu mesajı ne LAPIS Ekibi üyesi ne de Penguence yazarı olarak yazdım.. Kendi fikir ve görüşlerimdir, iki tarafı da bağlamaz.)

Arda Çetin
0
loker
Tek bir çatı altında olmak, insanlara tek bir dergi sunmak ve insanların tek bir dergi okumalarında ısrarcı olmak tekelcilik değil midir?
Neden herkes tek bir çatı altında olmak zorunda?


Ben bunu söylemiyorum. Birbirinin aynı perspektifte iki tane yayını üç aşağı beş yukarı aynı ekibin çıkartmasının lüzumsuzluğunu vurgulamaya çalışıyorum. Neden mi lüzumsuz, çünkü bir tanesini çıkartmaya bile gücümüz (camia) tam yetmiyor... Gördüğümüz gibi Penguence'nin ikinci sayısı gecikti...

Linux ve güvenlik ya da programcılık ya da başka her hangi bir ya da bir kaç alan üzerinde yoğunlaşan bir başka dergi çıkartılsaydı, oooh hıza bak nasıl da gelişiyoruz diye sevinirdim bile... ama hedefledikleri ürün anlamında birbirinden neredeyse hiçbir farkı olmayan iki ürün için çok az sayıda insanın emeğini birleştirmeye çalışmak tekelcilik değil akıllılıktır...

CD satışında tabii rekabet olabilmeli, çünkü orada TİCARET var! Sen de Erdoğan da bu işten para kazanmayı hedefliyorsunuz... Sonuçta internetten indirmek yerine 3-5 kuruş kargo parasıyla dağıtıma ulaşmak isteyen de nice insan olduğu için pazar ikinize de yetiyor... Yetmediğinde rekabetiniz sertleşecek ve iyi olan(!) kazanacak... Bu başka bir konu...

Keza başka bir yanlış örnek -sen yazmadın ama- Linux Kullanıcıları Şenliği ve Özgür Günler etkinliklerinin kıyaslanmasıydı...

Toplanmak bir yerde üretmek demek ve LKD'nin iki senedir kendine Ankara'yı mekan seçmesi sayesinde iki ayrı büyük şehirde her sene çok büyük iki toplantı olabiliyor... Bunun bir anlamı var... Aynı şehirde olsa bile anlamı olacaktı ama aynı hafta olsaydı saçmalığın daniskası olacaktı... Böyle daha anlaşılır olabiliyor mu?

Son olarak 'neden herkes tek bir çatı altında olmak zorunda?' Çünkü 'if the kids are united, they'll never divided' yani birlikten kuvvet doğar... Bu felsefeyi paylaşabilecek kadar aklı çalışanlar bir arada durur, sürüden ayrılanı da kurt kapar... İngiliz diplomasinin 19.yy'a mal olan meşhur taktiği 'böl ve yönet'tir...

Daha önce de demiştim, rekabet derdinde olanlar dünya bilişim devlerinin tekel politikalarıyla rekabet halinde olan bir yapıda olduğumuzu unutuyor herhalde...

Umarım bu kez anlatabilmişimdir...
0
tongucyumruk
Linux ve güvenlik ya da programcılık ya da başka her hangi bir ya da bir kaç alan üzerinde yoğunlaşan bir başka dergi çıkartılsaydı, oooh hıza bak nasıl da gelişiyoruz diye sevinirdim bile... ama hedefledikleri ürün anlamında birbirinden neredeyse hiçbir farkı olmayan iki ürün için çok az sayıda insanın emeğini birleştirmeye çalışmak tekelcilik değil akıllılıktır...

Benim açıklayamadığım nokta da bu işte. Tabiiki aynı içerikte iki derginin olmasının faydası tartışılabilir. Fakat buna daha ilk sayıdan karar vermek hatalıdır. Eğer iki dergi aynı kişiler tarafından çıkarılıyor ve aynı içeriğe sahipse eninde sonunda bunlardan biri ortadan kalkacak demektir. Bu oturup karar vererek yapılması gereken birşey değildir. Doğal olarak kendi kendine ortaya çıkacak bir sonuçtur.

Peki bu doğal bir sonuçsa neden kendimiz doğal işleyişini beklemeden uygulamaya koymayalım? Çünkü başka olasılıklarda vardır. Örneğin bir süre sonra iki dergi de kendine özgü alanlarda uzmanlaşıp daha alana yönelik bir hal olabilirler. Genelde bu şekilde evrim geçirerek bir yapı oluşturmak baştan "biz şu şu şu konulara yönelik bir dergi çıkaracağız" demekten daha verimlidir zira dergi evrildikçe kendisini takip eden kitlenin ihtiyaçlarına daha uygun bir hal alır ve bu da onu daha başarılı kılar.

Son olarak 'neden herkes tek bir çatı altında olmak zorunda?' Çünkü 'if the kids are united, they'll never divided' yani birlikten kuvvet doğar... Bu felsefeyi paylaşabilecek kadar aklı çalışanlar bir arada durur, sürüden ayrılanı da kurt kapar... İngiliz diplomasinin 19.yy'a mal olan meşhur taktiği 'böl ve yönet'tir...

Özgür yazılım dünyası zaten halihazırda "özgür yazılım" çatısı altında birleşmiş durumdadır. Fakat biliyorsunuzki aynı çatı altında birden fazla oda, birden fazla daire olabilir. Ailenin felsefe düşkünü çocuğu fazlamesai.net kendi odasında, metalci çocuğu core.gen.tr kendi odasında ailenin büyükleri de salonda kendi işleriyle meşgul olurlar. Zaman zaman her ailenin içinde olduğu gibi sürtüşmeler de yaşanabilir. Fakat o çatıya karşı bir tehdit ortaya çıktığında herkes bu çatıyı birlikte savunacaktır. Özgür Yazılımcıları bölünerek azalan Türk solu'ndan ayıran en önemli özellik te işte bu tek çatı altında birbirinin ayağını kaydırmaya çalışmadan yaşayabilmesidir.
0
loker
Özgür Yazılımcıları bölünerek azalan Türk solu'ndan ayıran en önemli özellik te işte bu tek çatı altında birbirinin ayağını kaydırmaya çalışmadan yaşayabilmesidir.

Hmm... (bu sana değil, temennilerine, onları paylaşmama rağmen inancımın azlığına...)
0
T-u-N-i-X
Bugün dergiyi inceleme fırsatım oldu. Oldukça başarılı buldum. Özellikle 1-2 yazıda Türkçe'nin çok dikkatli ve adeta bir yazar edasıyla kullanıldığını görüp şaşırmadım değil... Bu çalışma Penguence'den sonra çok iyi oldu bence..

Özellikle sonlara doğru olan GTK ile Programlama ve Kütüphane Dosyaları konuları gerçekten çok iyi olmuş. Bu konuları görsel olarak zenginleştirir, sayfa sayısını artırırsanız mükemmel olacaktır.

Daha önceden bir bilgisayar dergisinde yardımcı editörlük yapmış biri olarak dergi için çalışmaktan oldukça zevk duyacağım eğer benle iletişime geçerseniz..

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
0
Sabutay
Anasayfada su yaziyor :

"e-Lapis dergisinde yayınlanmak üzere hazırladığınız bir makale veya dokumanları gerekli ek bilgilerle birlikte iletisim@e-lapis.org adresine gönderebilirsiniz. En kısa sürede gerekli işlemler yapılıp size haber verilecektir."

buradan ilsetisime gecebilirsin.

Dergiyi bende okudum,ve sahsen sevindirici bir olay.
Artik 3 tane dergi oldu,ve cesitlilik demek rekabet demek.Inaniyorum ki daha güzel olacak.
Baslangic icin cok güzel bir sayi.Ellerine saglik.
0
Soulblighter
Dergiyi okudum ve beğendim. Özellikle teknik açıklamalarda bile Türkçe kelimelerin kullanılması gerçekten güzel. Derginin içeriği de başlangıç için iyi. Daha da iyi olacağına inanıyorum.

Şu an askerdeyim ve burada (kurban olarak seçtiğim :) ) iki kişiye temel bilgi seviyesinde Linux öğretiyorum. Eğitim notlarıma buradan da bilgiler ekledim. Benim için de faydalı oldu.

Harcanan emekler hiç bir zaman heba olmaz. Ellerinize sağlık. Elimden geldiğince destek olmaya hazırım...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

2006 Yılı GNU/Linux Yılı Oldu

Titus

Eğer bir yıl masaüstlerinde GNU/Linux'un başarısını temsil edecekse bu yıl 2006 olmadır, kuşkusuz bu yıl içerisinde bir çok kullanıcı sistemlerini GNU/Linux'a terfi ettirdi bunun çok önemli sebepleri vardı tabi Ubuntu Dapper Drake ya da Novell Suse 10.0 bunların en önemlileridir, her ikisi de çok güzel pazarlama taktikleri kullandılar, Ubuntu evimize kadar ücretsiz CD yolladı. Novell'ın sloganı olan "Your Linux is ready" ise GNU/linux'un ekmeğine yağ sürmüş oldu. Bunların karşısında MS ise Vista'nın çıkışını sürekli erteledi bu da 2006 yılını GNU/Linux yılı olarak anılmasını sağladı.

Bu konuya küçük bir giriş oldu tabi, gerisi ve hatta daha da detaylısını burada bulabilirsiniz.

Avrupa Birliği projelerinde açık kaynak kodlu yazılımlar

gorkem

Avrupa Birliği, açık yazılımlara ayrı bir önem veriyor. Proje hakemlerinin, çalışmalardan elde edilen kod parçası, bilgi, rapor, yöntem, analiz sonucu gibi her türlü verinin açık, yeniden kullanılabilir halini görmeleri, projelerin algılanan değerini, dolayısıyla kabul edilme şansını yükseltiyor.

UEKAE tarafından yürütülen TOSSAD (towards open source software adoption and dissemination), yani açık kaynak kodlu yazılımları benimseme ve yayma çalışması da bu örneklerden bir tanesi. 2002-2006 yılı arasında sürdürülecek olan AB 6. çerçeve projelerinin bir çağrısına teklif olarak götürülen proje metni, iletilen 200 proje arasında 8. "en iyi proje önerisi" olarak bir başka başarıya da imza atmış.

College Linux 2.3 İncelemesi

anonim

LinuxTurkey.org College Linux u masaüstü kullanımı açısından incelemiş:

College Linux 2.3 Darth Vader (evet sürüm ismi olarak Star Wars karakter isimleri kullanıyor, bir sonraki sürüm ise Obi Van adını taşıyor) aslen İsviçre'deki Robert Kenedy College öğrencileri ve genel olarak üniversite öğrenci popülasyonuna hitab eden bir dağıtım. Dağıtım Linux dünyasının en sert ve en Unixvari dağıtımı olan Slackware üzerine kurulmuş.

Penguence Sayı 5 Çıktı

wetware

İnternet üzerinde yayınlanan Penguence'nin 5. sayısı çıktı.

penguence.linux.org.tr adresinden indirebilirsiniz.

Şenliğin 3. günü, 13 Mayıs Cumartesi, 11:30-12:30 arasında C Salonunda toplanıyoruz. Dergimize dair fikri olan, eleştirileri olan, çalışmak isteyen, gönüllü olan , gönülsüz olan, sadece kimler varmış diye merak eden, ilk defa duyan, kısaca tüm penguenleri bekleriz...

LINUXnet çıktı!

MaXCoDeR

Türkiye Linux dergisine kavuştu; Türkiye'nin ilk ve tek Linux dergisi LINUXnet çıktı! LINUXnet'in ilk sayısı Gelecek Linux 3.0 dahil olmak üzere toplam 5 CD hediyeli. Dergi hakkında daha fazla bilgi almak ve içeriğini öğrenmek için www.linuxnet.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.