Türkiye'de internet kullanıcı sayısı uzun bir dönemdir artmıyor. Bunun en büyük sebeplerinden birisi bilgisayarlaşma oranının değişmemesi. Ancak öte yandan mevcut bilgisayar sahipleri için de internet erişimi hem yavaşlığından dolayı verimli değil, hem de sunulan hizmetin bedeli çok yüksek. Bu gidişatı bir parça da olsun değiştirebilecek DSL bağlantısının genişletilmesine yönelik Türk Telekom tarafından açılan ihaleyi Meteksan kazandı.
DSL teknolojisi bugün kullandığımız telefon hatları üstünden çok daha hızlı internet erişimi sunabiliyor. Şu anda sadece İstanbul, Ankara, İzmir ve Çanakkale olmak üzere toplam 4 il ve 32 santralda hizmet veren sistem, Meteksan'ın geçtiğimiz hafta aldığı ihale ile çok yakında 40 il ve 168 santralda hizmete girmiş olacak.
Kaynak: Radikal
DSL teknolojisi bugün kullandığımız telefon hatları üstünden çok daha hızlı internet erişimi sunabiliyor. Şu anda sadece İstanbul, Ankara, İzmir ve Çanakkale olmak üzere toplam 4 il ve 32 santralda hizmet veren sistem, Meteksan'ın geçtiğimiz hafta aldığı ihale ile çok yakında 40 il ve 168 santralda hizmete girmiş olacak.
Kaynak: Radikal
Sonra da E-Devlet'te çatlaklar artacak. Kim çıkardı ki E-Devlet kavramını??? Devlet mi? Hiç sanmıyorum. IBM,HP,Microsoft,Oracle,COMPAQ,DELL... Bu markalara hizmet eden insanların çıkarttıkları kavramlar bunlar.. Bürokratları nasıl kullanacaklarınıda çok iyi biliyorlar.
Ayrıca bizim devletimiz böyle bir bilince sahip olsaydı, E-Devlet projelerinden önce kışlalardaki DELL'leri, genel kurmaydaki COMPAQ'ları, MTA'daki dev HP'leri (ki bunların hiç kullanılmadığına herşeyim üzerine yemin ederim) , Başbakanlıktaki IBM sunucuları, Türk telekoma LOGO'nun iteklediği ORACLE'ları (Ki bütün veritabanı elimdedir.Yaşasın hacking!), Milli Eğitim Bakanlığındaki dev gibi 4 işlemcili "yazılım geliştirme sunucularını" (ki bu kavramıda meteksan ordaki bürokratlara yedirmiştir, nasıl oluyorsa son 2 yıldır tek bir yazılım bile yok...!! Efendim sunuculardan birinde yazılım geliştirilecekmiş, diğerinde derlenecekmiş!!! Fiyatları ise yaklaşık 800.000 $. hatta meteksanın maaşlı çalışanları filan var orda halen. ), Enerji Bakanlığındaki dev gibi COMPAQ serverları ............. falan filan ... hepsini sokağa dökerdi. Ki bu anlattığım şeyler toplamda hemen hemen 50-60 milyon dolar değerindeki aletlerdir. Sonra devletimiz kendi BSD veya Linux kültürünü geliştirmek için yığınla iş arayan bilg. mühendislerine iş verirdi. Ama nerede o anlayış!!! Bilg. mühendisi ne yapar? Coder'mıdır yoksa oturup microchip mimarilerisiyle veya devre tasarımlarıylamı ilgilenir? Tabiki ikinci şık. Ancak Türkiyede bu konuda çalışacağı bir yer varmı? Yok. Ayrıca olması IBM,HP,COMPAQ gibi markaların hoşuna gidermi? Tabiki gitmez. Eğer Türkiyede ekran kartı üretilirse, nereye satarlar bunlar ekran kartlarını, makinelerini filan.!!!
Bakın ismini vermeyeceğim bir kamu kurumuna bir tanıdığım 4 Modül yazılım sattı. Hepsi windows altında çalışıyor.Delphide yazmıştı hatırlarsam. Modül adları "Bordro giriş modülü", "bordro silme modülü", "bordro döktürme modülü", "bordro değiştirme modülü". Bunlar için devletten 80 milyar lira para aldı. (Evet inanmayacaksınız ama tam tamına 80 milyar TL) Hem ordaki adamlarla kafa geçti hemde o kadar parayı cebe attı.
Bide TRT'deki DIVXTR'ci kardeşimiz var. TRT'nin 30 gbit hattını alıyor eline, kuruyor paşa gibi sitesini. O film senin bu film benim. Tabi her ay o hattın ücreti yine bizim vergilerimizden ödeniyor.
En son, Oracle'ın Türkiyedeki bütün devlet hastanelerine Oracle lisansı satmasını engellemeye çalışmıştım. (Sanırım toplam 1.5 milyon dolara mal olacaktı) Ki işe yaradı. (PostgreSQL ve MySQL anlatınca biraz, hemen bürokratlarımız korkmaya başladılar, sakata gelmeyelim ayağına vazgeçtiler)
Daha çok var böyle hikayeler... anlatmaya zamanım yetmez.
Neyse bak yine sinirlerim bozuldu. Meteksandan nereye geldim. Ehuehehe. Herneyse..