DSL İhalesi Meteksan´ın

0
FZ
Türkiye'de internet kullanıcı sayısı uzun bir dönemdir artmıyor. Bunun en büyük sebeplerinden birisi bilgisayarlaşma oranının değişmemesi. Ancak öte yandan mevcut bilgisayar sahipleri için de internet erişimi hem yavaşlığından dolayı verimli değil, hem de sunulan hizmetin bedeli çok yüksek. Bu gidişatı bir parça da olsun değiştirebilecek DSL bağlantısının genişletilmesine yönelik Türk Telekom tarafından açılan ihaleyi Meteksan kazandı.

DSL teknolojisi bugün kullandığımız telefon hatları üstünden çok daha hızlı internet erişimi sunabiliyor. Şu anda sadece İstanbul, Ankara, İzmir ve Çanakkale olmak üzere toplam 4 il ve 32 santralda hizmet veren sistem, Meteksan'ın geçtiğimiz hafta aldığı ihale ile çok yakında 40 il ve 168 santralda hizmete girmiş olacak.

Kaynak: Radikal

Görüşler

0
robertosmix
Meteksan'ı çok iyi tanıdığıma inanıyorum.Sanırım 10-15 yıllık bir süre içerisinde Mernis projesini bitirmişlerdi bunlar. Maliyeti olası bir maliyetin 40-50 katına mal olmuştu. Bir çok kamu kurumu ihalesini alıp, oralara yerleşme taktiği uygulayan bir kurum. Felsefeleri şu: ürünü asla zamanında bitirme. Eğer bitirirsen kurumda da işin biter, gitmek zorunda kalırsın. Ancak bitirmeden orada kalırsan bürokratlar sayesinde devamlı para kanalın açık kalır. Ayrıca hiç bir bürokrat verilen ihalenin bitmediğini hatta süründüğünü söylemez. Eğer bunu söylerse, dengesizce ihale verdiği konusunda söylentiler çıkar, sonrası malum. Bakın takip edin. Hiç bir işe yaramayacak. Hepimizin vergisi meteksan'ın cebine boşalacak. Elimize de hiç birşey geçmeyecek.

Sonra da E-Devlet'te çatlaklar artacak. Kim çıkardı ki E-Devlet kavramını??? Devlet mi? Hiç sanmıyorum. IBM,HP,Microsoft,Oracle,COMPAQ,DELL... Bu markalara hizmet eden insanların çıkarttıkları kavramlar bunlar.. Bürokratları nasıl kullanacaklarınıda çok iyi biliyorlar.

Ayrıca bizim devletimiz böyle bir bilince sahip olsaydı, E-Devlet projelerinden önce kışlalardaki DELL'leri, genel kurmaydaki COMPAQ'ları, MTA'daki dev HP'leri (ki bunların hiç kullanılmadığına herşeyim üzerine yemin ederim) , Başbakanlıktaki IBM sunucuları, Türk telekoma LOGO'nun iteklediği ORACLE'ları (Ki bütün veritabanı elimdedir.Yaşasın hacking!), Milli Eğitim Bakanlığındaki dev gibi 4 işlemcili "yazılım geliştirme sunucularını" (ki bu kavramıda meteksan ordaki bürokratlara yedirmiştir, nasıl oluyorsa son 2 yıldır tek bir yazılım bile yok...!! Efendim sunuculardan birinde yazılım geliştirilecekmiş, diğerinde derlenecekmiş!!! Fiyatları ise yaklaşık 800.000 $. hatta meteksanın maaşlı çalışanları filan var orda halen. ), Enerji Bakanlığındaki dev gibi COMPAQ serverları ............. falan filan ... hepsini sokağa dökerdi. Ki bu anlattığım şeyler toplamda hemen hemen 50-60 milyon dolar değerindeki aletlerdir. Sonra devletimiz kendi BSD veya Linux kültürünü geliştirmek için yığınla iş arayan bilg. mühendislerine iş verirdi. Ama nerede o anlayış!!! Bilg. mühendisi ne yapar? Coder'mıdır yoksa oturup microchip mimarilerisiyle veya devre tasarımlarıylamı ilgilenir? Tabiki ikinci şık. Ancak Türkiyede bu konuda çalışacağı bir yer varmı? Yok. Ayrıca olması IBM,HP,COMPAQ gibi markaların hoşuna gidermi? Tabiki gitmez. Eğer Türkiyede ekran kartı üretilirse, nereye satarlar bunlar ekran kartlarını, makinelerini filan.!!!

Bakın ismini vermeyeceğim bir kamu kurumuna bir tanıdığım 4 Modül yazılım sattı. Hepsi windows altında çalışıyor.Delphide yazmıştı hatırlarsam. Modül adları "Bordro giriş modülü", "bordro silme modülü", "bordro döktürme modülü", "bordro değiştirme modülü". Bunlar için devletten 80 milyar lira para aldı. (Evet inanmayacaksınız ama tam tamına 80 milyar TL) Hem ordaki adamlarla kafa geçti hemde o kadar parayı cebe attı.
Bide TRT'deki DIVXTR'ci kardeşimiz var. TRT'nin 30 gbit hattını alıyor eline, kuruyor paşa gibi sitesini. O film senin bu film benim. Tabi her ay o hattın ücreti yine bizim vergilerimizden ödeniyor.
En son, Oracle'ın Türkiyedeki bütün devlet hastanelerine Oracle lisansı satmasını engellemeye çalışmıştım. (Sanırım toplam 1.5 milyon dolara mal olacaktı) Ki işe yaradı. (PostgreSQL ve MySQL anlatınca biraz, hemen bürokratlarımız korkmaya başladılar, sakata gelmeyelim ayağına vazgeçtiler)
Daha çok var böyle hikayeler... anlatmaya zamanım yetmez.
Neyse bak yine sinirlerim bozuldu. Meteksandan nereye geldim. Ehuehehe. Herneyse..
0
FZ
Yukarıda Delphi ile ilgili hesap kitaptan bahsedilince aklıma sabit maaşla harıl harıl Delphi ve SQL kodlayan arkadaşlarım geldi. Bu hesaba göre trilyoner falan olmaları gerekiyor, tabii önce işi bırakıp yazılım satabilecekleri birkaç güzel (!) devlet kurumu bulmaları şart.

MTA ile kast edilen Maden Tetkik Arama ise ona biraz şüpheli yaklaşıyorum yani kendileri ile herhangi bir bağlantım yok ancak alanında uzman bir jeofizikçi dostumla son konuşmalarımdan birinde adı çok az duyulmakla birlikte MTA´nın epey sıkı bir kurum olduğunu duymuştum. Tabii bilgi işlem bakımından nasıl, bunu tartışmadık ancak çok kötü olmaları beni epey şaşırtır, bu konuda arkadaşıma tekrar bir danışmamda fayda görüyorum.
0
FZ
Söz konusu jeofizikçi dostumla MTA´ya dair son yazışmalarımdan edindiğim bilgileri aktarıyorum. Kendisi işin içinden biri olarak o kurumu ve orada çalışanları yakından tanımıştır:

- MTA´daki dev HP´ler ve Sun Microsystems makinaların hepsi aktif olarak kullanılıyor. O kurumda modelleme ile uğrasan bir sürü araştırmacı var. Bunların yaş ortalaması 23-35 arasında ve gerçekten normal bir üniversiteden bilgisayar müh. olarak
mezun olmuş birçok kişiden çok daha iyi anlıyorlar bu işlerden.

-Ayrıca o HP´lerin çoğu UNIX tabanlı ve oradaki bilimadamları genellikle dijital topografya işliyorlar. Bu tip ağır veriyi işlemek için en uygunu bu tip makinalar ve Sun´lar tabii ki.

Dostumdan edindiğim bilgilere ek olarak şunu belirtmek istiyorum, saçma işler yapan bir devlet kurumunu elbette eleştirmek gerekir ve elimizden bir şey geliyorsa olumlu anlamda gelişme olması için çabada bulunmak. Bununla birlikte kaş yapayım derken göz çıkarmak, ciddi çalışan bir kuruma haksızlık etmek, insanları yanlış bilgilendirecek şekilde yazmak doğru bir hareket değildir.
0
robertosmix
Evet, dostunun dedikleri doğru. Örneğin algılama bölümü harbiden çok sıkı çalışıyor. Ancak algılama bölümünün yanında bilg-işlem var-dı. Şimdi onun yeri değişti. Oralarda 2 adet 4 XEON işlemci HP, sonra COMPAQ ve INTEL server'lar war?? Onları kastediyorum ben. Örneğin o HP Serverlar hiç kullanılmıyor. ...
0
robertosmix
Ha bide dostunuza terminal client'ların ne işe yaradıklarını sorabilirsiniz. Normal bir PC fiyatına alındıklarını ancak kullanıcılarının internette okey ve tavla yoğunluklu hizmette bulunduklarını söylemeliyim. Yaklaşık 1000 civarında COMPAQ terminal client'lar wardır. Ve açıkcası hiç bir işe de yaramazlar.
0
Challenger
Pardon Mernis projesi bitmiş miydi? Üniversite veya diğer sınavlara başvuruların yapıldığı dönemde istemlere cevap veremeyen bir proje bu. Tam en çok ihtiyacınız olduğunda "Cuma' ya gittim. Bir saat sonra gelirim!" yazıyor sorgulama yapınca.
0
barisozyurt
Merhaba,

Ben DIVXTR' ci kardesinizi merak ettim simdi. Bahsettiginiz site www.divxtr.org ise NetCraft bu sitenin TRT blogunda hic tutulmadigini söylüyor. Iskembe-i kübradan salliyor olmayasiniz?

NetCraft Sorgusu [uptime.netcraft.com]
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Haber Grupları.... Haberiniz Olsun!!!

jazzy

Haber Gruplarının varlığından kaç kişi haberdar? Simois olmasa ben de olmayacaktım, ama sayesinde son 8 ayda haber grupları ile bayağı içli dışlı olmayı, dahası bunu bir alışkanlık ve yaşam tarzı yapmayı becerdim. (afferin internet sosyali bana, daha da düzensiz bir hayata bir adım daha...)

Radikal Internet Sitesine Ne Oldu?

FZ

Radikal'in web sitesinde önceki gün bazı sorunlar yaşandı. Gün boyunca haberlere ulaşmak isteyenler dakikalarca beklemek zorunda kaldı. Öğleden sonra ise özellikle MGK Genel Sekreterliği'nin yetkilerini konu eden 'İşte en gizli yönetmelik' başlıklı manşet haber ve İsmet Berkan'ın ilgili yazısı görüntülenemedi. Olayın teknik açıklaması şöyle:

Hukuk ve Kantarın Topuzu

sefalet

Son günlerde gelişen olaylar çerçevesinde kamuoyunda çocuk istismarına yönelik suçlara karşı bir duyarlılık ve eyleme geçme isteği artmıştır. Fakat konu genelağ ve onun kullanımı olunca yerel hukuk yeterli olamamakta ve uygulamada sorunlar yaşanmaktadır. Yeni T.C. Kanunu ile "Bilişim Suçları" (bilişim alanındaki suçlar demek daha doğru görünüyor) bir tanım içine sokulmaya çalışıldı. Bu sayede, ülkeler bazında, en sert tedbirlerin alındığı ceza ve usül kanunlarına sahip olduk. Öyle ki, aşıldığı zannedilen "fişleme", "takip", "gözetleme" gibi pek çok bakımdan eleştirilecek uygulamalar geri gelmiş görünüyor.Özellikle çocuk istismarı ile mücadele etmek gayreti ile bilinçli ve bilinçsiz ve en önemlisi kamuoyunun görüşüne sunulmadan çeşitli uygulamalara geçilip, kanun maddeleri hayata geçirilmiştir.

TTnet ADSL Tarifesi Yenilendi!

parsifal

TTnet ADSL tarifelerinde 1 Ağustos 2007 tarihinden geçerli olmak üzere değişiklik yaptı.
256/64 Limitsiz ve 512/128 Limitsiz tarifeleri tarihe karıştı. 4096/1024 Limitsiz tarifesi yeni listede dikkat çekiyor.

Google´in yeni oyuncakları

conan

Google'in üç yeni oyuncağını gördüm bügün slashdot'da.

Birincisi Google Viewer: Bu oyuncak aradığınız kritere uygun düşen web sayfalarını bir bir, alttaki frame içerisinde gosteriyor. Bir sure bekleyip, aramaya uyan bir sonraki linke geciyor. Oldukça beğendiğimi soylemeliyim :)