DSL İhalesi Meteksan´ın

0
FZ
Türkiye'de internet kullanıcı sayısı uzun bir dönemdir artmıyor. Bunun en büyük sebeplerinden birisi bilgisayarlaşma oranının değişmemesi. Ancak öte yandan mevcut bilgisayar sahipleri için de internet erişimi hem yavaşlığından dolayı verimli değil, hem de sunulan hizmetin bedeli çok yüksek. Bu gidişatı bir parça da olsun değiştirebilecek DSL bağlantısının genişletilmesine yönelik Türk Telekom tarafından açılan ihaleyi Meteksan kazandı.

DSL teknolojisi bugün kullandığımız telefon hatları üstünden çok daha hızlı internet erişimi sunabiliyor. Şu anda sadece İstanbul, Ankara, İzmir ve Çanakkale olmak üzere toplam 4 il ve 32 santralda hizmet veren sistem, Meteksan'ın geçtiğimiz hafta aldığı ihale ile çok yakında 40 il ve 168 santralda hizmete girmiş olacak.

Kaynak: Radikal

Görüşler

0
robertosmix
Meteksan'ı çok iyi tanıdığıma inanıyorum.Sanırım 10-15 yıllık bir süre içerisinde Mernis projesini bitirmişlerdi bunlar. Maliyeti olası bir maliyetin 40-50 katına mal olmuştu. Bir çok kamu kurumu ihalesini alıp, oralara yerleşme taktiği uygulayan bir kurum. Felsefeleri şu: ürünü asla zamanında bitirme. Eğer bitirirsen kurumda da işin biter, gitmek zorunda kalırsın. Ancak bitirmeden orada kalırsan bürokratlar sayesinde devamlı para kanalın açık kalır. Ayrıca hiç bir bürokrat verilen ihalenin bitmediğini hatta süründüğünü söylemez. Eğer bunu söylerse, dengesizce ihale verdiği konusunda söylentiler çıkar, sonrası malum. Bakın takip edin. Hiç bir işe yaramayacak. Hepimizin vergisi meteksan'ın cebine boşalacak. Elimize de hiç birşey geçmeyecek.

Sonra da E-Devlet'te çatlaklar artacak. Kim çıkardı ki E-Devlet kavramını??? Devlet mi? Hiç sanmıyorum. IBM,HP,Microsoft,Oracle,COMPAQ,DELL... Bu markalara hizmet eden insanların çıkarttıkları kavramlar bunlar.. Bürokratları nasıl kullanacaklarınıda çok iyi biliyorlar.

Ayrıca bizim devletimiz böyle bir bilince sahip olsaydı, E-Devlet projelerinden önce kışlalardaki DELL'leri, genel kurmaydaki COMPAQ'ları, MTA'daki dev HP'leri (ki bunların hiç kullanılmadığına herşeyim üzerine yemin ederim) , Başbakanlıktaki IBM sunucuları, Türk telekoma LOGO'nun iteklediği ORACLE'ları (Ki bütün veritabanı elimdedir.Yaşasın hacking!), Milli Eğitim Bakanlığındaki dev gibi 4 işlemcili "yazılım geliştirme sunucularını" (ki bu kavramıda meteksan ordaki bürokratlara yedirmiştir, nasıl oluyorsa son 2 yıldır tek bir yazılım bile yok...!! Efendim sunuculardan birinde yazılım geliştirilecekmiş, diğerinde derlenecekmiş!!! Fiyatları ise yaklaşık 800.000 $. hatta meteksanın maaşlı çalışanları filan var orda halen. ), Enerji Bakanlığındaki dev gibi COMPAQ serverları ............. falan filan ... hepsini sokağa dökerdi. Ki bu anlattığım şeyler toplamda hemen hemen 50-60 milyon dolar değerindeki aletlerdir. Sonra devletimiz kendi BSD veya Linux kültürünü geliştirmek için yığınla iş arayan bilg. mühendislerine iş verirdi. Ama nerede o anlayış!!! Bilg. mühendisi ne yapar? Coder'mıdır yoksa oturup microchip mimarilerisiyle veya devre tasarımlarıylamı ilgilenir? Tabiki ikinci şık. Ancak Türkiyede bu konuda çalışacağı bir yer varmı? Yok. Ayrıca olması IBM,HP,COMPAQ gibi markaların hoşuna gidermi? Tabiki gitmez. Eğer Türkiyede ekran kartı üretilirse, nereye satarlar bunlar ekran kartlarını, makinelerini filan.!!!

Bakın ismini vermeyeceğim bir kamu kurumuna bir tanıdığım 4 Modül yazılım sattı. Hepsi windows altında çalışıyor.Delphide yazmıştı hatırlarsam. Modül adları "Bordro giriş modülü", "bordro silme modülü", "bordro döktürme modülü", "bordro değiştirme modülü". Bunlar için devletten 80 milyar lira para aldı. (Evet inanmayacaksınız ama tam tamına 80 milyar TL) Hem ordaki adamlarla kafa geçti hemde o kadar parayı cebe attı.
Bide TRT'deki DIVXTR'ci kardeşimiz var. TRT'nin 30 gbit hattını alıyor eline, kuruyor paşa gibi sitesini. O film senin bu film benim. Tabi her ay o hattın ücreti yine bizim vergilerimizden ödeniyor.
En son, Oracle'ın Türkiyedeki bütün devlet hastanelerine Oracle lisansı satmasını engellemeye çalışmıştım. (Sanırım toplam 1.5 milyon dolara mal olacaktı) Ki işe yaradı. (PostgreSQL ve MySQL anlatınca biraz, hemen bürokratlarımız korkmaya başladılar, sakata gelmeyelim ayağına vazgeçtiler)
Daha çok var böyle hikayeler... anlatmaya zamanım yetmez.
Neyse bak yine sinirlerim bozuldu. Meteksandan nereye geldim. Ehuehehe. Herneyse..
0
FZ
Yukarıda Delphi ile ilgili hesap kitaptan bahsedilince aklıma sabit maaşla harıl harıl Delphi ve SQL kodlayan arkadaşlarım geldi. Bu hesaba göre trilyoner falan olmaları gerekiyor, tabii önce işi bırakıp yazılım satabilecekleri birkaç güzel (!) devlet kurumu bulmaları şart.

MTA ile kast edilen Maden Tetkik Arama ise ona biraz şüpheli yaklaşıyorum yani kendileri ile herhangi bir bağlantım yok ancak alanında uzman bir jeofizikçi dostumla son konuşmalarımdan birinde adı çok az duyulmakla birlikte MTA´nın epey sıkı bir kurum olduğunu duymuştum. Tabii bilgi işlem bakımından nasıl, bunu tartışmadık ancak çok kötü olmaları beni epey şaşırtır, bu konuda arkadaşıma tekrar bir danışmamda fayda görüyorum.
0
FZ
Söz konusu jeofizikçi dostumla MTA´ya dair son yazışmalarımdan edindiğim bilgileri aktarıyorum. Kendisi işin içinden biri olarak o kurumu ve orada çalışanları yakından tanımıştır:

- MTA´daki dev HP´ler ve Sun Microsystems makinaların hepsi aktif olarak kullanılıyor. O kurumda modelleme ile uğrasan bir sürü araştırmacı var. Bunların yaş ortalaması 23-35 arasında ve gerçekten normal bir üniversiteden bilgisayar müh. olarak
mezun olmuş birçok kişiden çok daha iyi anlıyorlar bu işlerden.

-Ayrıca o HP´lerin çoğu UNIX tabanlı ve oradaki bilimadamları genellikle dijital topografya işliyorlar. Bu tip ağır veriyi işlemek için en uygunu bu tip makinalar ve Sun´lar tabii ki.

Dostumdan edindiğim bilgilere ek olarak şunu belirtmek istiyorum, saçma işler yapan bir devlet kurumunu elbette eleştirmek gerekir ve elimizden bir şey geliyorsa olumlu anlamda gelişme olması için çabada bulunmak. Bununla birlikte kaş yapayım derken göz çıkarmak, ciddi çalışan bir kuruma haksızlık etmek, insanları yanlış bilgilendirecek şekilde yazmak doğru bir hareket değildir.
0
robertosmix
Evet, dostunun dedikleri doğru. Örneğin algılama bölümü harbiden çok sıkı çalışıyor. Ancak algılama bölümünün yanında bilg-işlem var-dı. Şimdi onun yeri değişti. Oralarda 2 adet 4 XEON işlemci HP, sonra COMPAQ ve INTEL server'lar war?? Onları kastediyorum ben. Örneğin o HP Serverlar hiç kullanılmıyor. ...
0
robertosmix
Ha bide dostunuza terminal client'ların ne işe yaradıklarını sorabilirsiniz. Normal bir PC fiyatına alındıklarını ancak kullanıcılarının internette okey ve tavla yoğunluklu hizmette bulunduklarını söylemeliyim. Yaklaşık 1000 civarında COMPAQ terminal client'lar wardır. Ve açıkcası hiç bir işe de yaramazlar.
0
Challenger
Pardon Mernis projesi bitmiş miydi? Üniversite veya diğer sınavlara başvuruların yapıldığı dönemde istemlere cevap veremeyen bir proje bu. Tam en çok ihtiyacınız olduğunda "Cuma' ya gittim. Bir saat sonra gelirim!" yazıyor sorgulama yapınca.
0
barisozyurt
Merhaba,

Ben DIVXTR' ci kardesinizi merak ettim simdi. Bahsettiginiz site www.divxtr.org ise NetCraft bu sitenin TRT blogunda hic tutulmadigini söylüyor. Iskembe-i kübradan salliyor olmayasiniz?

NetCraft Sorgusu [uptime.netcraft.com]
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Siteleri kapatan birimin başkanını dinlemek ister misiniz?

coskung

TİB Internet Dairesi Başkanı Osman Nihat Şen, 6 Kasım akşamı Bilgi Üniversitesi Bilişim Teknolojisi Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin davetiyle, bir yüksek lisans dersine misafir konuşmacı olarak katılıyor. İlgili merkezin direktörü ve Bilgi Üniv. Hukuk Fakültesi Hocası Leyla Keser Berber'in duyuru metni aşağıda.

Limitli ADSL'de Alt Sınır 1 Megabite Çıktı

FZ

Türk Telekom bugün yaptığı açıklama ile daha önce 512 Kilobit olan limitli ADSL'deki alt sınırın 1 Ağustos'tan itibaren 1 MegaBit olarak uygulanacağını duyurdu.

Türk Telekom’un yeni uygulaması sayesinde, kotalı internet bağlantısına sahip tüm internet kullanıcıları için ADSL iki kat hızlanıyor: 3, 6 ve 9 GB limitli bağlantıya sahip kullanıcılar için, geçtiğimiz dönem 512 Kbitt olan temel internet bağlantısı 1 Megabite (1024 Kbit) çıkıyor. Böylece kotalı internet kullanıcıları önümüzdeki dönemde şimdikinden 2 kat daha hızlı internet bağlantısına kavuşacak. Bağlantı hızları artarken kota büyüklüklerinde herhangi bir değişik olmayacak.

Kaynak: http://www.tubiderbd.com/

İstenmeyen E-Mail´larınıza Dava Açın

anonim

Haber kaynağı internethaber.com, makale ise şu şekilde: "New York Başsavcısı Eliot Spitzer, bilgisayar kullanıcılarına istemedikleri halde 500 milyon e-mail göndererek reklam yapmakla suçladığı bir şirket aleyhine dava açtı. "MonsterHut.com" adlı site Mart 2001'den itibaren kullanıcılara istemedikleri reklam e-mail'leri göndermekle suçlanıyor. "

Kısacası bundan sonra spam mail atanlar çok dikkatli olmalı, her an kapılarına bir polis dayanabilir. Aslında işin en komik tarafı ne biliyor musunuz, tam anlamıyla spam'in bir sınırı yok, belkide fazlamesai.net beni şu an onlara spam bir mail gonderdim diye şikayette bulunacak ;)

Yeni P2P - IRIS

cazz

Amerika'da, devlet tarafindan gorevlendirilmis bir ekip, var olan P2P teknolojisindeki sorunlari cozme amacli yeni bir P2P agi kuruyormus : IRIS (Infrastructure for Resilient Internet Systems)...

Projeden (ve MIT'den) Hari Balakrishnan soyle demis :

"Sunuculara karsi Denial of Service saldirilarini sona erdirecek!"

Balakrishnan ve arkadaslari , IRIS icin yeni bir arama algoritmasi da gelistireceklermis...

Bakiniz efenim...

Belgelerle Konuşabilmek İçin

FZ

Konu teknoloji olunca belgelere ulaşmak çok zor değil belki ama sosyal meselelere gelince merkezi bir yerden belgelerle desteklenmiş bilgilere ulaşmanın o kadar kolay olduğunu kimse söyleyemez. Hele de yakın tarih olsun gündemdeki politik gelişmeler olsun, ortalıkta, gazetecilerin ağzında binbir söz döner de filanca anlaşmada tam ne diyor, falanca sözleşmede tam olarak ne yazıyor, hangi olayda kimin hakkında ne karar verilmiş, vs., kimse tam bilmez, merak edenlerin büyük bir kısmı da ya araştırmaya üşenir ya da araştırsa bile ulaşmakta güçlük çeker.

Deneyimli gazeteci Levent Pirler tarafından http://www.belgenet.com işte tam da bu boşluğu doldurmaya yönelik değerli Internet kaynaklarından biri. Türkiye'nin yakın geçmişine ve gündemdeki önemli konulara dair hemen her türlü belgeyi burada bulmanız, adı geçen isimlere dair bilgileri edinmeniz mümkün. Son eklenen belgelere dair birkaç örnek vermek gerekirse:AB Kıbrıs Tüzüğü, Lozan Antlaşması: İnönü'nün TBMM Konuşması, KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın TBMM konuşması, TBMM Kıbrıs Deklarasyonu, Farklı Dil ve Lehçelerde Yayın Yönetmeliği.