RTUK@internet

0
ganzo66
Aşagıdaki yazı Fatih Altaylı tarafından yazılmıştır. Dikkatle okuyun ve Türkiye'de internetin ve hosting mekanizmasının çivisinin nasıl çıktığını sizde görün. Bu tip yasa ve oluşumlara engel olmak için derhal harakete geçmek gerekmektedir. Bizler sesimizi ciddi olarak duyurmak zorundayız, yoksa hayatlarında internette iş yapmamış insanlar tamamen yasakçı zihniyetle dünyada bir örneği daha olmayan bir uygulamayı başlatacaklar. Bize etkisi şu an olmayabilir ama şimdi bir şeylere karşı durmazsak zamanı geldiğinde ve yardıma ihtiyacımız olduğunda etrafımızda kimseyi bulamaya biliriz. DİKKAT ve PANİK !!!!!
İnternette dolaşan bir ‘‘net geyik’’ gerçek oluyor. Söz konusu ‘‘geyik’’te internet Türk icadı olsaydı nasıl olurdu sorusuna yanıt aranıyordu ve bunu bulanın Türkler olması halinde internete girebilmek için nüfus sureti, ikametgáh, savcılıktan temiz raporu, nüfus kağıdının fotokopisi, 4 fotoğraf, parmak izi isteneceği iddia ediliyordu. Bunu yazan sıkı bir şaka yaptığını düşünerek kaleme almıştı bunları. Ancak uygulama bunun bile ötesine geçecek gibi görünüyor. Çünkü 3984 sayılı yasada değişiklik yapacak yasa tasarısına eklenen bir maddeyle WEB sitesi açacak olanların valiliğe başvurması, her web sitesinin 21 yaşını aşkın en az lise mezunu bir sorumlu müdür istihdam etmesi isteniyor. Böylelikle sanal ortamı zapturapt altına alabileceklerini düşünüyorlar. Böylesine cahilce bir olay ben görmedim. Çünkü gidip yurtdışından bir domain aldığınız zaman bunların hiçbiri istenmeyeceği için, ‘‘tr’’ sonlu web siteleri bitecek ve herkes gidip başka ülkeler üzerinden domain alacak. Yani hiçbir şey değişmeyecek. İnternetin bir iftira, bir pislik, bir karalama aracına dönüşmesi herkes gibi beni de rahatsız ediyor. Zaten dünya da bu sorunla uğraşıyor. Ama Türkiye'nin kendi başına aldığı böyle bir karar hiçbir şeyi çözmez. Sadece ve sadece Türkiye'nin net'teki gelişimin bir miktar dışında kalmasına yol açar. O kadar.

Görüşler

0
ninja-g
www.rtuk.org.tr gulup gecitigim bir adrestir.
sevgiler ve saygilar
0
anonim
sonuna kadar katılıyorum sana ve böyle bir kanunun yürürlülüğe girmesiyle beraber yapılacak her tür protestoya da katılacağım. protestoyla hiç birşey olmaz fakat bir ay bile internete girmezsek anlarlar ne kadar farkettiğini...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hukuk ve Kantarın Topuzu

sefalet

Son günlerde gelişen olaylar çerçevesinde kamuoyunda çocuk istismarına yönelik suçlara karşı bir duyarlılık ve eyleme geçme isteği artmıştır. Fakat konu genelağ ve onun kullanımı olunca yerel hukuk yeterli olamamakta ve uygulamada sorunlar yaşanmaktadır. Yeni T.C. Kanunu ile "Bilişim Suçları" (bilişim alanındaki suçlar demek daha doğru görünüyor) bir tanım içine sokulmaya çalışıldı. Bu sayede, ülkeler bazında, en sert tedbirlerin alındığı ceza ve usül kanunlarına sahip olduk. Öyle ki, aşıldığı zannedilen "fişleme", "takip", "gözetleme" gibi pek çok bakımdan eleştirilecek uygulamalar geri gelmiş görünüyor.Özellikle çocuk istismarı ile mücadele etmek gayreti ile bilinçli ve bilinçsiz ve en önemlisi kamuoyunun görüşüne sunulmadan çeşitli uygulamalara geçilip, kanun maddeleri hayata geçirilmiştir.

Internet, Dil, Sosyoloji

FZ

İnsan dilleri sürekli bir değişim içinde, binlerce yıllık süreçlerde bu mavi gezegende pek çok doğal dil ortaya çıktı, bir kısmı öldü, bir kısmı Baskça, Arnavutça gibi Avrupa'nın göbeğinde izole şekilde varlığını sürdürdü, bir kısmı da zenginleşerek ve diğer dillerle alışveriş halinde günümüze dek geldi.

Sanırım sıra Internet'in doğal dilleri etkilemesine geldi. Etik tartışmaların ötesinde ele alınması gereken, analiz gerektiren bir olgu yavaş yavaş kendini belli etmeye başlıyor.

Eğitim Tasarımcısı Ne İş Yapar?

FZ

"Eğitim tasarımcısı (Instructional Designer) ülkemizde yeni yeni kullanılan, oysa yurtdışında uzun zamandır bilinen bir uzman türü. Öyle ki hayatını bir eğitim tasarımcısı olarak sürdüren Reuben Tozman, e-Magazine dergisinde yayınlanan “Yeni Nesil Eğitim Tasarımcıları” isimli bir makale kaleme almış. Ülkemizde daha tam olarak ne işle iştigal ettikleri bilinmezken, bazı coğrafyalarda eski tipte eğitim tasarımından vazgeçilmesi gerektiğine dair bir makele görünce, derhal bu makaleyi okuyup paylaşmak kaçınılmaz oldu.

e-öğrenme: Online Educa Berlin 2008′in Ardından

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi eMBA yazılım geliştirme ekibinin lideri ve uzaktaneğitim blogu yazarlarından Memduh Er ile, 1 ay kadar önce katıldığı ve dünyanın en büyük uzaktan internet tabanlı eğitim konferanslarından biri olan Online Educa Berlin hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik,e-öğrenme dünyasının bugünü ve yarını hakkında konuştuk, teknolojik ve pedagojik açıdan nereye doğru ilerlediğimizi anlamaya çalıştık.

Semantik Web, Doğal Dil İşleme, Veri Madenciliği ve Web 3.0: Calais Web Servisi

FZ

Herhangi bir metni (haber, makale, blog girdisi, proje planı) kendisine yollayabileceğiniz bir web servisi olsa. Bu servis yolladığınız metni inceleyip size RDF biçiminde semantik metadata bilgisi geri yollasa. Siz de bu bilgi ile mesela herhangi bir yazıya otomatik olarak 'etiket' (tag) öneren bir Wordpress plug-in'i yazsanız. Nasıl olurdu acaba?