Dijital Ayrımın Önüne Geçebilmek...

0
FZ
Bilgisayarsız bir hayatı düşünmek zor ancak ABD gibi bir ülkede bile halen teknolojiye erişip onun nimetlerinden faydalanabilenlerle buna sahip olamayanlar arasında büyük bir boşluk var. Annie E. Casey Vakfı tarafından son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre düşük gelirli bölgelerdeki ailelerin %84'ünün çocukları bilgisayar sahibi değil. Bundan ötürü bilgiye erişim ve diğerleri ile kolayca iletişim sonucunda edinecekleri bilgisayar becerileri ve bunların getireceği fırsatlardan mahrum kalıyorlar.

Teknoloji hızla yaygınlaşsa da kütüphaneler ve okullardaki bilgisayarların sayısı bu açığı kapatmak için yeterli değil. Yapılan çalışmalara göre kendi evinde bilgisayara ve Internet'e erişebilen bir çocuğun kendine güveni artıyor, yeni beceriler kazanıyor ve öğrenme konusunda proaktif yaklaşım geliştirmesi, keşfetmeyi öğrenmesi mümkün olabiliyor.

Yukarıdaki sözler yabancı bir siteden çevrildi. ABD'deki durumun çok iyi olmadığına bir işaret. Böyle bir durumda, Türkiye gibi gelir dağılımı çok daha dengesiz bir ülkenin durumunun da bu bakımdan pek parlak olmadığı su götürmez. Biz ne yapabiliriz bilgisayarı ve Internet erişimi olmayan çocuklarımız, gençlerimiz için? Bu konuda çalışan organizasyonlar kimlerdir ve şimdiye dek ne tür çalışmalar yapılmıştır? Çocukların evlerinden Internet'e erişmeleri ve ufuklarının genişlemesi için, bu ülkenin en sağlam hazinesi olan genç beyin çokluğundan faydalanması için ne tür adımlar atılabilir somut olarak?

Görüşler

0
abakana
Emin değilim ama www.flcd.org benzeri bir yapılanma belki çözüm olabilir.
0
bm
ABD'deki durumun çok iyi olmadığına bir işaret. Böyle bir durumda, Türkiye gibi gelir dağılımı çok daha dengesiz bir ülkenin durumunun da bu bakımdan pek parlak olmadığı su götürmez.

Turkiye'nin su anki durumda parlak olmadigi dogru, yanliz gelir dagilimi konusunda soylenen yanlis. 2003 rakamlarina gore bile (2001'de olan bozulma daha tam duzelmeden) ABD'de Gini Indeksi Turkiyeden biraz daha kotu:

http://www.undp.org/hdr2003/indicator/indic_126_1_1.html

Bizim yapabilecegimiz (bence) en az iki sey var. Ilki kesinlikle biz ne yapabiliriz derken 'ben ne yapabilirim'i once dusunmek, 'devlete ne yaptirir gibi yaptirabiliriz'i degil. Cok gecikerek de olsa hizli internetin onundeki engeller yavas yavas kalkiyor, ve bu isi yapmamiz daha kolay hale geliyor. Bu sitede aramizda belki binlerce cocugun hayatina dokunacak tercume, ogretici belge vs. hazirlayanlar var. Bir ikisi icin yapilandan binlerce kisinin faydalanmasi gittikce kolay hale geliyor.

Ikincisi muhakkak, elimizden geldigi kadar, gozumuzu cin gibi acarak gerek telekom/tekel, gerek gumruk/TSE, gerek is dunyasina etkisi (vergilendirme olsun, sektore para harcayarak uretimin insanlarin ihtiyacina degil devletin ihtiyaci oldugunu dusunudugu seylere kaydirmak vs.) konularinda devlete hakim olmak. Devlet mi yapar ozel sektor mu yapar ideolojik tartismasindan farkli birsey soyluyorum burada, gucu verip is yapanin ve heveslinin karsisina rasyonalite yoksunu birer guc olarak cikarttigimiz ama ne yaptigina bakmadigimiz kadrolar yetistirmisiz, bunlara hakim olmamiz lazim. ODTU, Telekom, TK, TSE/Gumruk (CE kepazeligini unutmayin) hicbirsey yokmus gibi yapamamalilar, cunku memlekete pek de tartismaya acik olamayacak sekilde kotululuk yaptiklari da oluyor. Bizim isimiz, ODTU 50 sayfa dokuman okumadan is yaptiginda onlari utandirmak, Telekom kesintilerden sonra ozur dilemeye dahi tenezzul etmediginde mudurleri insan icine cikamaz hale getirmek, TK dagi fareler dogrunca 'ne yapiyorsunuz yahu?' demek, vs. vs. olmali.

Ozellikle disarida/batida devletleri fikri mulkiyet konusunda cok kotu yonlere itmeye calisan ve basarili olan odaklarin oldugu dusunulurse, 80000 sayfa oldugu soylenen AB yonetmeliginin sirtina yuklenecegi haberini 'iyi olacak' diyerek karsilayan bir milletle (ve icin) ne kadar zor bir mucadele yapmamiz gerektigi de acik bence.

Kendi isimizi (profesyonel ve ahlaki anlamda yuklendigimizi) iyi yapalim ve yetkilendirdiklerimize hakim olalim. Yapacagimiz islerin listesinin basinda gelenler bunlardir bence.
0
deniz02
Türkiye (veya anadili İngilizce olmayan ülkeler) özelinde bu durum daha da vahim.

Çünkü dijital ayrımı aşan mutlu azınlığın önünde dağ gibi bir dil ayrımı oluyor.

İstenilen pek çok tür bilgi Internet üzerinde mevcut ama eğer İngilizce bilmiyorsanız nasıl ulaşacaksınız?

Bu sebepten dolayı Türkçeleştirme projeleri çok ama çok önemli.

Esen kalın,
Deniz
0
malkocoglu_2
Guney Kore'nin yaptigi gibi Internet altyapisina agirlik verseler cok iyi olacak. G. Kore'de averaj bant genisligi (bandwidth) oldukca yuksek hizlarda. Devlet, aynen yol yaptigi gibi, dijital yol (information highway) yapabilir. Ayrica bu sadece icine para 'atilan' bir cukur gibi de gorulmemeli. Cok hizli baglanti hizlari, o hizi kullanabilecek uygulamalari da tetikleyebilir, boylece diger ekonomik aktiviteleri tesvik eder.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türk Telekom ve Firefox

St

Limitli ADSL kullanıcıları birkaç gün öncesine kadar ADSL kota sayfalarını Mozilla Firefox ile ziyaret edemezken, artık bu mükemmel site biz Firefox kullanıcıları için de işlevsel hale getirildi.
Yalnız dikkatimizden kaçmayan nokta Türk Telekom'un açıklaması oldu:

Wiki tabanlı Türkçe gezi sitesi

anonim

Wikitravel'ı andıran Türkçe bir gezi sitesi açıldı. e-Gezi.net adresindeki site Mediawiki yazılımını kullanıyor. İçeriğini Attribution-ShareAlike lisansı ile isteyen herkesin kullanmasına izin veren site Türkçe wiki sitelerindeki son durak.

Kapalı Kaynak Kodlu Ticari Yazılımların Gerçek Fiyatı

oktay

Herşey ÖzgürYazılım.org'un kurulma çalışmaları sırasında akla gelen bir fikirle başladı. Düşündük ki madem Türkiye'de kapalı kaynak kodlu ticari yazılımlara bu kadar para veriyoruz, küçük bir çalışma ile bu ürünlerin fiyatlarını objektif bir şekilde inceleyip sonuçta ulaşacağımızı düşündüğümüz dengesizlikleri gözler önüne serelim.

(Yazının tamamını http://www.ozguryazilim.org adresinde okuyabilirsiniz)

oktay

Türkiye OECD sonuncusu

FZ

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından gerçekleştirilen ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu OECD üyesi 30 ülkeyi kapsayan 'Dünya Ölçeği Türkiye Gerçeği Raporu'nun birinci bölümü dün açıklandı. OECD, Dünya Ekonomik Forumu (WEF), Uluslararası İşletme ve İdare Enstitüsü (IMD), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Uluslararası Haberleşme Birliği (ICU), Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerinden yararlanılarak yapılan ve 12 farklı alanı mercek altına alan araştırmada, Türkiye'nin özellikle sağlık, eğitim, bilim ve teknoloji alanında 'karanlık tablo' çizdiği belirtildi.

Türkiye, uluslararası alanda rekabet edebilirlik, büyümeye bağlı rekabet edebilirlik, teknoloji, yenilik ve gelişim dereceleri ile endüstriyel üretim ve büyüme endeksine göre 30'uncu, iş verimliliği ve şirket operasyonları ve strateji derecelerinde 29'uncu sırada. Sokaklarının ancak yüzde 28'inde kaldırım bulunan Türkiye, bu oranla 30 ülke arasında 29'uncu, havaalanı endeksine göre ise 15'inci sırada yer alıyor. Türkiye'de halen her 100 kişiden 35'inin cep telefonu (GSM) olmasına karşın 30 ülke arasında 29'uncu sırada olmaktan da kurtulamıyor. Türkiye, internet servis kullanımında her 10 bin kişide 729 kişiyle 29'uncu, her yüz kişide dört kişilik bilgisayar sayısı ile 30'uncu sırada yer alıyor.

Kaynak: Radikal

Bir MEB Okulundaki GNU/Linux Öyküsü...

FZ

FM Forum'dan ana sayfaya taşımak istedim, berker arkadaşımız yazmış: "Babam bir öğretmen ve bir okulda idareci olarak görev yapıyor. Bilgisayarlarla arası fena sayılmaz. Linux'a falan da ilgi duyar sempatik bakar.

Bir hafta sonu oturup okuldaki bigisayarına Debian kurduk. Güncellemeleri yaptık. Yazıcılarıı tanıttık. Diğer Windows'lar ile anlaşabilmek için SAMBA kullandık. Ofis paketi için OpenOffice kurduk. Firefox kurduk. Okullar, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri iletişim için gizlice kayıt tutup tutmadığı tatışılan MSN'yi kullandıklarından GAIM kurduk. Hesapları yapılandırdık. Velhasıl ihtiyaç olacak her şeyi ayarladık. Babamın Linux kullanmaması için hiç bir teknik neden kalmadı.