Her kahveye Internet

0
FZ
Yalova'da köy kahvelerinde ankesörlü telefon yerine internet kiosku olacak. Dünya ülkeleri ile eşzamanlı düzenlenen e-Türkiye projesi Yalova'dan başlatılıyor. Başbakanlık tarafından pilot bölge seçilen Yalova'da 2004 yılı sonuna dek tüm köy kahvelerinde internet erişimi, merkeze bağlı ilköğretim okullarında ise bilgisayarlı eğitim amaçlanıyor. Proje çerçevesinde ilk etapta 20.000 daha sonra 68.000 kişi bilişim teknolojisi eğitiminden geçirilecek.
Başbakanlık tarafından koordine edilen e-Türkiye projesi Marmara'nın depremden zarar gören gelişmiş kenti Yalova'ya heyecan getirdi. Yetişmiş işsiz ve bilişim konusunda çalışmaya istekli genç bir nüfusa sahip olduğu için seçilen Yalova'da belediye bünyesinde gönüllülerden oluşan bir de Proje Yönetim Ofisi bulunuyor.

Yalova'nın pilot bölge seçilmesinde Hindistan'da uygulanan bir model örnek olarak alındı. Hindistan'da tüm ülkeyi kapsayacak olan elektronik iletişim sistemi projesinde önce ülkenin insan gücü bakımından gelişmiş ancak bu potansiyelinden yararlanılmayan bir kenti pilot bölge seçilmişti. Kurulan sistem daha sonra tüm ülkeye yaygınlaştırılmıştı.

Yalova da benzer biçimde sanayi kentlerine yakınlığı, iklim ve doğa avantajları ve gönüllü oluşumların yoğunluğu nedeniyle 'elektronik Türkiye' projesinde pilot bölge seçildi.

Proje kapsamında Yalova Belediyesi tüm birimleri ile e-belediyeye dönüştürülecek. Tüm merkez ilçe ve köy muhtarlık ofisleri internet erişim noktası haline getirilecek. Tüm köy kahvelerine internet kiosklar konulacak.

Merkez ilçede ise kamu kurumları ve devlet dışı kurumlar için öğretmenlerin arasından eğitimciler yetiştirilecek. Halk ve esnaf bilişim teknolojisi eğitiminden geçirilecek.

Kaynak: Radikal Gazetesi, 21 Nisan 2002

FZ'nin notu: Bu eylemin Yalova ve civar bölge halkının sosyo-politik durumunu orta vadede nasıl değiştireceğini hararetle merak etmekteyim ;-)

Görüşler

0
anonim
Merhaba;
Siz merak ede durun ben yaptığım bir araştırma sonuçlarını açıklayayom. Bir buçuk yıl önce yani 2000 yazı. E-ticaret için pilot bölgeler seçimi yapmış idik. İlk bölge Yalova ikincisi ise Tokat ili idi. Yalova daki çalışmalar bizzat ben katılmıştım. Tabiki o zaman pilot bölge olayı yoktu. Neyse devam edelim. Öncelikle Yalova ya gitmeden bir yerel araştırma yaptık. Çeşitli kişilerle bağlantı kurduk. Kurduğumuz bağlantılar sadece web geliştirme konuları üzerine gerçekleşti. Neyse kalktık gittik Yalova''ya bağlantılarımızla yüzyüze bir tanışma fırsatı bulduk. Bu arada Yalova iline niçin gittiğimiz konusunda herhangi bir bilgi vermedik. İki haftalık araştıma sürecimiz böylece başlamış oldu.
Öncelikle çeşitli mağazaları gezdik tabiki bunları bağlantımız aracılığıyla yapıyoruz. Görüşler alıyoruz. İlk haftada elimizde çeşitli tipde işletmelerde elde ettiğimiz veriler ışığında yavaş yavaş birşeyler oluşmaya başlamıştı. O zamanlar Yalova da silikon vadisi konusunda çalışmalarda başlamıştı. Yine bağlantılarımız aracılığıyla projeyi incelem fırsatımız oldu. Bu aşamada bizde konu hakkındaki görüşlerimizi ve sistemden kaynaklanan kaygılarımızı iletme fırsatı bulduk. Artık araştımanın sondan ikinci aşaması Yalova Belediye''nin altyapısını ve çalışmalarını yerinde görme çapalarımızı randevusuz da olsa yerine getirmiş oluyorduk.
Şimdi bu kadar çalışmadan sonra yapılacak tekliflere sıra gelmişti. E-ticaret alt yapısının hazırlanmsı konusunda yaptığımız iki teklif iki ayrı işletme tarafından çeşitli sebebler nedeniyle geri çevrildi. Burada sunulan ana sebebler ise böyle bir sistem için henüz erken olduğu ve Yalova ilinde böyle bir sistemin yeteri kadar karlı olmayacağı üzerinde yoğunlaştı.
Bu yazının benzerini daha önce turk.internet.com da göndermiştim.
0
o_ozardic
3 yıl önce durum böyleymiş, 3 yıl sonra durum nasıl ?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilişimciler ihracatı dörde katlayacak!

FZ

Bilgi teknolojileri alanında faaliyet gösteren yüzde 100 Türk sermayeli 8 şirket, stratejik işbirliğine giderek, bilgi birikimi, deneyim ve teknolojik güçlerini Platform 360 adını verdikleri yeni bir oluşumda birleştirdiler. Platform 360 çatısı altında, GVZ, Infotech, KoçSistem, Mobilera, Netsis, Obase, Prizma ve Soft şirketleri yer alıyor.

Türkiye’nin bilgi teknolojilerinde sahip olduğu entelektüel sermayeyi yurt dışına açmak vizyonuyla yol çıkan Platform 360, sektöre örnek bir işbirliği modeli oluşturuyor. Ortaklarının toplam bini aşkın çalışanı ve 170 milyon doların üzerinde cirosu bulunan Platform 360, ulusal ya da uluslararası pazarda faaliyet gösteren her sektördeki müşterisinin tüm bilgi sistemleri ihtiyaçlarını tek noktadan karşılamayı hedefliyor.

AB ve Dünya Bankası fonlu projelere verecekleri teklifler ve kazanacakları projelerle bilişim ihracatının artmasında öncülük yapmayı planlayan Platform 360’un ihracatta hedeflediği öncelikli ülkeler arasında Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, Ukrayna, İran, Suudi Arabistan, Mısır, İsrail, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Hollanda, KKTC, Afrika ülkeleri ve ABD yer alıyor.

Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com

Vatandaşını Unutan Bilişim Sektörü

FZ

Radikal´in bilişim yazarı Serdar Kuzuloğlu Türkiye´deki bilişim sektörüne ateş püskürmeye devam ediyor:

``Bu köşeden yaklaşık bir yıldır, Technology Channel ekranındaki Technosohbet programında da haftalardır soruyorum (aslında sorguluyoruz): Türkiye'deki bilişim sektörü temsilcileri topumuzu aldatıyor olabilir mi? Dünyanın en büyük işlemci üreticisi ülkenin en büyük yerel bilgisayar markalarından biriyle bir olup bilgisayarlaşma oranına katkıda bulunmak için bir kampanya yapıp 5 (yazıyla beş) bilgisayar verebliyorsa, TÜBİSAD adıyla bilinen Türkiye Bilişim Hizmetleri Derneği'nin yönetim kurulunun çoğunluğu yabancı (Onlar da Amerikan. Uluslararası diyemiyorum bile) bilişim şirketlerinden oluşuyorsa aklıma ister istemez bunlar geliyor. Sizin gelmiyor mu?´´...

``Bilişim odaklı sivil toplum kuruluşlarının yaptıklarını burada uzun uzun anlatmak isterdim, orada da tökezliyor elim kolum. Bilgisayar okur yazarlığını geliştirme adı altındaki girişimler ücretsiz Microsoft kursuna dönüyor. Kimileri öte yanda kuraldı, kanundu, düzenlemeydi kaptırmış gidiyor. Şu anda derdi bilişim olan sivil toplum kuruluşlarının bu ülkeye ait bütün hayalleri gerçekleşse biz sıradan vatandaşların eline ne geçecek biliyor musunuz? HİÇ!´´...

Derdini söylemeyen derman bulamaz!

demolish

Sophos Antivirus 9 Eylül 2004 tarihli makalesinde Türkiye kaynaklı bir bilgisayar kurtunun bulaştığı makinanın kullanıcısı ile konuştuğunu (Microsoft Speech Engine) bildiriyor.

Sophos Antivirus baş teknoloji uzmanı Graham Cluley, virüs yazarlarının Türkiye' de aktif olmalarının endişe virici olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Öyle görünüyor ki bu virüsü kim yazdıysa ülkesindeki bağlantı hızlarından pek memnun değil, fakat bu yol düşüncesini kabul ettirmek için doğru bir yol değil."

Yunan Türk Dostlugu(!)

PCc0d3r

Akşama doğru canım çok sıkıldı şu eski hack siteleri vardı ya gardiyan.com cehennem.com gibi efsane diye nitelendirebileceğim siteler (yani en azından 4-5 sene önce benim gözümde öyleydiler) işte onlara bir göz atayım dedim. gördüğüm manzara şöyle; "yunanlılar turk sitelerini gün be gün hack`liyor". açıkçası çok canım sıkıldı. Bizimkiler de karşı tarafın sitelerini hacklemişler.

İstanbul'da Sahte iPod (ama ne sahte!)

FZ

The Inquirer okuyucularından David Jenkins, bir İstanbul ziyareti sırasında sahte bir "iPod" görmüş.

Üzerindeki takoz gibi Tahoma fontu ile bir sahtecilik şaheseri karşısında susuyor ve derin bir tefekküre dalıyoruz.

Kaynak: The Inquirer