Her kahveye Internet

0
FZ
Yalova'da köy kahvelerinde ankesörlü telefon yerine internet kiosku olacak. Dünya ülkeleri ile eşzamanlı düzenlenen e-Türkiye projesi Yalova'dan başlatılıyor. Başbakanlık tarafından pilot bölge seçilen Yalova'da 2004 yılı sonuna dek tüm köy kahvelerinde internet erişimi, merkeze bağlı ilköğretim okullarında ise bilgisayarlı eğitim amaçlanıyor. Proje çerçevesinde ilk etapta 20.000 daha sonra 68.000 kişi bilişim teknolojisi eğitiminden geçirilecek.
Başbakanlık tarafından koordine edilen e-Türkiye projesi Marmara'nın depremden zarar gören gelişmiş kenti Yalova'ya heyecan getirdi. Yetişmiş işsiz ve bilişim konusunda çalışmaya istekli genç bir nüfusa sahip olduğu için seçilen Yalova'da belediye bünyesinde gönüllülerden oluşan bir de Proje Yönetim Ofisi bulunuyor.

Yalova'nın pilot bölge seçilmesinde Hindistan'da uygulanan bir model örnek olarak alındı. Hindistan'da tüm ülkeyi kapsayacak olan elektronik iletişim sistemi projesinde önce ülkenin insan gücü bakımından gelişmiş ancak bu potansiyelinden yararlanılmayan bir kenti pilot bölge seçilmişti. Kurulan sistem daha sonra tüm ülkeye yaygınlaştırılmıştı.

Yalova da benzer biçimde sanayi kentlerine yakınlığı, iklim ve doğa avantajları ve gönüllü oluşumların yoğunluğu nedeniyle 'elektronik Türkiye' projesinde pilot bölge seçildi.

Proje kapsamında Yalova Belediyesi tüm birimleri ile e-belediyeye dönüştürülecek. Tüm merkez ilçe ve köy muhtarlık ofisleri internet erişim noktası haline getirilecek. Tüm köy kahvelerine internet kiosklar konulacak.

Merkez ilçede ise kamu kurumları ve devlet dışı kurumlar için öğretmenlerin arasından eğitimciler yetiştirilecek. Halk ve esnaf bilişim teknolojisi eğitiminden geçirilecek.

Kaynak: Radikal Gazetesi, 21 Nisan 2002

FZ'nin notu: Bu eylemin Yalova ve civar bölge halkının sosyo-politik durumunu orta vadede nasıl değiştireceğini hararetle merak etmekteyim ;-)

Görüşler

0
anonim
Merhaba;
Siz merak ede durun ben yaptığım bir araştırma sonuçlarını açıklayayom. Bir buçuk yıl önce yani 2000 yazı. E-ticaret için pilot bölgeler seçimi yapmış idik. İlk bölge Yalova ikincisi ise Tokat ili idi. Yalova daki çalışmalar bizzat ben katılmıştım. Tabiki o zaman pilot bölge olayı yoktu. Neyse devam edelim. Öncelikle Yalova ya gitmeden bir yerel araştırma yaptık. Çeşitli kişilerle bağlantı kurduk. Kurduğumuz bağlantılar sadece web geliştirme konuları üzerine gerçekleşti. Neyse kalktık gittik Yalova''ya bağlantılarımızla yüzyüze bir tanışma fırsatı bulduk. Bu arada Yalova iline niçin gittiğimiz konusunda herhangi bir bilgi vermedik. İki haftalık araştıma sürecimiz böylece başlamış oldu.
Öncelikle çeşitli mağazaları gezdik tabiki bunları bağlantımız aracılığıyla yapıyoruz. Görüşler alıyoruz. İlk haftada elimizde çeşitli tipde işletmelerde elde ettiğimiz veriler ışığında yavaş yavaş birşeyler oluşmaya başlamıştı. O zamanlar Yalova da silikon vadisi konusunda çalışmalarda başlamıştı. Yine bağlantılarımız aracılığıyla projeyi incelem fırsatımız oldu. Bu aşamada bizde konu hakkındaki görüşlerimizi ve sistemden kaynaklanan kaygılarımızı iletme fırsatı bulduk. Artık araştımanın sondan ikinci aşaması Yalova Belediye''nin altyapısını ve çalışmalarını yerinde görme çapalarımızı randevusuz da olsa yerine getirmiş oluyorduk.
Şimdi bu kadar çalışmadan sonra yapılacak tekliflere sıra gelmişti. E-ticaret alt yapısının hazırlanmsı konusunda yaptığımız iki teklif iki ayrı işletme tarafından çeşitli sebebler nedeniyle geri çevrildi. Burada sunulan ana sebebler ise böyle bir sistem için henüz erken olduğu ve Yalova ilinde böyle bir sistemin yeteri kadar karlı olmayacağı üzerinde yoğunlaştı.
Bu yazının benzerini daha önce turk.internet.com da göndermiştim.
0
o_ozardic
3 yıl önce durum böyleymiş, 3 yıl sonra durum nasıl ?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

FRP intihar ettiriyor mu?

SHiBuMi

Bugünkü (pazar) Milliyette sorumlu gazetecilerimiz FRP konusuna da el atmışlar ve FRPnin genç, saf beyinleri nasıl intihara sürüklediğini belgeleriyle (!) ortaya koymuşlar. Geçenlerde Kanal D ana haber bülteninde Yüzüklerin Efendisi sonunda kağıt oyunu(!) da oldu başlığını duyunca zaten işin çoktan suyunun çıktığını düşünmüştüm ama bu kadarına da pes yani.

ULUDAĞ, Microsoft, Milli Eğitim Bakanlığı İhalesi Meclise Taşındı

FZ

CHP Uşak milletvekili Osman Coşkunoğlu, ABD ve AB'nin, güvenlik sorunu nedeniyle dışladığı Microsoft Windows işletim sisteminin, öğretmenlere ve yargı mensuplarına yönelik kampanyalar kapsamındaki bilgisayarlarda kullanılmasını eleştirdi. Coşkunoğlu, konunun bir "ulusal güvenlik sorunu" olduğuna dikkat çekti.

Osman Coşkunoğlu, yaklaşık 650 bin öğretmene dağıtılması planlanan dizüstü bilgisayarda, "neden TÜBİTAK'ın geliştirdiği bir işletim sistemi değil de Microsoft'un işletim sistemi kullanılacağını" hazırladığı 6 soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Coşkunoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in yanıtlaması istemiyle verdiği önergelerde, Microsoft sisteminin tercih nedenini sordu.

Kaynak: Milliyet

Güvenlik İçin Sisteminiz Kapalı Kodlu Olmalıdır

FZ

"İşletim sisteminin güvenliğinin sağlanabilmesi için işletim sistemi içine gömülü olarak güvenlik duvarı, gelişmiş erişim kontrol listeleri vb. sistemlerin olması istenmektedir. Sistemin kurum içinden gelebilecek hangi tehditlerden ne şekilde korunabileceğini belirtiniz. Güvenlik açısından, işletim sistemi açık kaynak kodlu olmamalıdır."

Yanlış okumadınız, yukarıdaki cümleler, Debian Türkçe yazışma e-posta listesinde Dr. Zeki Çatav tarafından aktarılmış bir şartnameden alıntı. Dr. Çatav haklı olarak şunu sormuş: "Kritik bir görevi 7/24 yürütecek sunucu için işletim sisteminin açık kaynak kodlu olması bir güvenlik açığı mıdır?"

Sağlık Bakanlığı Sitesi Ele Geçirildi

murat09

M$ teknolojisi ve güvenliği (!) ile donatılmış T.C. Sağlık Bakanlığı sitesi 28 Aralık 2003 günü Brezilya'lı olduğu sanılan bir grupça bir süreliğine ele geçirildi. Site halen kapalı, değiştirilmiş haline ise buradan bakabilirsiniz.

Editörün notu: Site şu anda normal görüntüsüne ve işleyişine kavuşmuş durumda.

Türkiye Ne Okuyor?

FZ

1999 yılında hizmete geçen ve 300 bini aşkın üyesiyle Türkiye'nin en büyük web kitapçısı konumuna gelen ideefixe, satış ve gönderim istatistiklerine dayanarak en çok ve en az okuyan şehirleri belirledi. Sonuçlara göre İstanbul ve Ankara en çok okuyan şehirlerin başını çekiyor. İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun büyük bir kısmıysa en az okuyan illerin toplandığı bölgeler arasında. Ayrıntılara ve haritaya buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Radikal Sanal Alem