Debian GNU/Linux 4.0 duyuruldu

0
tongucyumruk
Debian Projesi, yaklaşık 21 ay süren yoğun çalışmalardan sonra, kod adı "etch" olan Debian GNU/Linux 4.0 sürümünü resmî olarak duyurmaktan mutluluk duyar. Debian GNU/Linux; toplamda onbir işlemci mimarisinde çalışan; KDE, GNOME ve Xfce masaüstü ortamlarını içeren, güvenlik amaçlı şifreleme yazılımlarına sahip, FHS 2.3 uyumlu ve LSB 3.1 için geliştirilen yazılımları da destekleyen özgür bir işletim sistemidir.
Artık tam tümleşik bir kurulum yöntemi kullanan Debian GNU/Linux 4.0 kullanıma hazır şifrelenmiş bölüm desteğiyle birlikte gelmektedir. Bu sürümle birlikte kurulum sistemi, bileşik karakter kullanan karmaşık dilleri de destekleyen bir grafik tabanlı önyüze sahiptir. Debian GNU/Linux kurulum sistemi halihazırda 58 dile çevrilmiştir.

Yine Debian GNU/Linux 4.0 ile başlayarak, paket yöntemi sistemi güvenlik ve başarım açısından geliştirilmiştir. Güvenli APT bir yansıdan indirilen paketlerin bütünlüğünü doğrulama olanağı sunmaktadır. Güncellenen paket indislerinin tamamı yerine, sadece önceki sürümlerle olan farkları içeren küçük dosyalar indirilerek sistemde mevcut indisler yamalanarak güncellenmektedir.

Debian GNU/Linux, avuçiçi ve elde taşınabilir sistemlerden süper bilgisayarlara uzanan ve bu iki uç arasındaki hemen her cihazı kapsayan bir aralıkta, çok çeşitli türde bilgisayarda çalışabilmektedir. Toplamda onbir mimari desteklenmektedir: Motorola 68k (m68k), Sun SPARC (sparc), HP Alpha (alpha), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Intel IA-32 (i386) ve IA-64 (ia64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), ARM (arm), IBM S/390 (s390) ve -- Debian GNU/Linux 4.0'la gelen bir yenilik olarak -- AMD64 ve Intel EM64T (amd64).

Debian GNU/Linux hemen şu anda bittorent (tavsiye edilen yöntem), jigdo veya HTTP ile indirilebilir durumdadır; daha fazla bilgi için http://www.debian.org/CD/ sayfasını inceleyiniz. Debian GNU/Linux'un kısa bir süre içinde çeşitli CD sağlayıcılarından DVD ve CD-ROM ortamında temin edilebilmesi de mümkün olacaktır.

Bu sürüm; K Desktop Environment 3.5 (KDE), GNOME masaüstü ortamı 2.14, Xfce 4.4 masaüstü ortamı, GNUstep masaüstü 5.2, X.Org 7.1, OpenOffice.org 2.0.4a, GIMP 2.2.13, Iceweasel (Mozilla Firefox 2.0.3), Icedove (Mozilla Thunderbird 1.5), Iceape (Mozilla Seamonkey 1.0.8), PostgreSQL 8.1.8, MySQL 5.0.32, GNU Compiler Collection 4.1.1 (GCC), Linux çekirdeğinin 2.6.18 sürümü, Apache 2.2.3, Samba 3.0.24, Python 2.4.4 ve 2.5, Perl 5.8.8, PHP 4.4.4 ve 5.2.0, Asterisk 1.2.13 ve bunların dışında sayıları 18,000'in üzerinde kullanıma hazır yazılım paketi içermektedir.

Kod adı "sarge" olan bir önceki Debian GNU/Linux sürüm 3.1'den Debian GNU/Linux 4.0 sürümüne yapılacak yükseltmeler çoğu durumda aptitude paket yönetim aracı ve ayrıca belirli bir ölçüde apt-get paket yönetim aracıyla otomatik olarak yürütülmektedir. Debian GNU/Linux sistemleri, her zaman olduğu gibi, hizmet dışında kalmadan zahmetsiz şekilde yerinde yükseltilebilmektedir; fakat yine de muhtemel sorunlar için sürüm notlarının okunması şiddetle tavsiye edilir. Sistem yükseltilmesi ve kurulumu hakkında ayrıntılı talimatlar için lütfen sürüm notlarını inceleyiniz. Sürüm notlarının gelecekte güncellebileceğini ve önümüzdeki haftalarda diğer dillere çevrileceğini de lütfen unutmayınız.

Debian Hakkında
---------------

Debian GNU/Linux, dünyanın dört bir yanındaki sayıları bini aşkın gönüllü tarafından Internet üzerinde yardımlaşarak geliştirilen özgür bir işletim sistemidir. Özgür Yazılıma adanmaşlığı, kâr amacı gütmeyen tabiatı ve açık geliştirme modeli Debian'ı diğer GNU/Linux dağıtımlarına nispetle benzersiz yapmaktadır.

Gönüllük esasına dayalı olması, Debian Sosyal Sözleşmesine bağlılığı ve mümkün olan en iyi işletim sistemini sunma gayreti, Debian projesinin en güçlü yönlerini oluşturmaktadır. Debian 4.0 bu yönde atılmış bir diğer önemli adımdır.

İletişim Bilgileri
------------------

Daha ayrıntılı bilgi için lütfen http://www.debian.org/ adresindeki Debian web sayfalarını ziyaret edin veya press@debian.org adresine eposta gönderin.

Görüşler

0
sundance
League of Extraordinary Gentelmen'da bir sahne vardı. Allan Quatermain, Tom Sawyer'la birlikte kötüleri kovalıyorlardı. Elinde makinalı tüfek olan Sawyer adamları tararken Quatermain onu durdurdu ve "Tek mermi ile vuramıyorsan vurma zaten" dedi.

Debian da her yönüyle bana bu lafı hatırlatır. Yok grafik kurulum arayüzü yokmuş, yok donanımı tanıması sorunluymuş vs.

Şimdiye kadar bana minimum sorun çıkartan, problem çıkarttığında da çözmek için harcadığım emeğin her seferinde değdiği tek işletim sistemi.

4.0'a da distupgrade edeceğimdir.

0
simor
Donanım tanıması sorunlu mu?
0
simor
Sarışın durumuna mı düştüm?

Bu yürüyen merdiven niye hareket etmiyoo..
0
simor
Ubuntu'ya yüklediğim gibi, bildiğim gibi ve farklı reçetelerle ati opengl sürücüsünü yükleyemedim etch'e.
Hata da vermemeye başladı son denememde; sürekli monitor ve klavye caps lock ışığı yanıp sönüyor.
0
simor
Hata Bendeymiş!

Ubuntu 6.06 lts yi kurayım ve bildiğim gibi kullanayım dedim. Bir de ne göreyim aynı problem...
Ekran kararıyor ve monitör ışığı yanıp sönüyör. Bir tazeleme oranı problemi mi acaba diye düşünürken (ki zaten o ayarları optimize etmiştim) monitörün, radeon 9600 ekran kartımın dvi portuna çevirici ile bağlı olduğunu hatırlayıp saçma gibi gelse de vga portuna aldım ve çalıştı :)

Tamamen şanssızlıklar silsilesi sonucunda yanılgıya düşmüşüm. Çünkü kartın analog vga portunda elektrik kaçağı yüzünden bir arıza oluşmuştu. Bu yüzden görüntü vesa modunda problemli olduğu için rahat edeyim nasılsa 2 port var diye dvi portundan kullanıyordum uzun zamandır. Fakat Ati opengl sürücüsü yüklü ve çalşır vaziyetteyken dvi portunu hiç kullanmış mıydım hatırlamıyorum.
Belki şu anda dvi portunda çalışmama sebebi de kartın
o kısmının da bozulmuş olması olabilir. Kısacası bir donanım problemi gibi görünüyor.

Neyse şimdi çalışıyor. Debian yükleyeceğim tekrar. Yani Debian'a devam. :)

0
FZ
Bomba gibi işletim sistemi ;-)

Kralı selamlıyoruz.
0
fsniper
2.Debian sürümünü de devirdik.. Yaşlanıyoruz. yaşlanıyoruz...
0
Ono
etch cikti diye icimde degisik bir mutluluk var. Kafayi mi yedim ne oldu
0
majesty
Firefox, Thunderbird ve Seamonkey'e neden farklı isimler verilmiş?
0
tongucyumruk
Sorun şuradan kaynaklanıyor. Firefox ve ailesinin logoları DFSG uyarınca özgür olmayan bir lisansına (bir tür CC lisansı) sahip. Debian sırf bu nedenle Firefoxgilleri non-free bölümüne atmak istemediği için bir yama ile bu logoları sistemden çıkarıyor ve yerine DFSG uyumlu logolar yerleştiriyor. Tabii Mozilla vakfı da bu logoların firefox markası ile bütünleşik olduğunu, eğer logoları değiştirecekse Firefox ismini kullanamayacağını söylüyor. Bunun üzerine Debian ekibi de Firefox ailesinden paketleri yeniden isimlendiriyor, böylece marka sorunu ortadan kalkıyor.
0
Betelgeuse
Bu tür kulağı tersten göstermeler beni gıcık ediyor ama en azından özgür yazılım, bir şekilde legal yöntemi bulunuyor, diğer tarafta (yani özgür olmayan yazılım tarafında) bu imkanlar bile yok.

Debian'ı severim. Her ne kadar debian kullanmıyor olsam da debian tabanlısını kullanıyorum en azından. :) Sunucu kuracak kadar öğrendiğimde sunucuma debian kurarım herhalde.
0
demirburak
Selam
Kotalı internetten dolayı debian ı indiremiyorum
eğer 24 nisan daki bilgi universitesindeki
eğitime giden ve debian 4 un DVD yada CD olan
bir arkadas varsa orada karsılığında yanımda Boş CD yada DVD adedi kadar verip alabilirim.

Varmı öyle bir arkadaş acaba?
0
Betelgeuse
24 Nisan'da Bilgi Universitesindeki eğitime gideceğim. Hangi versiyonu indirmem gerektiğini söyle onu indireyim. :)) Netinstall CD'sini indirmiştim bile.
0
demirburak
Debian 4 -
ben direk linkide yazıyorum asagıya
ftp://ftp.tr.debian.org/debian-cd/stable/current/i386/iso-dvd
bu linkte
3 tane DVD iso su var
iso ları DVD lere cekebilirsen bende yanımda 24 nisan da
Boş DVD getiririm.
peki 24 nisana kadar 13 GB yetişirmi?
kalanını maillesebilirz. burayı mesgul etmeyelim :)

demirburak@gmail.com
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

APT-HOWTO Çevirisi

anonim

APT hakkında başladığımız yazı dizisinin sonucunda zaten varolan APT-HOWTO'dan farklı bir şey çıkmayacağını anlayınca, belgeyi çevirdik. Zaman kısıtından dolayı çeviride içimize sinmeyen, bazı sevimsiz noktalar olabilir, vakit buldukça düzeltmeye çalışacağım.

APT-HOWTO çevirisine aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:

http://www.debian-tr.org/belgeler/apt-howto

TrX Debian GNU/Linux

zahter

TrX Debian GNU/Linux tabanlı ve tam Türkçe destekli bir sistem kurulumu projesidir. Bu paket doğrudan CD-ROM'dan "boot" edilebilecektir. Kullanıcı eğer isterse konfigürasyon bilgilerini diskete kaydedebileceği gibi paketi kalıcı olarak harddiske de kurabilecektir. Proje ekibi alt projelerde çalışacak ve koordinasyonla ilgilenebilecek programcıları/yöneticileri aramaktadır.

(FZ tarafından Türkçe'ye çevrildi).

Debian Kullanıcıları Türkçe E-posta Listesi

anonim

Türkçe konuşabilen/konuşan Debian kullanıcılarının bilgi alışverisinde bulunabilmesini sağlamak amacıyla bir posta listesi oluşturduk

  • Liste adresimiz: debian-user-turkish@lists.debian.org
  • Üye olmak için,
    debian-user-turkish-REQUEST@lists.debian.org adresine, konu bölümünde "subscribe" yazan bir mail göndermelisiniz.

  • Debian mail listeleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler için
    http://www.debian.org/MailingLists adresine bakabilirsiniz.

    Debian Türkçe mini-nasıl

    sundance

    Sitemiz müdavimlerinden Recai Oktaş'ın hazırlamış olduğu Debian Türkçe 1 Debian Türkçe 2 yazıları, birçok Debian kullanıcısının işine yaramıştı. Önemli bir açığı doldurmanın yanısıra, teknik makale nasıl yazılır konusunda da önemli dersler veren bu yazıları yayınlamaktan FM olarak gurur duyduğumuzu da belirtmek isterim.

    Öte yandan amaca yönelik Debian kullanıcıları, bu makalelerden gerekli kısımları tam olarak ayırıp uygulamakta zorluk çekmişti. Bu sebeple Recai hocamız isteklerimizi kırmayarak, temel komutların, fazla açıklama olmadan yazıldığı yeni kısa bir Debian Woody türkçeleştirme kılavuzu yazdı. Vatana millete hayırlı uğurlu olsun :)

    Yeni Zelanda Seçimler için Seçimini Yaptı: Debian GNU/Linux ve PostgreSQL

    FZ

    Yeni Zelanda Seçim Kayıt Merkezi bilgi işlem altyapısını değiştirdi ve Debian GNU/Linux tabanlı sunucular üzerinde çalışan PostgreSQL çözümünde karar kıldı.

    Catalyst IT danışmanlığında gerçekleştirilen çözüm Visual Basic ve Oracle ile çalışan eski sistemin yerine geçti.