Debian: Büyük bir tehdit!!!

0
sundance
Uzun bir aradan sonra çok kısa süre içinde iki tane Debian 3.0 Woody incelemesi çıktı. Linuxwatch`da yayınlanan, -daha olumlu- bu ikinci inceleme bende oldukça ciddi bir paranoya başlattı.

Adı üstünde paranoya işte, birilerinin çok ciddi şekilde Debian`a karşı tavır aldığını ve hatta onu tehdit olarak gördüğünü düşünmekteyim. Zira alenen beceriksiz ve dikkatsiz adamların yazdığı incelemeler birbiri arkasına yayınlanmaya başladı...
Hani bu en sevdiğim Linux dağıtımına karşı yapılan bu yorumları duygusal olarak aldığımı söylerseniz biraz da olsa size hak veririm. Fakat burada başka bir şeyler de sözkonusu.Çünkü ciddi bilgi hataları var iki yorumda da.

1) Debian CD`sinde gayet minimum programlar var KDE2.2'i bile yüklemek zorunda kaldık KDE 2 Debian`ın ilk CD'si ile birlikte geliyor. Dahası Debian`ın ilk CD'si diğer dağıtımların aksine (Slackware hariç) oldukça da dört dörtlük bir cd, nerdeyse başka bir cd'ye ihtiyacınız yok. (500-600Mb Harddiskte yer tutacak bir RedHat 8 için bile 3 RedHat cdsine sahip olmanız gerekiyor.

2) Sonunda Debian'da da şifreleme programları OpenSsh, GnuPG var: Debian`da yıllardır bu paketler var. Sadece default dağıtımda gelmiyor, siz ekliyorsunuz. Belki Debian`ın hatası, RedHat`in genelde x.2 versiona kadar testing diye geçmesi gereken versionlardan bile güvenli unstable versionu olması. İnsanlar bunu yanlış anlıyorlar.

3) Diğer dağıtımların hepsi grafik arabirimle kuruluyor, debian ise hala text tabanlı kuruluyor Debian`ın kurulum birimi, benim şimdiye kadar gördüklerim içinde en iyisi. Kurulumun herhangibir anında Next: Option1: Option2: diye seçenekleriniz var ve illa dümdüz yoldan gitmek zorunda bile değilsiniz.

4) Debian`ın kurulum arabirimi aptal, hiçbir şeyi anlamıyor: Asıl sensin aptal! :p RedHat 8 kuracağınız zaman, paketleri seçtikten sonra size kurulumun kaç CD`sine sahip olduğunuzu bile sormuyor. Dahası, seçtiğiniz paketlerin elinizdeki CD`lerde bulunup bulunmadığını anlayabilmeniz için kurulumun sonuna kadar beklemeniz gerekiyor ki sizde diğer cd`yi isteyecek mi ? Aptallığa gelince, diyelim minimum bir sistem kurmak istediniz, ayarladınız fakat yine de üçüncü cd'yi istedi o da elinizde yok. Yapabileceğiniz hiçbir şey, seçebileceğiniz hiçbir seçenek yok. Kurulmadı, makinayı resetleyip tekrar başlıyorsunuz. Birileri bana aptallıktan bahsetsin...

Debian kendi işini kendi görmek isteyen, sisteme yakın kullanıcılar tarafından tercih edilen bir dağıtım olabilir. Fakat burada gözardı edilen çok önemli özellikler var. Bu da yıllardır süren, `Windows işletim sistemi çok daha kolay yönetiliyor, zira grafik kontrol araçlarına sahip` yaklaşımının bire bir devamı olması bu tartışmanın. Hayır efendim, Windows çok daha kolay yönetilemiyor, sadece çok daha kolay yönetiliyormuş gibi gözüküyor, hiçbir döküman okumadan, komutları, mekanizmaları bilmeden istediğinizi yapabilirmiş gibi gözüküp sonunda da çuvallıyorsunuz. Fakat Unix`de bir işin nasıl yapılacağını bilmiyorsanız, önce iyice öğrenip ondan sonra girişiyorsunuz, giriştiğiniz zaman da, komut satırından girdiğiniz komutlarla/scriptlerle yaptığınız konfigürasyon hızına/kolaylığına hiçbir grafik yönetim ekranı ulaşamaz.

Burada da bir kez daha satıraralarına serpiştirilmiş, `Keşke RedHat gibi olsaydı` incelemesi görüyoruz. Bütün Debian meraklıları adına keyifle diyebilirim ki, `iyi ki RedHat gibi değil` :)

Görüşler

0
FZ
Birkaç gün içinde DEBIAN GNU/Linux v.3.0 kuracak ve de şimdiden m1a2'nın Debian kurulumuna dair makalelerini ve yorumlarını yazıcıdan çıktı alıp beynine kazımak doğrultusunda emin adımlarla ilerleyen biri olarak diyebilirim ki en azından okuduklarım doğrultusunda hakikaten çok şık tasarlanmış bir dağıtım. Pek çok vakada olduğu gibi burada şeytan kendini ayrıntıda belli ediyor.

Ofis ortamımda 3 yıldır Windows2000 tabanlı bir PC üzerinde program geliştiriyorum ve insanlar benim makinayı hala birkaç kez formatlamamış olmama inanmiyorlar! Haklılar da çünkü makinam görünürde arka planda öyle ekstra bir uygulama çalıştırmamasına rağmen kayda değer olarak yavaşlayabiliyor gün içinde ve çözüm olarak da insanların aklına ilk gelen FORMAT, bu kadar içselleştirilmiş durumda bu saçma çözüm(!).

Ayrıca Debian sistemindeki Debian Jr. paketleri de ilgimi çok çekti, ciddi olarak etrafımda bilgisayar alacak ve sistem kuracak lise seviyesinde gençler olursa sinsiden onların aklını çelip bu sistemi kurmayı ve aaaa bak ne güzel uygulamalar var burada, bir kurcalasak mı acaba? demeyi planlıyorum ;-) GNU/Linux bir kez, anlayan biri tarafından kurulduktan sonra da standart bir bilgisayar kullanıcısının X-Window gibi bir grafik ortamında hele de KDE ya da GNOME gibi bir pencere yönetici sistemi olduğunda herhangi bir güçlük çekeceğini zannetmiyorum.

Herhangi bir doküman okumadan bilgisayar kullanmaya gelince, hep verilen bir örnek vardır biz arabayı kullanıp gezmek istiyoruz, motor uzmanı olmak değil, bildiğim kadarı ile arabaya binip gezebilmek için hatırı sayılır miktarda eğitim aldıktan sonra ehliyet için yazılı ve uygulamalı sınavdan geçmek gerekiyor ki bu sınavlardan sonra ciddi ciddi direksiyonda pratik eğitim almayanlar çuvallıyor ve en kısa gezilerinde bile kaza (!) yapabiliyorlar. Dolayısı ile ya araba analojisi terk edilmeli ya da güzel bir analoji olduğu kabul edilip bunun mantıksal sonuçları kabul edilmeli, aksi, samimiyetsizlik olur.
0
anonim
arkadasimin guzel bir lafi vardir (en azindan ben ilk ondan duydum macta): atamayana atarlar.

bu isi iyice bilen birileri kalkip duzgun bir tanitim yazisi yazmadi ki; etrafta zararli otlar turemesin...

bunun uzerine hemen aklima soyle bir fikir geldi: bugunden tezi yoktur m1a2 arkadasimizin yazisini turkceye cevirmeye calisacagim, yada birilerini ayarlayacagim bu is icin.

sahsen ben o tanitim yazisini essiz buluyorum da biraz :P
(burdan tekrar ona saygilarimi sunarim)
0
conan
Win2Kde ayni Subnette olan iki ethernet kartina route eklemeye calisin. Birakin kolaylikla yapabilmeyi, ``yapamiyorsunuz`` bile. Halbuki kocum Linux`de gidersin:
route add -host 192.168.0.3 gw eth1
dersin olur biter!

route /? yazarsin sana yarim yamalak help verir. Icinde Flush bile anlatilmaz (-f), illa ki nete gidip msdn`de komutu bulacaksin! ulen route eklemeden nete giremiyor ki makina! Allam yine delirdim ben bak simdi....

Neyse all your boxes are belong to GENTOOOOOOO!!!!
0
FZ
Sistem yöneticileri ve benim gibi zavallı programcılar kafayı yer, son kullanıcılar işine gücüne bakar ve bunun adı da UserFriendly olur! :)

Tabii, tabii, kesinlikle öyle!

Bu arada MSDN, aranan şeyi değil de onunla dolaylı yoldan alakalı olan ama kesinlikle işinize yaramayan 1500 tane makaleyi ilk olarak karşınıza getirmesi ile meşhurdur.
0
elrond
El insaf. Öyle internet filan kasmana gerek yok. F1 e basıp help' i bir zahmet açarsan orda görebilirsin şöyle yazdığını:



`Parameters
-f
Clears the routing table of all entries that are not host routes (routes with a netmask of 255.255.255.255), the loopback network route (routes with a destination of 127.0.0.0 and a netmask of 255.0.0.0), or a multicast route (routes with a destination of 224.0.0.0 and a netmask of 240.0.0.0). If this is used in conjunction with one of the commands (such as add, change, or delete), the table is cleared prior to running the command.`


Windows help özellikle XP de oldukça gelişmiştir. Hatta oturup kitap gibi okuyabilirsin bile...

0
m1a2
> Bütün Debian meraklıları adına keyifle diyebilirim ki, `iyi ki RedHat gibi değil` :)

Şöyle sesler duyar gibiyim ;)

1 CANT BEL1EVE U DONT MAKE THE SURVUR DEPEND ON THE BASE FONTZ PACKAGE BECAUSE IT ALWAYZ ALWAYZ ALWAYZ ALWAYZ ALWAYZ NEEDZ 1T!!11! U ARE SO STUPID 4 NOT MAKING 1T DO THAT!!1 U ARE EVEN STUP1DUR 4 NOT DOCUMENTING WHY IT DOESNT + 4 NOT FIXING TH1Z CRITICAL BUG YEARZ AGO!!11!1!1!! UR SUCH A MORON NO WONDUR PEOPLE USE REDHAT.
0
FZ
DEBIAN bir yana, en kısa sürede FreeBSD 4.6 ile ilgili ilk izlenimlerini, detaylı yorumlarını bekliyorum ;-)
0
anonim
Redhat 8 Doc CD gerçekten mükemmel bir kaynak.
Hem bol resimli hemde basitten zora doğru mükemmel ve derli toplu bir kaynak.

Aynı CD'den debian içinde varmı ? Yada başka hangi dist. böyle bir CD veriyor ??

Bence Linux kurup kullanacaklar için vazgeçilmez bir özellik olmalı DOC cdsinin olması..

0
linux34
slm :)
Adım Erdoğan Bilgici.
www.linux34.com un webmasterıyım.
Debian Linux Türkiye Distiribitörü. Olduk.
ve debiancılar için elimizden geleni yapmak istiyoruz.
-- Tüm Debiancılardan destek bekliyorum.--
tr kurulum paket kurmak / kaldırmak
screnn shotlar vs vs.. Her şeyde ben varım yeterki
desteklernizi eksik etmeyin.
-----------------
www.linux34.com |
-----------------
0
anonim
Evet bende bağırarak diyorum: iyi ki redhat gibi değil

kardeşim redhat seçili paketler için gerekli cdler var mı diye kontrol etmiyor. debian'ın gözünü seveyim kuruluma başlamadan önce critical bir hata oluşur mu diye cd yi bile test ediyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

ATI Sonunda Becerdi :)

darkhunter

Debian GNU/Linux temelli bir işletim sisteminiz ve modern bir ATI grafik kartınız varsa size güzel bir haberim var :) Artık kurulum ve konfigürasyon için işkence çekmeyeceksiniz.

Debian ile ISP kuruyoruz!

sundance

GNU/Linux dağıtımları içinde gerek sistemi gerekse gönüllülere dayanan geliştirme ekibinin yapısı açısından en kendine özgülerinden biri olan Debian için adım adım kurulum dökümanı...

Her bir aşamasındaki ekran görüntüleri ile bu dökümanı takip ederek

-Bind Dns Server
-Apache Web Server
-Postfix SMTP Server
-Qpoper Pop3 Server
-Proftpd
-MySQL ve daha bir çok uygulama ile

küçük çaplı bir ispnin verebileceği hemen her türlü hizmeti verebileceksiniz. Tabi bir de bant genişliği ve ISP sözleşmesi detayları var ;)

GNU Step 1.0 Çıktı

anonim

Gürkan Sengün'ün geliştiriciliğini üstlendiği GNUSTEP Live CD'nin 1.0 sürümü duyuruldu.
En son GNUStep kütüphaneleri ve birçok uygulama ile gelen live cd, artık Morphix yerine Debian temelli.

FM'deki eski duyuru #1
FM'deki eski duyuru #2

Debian´da Türkçe Klavye Kullanımı

anonim

Debian'da Türkçe Klavye Kullanımı ile ilgili bir yazı http://www.mturker.net/debianturkce

Şimdilik sadece konsolda kullanım için gerekenler var. Kısa süre sonra X için de yapılması gerekenleri eklenecektir.
Sundance: Bu işin Debian raconlarına uygun halde ve hem konsol hem X için hazırlanmış hali burda okumadan geçmeyin.

Debian 3.0´da Türkçe -2

m1a2

Uygulamalarda Türkçe desteği
Gtk -- GNOME

Gtk kitaplığını kullanan programlarda türkçe desteğini etkinleştirmenin birinci ve en temel adımı başlangıçta izah edilen türkçe yerel yapılandırmasıdır. Bu adım doğru olarak icra edilmiş ise sorunlarınızın önemli bir kısmı da yok olacaktır. Gtk programları her iki ölçeklenebilir font tipini de (TT ve Type1) kullanır. GNOME'la daha bir entegre olmuş Gtk programları yazıcı çıktılarında Type1 eğilimli olan gnome-print mimarisini kullanır. Dolayısıyla Type1 kurulumunda açıklanan işlemler -baskı önizleme dahil- yazıcıda karşılaşılacak problemleri de büyük ölçüde önleyecektir. Büyük ölçüde diyoruz zira geliştiriciler i18n hususunda her zaman yeterli hassasiyeti göstermemektedir.