Debian: Büyük bir tehdit!!!

0
sundance
Uzun bir aradan sonra çok kısa süre içinde iki tane Debian 3.0 Woody incelemesi çıktı. Linuxwatch`da yayınlanan, -daha olumlu- bu ikinci inceleme bende oldukça ciddi bir paranoya başlattı.

Adı üstünde paranoya işte, birilerinin çok ciddi şekilde Debian`a karşı tavır aldığını ve hatta onu tehdit olarak gördüğünü düşünmekteyim. Zira alenen beceriksiz ve dikkatsiz adamların yazdığı incelemeler birbiri arkasına yayınlanmaya başladı...
Hani bu en sevdiğim Linux dağıtımına karşı yapılan bu yorumları duygusal olarak aldığımı söylerseniz biraz da olsa size hak veririm. Fakat burada başka bir şeyler de sözkonusu.Çünkü ciddi bilgi hataları var iki yorumda da.

1) Debian CD`sinde gayet minimum programlar var KDE2.2'i bile yüklemek zorunda kaldık KDE 2 Debian`ın ilk CD'si ile birlikte geliyor. Dahası Debian`ın ilk CD'si diğer dağıtımların aksine (Slackware hariç) oldukça da dört dörtlük bir cd, nerdeyse başka bir cd'ye ihtiyacınız yok. (500-600Mb Harddiskte yer tutacak bir RedHat 8 için bile 3 RedHat cdsine sahip olmanız gerekiyor.

2) Sonunda Debian'da da şifreleme programları OpenSsh, GnuPG var: Debian`da yıllardır bu paketler var. Sadece default dağıtımda gelmiyor, siz ekliyorsunuz. Belki Debian`ın hatası, RedHat`in genelde x.2 versiona kadar testing diye geçmesi gereken versionlardan bile güvenli unstable versionu olması. İnsanlar bunu yanlış anlıyorlar.

3) Diğer dağıtımların hepsi grafik arabirimle kuruluyor, debian ise hala text tabanlı kuruluyor Debian`ın kurulum birimi, benim şimdiye kadar gördüklerim içinde en iyisi. Kurulumun herhangibir anında Next: Option1: Option2: diye seçenekleriniz var ve illa dümdüz yoldan gitmek zorunda bile değilsiniz.

4) Debian`ın kurulum arabirimi aptal, hiçbir şeyi anlamıyor: Asıl sensin aptal! :p RedHat 8 kuracağınız zaman, paketleri seçtikten sonra size kurulumun kaç CD`sine sahip olduğunuzu bile sormuyor. Dahası, seçtiğiniz paketlerin elinizdeki CD`lerde bulunup bulunmadığını anlayabilmeniz için kurulumun sonuna kadar beklemeniz gerekiyor ki sizde diğer cd`yi isteyecek mi ? Aptallığa gelince, diyelim minimum bir sistem kurmak istediniz, ayarladınız fakat yine de üçüncü cd'yi istedi o da elinizde yok. Yapabileceğiniz hiçbir şey, seçebileceğiniz hiçbir seçenek yok. Kurulmadı, makinayı resetleyip tekrar başlıyorsunuz. Birileri bana aptallıktan bahsetsin...

Debian kendi işini kendi görmek isteyen, sisteme yakın kullanıcılar tarafından tercih edilen bir dağıtım olabilir. Fakat burada gözardı edilen çok önemli özellikler var. Bu da yıllardır süren, `Windows işletim sistemi çok daha kolay yönetiliyor, zira grafik kontrol araçlarına sahip` yaklaşımının bire bir devamı olması bu tartışmanın. Hayır efendim, Windows çok daha kolay yönetilemiyor, sadece çok daha kolay yönetiliyormuş gibi gözüküyor, hiçbir döküman okumadan, komutları, mekanizmaları bilmeden istediğinizi yapabilirmiş gibi gözüküp sonunda da çuvallıyorsunuz. Fakat Unix`de bir işin nasıl yapılacağını bilmiyorsanız, önce iyice öğrenip ondan sonra girişiyorsunuz, giriştiğiniz zaman da, komut satırından girdiğiniz komutlarla/scriptlerle yaptığınız konfigürasyon hızına/kolaylığına hiçbir grafik yönetim ekranı ulaşamaz.

Burada da bir kez daha satıraralarına serpiştirilmiş, `Keşke RedHat gibi olsaydı` incelemesi görüyoruz. Bütün Debian meraklıları adına keyifle diyebilirim ki, `iyi ki RedHat gibi değil` :)

Görüşler

0
FZ
Birkaç gün içinde DEBIAN GNU/Linux v.3.0 kuracak ve de şimdiden m1a2'nın Debian kurulumuna dair makalelerini ve yorumlarını yazıcıdan çıktı alıp beynine kazımak doğrultusunda emin adımlarla ilerleyen biri olarak diyebilirim ki en azından okuduklarım doğrultusunda hakikaten çok şık tasarlanmış bir dağıtım. Pek çok vakada olduğu gibi burada şeytan kendini ayrıntıda belli ediyor.

Ofis ortamımda 3 yıldır Windows2000 tabanlı bir PC üzerinde program geliştiriyorum ve insanlar benim makinayı hala birkaç kez formatlamamış olmama inanmiyorlar! Haklılar da çünkü makinam görünürde arka planda öyle ekstra bir uygulama çalıştırmamasına rağmen kayda değer olarak yavaşlayabiliyor gün içinde ve çözüm olarak da insanların aklına ilk gelen FORMAT, bu kadar içselleştirilmiş durumda bu saçma çözüm(!).

Ayrıca Debian sistemindeki Debian Jr. paketleri de ilgimi çok çekti, ciddi olarak etrafımda bilgisayar alacak ve sistem kuracak lise seviyesinde gençler olursa sinsiden onların aklını çelip bu sistemi kurmayı ve aaaa bak ne güzel uygulamalar var burada, bir kurcalasak mı acaba? demeyi planlıyorum ;-) GNU/Linux bir kez, anlayan biri tarafından kurulduktan sonra da standart bir bilgisayar kullanıcısının X-Window gibi bir grafik ortamında hele de KDE ya da GNOME gibi bir pencere yönetici sistemi olduğunda herhangi bir güçlük çekeceğini zannetmiyorum.

Herhangi bir doküman okumadan bilgisayar kullanmaya gelince, hep verilen bir örnek vardır biz arabayı kullanıp gezmek istiyoruz, motor uzmanı olmak değil, bildiğim kadarı ile arabaya binip gezebilmek için hatırı sayılır miktarda eğitim aldıktan sonra ehliyet için yazılı ve uygulamalı sınavdan geçmek gerekiyor ki bu sınavlardan sonra ciddi ciddi direksiyonda pratik eğitim almayanlar çuvallıyor ve en kısa gezilerinde bile kaza (!) yapabiliyorlar. Dolayısı ile ya araba analojisi terk edilmeli ya da güzel bir analoji olduğu kabul edilip bunun mantıksal sonuçları kabul edilmeli, aksi, samimiyetsizlik olur.
0
anonim
arkadasimin guzel bir lafi vardir (en azindan ben ilk ondan duydum macta): atamayana atarlar.

bu isi iyice bilen birileri kalkip duzgun bir tanitim yazisi yazmadi ki; etrafta zararli otlar turemesin...

bunun uzerine hemen aklima soyle bir fikir geldi: bugunden tezi yoktur m1a2 arkadasimizin yazisini turkceye cevirmeye calisacagim, yada birilerini ayarlayacagim bu is icin.

sahsen ben o tanitim yazisini essiz buluyorum da biraz :P
(burdan tekrar ona saygilarimi sunarim)
0
conan
Win2Kde ayni Subnette olan iki ethernet kartina route eklemeye calisin. Birakin kolaylikla yapabilmeyi, ``yapamiyorsunuz`` bile. Halbuki kocum Linux`de gidersin:
route add -host 192.168.0.3 gw eth1
dersin olur biter!

route /? yazarsin sana yarim yamalak help verir. Icinde Flush bile anlatilmaz (-f), illa ki nete gidip msdn`de komutu bulacaksin! ulen route eklemeden nete giremiyor ki makina! Allam yine delirdim ben bak simdi....

Neyse all your boxes are belong to GENTOOOOOOO!!!!
0
FZ
Sistem yöneticileri ve benim gibi zavallı programcılar kafayı yer, son kullanıcılar işine gücüne bakar ve bunun adı da UserFriendly olur! :)

Tabii, tabii, kesinlikle öyle!

Bu arada MSDN, aranan şeyi değil de onunla dolaylı yoldan alakalı olan ama kesinlikle işinize yaramayan 1500 tane makaleyi ilk olarak karşınıza getirmesi ile meşhurdur.
0
elrond
El insaf. Öyle internet filan kasmana gerek yok. F1 e basıp help' i bir zahmet açarsan orda görebilirsin şöyle yazdığını:



`Parameters
-f
Clears the routing table of all entries that are not host routes (routes with a netmask of 255.255.255.255), the loopback network route (routes with a destination of 127.0.0.0 and a netmask of 255.0.0.0), or a multicast route (routes with a destination of 224.0.0.0 and a netmask of 240.0.0.0). If this is used in conjunction with one of the commands (such as add, change, or delete), the table is cleared prior to running the command.`


Windows help özellikle XP de oldukça gelişmiştir. Hatta oturup kitap gibi okuyabilirsin bile...

0
m1a2
> Bütün Debian meraklıları adına keyifle diyebilirim ki, `iyi ki RedHat gibi değil` :)

Şöyle sesler duyar gibiyim ;)

1 CANT BEL1EVE U DONT MAKE THE SURVUR DEPEND ON THE BASE FONTZ PACKAGE BECAUSE IT ALWAYZ ALWAYZ ALWAYZ ALWAYZ ALWAYZ NEEDZ 1T!!11! U ARE SO STUPID 4 NOT MAKING 1T DO THAT!!1 U ARE EVEN STUP1DUR 4 NOT DOCUMENTING WHY IT DOESNT + 4 NOT FIXING TH1Z CRITICAL BUG YEARZ AGO!!11!1!1!! UR SUCH A MORON NO WONDUR PEOPLE USE REDHAT.
0
FZ
DEBIAN bir yana, en kısa sürede FreeBSD 4.6 ile ilgili ilk izlenimlerini, detaylı yorumlarını bekliyorum ;-)
0
anonim
Redhat 8 Doc CD gerçekten mükemmel bir kaynak.
Hem bol resimli hemde basitten zora doğru mükemmel ve derli toplu bir kaynak.

Aynı CD'den debian içinde varmı ? Yada başka hangi dist. böyle bir CD veriyor ??

Bence Linux kurup kullanacaklar için vazgeçilmez bir özellik olmalı DOC cdsinin olması..

0
linux34
slm :)
Adım Erdoğan Bilgici.
www.linux34.com un webmasterıyım.
Debian Linux Türkiye Distiribitörü. Olduk.
ve debiancılar için elimizden geleni yapmak istiyoruz.
-- Tüm Debiancılardan destek bekliyorum.--
tr kurulum paket kurmak / kaldırmak
screnn shotlar vs vs.. Her şeyde ben varım yeterki
desteklernizi eksik etmeyin.
-----------------
www.linux34.com |
-----------------
0
anonim
Evet bende bağırarak diyorum: iyi ki redhat gibi değil

kardeşim redhat seçili paketler için gerekli cdler var mı diye kontrol etmiyor. debian'ın gözünü seveyim kuruluma başlamadan önce critical bir hata oluşur mu diye cd yi bile test ediyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

mICQ - Bir Garip Hikaye

m1a2

mICQ talihsiz bir programdır. Matthew D. Smith tarafından yazılan program, bildigim kadarıyla GNU/Linux'un ilk ICQ istemcisidir. Matthew D. Smith'in 2001`de bir trafik kazasında vefat etmesi mICQ'nun sonu anlamına geliyordu. Fakat programın sadık kullanıcıları buna müsaade etmedi ve yeni bir geliştirici: Rüdiger Kuhlmann proje'nin sorumluluğunu alarak mICQ'yu kaldığı yerden geliştirmeye devam etti.

Debian Konsorsiyumu Genişlemeye Devam Ediyor

butch

Bir süredir dedikoduları devam eden Debian Konsorsiyumu, kurumsal bir Debian dağıtımı için bir araya gelen Credativ, Knoppix, LinEx, Linspire, MEPIS, Progeny, Skolelinux, Sun Wah Linux, UserLinux, VA Linux, ve Xandros gibi markaların Progeny liderliğinde bir araya gelmesinden oluşacak. Konsorsiyum ile ilgili ilk resmi duyurunun Ağustos ayı başında gerçekleşecek LinuxWorld Conference & Expo'da yapılması bekleniyor.

Detaylar için buraya.

İnceleme: Debian 3.0 - Woody (2)

m1a2

Kurulum sonrası: Ayarlar, Gözlemler

Kurulumun hamaliye bölümü bitti. XFreeConfig-4 dosyasında daha önce sözü edilen USB mouse ayarını acilen yapıp sistemde gezintiye çıkıyorum. Önce konsolda biraz dolaşıyorum. Ehmm, Türkçe karakterler... ``Pain in the ass!'' Bunu geçelim. mc`yi çalıştırarak birkaç kişisel ayar yapıyorum. (lynx tuşları ve ``no internal edit'') Bu arada mc`de aradığım bir özellik olan ``change directory on exit'' davranışının sergilenmediğini görüyorum. Çözüm basit: man mc ;) Disk erişiminde bir yavaşlık hissediyorum. Bunun nedenini Potato`dan biliyorum. Debian gibi muhafazakâr bir sistemde hdparm optimizasyonu yapılmamış.

Skolelinux Debian Labs

roktas

MEBnin okullarda bilgisayar ve Internet kullanımını yaygınlaştırmak için ayırdığı bütçeyi ve bu bütçenin nereye harcandığını yeterince bilmiyorum. Fakat ticari işletim sistemi ve uygulamalarının kurumsal ölçekte daha fazla tercih edildiği gerçeğini göz önünde bulundurursak GNU/Linux veya diğer özgür lisanslı bilgi-işlem ortamlarının yeterli rağbeti görmediğini tahmin edebiliriz. Üstelik eğitim kurumlarımızdaki maddi imkansızlıklara rağmen böyle bir durum söz konusu.

Birkaç tıklama ile size özel Debian!

zekeriya_akyildiz

http://euronode.com adresine kayıt olduktan sonra istediğiniz özellikleri ve ayarlarınızı belirtiyorsunuz size birkaç dakika içinde size özel bir Debian ISO imajı yaratıyorlar.