Cisco’dan Web’i genişleten yazılım

0
pulsar
Cisco, internete daha fazla cihazın bağlanmasını sağlayan yeni IP standardını destekleyen yazılımı ay sonunda çıkarıyor.
Dünyanın en büyük ağ ekipmanı sağlayıcısı Cisco Systems, Internet Protocol version 6 (IPv6) kullanan router ve sunucular için geliştirdiği yeni yazılımları mayıs sonunda çıkaracağını duyurdu.
Yeni yazılımlar kablosuz cihazlar için IP sayısının artmasını sağlayacak.
Cisco son üç yıldır yeni IP standardını desteklemek için çalışıyordu. IP version 6 adlı standart, internete daha fazla cihazın bağlanmasını sağlıyor. Cep telefonu gibi kablosuz cihazların sayısındaki artışla birlikte atanabilir IP sayısında da hızla azalma görülüyordu.
IPv6’nin gerekliliğini savunanlar altı yıllık eski teknolojiyle mevcut adreslerin 2005 yılında tükeneceğine dikkat çekiyor. Internet Protocol version 4, sadece 4 milyar adres destekliyor.
Kullanabilir IP sayısındaki artış ev kullanıcılarından işyerlerine, cep telefonlarından internete bağlı buzdolabına kadar herşeyi etkileyecek. Uzmanlar, Cisco’nun yeni yazılımının internetin geleceği için çok önemli olduğunu belirtemesine rağmen yakın bir zamanda önemli bir taleple karşılaşmayacağını söylüyor. Yeni yazılımın bir kaç yıl içinde yavaş yavaş yaygınlaşması bekleniyor.
Ne diyelim hepimize hayırlı uğurlu olsun!

İlgili Yazılar

Web 2.0: Pasif Sörfçüden Aktif Internet Katılımcısına Geçiş

FZ

Dün akşamki FM TV programında "Web 2.0" kavramının nelere karşılık geldiğinden bahsediyorduk. İzleyicilerden de gelen fikirler bir araya getirildiğinde ortaya çıkan kavramlardan biri de "sitelerin içeriğini katılımcıların gayet kolayca belirleyebildiği, kolektif bilinç oluşturma" yapısı idi.

Bu durumun ve Web 2.0 dalgasının örneklerinden biri de Squidoo. Söz konusu taze sitenin sloganı Everyone's an expert on something (herkesin uzman olduğu bir konu vardır). Görülen o ki yakında Lens ve Lens Master kavramlarını daha sık duyacağız ve belki birileri Lens Master olarak para kazanmaya başlayacak...

çevir.com

wizzyfx

Fikir şu, aradığınız kelimeyi tarayıcınızın adres satırına yazıyorsunuz, sonuna çevir.com ekleyip enter'a basıyorsunuz ve hemen kelimenin anlamını ekrana getiriyor.
Örneğin http://uğur.çevir.com yada http://dictionary.çevir.com gibi.

Türkiye'nin Yurtdışı Internet Erişimi Üzerine - 1

FZ

Kablo koptu. Yok efendim yedekli. Denizde deprem oldu. Tedbir aldık. Tüh alamadık. Yok yok hallediyoruz konuyu güvenin bize, koskoca kurumuz. A-aa gene gitti hatlar, tüh!... derken Türk Telekom'un yurtdışı Internet çıkış hizmeti arap saçına döndü dönecek. Pekiyi ama bu işin içyüzü nedir? Hong Kong'daki bilgisayarcılar evlere 100 Mbit/s Internet dağıtmak ile meşgul iken parasını tıkır tıkır ödeyen Türkiye Internet kullanıcıları nelere maruz kalmaktadır?

Serdar Güçlü'nün Türkiye'nin Yurtdışı İnternet Erişimi Üzerine - 1 başlıklı makalesi Internet yedeklemesi nedir, ne değildir, civardaki ülkeler bu tür sorunları nasıl çözüyorlar ve Türk Telekom nasıl çözemiyor gibi konulara değiniyor, teknik bir dille gayet güzel anlatıyor. Okuyalım, öğrenelim (ve sonra hesap soralım!)

Skype büyümeye devam ediyor: Skype Mac & Linux

ae

The Register'da söylendiği üzere, meşhur Vo-Ip programı Skype'in Linux ve Mac ile uyumlu yeni yeni versiyonları çıkmış.

Register'daki haberde yok ama, Skype'nin sitesinde PocketPC için de versiyon bulunuyor.

@superonline.com ttnet`e @telekom.gov.tr de superonline`a kapalı

wish666

Artık bu kadar olamaz yani. Superonline üzerinden bağlıysanız telekom`un sayfası www.telekom.gov.tr cannot be resolved hatası alıyorsunuz yani dns'i bulamiyorsunuz ve giremiyosunuz.
(Editörün notu: Bu haber`in sözlük anlamı, (ki şu anda doğruluğunu test edemiyorum, TTNET`in ADSL bağlantısından da telekom`un sayfası açılamıyor, sayfa down olabilir)sözlükte sansür olarak geçiyor. Zamanında Ihlas-Net`in islami koşullara uygun olmayan siteleri engellediğini duymuştum (ki onu da hiç deneme şansım olmadı) ama superonline böyle bir engelleme yapıyorsa bu içerik bazlı değil, tam anlamıyla çıkar bazlı bir sansür oluyor. TTNET fiyatları ucuzlattı, internet konusunda tekel olmaya çalışıyor tartışmasında bir taraf değilim ama Internet, kesinlikle sansüre maruz kalmaması gereken bir dünya)