CIA Analiz Yapmayı Bir Türk'ten Öğreniyor

0
FZ
Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) dünyaca ünlü analizcileri, bilgi toplama ve bilgiyi değerlendirme konularında bir Türk'ün geliştirdiği yöntemi kullanıyorlar. Cenk Gazen adlı Türk bilgisayar bilimcisinin iki arkadaşıyla geliştirdiği Argus Projesi, terörizmle savaşta çok önemli olarak görülüyor.
Bir dönem Türkiye'yi zeka olimpiyatlarında (1992, 1993 şampiyonu) temsil eden ve Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'ni bitirdikten sonra ABD'ye gelen Cenk Gazen, Carnegie-Mellon Üniversitesi'nde özellikle bilgi toplama ve bilginin değerlendirilmesi (analiz) konularında çalışıyor.

Gazen son olarak Jaime Carbonell ve Chun Jin adlarındaki iki arkadaşıyla birlikte "Argus Projesi" olarak adlandırılan hastane kayıtları ve taşımacılık belgelerinden banka transferlerine kadar geniş bir yelpazede yer alan bilgilerin nasıl toplanıp değerlendirileceğine ilişkin bir yöntem geliştirdi.

ABD'de yapılan Uluslararası İstihbarat Analizi Kongresi'nde (2-6 Mayıs tarihleri arasında Virginia'da yapıldı) Gazen'in geliştirdiği yöntem de katılımcılara tüm hatlarıyla sunuldu.

Kaynak: http://www.jonturk.com

Görüşler

0
sametc
geçmiz zamanda tubitak'ın kriptoloji ve haberleşme bölümü başkanıyla yapılan röportajda aynen şu olay anlatılıyordu:

amerikanın ulusal kurumu olan NSA'da 8 matematik muhendisi istifa ediyor ve birden şaşırıyorlar ne oldu böyle istifalar neden falan diye araştıralım derken bir öğreniyorlarki istifaların sebebi "tubitak'ın ürettiği kriptolu telefonları şifrelerini kıramadıkları için istifa etmişler" :).... çok garip ve doğru değil gibi geliyor ama doğru...(link'ini bulursam haber veririm)
0
FZ
Linkini bulman yetmez, mümkünse birkaç yerden de onaylatmaya çalış, NSA'dan bahsediyorsun çünkü. Şakaya gelir yanı olan bir kurum değil. Bizim matematikçileri aşağılamak için söylemiyorum her yerden sıkı adamlar çıkabilir ama

1- 8 NSA çalışanının topluca ya da kısa süreli aralıklarla istifa etmesi akla pek yatkın gelmiyor.

2- Öyle biraz uğraşıp da bir şeyleri yapamayan insanlar, lanet olsun, birkaç ay uğraştım ama beceremedim, utanıyorum, aptalım ben! diye istifa etmezler, özellikle NSA'daki gibi takıntılı psikopat tipler ise.

3- Bugün çözemedilerse yarın çözerler, ya da öbürgün.

4- NSA, "vallahi billahi bilmiyoruz biz, çok uğraştık çözemedik, aştı bizi bu adamlar, ehi ehi" demesi ile meşhurdur, yani dünyayı çözerler ama kesinlikle çözdüklerini söylemezler hatta bu tür yanlış bilgilendirme (mi acaba?) yapabilirler.

O yüzden işin aslı astarını öğrenmek icap eder. Maalesef işin içine bu tür devlet bağlantılı güvenlik mevzusu girdi mi sap saman birbirine karışır, çok spekülasyon olur, akademik dünyaya benzemez yani öyle şeffaflık, buyrun gelin test edin, malımız meydanda, her bir şeyi açık, vs. gibi durumlar yoktur yani.
0
Challenger
5- NSA' nın orasını burasını bilen insanlar durup dururken istifa ettiklerinde pek yaşamazlar.
0
Thiras
Orası öyle. Bencede yaşatıcaklarını hiç zannetmiyorum. Bence haber tamamen uydurma. Çünkü ben NSA olsaydım 8 bilim adamımın istifa ettiğin asla basına açıklmazdım.
0
feran
Muhtemelen bu yüzden NSA'da değilsiniz:) 8 bilim adamı eğer istifa ettilerse (hür iradeleriyle kimsenin etkisi altında kalmadan felan...) bunu kendileri açıklarlar NSA nasıl engel olabilir ki. Aslında 8 bilimadamının istifa etmiş olması, bunu açıklamaları, açıklamamaları, NSA'nın aynı anda topluca hareket eden 8 kişiyi yaşatacağı-yaşatmayacağı hiç şaşırtıcı gelmiyor da işin içinde Tübitak filan girince bana Temelgillerden bir "anektod" gibi geliyor...
0
rafet
Hem cozmek icin niye ugrasacak, zaman kaybedecekler ki?
Turkiye'den bir yetkiliden alirlar sifresini, olayin tum kayitlarini,
belgelerini vs...

0
anonim
Fictionla gercegi karıstırmamak lazım. Kim kimi olduruyor istifa etti diye? Bana Mercury Rising i hatırlattı :)

FZ ye katılıyorum. Haberlerin alındıgı kaynagı mumkunse bir kac kaynakla birlikte(malum eger trk basınıysa...) gosterebilirsen cok sevinirim.
0
bm
Jaime Carbonell hocasi yahu, arkadasi degil. Konferansta sitesinde gozuken bildiride adi gecen Dietrich ve Hayes de kocaman adamlar (yasli ve tecrubeli benden bile (!) buyuk bunlar). Digerlerini tanimiyorum. Bu haberi boyle vermek Cenk Gazen'i uzmus olabilir. Dogrudan temas kurup, biraz daha temiz yazmak kabil mi bunu?
0
FZ
Kabil.

Ayrıca, bir dostumun bana ilettiği (yani ben bilmiyordum o jonturk sitesini, Google'dan baktim, başka bir sürü site de orayı kaynak göstererek bu haberi yaymış ortalığa) bu haberi "Biz çılgın Türkler ve yurtdışında yaşayan Türklerle ilgili haber yapma yöntemlerimiz, toplumsal ruh yapımız, vs." başlığı altında da örnek vaka olarak inceleyebiliriz diye düşünüyorum.
0
FZ
Not: E-posta yollayip durumu haber verdim kendisine, cevap bekliyorum, talebi dogrultusunda düzenleme yapabilecegimizi belirttim eger bir rahatsizlik verdiysek.
0
bm
Tamam buraya bir yazarsin herhalde. O guruptan tanistigim insanlara "Turk /.'ina ciktiniz" diye haber verecektim ama aklima geldi belki o ifade sekli belki Cenk Gazen'i zor durumda birakir diye. Birsey bildigimden yahut Gazen'i tanidigimdan yazmiyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ücretsiz Metasploit Eğitimi

parsifal

Backtrack geliştiricilerinin kurmuş olduğu Offensive Security grubunun, üzerinde zaman harcayarak hazırlamış oldukları ücretsiz eğitim serisininden bir yeni eğitim: Metasploit Unleashed - Mastering the Framework

BugTraq Tarayıcı Testi

Soulblighter

SecurityFocus sitesinde Michal Zalewski tarafından gerçekleştirilmiş bir tarayıcı testi var. Ben de bu testin çevirisini (özetle) burada sunuyor ve yorumlarınızı merakla bekliyorum :)

Çok kullanılan web tarayıcılarının potansiyel saldırılara ve DoS ataklarına ne kadar dayanabildiklerini ölçmek istedim. Bu amaçla kullanışlı bir araç hazırladım.

NAT arkasındaki makinaları saymak

raistlinthewiz

Gerçekten ilginç bir konu:
http://slashdot.org/article.pl?sid=03/02/05/2129218&mode=thread&tid=95
Kablo modem, DSL ya da normal modem üzerinden birden fazla bilgisayarını Internet´e açanların okumaları menfaatleri icabıdır.

Symantec´ten İnternet Güvenliği Tehditleri Raporu

Nightwalker

Internet güvenliği çözümleri alanında dünya lideri olan Symantec, siber güvenlik eğilimleri hakkındaki en kapsamlı analizleri içeren Symantec Internet Güvenliği Tehdit Raporu’nu yayımladı. 30 terabyte’dan fazla veri incelemesinin sonucu olan bu raporda, ağ-bazlı saldırı eğilimlerine, zayıflık tespitlerine ve kötü niyetli kodlara yer verilmektedir.

Web Güvenliği E-Dergi 3. Sayı

anonim

Web Güvenlik Topluluğu tarafından hazırlanan, iki aylık periyotlarda yayımlanması planlanan Web Güvenliği E-dergi`nin Ağustos 2009`da yayımlanan ilk sayısından sonra, Aralık 2009 3. sayısı da yayımlandı.