Bu Eserin Asıl Sahibi Kim? Tartışması Bitiyor Mu?

0
FZ
Radikal'de bugün çıkan bir habere göre artık her türlü fikir ve sanat eserinde 'Asıl sahibi kim' tartışması bitecek. Çünkü eserlere üretildiği an itibarıyla elektronik imza atılabilecek.

Ezcacıbaşı Bilişim ve e-güven işbirliğiyle hayata geçirilen www. tasdix.com sitesi her türlü yaratıcı düşünce ve eserin kimin olduğuna dair internette onay veriyor. Daha önce eser sahibi noter yoluyla onay alabiliyordu. 5070 sayılı elektronik imza yasası gereği bu onayın hukuki geçerliliği de var. Yani mahkeme aşamasında bu siteden alınan onay delil olarak kullanılabilecek.

Görüşler

0
fsniper
Hımm şöyle bir md5 ya da sha1 hesaplayalım, bir de zaman damgası (timestamp) attık mı tamam. Borcunuz 5YTL. Sıradakiii!!
0
Dite
Benim bildiğim pek çok kurum ofis dökümanlarınızı/email'larını imzalamanız için sertifika dağıtıyor zaten. Bu firmanın onlardan farkı nedir ?
X gitti verisign ile A dökümanını imzaladı, Y gitti bu firma ile gene aynı A dökümanını imzaladı. Şimdi A dökümanı hangisine ait ???

P.S.: Hatta burada "beleş"'i var
http://www.signedtimestamp.org/
http://www.copyclaim.com
0
Zebani
ilk önce imzalatana ait olabilir mi?
0
gidigidi
bu firmanın farkı, 5070 sayılı Kanun'la kurulmuş ve Telekomünikasyon Kurumu'ndan izin almış olması; böylece bu kurum tarafından dağıtılan elektronik sertifikalarla atılan elektronik imzalar ve zaman damgaları hukuken kesin delil olarak kullanılabiliyor.
0
ramadan
Sitelerinde programı kullanmak için internet bağlantısı gerektiğinden bahsetmiyor.

"Tasdix'i kullanmak ve elektronik ortamdaki verilerinize sayısal zaman damgası bilgisi eklemek için yapmanız gereken tek şey; Tasdix.com'a üye olmak ve Tasdix Masaüstü yazılımını bilgisayarınıza indirmek."

Burada herkesin her zaman internet bağlantısının olduğu mu varsayılıyor? Yoksa programı başka bilgisayardan indirip bilgisayarınıza taşıdığınızda , "bilgisayarINIZa indirmek" fiilinin gerçekleşmediği gibi bir kelime oyununa mı gidiliyor.

Pazarlama taktikleri bu diyorlarsa , eksik bilgi verme taktiğini uygulayan bir firmayla çalışmak ne kadar huzur verici olur?

Yoksa ben mi bardağın boş kısmına bakıyorum.
0
siyah83
Sayın ramadan , tasdix.com sitesini dikkatle incelerseniz
sayısal imza çıkaralıcağı zaman internet bağlantısı olması gerektiği belirtiliyor. Zaten anahtarın çıkarılması için 2 adet bileşen gerekli dosyanın içeriği ve o anki zaman, o anki zaman E-güven sunucusundan internet aracılığıyla alınıyor, oluşturduğunuz imzalar tasdix sunucusunda saklanıyor. Ayrıca tasdix ücretlendirmesi de ancak internet üzerinden yapılabilir, aksi takdirde program ücretsiz imza edinmek için kolayca değiştirlip kullanılabilir.

Eğer SSS ya da Nasıl Çalışır sayfalarını dikkatle incelerseniz gerekli açıklamaları bulacaksınız.

Tasdix.com'la bir ilgim yok :) sadece merak edip tüm sitelerine göz atmıştım.
0
ramadan
Bilgi için teşekkürler
Nasıl çalışırda bilgi olmasa da SSS te "... internet bağlantısı yoluyla dokümanlarınıza bilgisayarınızda sayısal zaman damgası atmanızı sağlar." dediklerini gördüm. Yeterince araştırmacı olamamışım :)

Yalnız bu işin pratikte bağlantısız olamayacağını biraz (belki birazdan biraz fazla) ilgili olanlar bilebilirler ancak herkesin bilmesi , anlaması beklenmemeli , kimler kullanır kısmındaki kesiminin büyüj çoğunluğu ne söylenmişse okadarını bilecektir o yüzden yazılmamış olsaydı hiçte doğru olmazdı.
0
siyah83
Sayın ramadan , tasdix.com sitesini dikkatle incelerseniz
sayısal imza çıkaralıcağı zaman internet bağlantısı olması gerektiği belirtiliyor. Zaten anahtarın çıkarılması için 2 adet bileşen gerekli dosyanın içeriği ve o anki zaman, o anki zaman E-güven sunucusundan internet aracılığıyla alınıyor, oluşturduğunuz imzalar tasdix sunucusunda saklanıyor. Ayrıca tasdix ücretlendirmesi de ancak internet üzerinden yapılabilir, aksi takdirde zaten program ücretsiz imza edinmek için kolayca değiştirip kullanılabilir.

Eğer SSS ya da Nasıl Çalışır sayfalarını dikkatle incelerseniz gerekli açıklamaları bulacaksınız.

Tasdix.com'la bir ilgim yok :) sadece merak edip tüm sitelerine göz atmıştım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Symantec Büyümeye Devam Ediyor

parsifal

Bünyesine kattığı firmalarla büyümeye ve gelişmeye devam eden Symantec, en son Vontu'yu da Symantec ailesine dahil etti.

Toshibadan Evinize Çok Küçük Bir Nükleer Reaktör

zorkun

Toshiba alışılmış örneklerinden 100 kat küçük bir nükleer reaktör geliştirdi. 200 kilowatt üretim gücündeki reaktörün yaklaşık 6x1,8 metrelik boyutları hayli etkileyici. Tamamen arıza çıkarmayacak ve kendi kendine işleyecek bir şekilde üretilmiş. Bu reaktörle üretilen enerjinin maliyeti, kilowatt saati 5 cent olarak hesaplanmış. Ürün 2008 yılında Japon, 2009 yılında ise Amerika ve Avrupa pazarına sunulacak.

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimlerinden Canlı Yayın

FZ

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü yeni dönemde canlı yayına geçiyor. Pilot olarak seçilmiş olan ders ise Türkiye'deki en özgün içerikli bilgisayar derslerinden biri: Comp 314 - Principles of Programming Languages. Canlı yayını kaçıranlar için ilgili haftanın videolarına daha sonra da ulaşmak mümkün. Ders tüm dünyanın kullanımına açık, kullanıcı adı ve parolası olmayanlar 'Login as guest' düğmesine basarak ilgili videolara ve ders malzemelerine erişebilirler. Ders için ana kaynak Programming Languages: Application and Interpretation. Söz konusu kaynak da bedelsiz olarak meraklı olan herkesin serbestçe kullanımına açıktır.

Dersi veren Chris Stephenson dersi şu sözlerle anlatıyor:

Türkçe Gentoo Topluluğu Buluşuyor

gentoo

Türkiyedeki Gentoo topluluğunun artık buluşma noktası Gentoo Linux Wiki. Gentoo Linux Wiki bundan sonra Türkçe.

http://tr.gentoo-wiki.com

Amacımız Gentoo topluluğunun Gentoo ile ilgili ipuçlarını, eğitselleri ve genel olarak Linux'la ilgili diğer şeyleri paylaşabileceği bir ortam oluşturmak. Teknik sorunlarımızı hallettik. Ancak içerik yönünden çok eksikliklerimiz var. Bu yüzden eğitselleri Türkçeye çevirebilecek yeni Gentoo penguenlerine ihtiyacımız var. Eğer isterseniz siz kendiniz de Gentoo ile ilgili eğitseller hazırlayabilirsiniz.

ZümrüdüFramework

lifesdkver0_1

Java 5.0 vs C# 2.0 gibi tartışmalar alemde yapıla dursun; programlama dillerinin parlayan yeni çocuğu, Japonya'nın gururu Ruby'nin 1.8.2 preview2 sürümü ay başında duyuruldu.

Bundan öte ilgi çekici olan, tamamen Ruby ile yazılmış ilk web framework'ün duyurulması. Rails, MVC'deki her harfe düşen işi karşılayan bir framework. Kurulumu - ayarları kolay, kullanımı kolay. Proje yönetim aracı BaseCamp ve Wiki klonu Instiki bu frameworkün ilk ürünleri.

İstenilen her yapının herhangi bir programlama dilinde hazırlanması mümkün hale gelmişken bu işin sonu nereye varacak?
Sun piyasadan çekilse Java'ya ne olurdu?
C#'a ihtiyacımız var mı?
Perl rahiplerinin gizli amacı ne?
Diller arası savaş, her akşam ekranınızda. Israrla izleyiniz...