Bu Eserin Asıl Sahibi Kim? Tartışması Bitiyor Mu?

0
FZ
Radikal'de bugün çıkan bir habere göre artık her türlü fikir ve sanat eserinde 'Asıl sahibi kim' tartışması bitecek. Çünkü eserlere üretildiği an itibarıyla elektronik imza atılabilecek.

Ezcacıbaşı Bilişim ve e-güven işbirliğiyle hayata geçirilen www. tasdix.com sitesi her türlü yaratıcı düşünce ve eserin kimin olduğuna dair internette onay veriyor. Daha önce eser sahibi noter yoluyla onay alabiliyordu. 5070 sayılı elektronik imza yasası gereği bu onayın hukuki geçerliliği de var. Yani mahkeme aşamasında bu siteden alınan onay delil olarak kullanılabilecek.

Görüşler

0
fsniper
Hımm şöyle bir md5 ya da sha1 hesaplayalım, bir de zaman damgası (timestamp) attık mı tamam. Borcunuz 5YTL. Sıradakiii!!
0
Dite
Benim bildiğim pek çok kurum ofis dökümanlarınızı/email'larını imzalamanız için sertifika dağıtıyor zaten. Bu firmanın onlardan farkı nedir ?
X gitti verisign ile A dökümanını imzaladı, Y gitti bu firma ile gene aynı A dökümanını imzaladı. Şimdi A dökümanı hangisine ait ???

P.S.: Hatta burada "beleş"'i var
http://www.signedtimestamp.org/
http://www.copyclaim.com
0
Zebani
ilk önce imzalatana ait olabilir mi?
0
gidigidi
bu firmanın farkı, 5070 sayılı Kanun'la kurulmuş ve Telekomünikasyon Kurumu'ndan izin almış olması; böylece bu kurum tarafından dağıtılan elektronik sertifikalarla atılan elektronik imzalar ve zaman damgaları hukuken kesin delil olarak kullanılabiliyor.
0
ramadan
Sitelerinde programı kullanmak için internet bağlantısı gerektiğinden bahsetmiyor.

"Tasdix'i kullanmak ve elektronik ortamdaki verilerinize sayısal zaman damgası bilgisi eklemek için yapmanız gereken tek şey; Tasdix.com'a üye olmak ve Tasdix Masaüstü yazılımını bilgisayarınıza indirmek."

Burada herkesin her zaman internet bağlantısının olduğu mu varsayılıyor? Yoksa programı başka bilgisayardan indirip bilgisayarınıza taşıdığınızda , "bilgisayarINIZa indirmek" fiilinin gerçekleşmediği gibi bir kelime oyununa mı gidiliyor.

Pazarlama taktikleri bu diyorlarsa , eksik bilgi verme taktiğini uygulayan bir firmayla çalışmak ne kadar huzur verici olur?

Yoksa ben mi bardağın boş kısmına bakıyorum.
0
siyah83
Sayın ramadan , tasdix.com sitesini dikkatle incelerseniz
sayısal imza çıkaralıcağı zaman internet bağlantısı olması gerektiği belirtiliyor. Zaten anahtarın çıkarılması için 2 adet bileşen gerekli dosyanın içeriği ve o anki zaman, o anki zaman E-güven sunucusundan internet aracılığıyla alınıyor, oluşturduğunuz imzalar tasdix sunucusunda saklanıyor. Ayrıca tasdix ücretlendirmesi de ancak internet üzerinden yapılabilir, aksi takdirde program ücretsiz imza edinmek için kolayca değiştirlip kullanılabilir.

Eğer SSS ya da Nasıl Çalışır sayfalarını dikkatle incelerseniz gerekli açıklamaları bulacaksınız.

Tasdix.com'la bir ilgim yok :) sadece merak edip tüm sitelerine göz atmıştım.
0
ramadan
Bilgi için teşekkürler
Nasıl çalışırda bilgi olmasa da SSS te "... internet bağlantısı yoluyla dokümanlarınıza bilgisayarınızda sayısal zaman damgası atmanızı sağlar." dediklerini gördüm. Yeterince araştırmacı olamamışım :)

Yalnız bu işin pratikte bağlantısız olamayacağını biraz (belki birazdan biraz fazla) ilgili olanlar bilebilirler ancak herkesin bilmesi , anlaması beklenmemeli , kimler kullanır kısmındaki kesiminin büyüj çoğunluğu ne söylenmişse okadarını bilecektir o yüzden yazılmamış olsaydı hiçte doğru olmazdı.
0
siyah83
Sayın ramadan , tasdix.com sitesini dikkatle incelerseniz
sayısal imza çıkaralıcağı zaman internet bağlantısı olması gerektiği belirtiliyor. Zaten anahtarın çıkarılması için 2 adet bileşen gerekli dosyanın içeriği ve o anki zaman, o anki zaman E-güven sunucusundan internet aracılığıyla alınıyor, oluşturduğunuz imzalar tasdix sunucusunda saklanıyor. Ayrıca tasdix ücretlendirmesi de ancak internet üzerinden yapılabilir, aksi takdirde zaten program ücretsiz imza edinmek için kolayca değiştirip kullanılabilir.

Eğer SSS ya da Nasıl Çalışır sayfalarını dikkatle incelerseniz gerekli açıklamaları bulacaksınız.

Tasdix.com'la bir ilgim yok :) sadece merak edip tüm sitelerine göz atmıştım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Müjde! Bilişimin arsa derdi çözülüyor...

bm

Biz burada Larry Wall'un davranışından felsefi manalar çıkartmaya, hem Malkoçoğlu rumuzu kullanıp hem beynelmilel seviyede kaliteli yazılar yazarak Türk'ün Türk kalarak sadece batılının sanılan oyunu oynabileceğini göstermeye ve bu nevi pek çok faydalı iş yapmaya çalışırken öbür taraftan birileri devletimizin aklına bilişimle ilgili birşeyler sokuyor. Buradaki habere göre Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun "Uygun yerde bedelsiz arsa tahsis etmeye ve Bakanlar Kurulu kararıyla enerji ve vergi muafiyeti gibi teşvikleri vermeye söz veriyoruz" demiş. Vergi muafiyetini anladım ama arsa ve enerji nereden çıktı? "Bilişim şirketlerinin toplanarak bir sanayi bölgesi kurmaları" teşvik edilecekmiş. Bana mı öyle geliyor yoksa "sanayi bölgeciliği" diye bir rant işi mi var Türkiye'de?

Internet yavaş, pahalı ve kesiliyor; ilginç donanım buraya getirilmiyor, iyi teknik kitap bulamıyoruz filan diye şikayet edildiğini duydum ama doğru dürüst iş yaptığını düşündüğüm bilişimcilerden "ah ah keşke bütün şirketler yanyana olsa" diye bir şey hiç duymadım. Pardon düzeltiyorum, hiçbir bilişimciden duymadım bunu. "Ne güzel ofis bilmemne maliyeti olmadan evimizden çalışabiliyoruz" yahut "net sağolsun bir sürü bilgili insanla dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar etkileşebiliyoruz" diyen çok bilişimci tanıyorum tabii. Bunun sebebi galiba benimle konuşan bilişimcilerle devletimizin aklına bu fikirleri sokan bilişimcilerin farklı olmaları.

Sizin aklınız eriyor mu "ithal veya yerli bilişim profesöründen gelir vergisi almayacağım", "telekom işini dehal halledeceğim", "bilişimde şirketleşmek artık 5 dakika", "Türk gençleri evde oturup annelerine çay yaptırıken ABD'nın yüksek katma değerli bilişim sektörününde yer almalı" gibi şeyler demek varken, "arsa tahsis edeceğim", "teşviği insana değil bölgeye vereceğim, siz bölgeye gelin", yani bir yerde efektif olarak "Türkler Türkler'le yakın durup hep Türkler'le konuşsunlar ki Türkiye dışında hiçbir yerde doğru olmayan doğrular üretelim" denmesine? Kimler bu insanların aklına bunları sokuyorlar Allah aşkına? Ben mi çok huysuz veya cahilim yoksa hakikaten ters bir perspektif mi bu?

Açık Kodlu Projeler ve Portakal Teknoloji'de Staj İmkanı

anonim

Özgür ve keyifli bir ortamda açık kodlu proje geliştirme ve dolu dolu bir staj imkanı: Portakal Teknoloji stajyer başvuruları alıyor. Bu yılki staj programına ait detaylar aşağıdaki adreste

http://blogs.portakalteknoloji.com/bora/blog/2009/03/05/241/

Jim Starkey MySql Firmasına Geçti

inoxes

Interbase/ Firebird Sql Server'larının tasarimcisi ve SQL dünyasında guru olarak kabul edilen Jim Starkey'in sahibi olduğu Netfrastructure firması Mysql tarafından satın alındı.

Borland Kan Kaybetmeye Devam Ediyor

ahmetozdemir

Delphi Win32 ve Klylix derleyicilerinin geliştirilmesinde önemli payı bulunun Danny Thorpe 20 yıl çalıştığı Borland'dan ayrılarak Google'a geçti ve şu açıklamayı yaptı.

Joseph Weizenbaum: Huzur İçinde Yat (RIP)

FZ

Bilgi işlem, yapay zekâ ve doğal dil işleme (NLP) öncülerinden, meşhur diyalog programı ELIZA'nın yaratıcısı ve SLIP programlama dilinin geliştiricisi Joseph Weizenbaum'u birkaç gün önce kaybettik.

Weizenbaum'un Bilgisayar Gücü ve İnsan Aklı eseri, bu değerli bilimcinin bilgi işlemeye ve yapay zekâya eleştirel bir bakışı olarak okunabilir. Kitapta 1966'da geliştirilmiş ELIZA sistemine insanların kendilerini nasıl kaptırdıklarını görünce ve bugün 'chatbot'lar karşısında insanların nasıl duygusallaştıklarını hatırlayınca gülümsememek mümkün değil.