Bu Eserin Asıl Sahibi Kim? Tartışması Bitiyor Mu?

0
FZ
Radikal'de bugün çıkan bir habere göre artık her türlü fikir ve sanat eserinde 'Asıl sahibi kim' tartışması bitecek. Çünkü eserlere üretildiği an itibarıyla elektronik imza atılabilecek.

Ezcacıbaşı Bilişim ve e-güven işbirliğiyle hayata geçirilen www. tasdix.com sitesi her türlü yaratıcı düşünce ve eserin kimin olduğuna dair internette onay veriyor. Daha önce eser sahibi noter yoluyla onay alabiliyordu. 5070 sayılı elektronik imza yasası gereği bu onayın hukuki geçerliliği de var. Yani mahkeme aşamasında bu siteden alınan onay delil olarak kullanılabilecek.

Görüşler

0
fsniper
Hımm şöyle bir md5 ya da sha1 hesaplayalım, bir de zaman damgası (timestamp) attık mı tamam. Borcunuz 5YTL. Sıradakiii!!
0
Dite
Benim bildiğim pek çok kurum ofis dökümanlarınızı/email'larını imzalamanız için sertifika dağıtıyor zaten. Bu firmanın onlardan farkı nedir ?
X gitti verisign ile A dökümanını imzaladı, Y gitti bu firma ile gene aynı A dökümanını imzaladı. Şimdi A dökümanı hangisine ait ???

P.S.: Hatta burada "beleş"'i var
http://www.signedtimestamp.org/
http://www.copyclaim.com
0
Zebani
ilk önce imzalatana ait olabilir mi?
0
gidigidi
bu firmanın farkı, 5070 sayılı Kanun'la kurulmuş ve Telekomünikasyon Kurumu'ndan izin almış olması; böylece bu kurum tarafından dağıtılan elektronik sertifikalarla atılan elektronik imzalar ve zaman damgaları hukuken kesin delil olarak kullanılabiliyor.
0
ramadan
Sitelerinde programı kullanmak için internet bağlantısı gerektiğinden bahsetmiyor.

"Tasdix'i kullanmak ve elektronik ortamdaki verilerinize sayısal zaman damgası bilgisi eklemek için yapmanız gereken tek şey; Tasdix.com'a üye olmak ve Tasdix Masaüstü yazılımını bilgisayarınıza indirmek."

Burada herkesin her zaman internet bağlantısının olduğu mu varsayılıyor? Yoksa programı başka bilgisayardan indirip bilgisayarınıza taşıdığınızda , "bilgisayarINIZa indirmek" fiilinin gerçekleşmediği gibi bir kelime oyununa mı gidiliyor.

Pazarlama taktikleri bu diyorlarsa , eksik bilgi verme taktiğini uygulayan bir firmayla çalışmak ne kadar huzur verici olur?

Yoksa ben mi bardağın boş kısmına bakıyorum.
0
siyah83
Sayın ramadan , tasdix.com sitesini dikkatle incelerseniz
sayısal imza çıkaralıcağı zaman internet bağlantısı olması gerektiği belirtiliyor. Zaten anahtarın çıkarılması için 2 adet bileşen gerekli dosyanın içeriği ve o anki zaman, o anki zaman E-güven sunucusundan internet aracılığıyla alınıyor, oluşturduğunuz imzalar tasdix sunucusunda saklanıyor. Ayrıca tasdix ücretlendirmesi de ancak internet üzerinden yapılabilir, aksi takdirde program ücretsiz imza edinmek için kolayca değiştirlip kullanılabilir.

Eğer SSS ya da Nasıl Çalışır sayfalarını dikkatle incelerseniz gerekli açıklamaları bulacaksınız.

Tasdix.com'la bir ilgim yok :) sadece merak edip tüm sitelerine göz atmıştım.
0
ramadan
Bilgi için teşekkürler
Nasıl çalışırda bilgi olmasa da SSS te "... internet bağlantısı yoluyla dokümanlarınıza bilgisayarınızda sayısal zaman damgası atmanızı sağlar." dediklerini gördüm. Yeterince araştırmacı olamamışım :)

Yalnız bu işin pratikte bağlantısız olamayacağını biraz (belki birazdan biraz fazla) ilgili olanlar bilebilirler ancak herkesin bilmesi , anlaması beklenmemeli , kimler kullanır kısmındaki kesiminin büyüj çoğunluğu ne söylenmişse okadarını bilecektir o yüzden yazılmamış olsaydı hiçte doğru olmazdı.
0
siyah83
Sayın ramadan , tasdix.com sitesini dikkatle incelerseniz
sayısal imza çıkaralıcağı zaman internet bağlantısı olması gerektiği belirtiliyor. Zaten anahtarın çıkarılması için 2 adet bileşen gerekli dosyanın içeriği ve o anki zaman, o anki zaman E-güven sunucusundan internet aracılığıyla alınıyor, oluşturduğunuz imzalar tasdix sunucusunda saklanıyor. Ayrıca tasdix ücretlendirmesi de ancak internet üzerinden yapılabilir, aksi takdirde zaten program ücretsiz imza edinmek için kolayca değiştirip kullanılabilir.

Eğer SSS ya da Nasıl Çalışır sayfalarını dikkatle incelerseniz gerekli açıklamaları bulacaksınız.

Tasdix.com'la bir ilgim yok :) sadece merak edip tüm sitelerine göz atmıştım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

BeOS'un Devamı Zeta

zilog

Be Inc. firmasının dağılmasından sonra Palm Inc.'e satılan BeOS'u temel alan, yeni bir işletim sistemi geliştirildi. Bir Alman firması olan yellowTAB tarafından 2002 yılından beri geliştirilen Zeta, BeOS'u kaldığı yerden devam ettiriyor. Zeta için yazılmış bir incelemeyi, OSviews sitesinde okuyabilirsiniz.

Güney Kore'de Okullar GNU/Linux'a Geçiyor

FZ

Güney Koreli uzmanlar tarafından geliştirilen açık kaynak işletim sistemi halen başkent Seul’de 190 okulda birden denenmeye başladı. Güney Kore, böylece kendi ulusal Linux sistemini okullarında yaygınlaştırmış oluyor. Güney Kore Bilişim Dairesi (KIPA) Başkanı Jin Ko Hyun, Linux’un Güney Kore versiyonunun başarısına inandıklarını açıkladı.

Hyun, yeni sistemin yazılım devi Microsoft’a karşı bir hamle olmadığını, ülkenin kendi ulusal yazılım ve donanım teknolojisini geliştirmede bir adım olduğunu vurguladı. Hyun, ayrıca güvenlik sorunlarının ve maliyetin kendileri için önem taşıdığının altını çizdi. Hyun, yerli sistemlerin kullanılmasının yerli yazılımcıların etkinliğini artıracağını ve yerli endüstrinin güçlenmesinin yolunu açacağını belirtti.

ABD´de ‘bilimi sevdirme’ patronu Prof. Dr. Osman Yaşar

malkocoglu

ABD'de matematik ve bilimi geliştirmek bir Türk profesörüne emanet edildi. ABD Başkanı George Bush'un eğitimi güçlendirme, orta ve yüksek öğrenimde matematiği, bilimi sevdirme projesi çerçevesinde başlatılan atılımın en önemli ayağı olan ‘Proje Değerlendirme Komitesi Başkanlığı’, The State University of New York'un (SUNY) teknoloji bölüm başkanlarından Hakkari Yüksekova doğumlu Prof. Dr. Osman Yaşar'a verildi.

Haber

Not: Merak edip Prof. Dr. Yasar'in bilimsel makalelerini taradık. Aşağıdaki makaleyi sitemizden indirebilirsiniz, yazılımbilim'in ne olduğu, nasıl öğretileceği hakkında harika bir makale. Sayın Yaşar sanki şu anki görevi için kendini hazırlıyormuş!

Yazılımbilim Eğitimi

Internet Ansiklopedileri Başabaş

gunebakan

Jimmy Wales'in lideriliğindeki Wikipedia ansiklopedisinin bilimsel yazılardaki gerçekliği Britannica ile çok yakın çıktı. Haftalık bilimsel dergi Nature'ın yaptığı araştırmaya göre bilimsel makalelerdeki yazı başına yanlışlık Wikipedia'da 4 iken Britannica'da 3 olarak tespit edildi.

Egzost´lu bilgisayar olur mu demeyin!

conan

Bu da düşünülmüş ve benim gibi bilmem kaç tane bilgisayarı olup fan sesinden delirenler ya da sistem odaları bilgisayarlardan dolayı çok ısınanlar için Bilgisayar Egzostu icat edilmiş. Egzost sistemini bilgisayarı arkasına verip diğer ucunu da duvar boşluğuna monte ediyorsunuz. Yani ise yarar mı bilemiyorum ama yine de ilginç bir görüntü :) Duvara monte edilmiş bilgisayarlar!