Bu Eserin Asıl Sahibi Kim? Tartışması Bitiyor Mu?

0
FZ
Radikal'de bugün çıkan bir habere göre artık her türlü fikir ve sanat eserinde 'Asıl sahibi kim' tartışması bitecek. Çünkü eserlere üretildiği an itibarıyla elektronik imza atılabilecek.

Ezcacıbaşı Bilişim ve e-güven işbirliğiyle hayata geçirilen www. tasdix.com sitesi her türlü yaratıcı düşünce ve eserin kimin olduğuna dair internette onay veriyor. Daha önce eser sahibi noter yoluyla onay alabiliyordu. 5070 sayılı elektronik imza yasası gereği bu onayın hukuki geçerliliği de var. Yani mahkeme aşamasında bu siteden alınan onay delil olarak kullanılabilecek.

Görüşler

0
fsniper
Hımm şöyle bir md5 ya da sha1 hesaplayalım, bir de zaman damgası (timestamp) attık mı tamam. Borcunuz 5YTL. Sıradakiii!!
0
Dite
Benim bildiğim pek çok kurum ofis dökümanlarınızı/email'larını imzalamanız için sertifika dağıtıyor zaten. Bu firmanın onlardan farkı nedir ?
X gitti verisign ile A dökümanını imzaladı, Y gitti bu firma ile gene aynı A dökümanını imzaladı. Şimdi A dökümanı hangisine ait ???

P.S.: Hatta burada "beleş"'i var
http://www.signedtimestamp.org/
http://www.copyclaim.com
0
Zebani
ilk önce imzalatana ait olabilir mi?
0
gidigidi
bu firmanın farkı, 5070 sayılı Kanun'la kurulmuş ve Telekomünikasyon Kurumu'ndan izin almış olması; böylece bu kurum tarafından dağıtılan elektronik sertifikalarla atılan elektronik imzalar ve zaman damgaları hukuken kesin delil olarak kullanılabiliyor.
0
ramadan
Sitelerinde programı kullanmak için internet bağlantısı gerektiğinden bahsetmiyor.

"Tasdix'i kullanmak ve elektronik ortamdaki verilerinize sayısal zaman damgası bilgisi eklemek için yapmanız gereken tek şey; Tasdix.com'a üye olmak ve Tasdix Masaüstü yazılımını bilgisayarınıza indirmek."

Burada herkesin her zaman internet bağlantısının olduğu mu varsayılıyor? Yoksa programı başka bilgisayardan indirip bilgisayarınıza taşıdığınızda , "bilgisayarINIZa indirmek" fiilinin gerçekleşmediği gibi bir kelime oyununa mı gidiliyor.

Pazarlama taktikleri bu diyorlarsa , eksik bilgi verme taktiğini uygulayan bir firmayla çalışmak ne kadar huzur verici olur?

Yoksa ben mi bardağın boş kısmına bakıyorum.
0
siyah83
Sayın ramadan , tasdix.com sitesini dikkatle incelerseniz
sayısal imza çıkaralıcağı zaman internet bağlantısı olması gerektiği belirtiliyor. Zaten anahtarın çıkarılması için 2 adet bileşen gerekli dosyanın içeriği ve o anki zaman, o anki zaman E-güven sunucusundan internet aracılığıyla alınıyor, oluşturduğunuz imzalar tasdix sunucusunda saklanıyor. Ayrıca tasdix ücretlendirmesi de ancak internet üzerinden yapılabilir, aksi takdirde program ücretsiz imza edinmek için kolayca değiştirlip kullanılabilir.

Eğer SSS ya da Nasıl Çalışır sayfalarını dikkatle incelerseniz gerekli açıklamaları bulacaksınız.

Tasdix.com'la bir ilgim yok :) sadece merak edip tüm sitelerine göz atmıştım.
0
ramadan
Bilgi için teşekkürler
Nasıl çalışırda bilgi olmasa da SSS te "... internet bağlantısı yoluyla dokümanlarınıza bilgisayarınızda sayısal zaman damgası atmanızı sağlar." dediklerini gördüm. Yeterince araştırmacı olamamışım :)

Yalnız bu işin pratikte bağlantısız olamayacağını biraz (belki birazdan biraz fazla) ilgili olanlar bilebilirler ancak herkesin bilmesi , anlaması beklenmemeli , kimler kullanır kısmındaki kesiminin büyüj çoğunluğu ne söylenmişse okadarını bilecektir o yüzden yazılmamış olsaydı hiçte doğru olmazdı.
0
siyah83
Sayın ramadan , tasdix.com sitesini dikkatle incelerseniz
sayısal imza çıkaralıcağı zaman internet bağlantısı olması gerektiği belirtiliyor. Zaten anahtarın çıkarılması için 2 adet bileşen gerekli dosyanın içeriği ve o anki zaman, o anki zaman E-güven sunucusundan internet aracılığıyla alınıyor, oluşturduğunuz imzalar tasdix sunucusunda saklanıyor. Ayrıca tasdix ücretlendirmesi de ancak internet üzerinden yapılabilir, aksi takdirde zaten program ücretsiz imza edinmek için kolayca değiştirip kullanılabilir.

Eğer SSS ya da Nasıl Çalışır sayfalarını dikkatle incelerseniz gerekli açıklamaları bulacaksınız.

Tasdix.com'la bir ilgim yok :) sadece merak edip tüm sitelerine göz atmıştım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pozitif e-dergi Ağustos Sayısı Çıktı

anonim

Bu ay içeriğinin diğer aylara oranla daha zayıf olduğunu söylemek gerek. PozitifPC yetkilileri bunun sebebinin yeniden yapılanma sürecinde olduklarına ve çalışmalarına bu yönde ağırlık vermelerinden kaynaklandığını da duyurdu. Yine de dergide çarpıcı başlıklar yok değil. Bunlardan bazıları şöyle:

Türk Güneş Teknesi Muavenet Dünya 2.si

kosumi

Güneş enerjisi ile çalışan teknelerin yarıştığı Solar Splash yarışmasında geçen sene 3. olan Türk takımı, bu sene yeni tekneleri Muavenet ile Dünya 2.si oldular. İTÜ'lü takım ayrıca; En İyi Sistem Dizaynı, (Önceki Seneye Göre) En Gelişmiş Takım, En Seksi Tekne (Hottest Looking :P), Ticari Değeri En Yüksek Tekne ödüllerinin de sahibi oldu. Ayrıntılı sonuçlar için tıklayınız. Seneye de 1.lik haberlerini duyururum umarım :)

CloudBook ASUS Eee PC'ye Rakip Olabilecek mi?

desenturk

"Bilgisayar fiyatlarının ucuzlaması, internetle birlikte hayatın her noktasına sızan bu cihazların nimetlerinin daha çok insan tarafından kullanılması anlamına geliyor. Bu yüzden özellikle fakir nüfus için kritik önemde. Amerikan Everex firması da bu konuda kafa yoran firmalardan biri. Şirket 199 dolara sattığı TC2502 modelinin ardından geçtiğimiz günlerde sadece 900 gram ağırlığında ve 399 dolar etiketli taşınabilir bilgisayarı CloudBook'u tanıttı. 7 inç ekran, 30GB sabit disk ve 1,2 GHz işlemciye sahip modelin teknik ayrıntıları everex.com adresinde."

2005 DARPA Robot Araç Yarışı

gunebakan

Amerika Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri bölümünün açmış olduğu yarışmanın ana koşulu robot araçların dışarıdan herhangi bir komut almadan 132.2 millik yarışı bitirebilmeleri idi. Araçların amacı GPS gibi araçları kullanarak, edindiği görsel ve diğer verilerden faydalanmak, kendi karar sistemleri ile doğal ve yarışma için konulmuş bazı insan yapımı engelleri geçerek yarışmayı ilk olarak tamamlamaktı. Yarışmanın amacı ise ileride Amerika'nın savaş sanayinde kullanabileceği insansız araçları geliştirme yönünde ilerleme kaydetmekti.

Yapay Zeka, Matematik ve İnsan Aklı - 2. Raund

malkocoglu

Sir Roger Penrose adlı uygulamalı matematikçi kendini en çok Stephen Hawking ile olan kozmoloji araştırmaları ile bahsettirmiştir. Bir de Güçlü Yapay Zekâ (Strong AI) denen, insan zihninin birebir kopyalanmasını düşleyen bilim dalına yaptığı eleştiriler ile...