Matrix´e Doğru Adım Adım

0
FZ
Birkaç ay sonra beş felçli hasta, merkezi Massachusetts´te bulunan Cyberkinetics firmasının geliştirdiği bir beyin-bilgisayar arayüzünü deneyecek. Şirketin BrainGate isimli bu cihazı hareket yeteneğini yitirmiş hastaların bir bilgisayarı ve/veya bir robotu kontrol etmelerine izin veriyor. Eğer klinik deneyler başarı ile tamamlanırsa sistemin 2007 yılında seri üretimle piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Cyberkinetics, maymunları kullanarak gerçekleştirdiği deneyde bu cihazı kullanarak hayvanları eğitti ve onların ekrandaki imleci sadece düşüncelerini kullanarak hareket ettirmelerini sağladı. Bu teknolojinin sene sonuna dek beş farklı insan üzerinde denenmesi planlanıyor.

ABD´de beyinden gelen sinyalleri anlamlı veriye dönüştürüp bunları bilgisayara aktarmak amaçlı beyin-bilgisayar arayüzü geliştiren başka şirketler ve üniversiteler de mevcut.

Kaynaklar:
- http://www.wired.com/news/medtech/0,1286,61889,00.html
- http://www.cyberkineticsinc.com

Görüşler

0
yuxel
töbe töbe... başımıza taş yağacak !
http://science.slashdot.org/article.pl?sid=04/01/14/193259&mode=thread&tid=12
0
zahter
mini so:zluk
ö harfinde ö yü sag yana dusmus {o:} kullanmak gerekti.ü harfinde ise sadece noktalarini yana dusurebildim.{u:}
o: = ö , u: = ü , g: = ğ
....................................................
cnbc-e de acil servis miydi neydi bir dizi vardi,bu sene yayindan kaldirilan...Orada her bolumde ayri bir olaganustu durum senaryosu isleniyordu.Bir bolumde gizli servisin gelistirdigi bir virusun USA dan cikarilmaya calisilirken hastane gorevlilerine varana kadar yayilmasi islenmisti.Diger bir bolumde adamin biri gecirdigi trafik kazasi sonucu boyun asagisi felc olmus,beyin hasarindan dolayi konusamaz olmus ve bir kac gerekli ihtiyacini gideremez olmustu(wc,dogrudan beyinle ilgili degil).Adam 65-70 yaslarindaydi,yapilacak herturlu ameliyat riskliydi.Doktar Amca adamin karisina gelistirilmekte olan bir sistemden bahsetti.Karisi kabul ettikten sonra adami kafadan bilgisayara bagladilar.Adam biraz calisarak isteklerini monitordeki bir kac ikonla anlatmaya calisiyordu.Belki daha cok calisip yazi yazmayi da ogrenmistir;izlemedim.
Ancak kalem tutmayi ilk ogrendigim gunleri hatirlayinca acaba kafadan yazi yazmak nasil olurdu?Herhalde daha cok zorlanirdik.Dusunmek beyinin isiyse,yazmak omuriligindir herhalde.Beyinin kullandigi sistem bizim yazarken ve konusurken kullandigimiz sistemlere benzemiyor.Ayrica ifade ederken kullandigimiz ses-goruntu(konusmak,jest,mimik,el,kol vs hareketi) ile yazinin farki da cok buyuk.Ustune ustluk farkli dillere ve o dillerin seslerine,hareketlerine,alfabelerine dikkat edersek is daha da karmasiklasiyor.Belki beyinden gecen dalgalari bir sistemle alfabedeki isaretlere donusturecek,parazitleri(dusunurken neyi nasil anlatmak istedigimizi dusunurken olusturdugumuz sinyaller.or:yalan soylemek istedigimizde olusturdugumuz dusunce sinyalleri,yani icimizden konustugumuzu/okudugumuzu zannettigimiz durum) temizleyecek bir program yazilabilir ki aklimizdan her gecen ekrana dokulmesin:)Bu da bir kac disiplinin/grubun bir arada calismasini gerektirirdi.Hatta isi daha da buyutup anne karnindaki bebegin dalgalarini anlayacak bir sistem yada yeni o:lmu:s/o:lmek uzere olan birinin beyin dalgalarini algilayabilecek bir sistem(adam tamda hazinenin yerini soyleyecekti,yada vasiyetini) vs gelistirilebilir.Boyle bir sistem kesinlikle Stephan Hawking'e yarardi.Tabii dizide adamin beyini acilp elektrot yerlestiriliyordu.Kapali beyinler icin bir sistem gelistirilebilir ancak bu salak bush'un istedigi gibi havalanindaki rotar sonuclarina bakan yolcunun beyin dalgalarini okumaya yonelik kullanilmamali.Ya da katillerin,agir suclularin gen dizilimindeki ortak dizilimleri bulma teknolojisi gibi anne karnindaki bebegin beyin dalgalarinda siddet belirtisi aramak icin kullanilmamali.Insanlar istekleri disinda dinlenilmemeli.Nasil?Tabii oncelikli olarak yazili olmayan kurallarla,ahlak vs gibi.
Bknz:Ahlak felsefesi,kisilik haklari,ozgurluk.or:gnu felsefesi.
Cunku dinlenecek olan kapiniz,telefonunuz,bilgisayariniz vs degil,sizsiniz,beyniniz...

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft`un yeni guvenlik strateji uzmani

conan

Computerworld bugün Microsoft`un yeni güvenlik stratejileri yoneticisini açıkladı: Scott Charney. Amerikan Adalet Bakanlığında uzun süreler bilgisayar suçlarına verdiği savaşla tanınan ve de NY merkezli PricewaterhouseCoopers isimli şirketin de ortağı olan Charney, 28 Ocak`ta istifa eden Howard Schmidt`in yerini alıyor. Schmidt, Bush yonetimindeki hükümette yeni bir goreve basladığından dolayı Microsoft`taki görevinden istifa etmişti.

Kablosuz İstiklal

FZ

Internet sokağa taşındı İstiklal Caddesi kablosuz internete kavuştu.

İGDAŞ´ın öncülüğünde, Koç.net ve Cisco´nun teknolojik desteğiyle gerçekleştirilen projeyle Beyoğlu´nda internete artık kablosuz bağlanmak mümkün olacak. Projeyle, İstiklal Caddesi boyunca açık alanlardan, kafelerden ya da herhangi bir başka noktadan, mobil cihazlar, dizüstü bilgisayarlar veya PDA'lar ile isteyen herkes internete kablosuz olarak bağlanabilecek.

Türkiye´deki ilk kablosuz internet cadde uygulaması olan proje, New York, Londra ve Paris´in ardından dünyada dördüncü uygulama olacak. İstiklal Caddesi´nde hayata geçirilen uygulama ile İstanbul kenti çağdaş ve dijital bir metropol olma yolunda önemli bir adım daha atmış oluyor. Projeyle, Taksim başlangıcından Galatasaray Lisesi'ne kadar olan bölümünde oluşturulan Kablosuz Bağlantı Noktaları sayesinde İstiklal Caddesi, kablosuz internet erişim alanı haline getirildi. Böylece, cadde boyunca herhangi bir noktadan veya herhangi bir kafeden internete kablosuz bağlanmak mümkün hale geldi.

Yapay Zekâda Hedef Hala Uzakta

ahmetozer

Savaş alanında, yaşlıların bakımında ve uzayın keşfinde… İnsanlığın robotlardan beklentisi saymakla bitmiyor. Ancak yapay zeka alanındaki ağır gelişme, görme, konuşma ve yürüme gibi en basit becerilerin dahi robotlara aktarılması zorlukla ilerliyor.

Symantec Büyümeye Devam Ediyor

parsifal

Bünyesine kattığı firmalarla büyümeye ve gelişmeye devam eden Symantec, en son Vontu'yu da Symantec ailesine dahil etti.

Türkiye Bilişim Haftası 1 - 7 Eylül 2003

FZ

Türkiye Bilişim Derneği'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye Bilişim Haftası" 1-7 Eylül 2003 tarihleri arasında İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Sergi Sarayı, Hilton Oteli ve Bilişim Caddesi (İstiklal Caddesi) Beyoğlu'nda gerçekleştirilecek.

Haftanın tanıtımı için yayın yapan http://www.bilisimhaftasi.org.tr/ sitesinde organizasyon programının detaylarını bulabilirsiniz.

Sitede dikkat çeken bölümler arasında satranç turnuvası, bilişim bağlamında en iyi gazete, köşe yazarı, parti, bürokrat, vs. gibi anketler var.