Matrix´e Doğru Adım Adım

0
FZ
Birkaç ay sonra beş felçli hasta, merkezi Massachusetts´te bulunan Cyberkinetics firmasının geliştirdiği bir beyin-bilgisayar arayüzünü deneyecek. Şirketin BrainGate isimli bu cihazı hareket yeteneğini yitirmiş hastaların bir bilgisayarı ve/veya bir robotu kontrol etmelerine izin veriyor. Eğer klinik deneyler başarı ile tamamlanırsa sistemin 2007 yılında seri üretimle piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Cyberkinetics, maymunları kullanarak gerçekleştirdiği deneyde bu cihazı kullanarak hayvanları eğitti ve onların ekrandaki imleci sadece düşüncelerini kullanarak hareket ettirmelerini sağladı. Bu teknolojinin sene sonuna dek beş farklı insan üzerinde denenmesi planlanıyor.

ABD´de beyinden gelen sinyalleri anlamlı veriye dönüştürüp bunları bilgisayara aktarmak amaçlı beyin-bilgisayar arayüzü geliştiren başka şirketler ve üniversiteler de mevcut.

Kaynaklar:
- http://www.wired.com/news/medtech/0,1286,61889,00.html
- http://www.cyberkineticsinc.com

Görüşler

0
yuxel
töbe töbe... başımıza taş yağacak !
http://science.slashdot.org/article.pl?sid=04/01/14/193259&mode=thread&tid=12
0
zahter
mini so:zluk
ö harfinde ö yü sag yana dusmus {o:} kullanmak gerekti.ü harfinde ise sadece noktalarini yana dusurebildim.{u:}
o: = ö , u: = ü , g: = ğ
....................................................
cnbc-e de acil servis miydi neydi bir dizi vardi,bu sene yayindan kaldirilan...Orada her bolumde ayri bir olaganustu durum senaryosu isleniyordu.Bir bolumde gizli servisin gelistirdigi bir virusun USA dan cikarilmaya calisilirken hastane gorevlilerine varana kadar yayilmasi islenmisti.Diger bir bolumde adamin biri gecirdigi trafik kazasi sonucu boyun asagisi felc olmus,beyin hasarindan dolayi konusamaz olmus ve bir kac gerekli ihtiyacini gideremez olmustu(wc,dogrudan beyinle ilgili degil).Adam 65-70 yaslarindaydi,yapilacak herturlu ameliyat riskliydi.Doktar Amca adamin karisina gelistirilmekte olan bir sistemden bahsetti.Karisi kabul ettikten sonra adami kafadan bilgisayara bagladilar.Adam biraz calisarak isteklerini monitordeki bir kac ikonla anlatmaya calisiyordu.Belki daha cok calisip yazi yazmayi da ogrenmistir;izlemedim.
Ancak kalem tutmayi ilk ogrendigim gunleri hatirlayinca acaba kafadan yazi yazmak nasil olurdu?Herhalde daha cok zorlanirdik.Dusunmek beyinin isiyse,yazmak omuriligindir herhalde.Beyinin kullandigi sistem bizim yazarken ve konusurken kullandigimiz sistemlere benzemiyor.Ayrica ifade ederken kullandigimiz ses-goruntu(konusmak,jest,mimik,el,kol vs hareketi) ile yazinin farki da cok buyuk.Ustune ustluk farkli dillere ve o dillerin seslerine,hareketlerine,alfabelerine dikkat edersek is daha da karmasiklasiyor.Belki beyinden gecen dalgalari bir sistemle alfabedeki isaretlere donusturecek,parazitleri(dusunurken neyi nasil anlatmak istedigimizi dusunurken olusturdugumuz sinyaller.or:yalan soylemek istedigimizde olusturdugumuz dusunce sinyalleri,yani icimizden konustugumuzu/okudugumuzu zannettigimiz durum) temizleyecek bir program yazilabilir ki aklimizdan her gecen ekrana dokulmesin:)Bu da bir kac disiplinin/grubun bir arada calismasini gerektirirdi.Hatta isi daha da buyutup anne karnindaki bebegin dalgalarini anlayacak bir sistem yada yeni o:lmu:s/o:lmek uzere olan birinin beyin dalgalarini algilayabilecek bir sistem(adam tamda hazinenin yerini soyleyecekti,yada vasiyetini) vs gelistirilebilir.Boyle bir sistem kesinlikle Stephan Hawking'e yarardi.Tabii dizide adamin beyini acilp elektrot yerlestiriliyordu.Kapali beyinler icin bir sistem gelistirilebilir ancak bu salak bush'un istedigi gibi havalanindaki rotar sonuclarina bakan yolcunun beyin dalgalarini okumaya yonelik kullanilmamali.Ya da katillerin,agir suclularin gen dizilimindeki ortak dizilimleri bulma teknolojisi gibi anne karnindaki bebegin beyin dalgalarinda siddet belirtisi aramak icin kullanilmamali.Insanlar istekleri disinda dinlenilmemeli.Nasil?Tabii oncelikli olarak yazili olmayan kurallarla,ahlak vs gibi.
Bknz:Ahlak felsefesi,kisilik haklari,ozgurluk.or:gnu felsefesi.
Cunku dinlenecek olan kapiniz,telefonunuz,bilgisayariniz vs degil,sizsiniz,beyniniz...

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Scribus artık Türkçe!

batasoy

Pahalı masaüstü yayıncılık programlarının kabusu Scribus, artık Türkçe! Pozitif ekibi olarak %90'a yakın kısmını Türkçeleştirdiğimiz program için bazı Türkçe kelime önerilerinizi de bekliyoruz.

Symantec, Yeni Yılda da Büyümeye Devam Ediyor!

parsifal

Yapılan açıklamaya göre IMlogic'de Symantec bünyesine dahil oluyor!

E-ticaret filan bize fazla, bkz. Aria

anonim

Aria`nın konturlü telefonlarında kontür bitince yükleme nasıl yapılıyor biliyor musunuz ? 9333 veya 555`i arayıp kontür yükletmeniz lazım. Ama olmuyor çünkü kontur bitmiş arama yapamıyorsunuz :))

Ben yüklemeyi başardım ama tam 3 kere fax çektim kontür kartını nüfus kağıdımı dilekçemi falan, yazık boşuna, o kadar deli gibi 2 küsur milyar dolar harcanmış, o para bence daha iyi işlerde kullanılırdı, böyle teknolojik olarak bizleri geri götürecek fax makinası ile işlem yaptıracak sistemlere harcanan paraya yazık...

cember.net: Türkiye'de İş Odaklı Bir 'Sosyal Ağ'

FZ

Internet tabanlı toplumsal şebekeler (social network) son dönemin gözde eğilimleri (trendleri) arasında. Bunların "iş"e yönelik olanlarını ise daha önce LinkedIn gibi örneklerden biliyorduk.

GUADEC 2003

anonim

BOSTON, Mass. February 18, 2003. dördüncü yıllık GNOME kullanıcıları ve geliştiricileri Avrupa Konferansu (GUADEC), geliştiricileri, GNOME Kuruluşu Önderleri ve kişileri, işyeri ve hükümet GNOME kullanıcıları 16-18 Haziran 2003'te İrlanda Dublin'e getirilecektir. Konferans, taşınabilir internet aygıtları, ağ sunucuları ve masaüstü için kullanıcı çevresi, GNOME'nin yön ve yeteneklerine dikkat çekmek için tek forumdur. GUADEC, GNOME'nin yayılımcılarına, geliştiricileri ve IT öncülerine yararlı olacak dersleri ve ayrıntılı bir takımını belirleyici olacaktır.