Bilinen En Büyük Asal Sayı

0
mascix
newscientist.com'un haberine göre; 26 yaşında, Amerika'da okuyan bir öğrenci, en büyük asal sayıyı bularak, matematik literatürüne geçti. Yeni sayımız 6,320,430 basamaklı bir sayı.
Editör'ün Notu: Teknik sorunlardan dolayı haberi mascix adına yollayan YuXeL'e teşekkürler.

Görüşler

0
cayfer
Başlık "bilinen en büyük asal sayı" olmalı... Malumunuz, asal sayıların sonu yok! Bu tip eksikler zamanla hataya, sonra dedikoduya dönüşüyor; sonra da gerçekmiş gibi kayıtlara geçiyor. Ukalalığımı bağışlayın lütfen.
sevgiler
0
FZ
Ukalalık ne kelime ;-) Ben de diyordum yahu burada bir şey gözümü rahatsız ediyor ama ne, üstünkötü bakarken bile yani :)
0
FZ
Bir ukalalık da ben yapayım, söz konusu Googlevari sayı en büyük asal sayı olsun yani asal sayı olayının burada kapandığını başka da bir asal sayı bulunmadığını, başka bir deyişle asal sayıların sonlu sayıda olduğunu var sayalım.

Sonlu sayıda asal sayları da şu şekilde ifade edelim: p1=2 < p2 < ... < pr. Şimdi de yepyeni bir sayı inşa edelim şu şekilde P = (p1 * p2 * ... * pr) + 1 sayısını düşünelim. P sayısı asal sayıdır ya da asal sayı değildir (mantıken). Eğer asal ise yukarıdaki listede bulunmayan yepyeni bir asal sayıdır. Eğer P asal değilse bu durumda p gibi bir asal böleni var demektir. Ancak bu p sayısı p1, p2, ..., pr sayılarından biri de olamaz çünkü çünkü bunlardan herhangi biri P´yi tam olarak bölmezler (bölümden geriye 1 kalır). Demek ki listede olmayan bir p asalı vardır. Buradan da anlaşılır ki sonlu sayıda asal sayı
olduğu iddiası yanlıştır. (Not: P sayısının asal olmak zorunda olmadığına dikkat edin, öyle olsa idi yeni bir asal sayı bulmak çok kolay olurdu değil mi? :)

Başka bir not: Asal sayılar sayılabilir sonsuzlukta mıdır yoksa sayılamaz sonsuzlukta mı?

Bu arada söz konusu kanıt matematiğin babalarından Euclid´e aittir ve yaklaşık 2000 yıl kadar önce ifade edilmiştir.
0
sundance
Ah siz matematikçiler yok musunuz ....

Bu arada bu fırsattan istifade, sayın Cayfer Hocamıza bir serzenişte bulunmak isterim. Hocam siz tutun FMdeki bir tartışmadan hareketle, 386dx kardeşimize 'al şu SUS serverın adminliğini de sus' deyiverin, FM böyle güzel bir işbirliğine sebep olsun sonra da bunu bir yorum olarak bile yazmayın, biz araştırmacı gazeteciliğimizle bulalım :)

Eh alacağınız olsun
0
cayfer
Valla çok haklısınız. SUS raporuna devam etmeliydim. 386dx'e "al şu adminliği de SUS" demedim. Sağolsun kendisi adminliği kabul etti. 386dx'in herşeyi tamamladığı günden beri SUS sunucu tıkır tıkır çalışıyor. Bayağı bir kullanıcısı da var ama bazı alışkanlıklarımdan dolayı sanırım beklentilerim yüksek olduğu için SUS yazılımını beğenmedim.

Sizlerden birşey saklayamadığıma göre bari olup bitenleri efendi gibi kendim yazayım; onları da siz öğrenip yazmak zorunda kalmayın.

Kullanıcılar tarafından görünüm şu: SUS'la igili kurulum ve ayarlar yapılıyor ondan sonrası tamemen esrarengiz. Oldu mu, olmadı mı? Çalışıyor mu? Hiç belli değil. Evde eşimin bilgisayarı bu servisi kullanıyor (kullandığına eminiz çünkü bir sabah kalktığımızda "rebot edeyim mi?" diye soruyordu) ama neler olup bittiği konusunda bizim pek bilgimiz yok. Pasaport vermek için zırt pırt köşede çıkan kullanıcı dostu mesaj penceresinin, SUS ile ilgili birşeyler yaparken ya da yaptıktan sonra da bilgi vermesi iyi olurdu diyorum.

Ama Sezar'ın hakkını Sezar'a vermek de gerekiyor. SUS işe yaradı. Welchia ve Blaster viruslerinde kayda değer bir azalma oldu. Tamamen kurtulamadık ama o kullanıcıların SUS servisinden yararlanmamaları yüzünden.

Çok sayıda XP, 2000 makinesi olan ağ yöneticilerine hararetle tavsiye ederim.

Sevgiler
0
FZ
Matematikle ilgili yanlış bilgilendirmeler asal sayılarla sınırlı değil. Bir başka örnek de meşhur PI sayısı. Pek çok kişi PI sayısının hala 22/7 olduğunu ya da ona benzer bir şey olduğunu düşünüyor. Ondan sonra böyle düşünen kişilere bu sayının bir şey bölü başka bir şey şeklinde yazılamayacağını anlatmak bir hayli zor oluyor.
0
parsifal
aa zaten başlık "bilinen en büyük asal sayı" değil mi?
:-).
Bilmemek ayıp değil, bilgiyi paylaşmamak ayıp!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

cember.net de satıldı

FZ

Birkaç sene önce Türkiye'deki profesyonellerin sosyal şebeke (social networking) ihtiyaçlarına hitap etmek üzere kurulmuş olan ve çok hızlı gelişme kaydeden cember.net alanındaki en büyük şirketlerden biri olan Xing'e birkaç gün önce satıldı.

Internet`te eğitime destek

anonim

Fazlamesai sitesini takip eden biz Fazlamesaiciler, sürekli internette dolaşıyor ve yenilikleri yakından takip etmeye çalışıyor, bilgimize bilgi katıp, bunları birbirimizle paylaşarak bilgiyi büyütmeye çabalıyoruz. Bügün NTVMSNBC`de okuduğum bir haber ilgimi çekti ve sizlerle paylaşmak istedim, Türkiye`de internete aç ve temel eğitimini alamayan binlerce yoksul öğrenci var. NTV ve Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı bir kampanya başlatmış, 20 bin öğrenciye eğitim imkanı sağlanacak ve “1 Tık 1 Milyon, 1 Milyon Tık 1 Trilyon” sloganıyla düzenlenen bu kampanyaya hadi hep birlikte katılalım. Haberin tamamı için: www.ntvmsnbc.com/news/126968.asp

AMD, ATI'yi 5.4 milyar dolar ödeyerek satın aldı!

darkhunter

Yahoo'daki habere göre AMD-ATI birleşmesi gerçekleşti!

Fiyatın dudak uçuklatıcı olmasının yanı sıra, artık AMD'nin efsane platform Nforce yerine ATI yongalara yoğunlaşılacağını kestirmek pek de zor olmasa gerek :) Belki de anakart ar-ge'si artık AMD'nin kontrolünde olur (umarım)...

Gelecek Açık!

innaw

O'Reilly European Open Source Convention 2005 17 Ekim'de başlıyor. Açık kaynak ve özgür yazılım dünyasının ağır ağabeyleri ile kongreye bir kez daha sponsor olan microsoft da orada olacak.

Bu yıl "Gelecek açık" temasıyla düzenlenen etkinliğin tüm ayrıntıları burada.

Hayır videodaki ben değilim aslında benim ama...

FZ

ABD'deki MIT üniversitesinde çalışan bilgisayar mühendisleri vakti zamanında Arnold Schwarzenneger'in başrolde oynadığı "Running Man" filmindekine benzer işler çevirmeye başlamışlar! \r Araştırmacılar kameraya kaydettikleri bir insan konuşma videosunu işleyip söz konusu insan sanki başka şeyler söylemiş gibi bir video hazırlayabiliyorlar. Hatta daha da ileri gidip bir ingilizce konuşan bir kadının videosunu işleyip o kadının Japonca şarkı söyleyen bir videosunu yapmış, dudak hareketleri falan nerede ise kusursuz gibi ve seyreden deneklerin çoğu da hiçbir gariplik sezmemişler (söz konusu kadın tek kelime japonca bilmiyor tabii!)

\r \r Bu tekniğin bilgisayar oyunlarında çok ilginç efektler yaratmak ya da Marilyn Monroe gibi ölü sinema yıldızlarına yeni sözler söyletmek için kullanılabileceğini söyleyen araştırmacılar işin sakat tarafına da dikkat çekerek söz konusu tekniğin propaganda amaçlı, kitleleri yanıltma ve manipüle etme amaçlı da kullanılabileceğini belirtmişler!