Bilinen En Büyük Asal Sayı

0
mascix
newscientist.com'un haberine göre; 26 yaşında, Amerika'da okuyan bir öğrenci, en büyük asal sayıyı bularak, matematik literatürüne geçti. Yeni sayımız 6,320,430 basamaklı bir sayı.
Editör'ün Notu: Teknik sorunlardan dolayı haberi mascix adına yollayan YuXeL'e teşekkürler.

Görüşler

0
cayfer
Başlık "bilinen en büyük asal sayı" olmalı... Malumunuz, asal sayıların sonu yok! Bu tip eksikler zamanla hataya, sonra dedikoduya dönüşüyor; sonra da gerçekmiş gibi kayıtlara geçiyor. Ukalalığımı bağışlayın lütfen.
sevgiler
0
FZ
Ukalalık ne kelime ;-) Ben de diyordum yahu burada bir şey gözümü rahatsız ediyor ama ne, üstünkötü bakarken bile yani :)
0
FZ
Bir ukalalık da ben yapayım, söz konusu Googlevari sayı en büyük asal sayı olsun yani asal sayı olayının burada kapandığını başka da bir asal sayı bulunmadığını, başka bir deyişle asal sayıların sonlu sayıda olduğunu var sayalım.

Sonlu sayıda asal sayları da şu şekilde ifade edelim: p1=2 < p2 < ... < pr. Şimdi de yepyeni bir sayı inşa edelim şu şekilde P = (p1 * p2 * ... * pr) + 1 sayısını düşünelim. P sayısı asal sayıdır ya da asal sayı değildir (mantıken). Eğer asal ise yukarıdaki listede bulunmayan yepyeni bir asal sayıdır. Eğer P asal değilse bu durumda p gibi bir asal böleni var demektir. Ancak bu p sayısı p1, p2, ..., pr sayılarından biri de olamaz çünkü çünkü bunlardan herhangi biri P´yi tam olarak bölmezler (bölümden geriye 1 kalır). Demek ki listede olmayan bir p asalı vardır. Buradan da anlaşılır ki sonlu sayıda asal sayı
olduğu iddiası yanlıştır. (Not: P sayısının asal olmak zorunda olmadığına dikkat edin, öyle olsa idi yeni bir asal sayı bulmak çok kolay olurdu değil mi? :)

Başka bir not: Asal sayılar sayılabilir sonsuzlukta mıdır yoksa sayılamaz sonsuzlukta mı?

Bu arada söz konusu kanıt matematiğin babalarından Euclid´e aittir ve yaklaşık 2000 yıl kadar önce ifade edilmiştir.
0
sundance
Ah siz matematikçiler yok musunuz ....

Bu arada bu fırsattan istifade, sayın Cayfer Hocamıza bir serzenişte bulunmak isterim. Hocam siz tutun FMdeki bir tartışmadan hareketle, 386dx kardeşimize 'al şu SUS serverın adminliğini de sus' deyiverin, FM böyle güzel bir işbirliğine sebep olsun sonra da bunu bir yorum olarak bile yazmayın, biz araştırmacı gazeteciliğimizle bulalım :)

Eh alacağınız olsun
0
cayfer
Valla çok haklısınız. SUS raporuna devam etmeliydim. 386dx'e "al şu adminliği de SUS" demedim. Sağolsun kendisi adminliği kabul etti. 386dx'in herşeyi tamamladığı günden beri SUS sunucu tıkır tıkır çalışıyor. Bayağı bir kullanıcısı da var ama bazı alışkanlıklarımdan dolayı sanırım beklentilerim yüksek olduğu için SUS yazılımını beğenmedim.

Sizlerden birşey saklayamadığıma göre bari olup bitenleri efendi gibi kendim yazayım; onları da siz öğrenip yazmak zorunda kalmayın.

Kullanıcılar tarafından görünüm şu: SUS'la igili kurulum ve ayarlar yapılıyor ondan sonrası tamemen esrarengiz. Oldu mu, olmadı mı? Çalışıyor mu? Hiç belli değil. Evde eşimin bilgisayarı bu servisi kullanıyor (kullandığına eminiz çünkü bir sabah kalktığımızda "rebot edeyim mi?" diye soruyordu) ama neler olup bittiği konusunda bizim pek bilgimiz yok. Pasaport vermek için zırt pırt köşede çıkan kullanıcı dostu mesaj penceresinin, SUS ile ilgili birşeyler yaparken ya da yaptıktan sonra da bilgi vermesi iyi olurdu diyorum.

Ama Sezar'ın hakkını Sezar'a vermek de gerekiyor. SUS işe yaradı. Welchia ve Blaster viruslerinde kayda değer bir azalma oldu. Tamamen kurtulamadık ama o kullanıcıların SUS servisinden yararlanmamaları yüzünden.

Çok sayıda XP, 2000 makinesi olan ağ yöneticilerine hararetle tavsiye ederim.

Sevgiler
0
FZ
Matematikle ilgili yanlış bilgilendirmeler asal sayılarla sınırlı değil. Bir başka örnek de meşhur PI sayısı. Pek çok kişi PI sayısının hala 22/7 olduğunu ya da ona benzer bir şey olduğunu düşünüyor. Ondan sonra böyle düşünen kişilere bu sayının bir şey bölü başka bir şey şeklinde yazılamayacağını anlatmak bir hayli zor oluyor.
0
parsifal
aa zaten başlık "bilinen en büyük asal sayı" değil mi?
:-).
Bilmemek ayıp değil, bilgiyi paylaşmamak ayıp!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Üniversiteler Tembel Mi?

anonim

Radikal'de şöyle bir haber var.

Özetlemek gerekirse, Türkiye'den AB 6. Çerçeve Programı'na yaklaşık 170-200 milyon avroluk bir katkı yapıldığı halde, sadece 20 - 50 milyon avroluk kısmı kullanılmış. Haberin sonuna doğru bazı istatistikler vermişler ama bunlar haberi desteklemiyorlar. Ama bunlardan sonra yaptıkları yorum gerçekten insanı rahatsız ediyor...

OpenBSD 3.8 Çıktı!

honal

19. OpenBSD sürümü olan OpenBSD 3.8 1 Kasım 2005 tarihinde "Hackers of the Lost RAID" şarkısı ile çıktı. Bu sürümde şarkı isminden de anlaşılacağı gibi daha çok RAID sistemler üzerine yenilikler bulunmakta. OpenBSD 3.8 ile birlikte gelen tüm yenilik ve değişikler için http://www.openbsd.org/38.html adresi ziyaret edilebilir.

mySQL 4.0.12 hazır

redial

Resmi açıklama: 4.0 sürümü standart download sürümü olmuş.

Editörün Notu: Nedense aklıma sundance arkadaşımızın Serbest Yazılımlar Yetersiz mi? konu başlıklı makalesi geldi ;-)

Güney Kore'de Okullar GNU/Linux'a Geçiyor

FZ

Güney Koreli uzmanlar tarafından geliştirilen açık kaynak işletim sistemi halen başkent Seul’de 190 okulda birden denenmeye başladı. Güney Kore, böylece kendi ulusal Linux sistemini okullarında yaygınlaştırmış oluyor. Güney Kore Bilişim Dairesi (KIPA) Başkanı Jin Ko Hyun, Linux’un Güney Kore versiyonunun başarısına inandıklarını açıkladı.

Hyun, yeni sistemin yazılım devi Microsoft’a karşı bir hamle olmadığını, ülkenin kendi ulusal yazılım ve donanım teknolojisini geliştirmede bir adım olduğunu vurguladı. Hyun, ayrıca güvenlik sorunlarının ve maliyetin kendileri için önem taşıdığının altını çizdi. Hyun, yerli sistemlerin kullanılmasının yerli yazılımcıların etkinliğini artıracağını ve yerli endüstrinin güçlenmesinin yolunu açacağını belirtti.

Yerli malı böcek robot hazır

FZ

Türk araştırmacılar, zor arazi koşullarında böceklerdeki gibi yüksek hareket kabiliyeti ve hayatta kalma becerisine sahip altı bacaklı robot "SensoRHex"in tasarım ve üretimini tamamladı. TÜBİTAK desteğiyle ODTܒlü ve Bilkent’li araştırmacılar tarafından Türkiye’de ilk kez üretimi gerçekleştirilen robot, böceklerdeki gibi merdivene tırmanma, seri şekilde zıplama, çok hızlı koşma ve takla atma gibi hareketleri yapabiliyor. Uzmanlar, robotun bu özellikleri ile mayın arama ve afet durumlarında başarıyla kullanılabileceğini belirtiyor.

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uluç Saranlı, ODTÜ öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Afşar Saranlı ve Yrd. Doç. Dr. Yiğit Yazıcıoğlu’nun ortaklığında geliştirilen çok bacaklı robot "SensoRHex"in temel tasarımını ve prototip üretimini tamamladıklarını bildirdi.

Kaynak: Radikal