Bilinen En Büyük Asal Sayı

0
mascix
newscientist.com'un haberine göre; 26 yaşında, Amerika'da okuyan bir öğrenci, en büyük asal sayıyı bularak, matematik literatürüne geçti. Yeni sayımız 6,320,430 basamaklı bir sayı.
Editör'ün Notu: Teknik sorunlardan dolayı haberi mascix adına yollayan YuXeL'e teşekkürler.

Görüşler

0
cayfer
Başlık "bilinen en büyük asal sayı" olmalı... Malumunuz, asal sayıların sonu yok! Bu tip eksikler zamanla hataya, sonra dedikoduya dönüşüyor; sonra da gerçekmiş gibi kayıtlara geçiyor. Ukalalığımı bağışlayın lütfen.
sevgiler
0
FZ
Ukalalık ne kelime ;-) Ben de diyordum yahu burada bir şey gözümü rahatsız ediyor ama ne, üstünkötü bakarken bile yani :)
0
FZ
Bir ukalalık da ben yapayım, söz konusu Googlevari sayı en büyük asal sayı olsun yani asal sayı olayının burada kapandığını başka da bir asal sayı bulunmadığını, başka bir deyişle asal sayıların sonlu sayıda olduğunu var sayalım.

Sonlu sayıda asal sayları da şu şekilde ifade edelim: p1=2 < p2 < ... < pr. Şimdi de yepyeni bir sayı inşa edelim şu şekilde P = (p1 * p2 * ... * pr) + 1 sayısını düşünelim. P sayısı asal sayıdır ya da asal sayı değildir (mantıken). Eğer asal ise yukarıdaki listede bulunmayan yepyeni bir asal sayıdır. Eğer P asal değilse bu durumda p gibi bir asal böleni var demektir. Ancak bu p sayısı p1, p2, ..., pr sayılarından biri de olamaz çünkü çünkü bunlardan herhangi biri P´yi tam olarak bölmezler (bölümden geriye 1 kalır). Demek ki listede olmayan bir p asalı vardır. Buradan da anlaşılır ki sonlu sayıda asal sayı
olduğu iddiası yanlıştır. (Not: P sayısının asal olmak zorunda olmadığına dikkat edin, öyle olsa idi yeni bir asal sayı bulmak çok kolay olurdu değil mi? :)

Başka bir not: Asal sayılar sayılabilir sonsuzlukta mıdır yoksa sayılamaz sonsuzlukta mı?

Bu arada söz konusu kanıt matematiğin babalarından Euclid´e aittir ve yaklaşık 2000 yıl kadar önce ifade edilmiştir.
0
sundance
Ah siz matematikçiler yok musunuz ....

Bu arada bu fırsattan istifade, sayın Cayfer Hocamıza bir serzenişte bulunmak isterim. Hocam siz tutun FMdeki bir tartışmadan hareketle, 386dx kardeşimize 'al şu SUS serverın adminliğini de sus' deyiverin, FM böyle güzel bir işbirliğine sebep olsun sonra da bunu bir yorum olarak bile yazmayın, biz araştırmacı gazeteciliğimizle bulalım :)

Eh alacağınız olsun
0
cayfer
Valla çok haklısınız. SUS raporuna devam etmeliydim. 386dx'e "al şu adminliği de SUS" demedim. Sağolsun kendisi adminliği kabul etti. 386dx'in herşeyi tamamladığı günden beri SUS sunucu tıkır tıkır çalışıyor. Bayağı bir kullanıcısı da var ama bazı alışkanlıklarımdan dolayı sanırım beklentilerim yüksek olduğu için SUS yazılımını beğenmedim.

Sizlerden birşey saklayamadığıma göre bari olup bitenleri efendi gibi kendim yazayım; onları da siz öğrenip yazmak zorunda kalmayın.

Kullanıcılar tarafından görünüm şu: SUS'la igili kurulum ve ayarlar yapılıyor ondan sonrası tamemen esrarengiz. Oldu mu, olmadı mı? Çalışıyor mu? Hiç belli değil. Evde eşimin bilgisayarı bu servisi kullanıyor (kullandığına eminiz çünkü bir sabah kalktığımızda "rebot edeyim mi?" diye soruyordu) ama neler olup bittiği konusunda bizim pek bilgimiz yok. Pasaport vermek için zırt pırt köşede çıkan kullanıcı dostu mesaj penceresinin, SUS ile ilgili birşeyler yaparken ya da yaptıktan sonra da bilgi vermesi iyi olurdu diyorum.

Ama Sezar'ın hakkını Sezar'a vermek de gerekiyor. SUS işe yaradı. Welchia ve Blaster viruslerinde kayda değer bir azalma oldu. Tamamen kurtulamadık ama o kullanıcıların SUS servisinden yararlanmamaları yüzünden.

Çok sayıda XP, 2000 makinesi olan ağ yöneticilerine hararetle tavsiye ederim.

Sevgiler
0
FZ
Matematikle ilgili yanlış bilgilendirmeler asal sayılarla sınırlı değil. Bir başka örnek de meşhur PI sayısı. Pek çok kişi PI sayısının hala 22/7 olduğunu ya da ona benzer bir şey olduğunu düşünüyor. Ondan sonra böyle düşünen kişilere bu sayının bir şey bölü başka bir şey şeklinde yazılamayacağını anlatmak bir hayli zor oluyor.
0
parsifal
aa zaten başlık "bilinen en büyük asal sayı" değil mi?
:-).
Bilmemek ayıp değil, bilgiyi paylaşmamak ayıp!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Douglas Adams`ı kaybettik :(

robin

Büyük yazar Douglas Adams 11 Mayis 2001 Cuma günü geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Kendisi dünya çapında ünlü beş kitaplık Otostopçunun Galaksi Rehberi üçlemesi ve Dirk Gently serilerinin yazarıydı. Acımız sonsuz. :((

Yeni Din `Jedi Knights´ resmileşti(mi?)

butch

Mart ayının başlarında Yeni Zelanda'da nüfus sayımı yapılacağı sıralarda ortalıkta dolanan bir e-posta hakkında Slashdot'da yayınlanan bir haber oldukça ilgimizi çekmişti. Mesaj Star Wars fanatiklerinin kurdukları yeni dine üye olmaları için insanlara bir çağrı niteliğindeydi. Yeni dinin adı "Jedi Knights" yani Jedi Şövalyeleri.
Yeni Zelanda'da neler oldu bilmiyorum ama İngiltere'de 2001 yılı nüfus sayımı formları ve getirdiği sonuçlar oldukça ilginç...

Casper Bilgisayarın 40.000.000$'lık Tesisi Açıldı

FZ

Casper’ın, 40 milyon $ yatırımla gerçekleştirilen yeni üretim tesisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmen hizmete açıldı. Başbakan'ın start verdiği tesisin hizmete girmesi ve yeniden yapılanma çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Casper, bilgisayar pazarındaki bölgesel rekabette yerini almaya hazırlanıyor.

Concept Game

FZ

Concept Game basit ama (bugüne kadar oynayanlara göre) sürükleyici bir oyun. Tek kollu kumar makinelerine benzeyen bir alet size rastgele İngilizce önermeler gösteriyor. Çoğu zaman karşınıza anlamsız önermeler çıkacak. Kazanan durum, anlamlı bir önermenin çıktığı durumlar. Sizin yapmanız gereken anlamlı bir önerme karşınıza çıktığı zaman hak ettiğiniz puanı bir düğmeye basarak talep etmek. Eğer anlamsız bir önerme için puan talep ederseniz ceza olarak puan kaybediyorsunuz. Amacınız 40 saniye içerisinde en yüksek puanı toplamak ya da bir ay içerisinde toplamda en çok puanı toplayan olmak. Her ay sonunda en başarılı üç oyuncu amazon.com'dan ufak hediye çekleri de kazanıyor.

ABD Ordusu İçin Dünya Simülasyonu

FZ

``There´´ isimli oyun firması, ABD ordusu tarafından kullanılmak üzere sanal bir dünya modeli geliştiriyor. Söz konusu model gerçek dünyanın 1:1 ölçekli simülasyonu olacak.

Söz konusu bilgisayar modelinin gelecekteki çatışmalarla ilgili önceden planlama yapabilme amacına hizmet edeceği belirtiliyor.

Kaynak: http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/3507531.stm