Bilinen En Büyük Asal Sayı

0
mascix
newscientist.com'un haberine göre; 26 yaşında, Amerika'da okuyan bir öğrenci, en büyük asal sayıyı bularak, matematik literatürüne geçti. Yeni sayımız 6,320,430 basamaklı bir sayı.
Editör'ün Notu: Teknik sorunlardan dolayı haberi mascix adına yollayan YuXeL'e teşekkürler.

Görüşler

0
cayfer
Başlık "bilinen en büyük asal sayı" olmalı... Malumunuz, asal sayıların sonu yok! Bu tip eksikler zamanla hataya, sonra dedikoduya dönüşüyor; sonra da gerçekmiş gibi kayıtlara geçiyor. Ukalalığımı bağışlayın lütfen.
sevgiler
0
FZ
Ukalalık ne kelime ;-) Ben de diyordum yahu burada bir şey gözümü rahatsız ediyor ama ne, üstünkötü bakarken bile yani :)
0
FZ
Bir ukalalık da ben yapayım, söz konusu Googlevari sayı en büyük asal sayı olsun yani asal sayı olayının burada kapandığını başka da bir asal sayı bulunmadığını, başka bir deyişle asal sayıların sonlu sayıda olduğunu var sayalım.

Sonlu sayıda asal sayları da şu şekilde ifade edelim: p1=2 < p2 < ... < pr. Şimdi de yepyeni bir sayı inşa edelim şu şekilde P = (p1 * p2 * ... * pr) + 1 sayısını düşünelim. P sayısı asal sayıdır ya da asal sayı değildir (mantıken). Eğer asal ise yukarıdaki listede bulunmayan yepyeni bir asal sayıdır. Eğer P asal değilse bu durumda p gibi bir asal böleni var demektir. Ancak bu p sayısı p1, p2, ..., pr sayılarından biri de olamaz çünkü çünkü bunlardan herhangi biri P´yi tam olarak bölmezler (bölümden geriye 1 kalır). Demek ki listede olmayan bir p asalı vardır. Buradan da anlaşılır ki sonlu sayıda asal sayı
olduğu iddiası yanlıştır. (Not: P sayısının asal olmak zorunda olmadığına dikkat edin, öyle olsa idi yeni bir asal sayı bulmak çok kolay olurdu değil mi? :)

Başka bir not: Asal sayılar sayılabilir sonsuzlukta mıdır yoksa sayılamaz sonsuzlukta mı?

Bu arada söz konusu kanıt matematiğin babalarından Euclid´e aittir ve yaklaşık 2000 yıl kadar önce ifade edilmiştir.
0
sundance
Ah siz matematikçiler yok musunuz ....

Bu arada bu fırsattan istifade, sayın Cayfer Hocamıza bir serzenişte bulunmak isterim. Hocam siz tutun FMdeki bir tartışmadan hareketle, 386dx kardeşimize 'al şu SUS serverın adminliğini de sus' deyiverin, FM böyle güzel bir işbirliğine sebep olsun sonra da bunu bir yorum olarak bile yazmayın, biz araştırmacı gazeteciliğimizle bulalım :)

Eh alacağınız olsun
0
cayfer
Valla çok haklısınız. SUS raporuna devam etmeliydim. 386dx'e "al şu adminliği de SUS" demedim. Sağolsun kendisi adminliği kabul etti. 386dx'in herşeyi tamamladığı günden beri SUS sunucu tıkır tıkır çalışıyor. Bayağı bir kullanıcısı da var ama bazı alışkanlıklarımdan dolayı sanırım beklentilerim yüksek olduğu için SUS yazılımını beğenmedim.

Sizlerden birşey saklayamadığıma göre bari olup bitenleri efendi gibi kendim yazayım; onları da siz öğrenip yazmak zorunda kalmayın.

Kullanıcılar tarafından görünüm şu: SUS'la igili kurulum ve ayarlar yapılıyor ondan sonrası tamemen esrarengiz. Oldu mu, olmadı mı? Çalışıyor mu? Hiç belli değil. Evde eşimin bilgisayarı bu servisi kullanıyor (kullandığına eminiz çünkü bir sabah kalktığımızda "rebot edeyim mi?" diye soruyordu) ama neler olup bittiği konusunda bizim pek bilgimiz yok. Pasaport vermek için zırt pırt köşede çıkan kullanıcı dostu mesaj penceresinin, SUS ile ilgili birşeyler yaparken ya da yaptıktan sonra da bilgi vermesi iyi olurdu diyorum.

Ama Sezar'ın hakkını Sezar'a vermek de gerekiyor. SUS işe yaradı. Welchia ve Blaster viruslerinde kayda değer bir azalma oldu. Tamamen kurtulamadık ama o kullanıcıların SUS servisinden yararlanmamaları yüzünden.

Çok sayıda XP, 2000 makinesi olan ağ yöneticilerine hararetle tavsiye ederim.

Sevgiler
0
FZ
Matematikle ilgili yanlış bilgilendirmeler asal sayılarla sınırlı değil. Bir başka örnek de meşhur PI sayısı. Pek çok kişi PI sayısının hala 22/7 olduğunu ya da ona benzer bir şey olduğunu düşünüyor. Ondan sonra böyle düşünen kişilere bu sayının bir şey bölü başka bir şey şeklinde yazılamayacağını anlatmak bir hayli zor oluyor.
0
parsifal
aa zaten başlık "bilinen en büyük asal sayı" değil mi?
:-).
Bilmemek ayıp değil, bilgiyi paylaşmamak ayıp!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Zor Bir Soruya Boğaziçi Üniversitesi´nden Yanıt

zahter

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Cem Yalçın Yıldırım ve ABD´li matematikçi Dan Goldston, ortak çalısmalarının sonucunda "sayılar teorisi" alanında dunya çapında bir başarıya imza attılar. Doç.Dr. Cem Yalçın ile kısa bir süre önce gerçekleştirilmiş söyleşiyi aşağıda okuyabilirsiniz:

Çağrı: Kodla.net

Onur_Yerlikaya

Türkiyede programlama dillerine ait bir çok oluşumun yer aldığı noktada bir düzensizlik ve bir düzen olması gerektiğini farkederek kar amacı gütmeyen kodla.net adında bir projeye başladık. Bu proje içerisinde PHP, Python, Ruby, .NET ve benzeri dillerdeki geliştiricileri, programcıları gerek yazar olarak gerek kodla.net'in geliştirilmesi için davet ediyoruz.
Projenin amacı programcıları ve geliştiricilerin bulunduğu sıcak bir ortam oluşturmak.

Projenin geliştirilmesi konusunda düşünceleriniz ve katılımlarınız için : onur@php.net ve ismail@codesigndev.com adreslerini kullanabilirsiniz.

CORN DISK

anonim

CD bundan böyle ''Compact Disk'in değil,''Corn Disk''in kısaltması yerine kullanılacak.Tokyoda merkezi bulunan Sanyo Electric bundan böyle optik diskleri,mısır koçanından yapılan plastiklerden üretecek.Diskler mısır özünden elde edilen polilaktik asitten yapılıyor.Dolayısıyle konvansiyonel plastik cd'ler ve dvd'ler kadar sağlam ve dayanıklı.Bu disklerin en önemli avantajı yakıldığı zaman havaya toksik gaz yaymaması ve bakteri ile zararsız malzemeye dönüştürülebilmesidir.
Kaynak: Cumhuriyet gazetesinin 1 kasım 2003 tarihli bilim teknik eki

Kim 50.000 Euro ister?

anonim

Emre Sokullu'nun blog'unda, SeedCamp adlı İngiltere tabanlı bir fon, Avrupalı genç girişimlere 50.000 €'luk destek sağlayacak. Nasıl başvuracağınıza dair bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Internet Radyoları kapanma tehlikesiyle karşıkarşıya!

conan

U.S. Copyright Office, "Copyright Arbitration Royalty Panel" (CARP) önerilerine gore, 21 Mayis'ta internetten yayın yapan radyolardan ücret alınması şeklindeki bir yasayı görüşüp karara bağlayacak. Eğer bu karar ücret alınma yönünde olursa bir çok net radyo kapanacak gibi gözüküyor. saveInternetRadio.org adresinde bu duruma karşı bir kampanya başlatılmış durumda. Aynı sitede yapılan bir hesaba göre ise saatte 15 şarkı çalan ve bir dinleyicisi olan bir radyonun yıllık ödemesi gereken ücret 184$ ($.0014 x 15 x 24 x 365 = $184). 100 dinleyici ile bu rakam 18.400$a çıkıyor. Bu ücret de bir çok radyonun sesini kesmeye yeterli gibi gözüküyor. \r\r \r\r

Sesimizi duyurmak ve de karşı çıkmak istiyorsak http://www.saveinternetradio.org/ adresinden kampanyaya katılabiliriz.