OpenBSD 3.5, CARP, Ryan McBride

0
FZ
En güvenli işletim sistemlerinden biri olduğu iddia edilen OpenBSD´nin 3.5 numaralı son sürümü 1 Mayıs´ta kamuyouna sunulacak.

Bu bağlamdan CARP (Common Address Redundancy Protocol) ile uğraşmış ve pf (packet filter) konusunda da çalışmış OpenBSD geliştiricisi Ryan McBride ile gerçekleştirilmiş bir röportajı burada okuyabilirsiniz.

Röportajdan sonra da "oh be iyi ki böyle enteresan protokoller geliştirip bir de bir sürü abuk sabuk kurumla, bürokrasi ile kavga etmek zorunda kalmıyorum resmi bir port numarası alacağım" diye düşünerek rahatlayabilir ya da bambaşka bir bakış açısı ile niye bu tip şeylerle ugraşmadığınızı kendi kendinize sorarak hayıflanabilirsiniz. Seçim sizin.

Görüşler

0
cea
Bence buradaki esas sorun (yazilim patenti kavraminin basli basina buyuk bir problem olmasi disinda) standartlari belirleyen kuruluslarin bu standartlarin icerisine patentleri bulastirmalaridir. Bir ozgur yazilim gelistiricisinin veya gurubun anlasmalar imzalayarak lisanslar alarak ozgur bir sekilde bu patentli protokollerin uygulamalarini yazmasi mumkun degildir. IETF'nin bu hatasi ve benzer uygulamalar giderek daha cok problem olmaya ve ozgur yazilimin onune buyuk bir engel olarak cikmaya devam edecektir. OpenBSD projesinin yazilim lisanslari ve patentler konusundaki hassasiyeti ozgur yazilimin korunmasi acisindan buyuk onem tasimaktadir.

Butun bunlarin yaninda IANA'dan protokol numarasi alinamamis olmasi cok da onemli degil bence. Sonucta CARP numara alamadigi icin ise yaramayan 112 protokol numarasini [www.iana.org] kullaniyor :)

CARP'in hikayesi OpenBSD 3.5 surumunun temasinda [www.openbsd.org] daha iyi anlatiliyor. Ayrica merak edenler icin Monty Python Fish License skeci [www.orangecow.org]
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Görkem Çetin, Gelecek´ten Ayrılıyor...

anonim

Üyesi olduğum Gelecek-Linux Haber Grubundan gelen e-postayı sizlerle paylaşıyorum...

Haber Maratonu!

conan

Sadece haber başlıkları... (Dedim ya maraton bu!)

- External ses kartı da olur mu demeyin. Creative sağolsun artık var! (USB) [ Tamamı ]
- Lin@x: Yeni Linux tabanlı PDA'nız! [ Tamamı ]
- Yeni ICQ protokolü ile çalışmayan client'ınız sinirinizi mi bozuyor? O zaman kendi icq'nuzu kendiniz yazın! (Ickle library'si ile) [ Tamamı ]

Türkiye, tarihinde ilk kez 'Dünya Süperbilgisayar' listesine girdi

ess

Hürriyet'in haberinde, Dünyanın en güçlü bilgisayarını kullanan ülkeler arasında artık Türkiye de var. İstanbul Teknik Üniversitesi (İ.T.Ü) ve DPT tarafından kurulan Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi’ndeki süperbilgisayar, önceki gün açıklanan TOP 500’de 353'üncü oldu.

İstanbul'da Dünya Mahkemesi: Bush ve Blair Mahkemeye Çağrıldı

FZ

İstanbul'da ABD Konsolosluk yetkilisi Irak Dünya Mahkemesi Heyetinin ABD Başkanı Bush'u mahkemeye gelip iddiaları yanıtlamaya çağıran mektubunu kabul etti. Tony Blair'in davetiyesi ise mektupla gönderildi.

Yukarıdaki sözler Dünya Mahkemesi web sitesinden alınma. Oturumlar, 23 Haziran 2005, Perşembe, yani bugün 20:00'da, İstanbul'da başlayacak.

Irak Dünya Mahkemesi (WTI) Irak’taki savaşa karşı dünyanın her yerinde yükseltilen itirazdan doğmuş küresel bir girişimdir. 1960’ların sonunda yapılan Russell Mahkemesi'nden esinlenen WTI, Irak’taki savaş ve işgale ilişkin gerçekleri ortaya koymayı ve bu saldırının sessizce geçiştirilmesini engellemeyi hedeflemektedir. Amaçlanan bu süreçte işlenen suçların ve ihlallerin yanı sıra, çekilen acıların, susturulan seslerin ve direnişin de kayda geçirilmesidir. WTI, somut kanıtlara dayalı bir dinleme, düşünme, değerlendirme ve yargı sürecidir.

Wimbledon Tenis Turnuvası Linux'a Emanet

e2e

Bu yılki Wimbledon tenis turnuvasının bütün bilgisayar altyapısının GNU/Linux üzerinden yapılacağı belirtildi. İngiltere'de düzenlenen ve 2 hafta boyunca devam edecek şampiyonanın tüm web sitesi altyapısı ve intranet ağı, IBM tarafından oluşturulan GNU/Linux yapısı üzerinden yürütülecek.

Turnuva boyunca, resmi internet sitesi, bazıları neredeyse 80 parametreye sahip 90'a yakın istatistiki verinin depolanması ve katılımcılara, basına bilgi verilmesini sağlayan intranetin sunumu bu yapı üzerinden olacak.