Biz de bir gazeteye Mozilla Firefox için tam sayfa reklam verelim!

0
anonim
spreadfirefox.com'dan bir bomba daha: Firefox için gazeteye tam sayfa reklam.
Biz de böyle birşey yapabilir miyiz?

Fazla değil ama benden 20 milyon (20 YTL) çıkar. Bazı firmalar da destek olabilir sanırım. ;-)

Görüşler

0
xMaster
Bendende fazla olmasada bir miktar destek çıkar (Çorbada benimde tuzum olsun). Ama büyük bir gazetede olsun isterim.
0
bio
Buyuk bir gazetede tam sayfa ilan kac paradir? Boyle "hi-tech" ve "trendy" bir meseleyle gazetelerin kendileri de ilgilenebilir, pazarlik konusu edilebilir. Once kaca patlayacagini ogrenelim, ona gore dusunelim.
0
nkjsat
Bu işleri bilen biri ön ayak olsa (--linux.org.tr gibi yani bir kişi değil bir topluluk olmalı--herkes ön ayak olacak birilerini arıyor ama işi bilen biri her zaman işleri kolaylaştırır zamanı kısaltır).Aslında bir reklam bir çok şeyi hızlandırabilir.Böyle bir reklam yayınlandığında eminim bir çok yazar "geçen gün gazeteyi açtığımda şöyle bir reklam gördüm..." diye reklamın reklamını yapacak.Ama bu iş için önce bir site hazırlanmalı . firefox.org.tr, gen.tr fazlamesai.net/firefox linux.org.tr/firefox gibi.Reklam çok sade olmalı ve referans olarak da bu oluşturulan web sitesi gösterilmeli.Merak uyandırmalı.(kendimi çok kaptırdım galiba)
0
aRda_
Oyle bir site var zaten. Adi da Mozilla Turkiye Resmi Sitesi.
(Bkz. http://mozilla.linux-sevenler.org )
0
gismo
öncelikle ilan fiyatları öğrenilmeli. ve tabii hangi gazetede verilecek ona da karar verilmeli. Bende birşeyler katmak isterim. hadi bakalım
0
bahadirkandemir
Güzel olurdu ama, bu tür bir reklam için milyarlar harcamak gerekir. Mozilla Firefox’un reklamını yapmak yerine, açık kaynaklı yazılımlar için bir fon oluşturursak daha faydalı oluruz.
0
FZ
Evet birkaç milyar TL gerekir çok para değil yani, bu ülkede IBM Türkiye, HP Türkiye, vs. gibi GNU/Linux hareketini destekleyen kurumlar var bildiğim kadarı ile ve öyle bir reklamda sponsor şirket olarak isimlerinin geçmesi için ceplerinden çıkarıp bir gazoz parası verirler herhalde!
0
simor
Evet bence de burda anafikir gnu/gpl
ve bu amaçla bir yayın yoluna gidilse süper olur.
Tabi bence reklamcı ve medyacılarla iletişime geçmek gerekiyor. Fiyattan önce slogan ne olmalı nasıl bir fikir oluşturulmalı? gibi. Sizin dediğiniz gibi bu konuda önayak olacak firmalar önemli. Fakat bir gurup veya fazlamesai.net olarakta verilebilir. Sonuçta kimsenin değil gnu/gpl. Bizim, hepimizin . Kimse niye kendi kafana reklam verdin demez, diyemez. Biz yanlış bişey yaparsak sadece paramızı harcamış oluruz. Yanlışımız öğrenir otururuz aşağı. Fakat tam sayfa gazte ilanının yaklaşık 10-15 milyar olduğunu düşünürsek akk desteçisii Türkiyede'ki büyük firmaların destek vermesi daha doğrusu zaten sponsor oldukları bir hareketin güzel hazırlanmış bir reklam konsepti çerçevesinde yayınlanıp kendi reklamlarınıda yapması hoş olur. Yani kısaca sponsör bulunsa çok hoş olur. Sadece eski bir reklamcı olarak söylemem gerekirse, bu aralar tv de sık yayınlanan korsana hayır kampanyası reklamlarına karşı bir saldırı olabileceğini düşünerek sponsörlerin hiç biri yaklaşmayabilir.
0
loker
Kimse niye kendi kafana reklam verdin demez, diyemez. Biz yanlış bişey yaparsak sadece paramızı harcamış oluruz. Yanlışımız öğrenir otururuz aşağı.

Bir icazet ya da izin verme müessesi olarak algılamak yanlış olur ama bu tip camia hareketleri camianın desteğinden yoksun yalnızca zarar verir... Kendi paranızı harcamış olmakla da kalmazsınız hareketin bütününe zarar verirsiniz...

Bilgisayarına kurup kullanırken bu yönü çok göze çarpmıyor ama gazeteye özgür yazılım felsefesi doğrultusunda bir ilan verdiğinizde yaptığınız şey sivil toplum hareketi oluyor. Bu hareketlerin de kendine göre işleyişleri, zorlukları, kolaylıkları ve büyük bir tarihleri var... Bu tarihe bakacak olursanız insanlar canı istedi diye hareketi istediği yöne çekerse çok da güzel zararlar verebiliyorlar.

Burada anlatmak istediğim firefox ya da başka bir yazılımı tanıtmak/yaygınlaştırma için kamuoyu oluşturmak amacını taşıyan bir gazete reklamı örneğine dair şeyler değil daha genelde; yazdığınız cümlenin düşündürdükleri. Bana bu haliyle azıcık küstah bir ifade gibi göründü ve on yıla yakın zamandır çeşitli STK'larda emek harcayan bir insan olarak biraz daha kapsayıcı ve kollayıcı olmanın altını çizmek, önemini vurgulamak istedim.
0
simor
Sadece firefox için olmaması gerekliliğini, gnu/gpl fikri çerçevesinde konu başlığına destek verdiğimi anlamışsınızdır umarım. Sadece firefox için ilan vermek bana da saçma gelir. Reklamlarını kendileri de yapabilirler. Biz forumlarda tartışarak zaten arama motorlarında doğal reklam yapıp görevimizi yapıyoruz.
Başka insanların kullanmasını sağlamak tabiki hoş bir davranış iyi şeyler herkes için olmalı bence.
Farklı iletişim kltürüne sahip ortamlarda başlatılan bu hareket Türkiye için anlamsız olabilir.

Sivil toplum hareketi gibi düşünmüyorum ben bu olayı. Ben gnu/gpl ye kendi açımdan herkesin, kullandığı makinede neler olup bittiğini ve sınırsızca manipüle edebilmesi özgürlüğünü tanıyan bir felsefe olarak bakıyorum. Tabi bilgisi çerçevesinde. Sivil toplum hareketleri bir otoriteye karşı veya otoriteden halka yönelik oluşan arazların, yaptırımların doğrulanması ve düzeltilmesi çabalarıdır benim bildiğim. Yanlış biliyorsam düzeltin lütfen. Şimdi, otorite burda ms ve bsa ise zaten yazımda dediğim gibi sponsörlerin şu anda bu tip bişeye sıcak bakacağını sanmıyorum. Çünkü onlarda buna karşı bir sivil toplum hareketi gibi algılrlar. Güzel olacak olan şudur; "Kardeşim böyle bir olay var bilgisayarda kullandığın yazılımlar lisanslı olmak zorunda değildir + lisanslı olmaması doğru çalışmasını engellemez." doğrusunu yansıtmaktır. Evet Bir çok kişinin ve zaten akk yazılımların çoğunda dediği gibi garantisi yoktur bu yazılımların. Fakat ehil ve eğitimli kişilerin ve sistem uzmanlarının elinde artık binlerce sorunsuz örnek var. Amaca yönelik ve optimize edilmiş sistemlerdir kurumlar için amaç. Kişiler zaten deneysel takılıyor bu işe gönül vermişse ki ben artık iş üretiyorum linuxta sadece 6 aydır kullanmama rağmen. Garantili yazılımları görüyoruz ben kendi işim için kullandığım en az 2 tane isim verebilirim bir sonraki sürümü para vererek almam gereken. Çünkü sonuca ulaşmamı engelleyecek ciddi problemler var. Birde firma tekel olursa buyrun eğlenceye.

Ben kendi adıma piyasada, mesela linux server kuran bir kişinin hep aynı kişi olarak o firmaya veya kuruma herneyse hizmet vermen gerekir yanılgısnı kırmaya çalışıyorum. Bu yanılgıya düşenler de genellikle kendini sistem uzmanı diye tanıtan ama aslında ms uzmanı olduğunu sanan insanlar. Hayır.. temel bilgisi ve döküman okumasını bilen her eğitimli bilgisayar yöneticisi benim veya başkasının kurduğu sistemi bir süre sonra (en geç 5 gün) kullanmaya ve yönetmeye başlar.

Sonuç olarak reklam iyidir. Medya maşadır parasını verirsiniz kullanırsınız. Enstrümanlar vardır , barter, sponsörlük, promosyon vs vs..

Biz hata yaparsak gnu/gpl hareketine zarar vermeyiz, veremeyiz. Örnekleri açıklarsanız verilmiş olanları bizde öğreniriz. Hata yapma lüksümüz var demiyorum fakat profesyonel kişilere danışmadan olaya balıklama dalınırsa ki ilk mesajlardan para konuşulmaya başlanmış olabilecek en kötü şeyi söyledim naçizane.
Sadece yanlış slogan ve reklamla ortaya çıkarsak sponsörler ve altına imzasını atan fazlamesainet zarar görür. Zaten sponsör kılı kırk yarmadan ismini oraya koymaz eğer sponsör olacaksa. Bunlara fazlamesai net te dahildir diye düşünüyorum.

Yıkarda yazdıklarım çerçevesinde ilk yazımda yazdığım "Fiyattan önce slogan ne olmalı nasıl bir fikir oluşturulmalı" cümlesini tekrar ederek, gnu/gpl yi insanları anlatma çabasında bir anlayışla ve kaliteli bir sloganla düşünmeliyiz. Reklamı gören sıradan insanlar bir anlam çıkarmayabilir, belki anlamazlar bile. Ama çok ciddi bir kobi desteği patlaması yaşanıyor ve şirketler daha çok değişik çözümlere ve reklama yöneliyor. Eğer amaç güzel bişeyi başkalarıyla paylaşmaksa, niye istihdam da yaratmayalım.

teşekkürler
0
loker
Açık kaynak kodlu yazılımlar da lisanslıdır, en güzel lisans örneği (hem özgür hem koruyucu) GPL'dir bunun yanında bir çok başka açık kaynak lisansı mevcuttur... Mesela bu ifadeniz bir forumda veya benzeri cevaplanabilir, doğrulanabilir/yanlışlanabilir bir medyada değil de bir gazetede yer alsaydı bana göre insanları yanlış yönlendirecekti... Tabii hayati önemi olan bir konu değil belki ama bilgisayar kullanıcılarını bilinçlendirme platformu adlı amacı belli grubun propagandası (ki bizim onlarla aynı medya yatırımını yapacak sermayemiz olması imkansızdır...) doğrultusunda bilgisayar kullanmaya çalışan az bilgili vatandaşlarımız sizin ifadenizi baz alarak Linux'un korsan bir hadise olduğunu düşünebilirler...

Sivil toplum vurgusuna gelince, özgür yazılım felsefesinin teknolojik olarak sağladıklarının yanında patentlerle ve benzeri fikri-mülkiyetle kurduğu ilişkideki ince dengeler ( bu dengeleri açıklamak anlamında Stallman'ın tıp benzetmesi çok hoşuma gider..) her insanın bilgiye ve bilgi teknolojilerine ulaşmak için eşit fırsata sahip olmasının altyapısını hazırlar...

Birinci ve Üçüncü dünya ülkeleri arasındaki üretim dengeleri, işsizlik, sweatshop kavramı ve benzeri kavramlar göz önüne alındığında bilgi özgürlüğünün özgür yazılım felsefesinde atıf yapılan kavramlar üzerinde yaygınlaşmasının mümkünatı ve önemi bu hareketin toplumsallığını vurgular diye düşünüyorum...

Bu tip hareketlerde olayı biraz uzun soluklu düşünmek gerekir diye ukalalık yapma arzusuyla yazdığım mesajların dışında aslında yazdıklarınıza bir itirazım zaten yok...
0
simor
Hayır rica ederim tabiki yanlış veya eksik birşey yazdıysam itirazınız olacak. Sonuçta ego tatmini değil doğruları bulmaya çalışıyoruz

"""Tabii hayati önemi olan bir konu değil belki ama bilgisayar kullanıcılarını bilinçlendirme platformu adlı amacı belli grubun propagandası (ki bizim onlarla aynı medya yatırımını yapacak sermayemiz olması imkansızdır...) doğrultusunda bilgisayar kullanmaya çalışan az bilgili vatandaşlarımız sizin ifadenizi baz alarak Linux'un korsan bir hadise olduğunu düşünebilirler.."""

Doğrusunuz en büyük korkum bu. Zaten arkadaşlarım bana anarşist deyip duruyorlar. :)

O yüzden en sonda yazdığım benim fikrimce talepkar kobi grupları ve bu işin meraklılarına veya hedef neyse sesleneceksek reklam bazında, slogan ve anlatmak istenen üzerinde iyi düşünülmek zorunda. Bence fiyat 3 üncü 5 inci planda. Ben de cebimden seve seve çıkartır para veririm hiç problem değil. Zaten farklı açılardan aynı sonuçlara ulaşıyoruz. Dikkatli hazırlamak lazım reklam veya ne olacaksa.

Bir de olayın başka bir yönü, insani ve sıcak duygular barındıran başlangıç hareketleri iyi niyetli ve profesyonel destek alırsa çok iyi şeyler çıkar ortaya kanaatindeyim. Yani önünü kesmemek gerek bence. Herşey insan için. Gnu/gpl de öyle.
0
loker
Arkadaşlar özgür yazılım düşüncesinin Türkiye'de daha çok insan tarafından duyulması ve Firefox gibi başarılı örneklerinin daha çok tanınması için bir şeyler yapmak istiyorsanız büyük gazetelere para harcamaktan çok daha basit ve uzun soluklu yöntemler var...

Gazetelere ilan verilmesi sivil toplum örgütlerinin kamuoyunda belirli bir düzeye kadar getirilebilen ya da bu düzey hedeflenerek başlangıcı duyurulmak istenen kampanyalarında kullanılan bir yöntemdir. Ancak gazete ilanına yazılacak bilgiler belirli somut hedefleri içermez, düzenli olarak bu hedeflere inanan gönüllülerce desteklenmezse hiçbir anlamı olmaz.

Bir yazılımı seviyorsunuz ve tanınmasını istiyorsunuz diye gazeteye ilan verme fikri herhangi bir reklam ajansı ya da benzer uzman tarafından kampanyaya dönüştürülemez ya da dönüştürülmesinin felsefesine uygunluğu ayrıca tartışma konusu olmalıdır diye düşünüyorum.

Hedef ne? Türkiye'de firefox'un kullanılmasının yaygınlaştırılması mı? Ben size başka bir öneride bulunayım, 70küsur milyon insanın yaşadığı ülkemizde bir çok internet kafe var ve ortalama gelir düzeyine sahip, internete heves duyan insanların çoğu bilgisayar teknoljisiyle buralarda tanışıyor. Firefox'un windows ve linux sürümlerini, türkçe desteğini ve açıklayıcı bir dokümanı alıp bu kafeleri ziyaret edebiliriz.

Ya da önerilebilecek başka 'somut hedefi olan' kampanyalar da düşünülebilir, örnekler çoğaltılabilir ama alelade bir günde gazeteye verilecek bir reklamın ertesi gün bile hiçbir anlamı kalmayacak ve bu ülkede yüzlerce özgür yazılım geliştiricisi yazılımları için yeterli kaynak bulamazken onlarca milyar lira firefox'un reklamı için havaya atılmış olacak gibi geliyor bana...

Medyanın etkilerine en iyi örneklerden birini yaşıyoruz galiba. Kullandığımız binlerce yazılımdan bir tanesi olan Firefox için onküsur milyar para bulabilir miyiz ve bu parayı özgür yazılım felsefesini de içine katabileceğimiz bir bakış açısına çoğunlukla uzak, popülist, sermaye sözcüsü gazetelere hediye edebilir miyiz diye düşünmek için (teşbihte kusur olmazmış) bir delinin taşı kuyuya atması yetti de arttı... İşin içine medya girince neler olabiliyor böyle yahu...
0
aragorntheelessar
hepimiz zaman zaman internet kafelere gideriz bence gazatelere ilan vermek yerine internet kafe işletmecilerine bu tarayıcıyı kullanmaları için ikna edebiliriz mesea ben şu an mozila kullanıyorum internet kafe de.bir yol daha var benim uyguladığım o da şu: tarayıcının giriş sayfasını www.gnu.org/home.tr.html yapıyorum herkes okumasada ilgili bir kaç kişi çıkıp okuyor özgür yazılım tanımını
0
skoylu
İdealist olmak iyi bir şeydir. Ama, sanırım siz ne kadar idealistseniz, internet kafeciler vs. o kadar basiretsiz olacaktır. Kısaca bu faaliyetiniz havanda su döğmekten ibaret kalacaktır.

Bence gazetelere tam sayfa ilan vermek aslen akıllıca bir fikir. Hatta, keşke, TV'lerede reklam verilse. Bizim millet gösterişe bakar, gerçeğe değil. Bugün memleketin en paspal bilgisayar satıcıları olan Escort, Casper vs. bir araya gelip birde ardına MS'yi alarak bilgisayar kullanıcılarını bilinçlendirmeye çalışıyorlar. Ah param olsada bende bilinçlendirsem bir kere.. Bunların ne kadar berbat, rezalet ve kepazelik boyutunda iş yaptıklarını bir anlatabilsem..

Bence gazeteye ilan vermek gayet iyi bir fikir. Bir de yapabilirsek.. Gerçi, belki sadece firefox değil ama, genel olarak Linux/GPL için belki TV'lerde bir şeyler bedavaya/çok ucuza yapılabilir. Ne bileyim, bir belgesel çekilir, RTUK'e verilir. Ceza alan kanallarda zorla oynatılır. Neden olmasın ?


0
FZ
Tüm reklamcılara George Lakoff'u okumalarını öneririm, çok sağlam bir dilbilimci ve son çalışmaları politikacıların dil kullanımı üzerine. Gerçi bazı reklamcılar ve halkla ilişkiler uzmanları bunu zaten biliyorlardır!

http://www.linguistics.berkeley.edu/lingdept/Current/people/facpages/lakoffg.html

Negatif dil kullanmak, şikayet etmek, vs. bunlar kötü. Çok kötü. Savunma durumunda olmak çok kötü! Hep beraber tekrarlayalım: Rakibin dilini ve kavramlarını kullanıp bir de şikayet eder pozisyona düşersen baştan kaybedersin! Şeytana karşı şeytanca yöntem, dile karşı dil, propagandaya karşı daha akıllıca propaganda. Her şey mübah! (Etik tartışmasını ayrı bir "threa" altında yapalım ;-)

http://www.berkeley.edu/news/media/releases/2003/10/27_lakoff.shtml

http://www.berkeley.edu/news/media/releases/2004/08/25_lakoff.shtml

Yapılması gereken şey, yani mesaj iletmek, slogan, vs. bağlamında basit:

Firefox: Internet'i yeniden keşfedin!

Firefox: Internet'i parmaklarınızın altında!

Firefox: Internet artık eskisi gibi olmayacak!

Firefox 1.0: 5 milyonu aşkın bilgisayar kullanıcısının web tarayıcı tercihi!

Firefox 1.0: Web üzerinde yeni dalga!

Firefox 1.0: Ateşli tilki ile Internet sizin kontrolünüzde!

tarzı slogan hazırlanır, IBM, HP, vs. gibi firmalardan gazoz parası talep edilir (birkac bin $ bu firmalar için hiçbir şey değil!), sonra da tam sayfa reklam yapılır, altına da koca harflerle parayı bastıran firmalar ve minicik harflerle birkaç kuruş bağışlamış bireylerin isimleri yazılır. Bir anda konu ile alakalı alakasız 500.000 - 600.000 kişinin gözüne Firefox simgesi ve kavramı çakılmış olur. Ertesi gün kimse hatırlamaz deniyor, doğru belki sorsak dün ne gördünüz diye hatırlamazlar ama en ufak bir çağrışımda akıllarına gelir (insan beyninin azizligi ;-) ve zaten o birkaç bin $ tam da bunun için harcanıyor firmalarca, ürün tanıtımlarında falan, milletin beyninin derinliklerine, kıyıda köşede bir yere çakmak için.

Daha önce bir benzeri yapıldı, GNU/Linux ile ilgili Linux International tarafından gazetelere tam sayfa ilan verildi, bkz. tam sayfa linux ilanı:

http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2127

Konu para meselesinden ziyade kafası çalışan, becerikli, cingöz, özgür yazılımdan haberdar ve organizasyon, medya ilişkileri, vs. konularında uğraşanların duruma el atıp gerekeni yapma konusu, hepsi bu. FM tarzı forumlarda sabaha kadar tartışmak zevkli (en azından kendi adıma ;-) ama kamuoyunun dikkatini çekmek çok daha önemli. Hele bir hareketlensin ortalık, hani ne derler nerede hareket orada bereket, kafayı gözü yara yara anlatırız insanlara özgür yazılım, açık kod, bilgisayarın kölesi olmama, GNU, GPL nedir ne değildir falan...

0
nkjsat
Burada amaç çok geniş kitlelere ulaşmak.Kafe kafe dolaşarak ~beşyüz bin kişiye ulaşılabileceğini mi sanıyorsunuz?Belki evet ama çok büyük bir sabır ve emekle .Reklam bu işi biraz kolaylaştıtyor.Hadi oldu diyelim çok güzel anlatıldı,ama gazeteyle aynı etkiyi verebilecek mi?Gazete reklamı, insanların kafasında ürünün ne kadar kaliteli olduğu düşüncesini de yaratır.
0
loker
samimiyetine güveniyorum, hergün ya da yeterli sıklıkta okuduğun bir gazetenin en son okuduğun sayısındaki üç en iyi hatırladığın reklamı say...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Mozilla´da dev güvenlik açığı!

tongucyumruk

Severek kullandığımız ailemizin browser'ı Mozilla'nın 0.9.7 sürümünden başlayıp 1.0rc1'e kadar gelen tüm versiyonlarında dev bir güvenlik açığı keşfedildi. Bu açığı kullanarak kötü niyetli webmasterlar mozillayı o sırada çalıştıran kullanıcının erişebildeği bütün dosyalara (/etc/passwd gibi) erişebiliyorlar.

Firefox'a araç çubuğu geliştirin (makale)

sefalet

Bu güzel adreste Firefox'a araç çubuğu eklentisi geliştirmenin ayrıntılı anlatımı yapılmış. Yazının başında da belirtildiği üzere anlatım uzun ama eklenti oluşturmak çok kolay.

Fazlamesai yapanlar Firefox'a nasıl bir araç çubuğu eklentisi isterlerdi acaba?

http://www.borngeek.com/firefox/tutorial/

Mozilla Firebird (eski Phoenix)

roktas

Çıktı çıkacak derken, eski adı Phoenix olan Mozilla Firebird (0.6 ) resmen duyuruldu. Benim de büyük bir memnuniyetle kullandığım Phoenix'in bu isim değiştirmiş yeni sürümünde fazla bir değişiklik yok. Fakat ne de olsa bu bir resmi sürüm ve artık Phoenix (ve hatta Mozilla) yerine Firebird ismini kullanmamız gerekiyor. Bundan kısa bir süre önce Mozilla 1.3.1 ve 1.4 beta da sessiz sedasız duyurulmuştu. Mozilla 1.3.1 ile gelen bir yenilik olarak Mozilla Mail'in spam'e karşı etkin bir önlem olan Bayesian filtreleme özelliğine sahip olduğunu belirtelim. (Bu yenilik Mozilla'nın sadece browser tarafına dayanan Firebird için bir anlam taşımıyor.)

Firefox'a kardeş geldi: Flock

gismo

Mozilla ekibinin yeni fırlaması Flock'un beta sürümü yayınlandı. Flock ile neler yapabileceğini merak edenler buraya, indirmek isteyenler buraya, katkıda bulunmak isteyenlerse şuraya bakabilir.

FireFox 1.0 Preview Release

mentat

Mozilla FireFox Preview Release 1.0 çıkmış ve ilk 100 saat içinde 1 milyon kez indirilmiş bile! (Thunderbird de 0.8 olmuş)
Yenilikler:
- Pop-up önleyici biraz daha gelişmiş.
- Güvenlik artmiş.
- Sayfa içinde arama gelişmiş.
- Plug-in arama/bulma aracı.
- Live bookmarks.
http://www.mozilla.org/products/firefox/
Duyurulalı 10 gün olacak neredeyse, FM'de haberi geçti de ben mi göremedim?

Editör'ün notu: Valla biliyodum. Hatta kullanıyorum bile. Ama neden yazmadım ben de bilmiyorum?