Bilgisayar Dünyasının OSCAR´ı Türk Firmasına

0
korhan
Yazılım şirketi Cybersoft'un 'İnternet Vergi Dairesi' projesi, NASA'yı geride bırakarak birinci oldu.
Türk bilgisayar yazılım şirketi Cybersoft ,'internet vergi dairesi' projesiyle, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA gibi güçlü rakiplerini geride bırakarak birinci oldu ve "Bilgisayar Dünyasının Oscar'ı" kabul edilen Computerworld Honors'ın 21.yüzyıl başarı ödülünü kazandı. "Cumhuriyet tarihinin en büyük kamu projesi" olarak adlandırılan Cybersoft firmasının geliştirdiği "Vergi Dairesi Tam Otomasyon Projesi" (VEDOP), uluslararası jüri tarafından Computerworld Honors yarışmasında ,
kar amacı gütmeyen organizasyonlar kategorisinde finale kalan beş firma arasına girmişti.Cybersoft ,Washşngton'da düzenlenen ödül töreninde,yarışmada en büyük rakibi olarak gördüğü NASA'nın projesini de geride bırakarak birinci olurken şirket adına ödülü Cybersoft bilgisayar mühendislerinden Yenal Göğebakan aldı.

Görüşler

0
Challenger
Bir Türk firmasının böyle bir ödül alması sevindirici ve gurur verici bir olay. Ancak, gelin görün ki bu bahsedilen yazılımın (eğer bu VEDOP aynı VEDOP ise) arayüzü oldukça kötü ve kurulan alt yapı oldukça yavaş çalışıyor. Buradaki vergi dairesi çalışanları bu yazılımdan oldukça şikayetçi. Hadi arayüzü geçelim, yavaşlık çok kötü. Örneğin bir vergi kimlik numarası almak yarım saati buluyor.

0
FZ
Hah o da bir şey mi, geçen sene askerlik şubesine gittiğimde karşımdaki memur benim önümdeki genç adama hangi okuldan mezun olduğunu sordu ve Trabzon cevabını alınca biraz hayıflandı. Kullandığı arabirimi biraz incelediğimizde gördük ki okul seçme bölümü alfabetik olarak dizilmiş ve fakat arama tarama olayı yok! En tepeden başlıyorsun, aşağı ok tuşuna basarak ilerliyorsun (hayır page down diye bir durum da yok!). Memur kadın bir parmağını ok tuşuna basılı tuttu ve beklemeye başladı bir yandan da gözucu ile ekrandan yukarı doğru kayıp giden satırlara bakıyordu. Benim önümdeki çocuğun işlemlerini tamamlaması yaklaşık bir yarım saat sürdü, bir o kadar da benim işlemler sürdü. O ortamdan çıktığımda kullanıcı arabirimi, vatandaşa işkence etmek, vs. konuları üzerine derin bir tefekküre dalmıştım...
0
cayfer
Demek ki o yazılım kötü degilmis! Öyle ya da böyle ödülü almış... Windows işletim sistemi de yavaş ve kullanıcı arabiriminde eleştirilecek çok şey var ama tebrik edilmesi gereken, hepimizin hayatını ve mikrobilgisayar tarihinin akışını değiştirmiş bir yazılımdır. Aldığı tüm ödülleri haketmiştir.

Tebrik etmek ve bunu yürekten yapabilmek çok mu zor acaba? FM'de buna benzer bir çok başarı haberi yayınlandi, hepsine "tebrik ederim; ama..." şeklinde tepki geldi. Ambrose Bierce The Devils's Dictionary isimli eserinde "Congratulation: The civility of envy" tanımını yaparken haklıymış galiba..

0
junkie
Ben burada ediLen sozLerin $ikayet degiL eLe$tiri oLduguna inanIyorum. Az bucuk yazILImLarIn uretiLdigi ortamLarI biLirim. i$in yonetim tarafIndaki insanLarIn verdigi sozLeri ve yazILImLarIn hic zamanInda bitmedigini de. BoyLe bir ortamda, beLirLi fonksiyonLarIn tamamLanmasI geneLde iLk hedefLenen. test [kitapLarda anLatILan $ekLiyLE yazILIm testLerini kastediyorum], arabirim tasarImI, guvenLik vs. konuLarIn istense de istenmese de hep ikinci pLanda $eyLer oLarak kar$ImIza cIkIyor. Bunu da kimsenin inkar edebiLecegini sanmIyorum. Ve bu zorLuk beraberinde bir cok probLemi de getiriyor yazILIm geLi$tiriciLeri icin.

YazILIm iLe iLgiLi eLe$tiriLer boyLe bir ortamda kar$ImIza cIktIgInda, ben bu tur eLe$tiriLeri yazILImIn geLecegi acIsIndan bir nimet oLarak goruyorum. YazILIm geLi$tiriLirken akLa hayaLe geLmemi$ $eyLerden, uyguLama yayInLandIktan sonra bahseden kuLLanIcILar nasIL kotu oLabiLir?

Ke$ke benim yazdIgIm uyguLamaLarI kuLLanan insanLar da bu kadar acIk ve net eLe$tiriLerLe geLseLer bana. YazILIm geLi$tirmek cidden me$akatLi bir i$. Micros~1 'da cidden cok zor i$Lere imzasInI atan bir firma. Ama eger Micros~1 yeni yeni "I$Letim sistemi" oLarak adLandIrILabiLir uyguLAmaLar satmaya ba$LadI diyorsak, bu bir kerede oLmadI. Bu geLi$me, yuzunde guLumseme iLe "vay adamLar ne renkLi yapmI$, ne sevimLi bu windows" diyenLer sebebi iLe degiL, mavi ekranLarI, anLamsIz bugLarI eLe$tirenLer, cok kuLLanIcILI sistemLer isteyenLer sebebi iLe gercekLe$ti. Herkes memnun oLsaydI $imdi haLa insanLar sanIrIm windows 3.1 kuLLanIyo oLurdu.

"tebrik ederim ,ama.. " bence inanILmaz ho$ ve yapIcI bir yakLa$ImdIr. bunun ayrIca bir "tepki" oLduguna inanmIyorum. Ben sanmIyorum ki, buradaki arkada$Lardan herhangi biri buraLardan bir firmanIn boyLe bir oduL aLmasIndan gocunmu$ oLsun. Ve hakLI oLarak, daha iyisini, daha fazLasInI kendiLerinden bekLiyoruz. Bu konuda yardImcI oLma $ansI oLan ve yardIm etmeyi gonuLden isteyen herkes icin yapILabiLecek birkac $ey var. BunLarIn birisi de bence eLe$tiriLer iLe uyguLamanIn yada firmaLarIn i$ yapma bicimLerinin iyi yonde degi$mesine katkIda buLunmak.

umarIm burada yapILan eLe$tiriLer, muhatapLarI tarafIndan okunabiLiyordur da beLki iyi bazI $eyLere vesiLe oLurLar. Bu arada bu oduLu aLan firmayI ve tum proje caLI$anLarInI buradan tebrik etmek isterim. umarIm bu ba$arILarIn devamI geLir.

beLki de $unu sormak gerekLi $imdi. Türkiye'de bir sonraki sefer daha iyisi yapILabiLir mi?
0
Challenger
Ödül aldığı için iyi olduğu anlamına geldiğini zannetmiyorum. Tamam yazılımın içeriği çok geniş olabilir. Vergi dairesini bir çok verisini tek bir merkeze toplayarak veriye daha kolay ulaşım sağlayabilir. Ancak, alt yapının son derece yavaş olduğu gün gibi ortada. Arayüz de başarılı sayılmaz.

Tebrik etmek ve bunu yürekten yapabilmek çok mu zor acaba? demişsiniz. Hayır zor değil. Kesinlikle! Ben Türk yazılımlarının tüm dünyada duyulmasını en çok isteyenlerdenim. Mor Yazılım şirketinin yaptıkları beni çok sevindirmişti. Ancak, ben bu yazılımı ilk gördüğüm zaman bozulmuştum, ödül aldığı zaman değil. Hatta FM' ye bu yazılım ve benzeri e-devlet yazılımları ve alt yapı çalışmaları hakkında bir yazı yazarak göndermeyi düşünmüştüm. Sonra daha fazla bilgi edinip düzgün bir yazı yazayım diye vazgeçtim. Yani The Devils's Dictionary' deki bahsettiğiniz konu gibi bir durum değil benimki.

VEDOP' u kullanmış değilim. Gördüğüm kadarıyla bazı sorunlar şöyle:
1-Bağlantı hızı çok yavaş ve bundan herkes şikayetçi.
2-Arayüz üzerinde hiç çalışılmamış (değişiklik var mı bilmem? Nisan ayında görmüştüm en son). Kullanışsız.
3-Sistemde yapılan bir değişiklikten sonra istemcilere de bir paket yüklemek gerekiyor. Duyuruların yapıldığı bir bölüme paketin linkini koyuyorlar ve oradan indirip kuruyorsunuz. Vergi dairesindeki memurlar bu işi yapamadıkları için beni çağırırlardı.
4-Bazen sunucudan veya yazılımdan kaynaklanan bir sorun nedeniyle işlem yapılamıyor. (ASP kullanılmış)

Şimdi yazacaklarım da yazılım ile ilgili olmayabilir ancak projeyle ilintili zannedersem (konu dışına pek çıkmak istemiyorum ama):
Bulunduğum ilçedeki vergi dairesi sicil yoklama servisinde bu yazılım kullanılıyor ve 3 bilgisayar ile işlemler gerçekleştiriliyor. Bu bilgisayarlardan 2' si Fujitsu Siemens birisi de eski bir Siemens Nixdorf. Fujitsu Siemens' lerde Windows 2000 Professional yüklü, Nixdorf' ta ise Windows NT Workstation. Şimdi bunun ne gerekliliği var? Yani illa windows kullanılacak ise niçin Win9X kullanılmıyor da iki katı lisans bedeli olan bir Windows kullanılıyor? Her ilçede bunun böyle olduğunu düşünün ve tüm Türkiye' ye vurun lisans farklarını. Sunucuların yazılım ve donanım maliyetlerini, veri iletişim maliyetlerini düşünün ve üzerine bir vergi sicil numarası almak için yarım saat beklendiğini ekleyin ve projenin başarılı olup olmadığını bir daha düşünün.

Umarım konu dışına çok çıkmamışımdır.
Saygılarımla.
0
sametc
bende FZ gibi olay yaşadım kitap bakıcaktım vatan computer de ve orda linux ağ sistemleri kitabı dikkatimi cekti ve fiyatı belli değildi bende adamı cağırdım adam win xp makinede TR programında kitabın fiyatını ogrenmek icin tam 5 dakika uğraştı programda tıpkı FZ nin dediği gibi arama mekanızması yoktu programın bilmem ne ikinci kısmında zar zor buldu... bulması benim icin onemli değil benim icin onemli olan programın hızı ve işlev selliği o kadar yavaşkiii adamı cıldırtıyor resmen işte boyle programlar turkiyede tıpkı microsoft gibi şirketler kobiler kandırılarak satılıyor o odulu verenler icin islevsellik onemli değil onlar icin onemli olan programın hayatı ne kadar kolaylaştırdığı.. ve odul alan program o kadar yavaşkiiiii adamı cıldırtıyor ve bu programın devlete ne kadara mal olduğunu merak ediyorum bu kadar yavaş programın turk yazılım firmaları programı oyle satıyorlarki sanki dunyanın en iyi muhasebe programını yazmışın gibi 500 000 000 TL gibi ucretle satılıyor ayıptır ben bu FM camiasında tek bir kişinin bile o programlardan daha iyi daha guvenli program yazabilceğini biliyorum :)

hemde devlete cok az paraya mal olur sadece programcıya bir miktar para verir o kadar ama ne yapalımki su devletimizi bir turlu winden vazgeciremedik ?!!!!!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Edd Dumbill ile Mono ve XML üzerine söyleşi

roktas

csharpnedir sitesi editörleri, "Mono : A Developer's Notebook"/O'Reilly kitabının yazarı ve aynı zamanda bir Debian geliştiricisi olan Edd Dumbill ile kısa bir söyleşi yapmışlar. Söyleşinin Türkçe çevirisini İngilizce özgün haliyle birlikte okumak mümkün.

ixir kapandı :)

anonim

ixir, bireysel internet erişimi pazarından çekildiğini ve mevcut abonelerini superonline`a devredeceğini açıkladı. Ntvmsnbc`de yer alan habere göre kararın, "internet pazarının karlı ve verimli bir sektör haline gelmesi yönünde önemli bir adım olması" bekleniyormuş :-)

haberler: ixir , ntvmsnbc

PS2 Macromedia Flash da destekleyecek

pulsar

Sony, stratejik ittifak zincirine son olarak Macromedia’yı kattı.
PlayStation 2 oyun konsolunu güçlendirerek rakiplerine belirgin bir üstünlük sağlamayı hedefleyen Sony birbiri ardına işbirliği anlaşmaları imzalıyor. Japon üretici AOL ve RealNetworks’ün ardından şimdi de ünlü Web tasarım ve yazılım firması Macromedia ile ittifak kuracağını açıkladı.
Taraflar arasındaki anlaşma sayesinde PlayStation 2 kullanıcıları, internetteki multimedia içeriğine erişim için Macromedia’nın Flash Player’ını kullanabilecek.

Sanal Sergi: Ömer Uluç

FZ

"Ömer Uluç'un bu o kadar kendine özgü hareketi, tekrarlı, anlatımlı olmayan bir harekettir ama başka çağdaş resimlerde rastlandığı gibi basit bir damgalama değildir; kucaklayan bir harekettir. Espası özgürce ve cömertçe kucaklayan ve sadece figürleri yakalamak için daralan bir hareket. O kadar ki, figürler gerçekte espasın kasılmalarıdır." Catherine Millet, çağdaş ressamlarımızdan Ömer Uluç'u böyle yorumluyor.

Pi sayısının 1 trilyon 400 milyarıncı basamağı kaç?

conan

Hürriyet gazetesinde okuduğum bu habere göre Tokyo üniversitesinden Yasuma Kanada ve ekibi 5 yıl vererek yarattıkları bir programla 400 saatte pi sayısını 1 trilyon 400 milyar yakınlıkla hesaplamayı başarmışlar. Kendilerine ait yaklaşık 20 yıllık rekoru da kırmışlar.

Gazeteye göre bu hesabı yapmak o kadar da önemli değilmiş. Çünkü astronomlar bile bu kadar sayıyı kullanmazlarmış :P Pi`nin tanımı da var gazetede, okuyalım :)