Acarix: Taşınabilir Türkçe GNU/Linux ve fazlası...

0
anonim

Görüşler

0
robertosmix
Acaba devlet bu arkadaşlara kaç yüzbin dolar para harcamıştır? Gitti vergiler yine. :) :) :) :)
0
innaw
pardon, hangi arkada$lara?
0
innaw
galiba ironik yaklaştınız olaya, aceleyle sanırım biraz ciddiye aldım yazdiginizi.

yoksa yine mi yanlış anladım? ;)
0
rafet
harcasin ne olacak ki? Devlet nerelere para harcamadi, ve o paralar da bir turlu geri gelmedi.Bankalari batirdilar bile bile, yuku devlete cikardilar...say say bitmez. Linux icin de biraz para ayirmis cok mu? Gercekten cehennemde Turklerin basina bekci koymaya gerek yokmus. Siz merak etmeyin abiler; yukselen ,kacmaya kalkan olursa biz geri cekeriz onu cukura.
0
cbc
devlet bu arkadaşları ilk okuldan doktora'ya kadar yetiştirecek alt yapıyı sağlayarak oldukça büyük yatırıp yapmış her elindekilerin değerini bilenlere yaptığı gibi.
0
robertosmix
Amacım... bu arkadaşların bu işleri muhtemelen para karşılığı değil, Linux camiasına "katkı" amacıyla yapmış olduklarını belirtmek idi... Muhtemelen.. bir yanlış anlaşılma söz konusu.. :)

Ayrıca banka soyanların var olması yapılan yanlışları -ki varsa- haklı göstermez.. yanlış yanlıştır.. doğru doğrudur. Dolandırıcılık insanlık tarihi boyunca olmuştur olacaktır.. Önemli olan makul şeyleri makul şekillerde yapmanın çevreye değil kendimize bırakacağı kanıdır.
0
sametc
beni affedin ama bu haber çok düşündürücü... 1-hazırlanma amacı nedir? 2-bu iş için kaç kişi çalışmıştır? gelgelelim olaya... şimdi bu haberi okuyan insan şunu der: koskoca bilgi universitesi bilgisayar bilimleri bölümü sadece CD'den çalıştırılabilir linuxmu üretebilmiş? o kadar potansiyel çalıştırılabilir CD üretmeyemi kullanılmış ?.... neden iddialı bir projeye girişmemiş böylesine bir potansiyel? hatırlarsanız bir ara FM linux projesine girişsekmi diye bir fırtına kopmuştu FM'de... acaba böyle fırtınalar neden universitelerde olmuyor? /* konu ve olay hakkında bilgisizsem özür dilerim ama ne yapalım tutamadım kendimi yazdım böyle bir yorumu*/
0
resilence
ihtiyaç olmadığı sürece neden böyle bir işe girişilsin ki? üniversitelerimiz linux dağıtımı hazırlamak yerine var olanları kullanarak da eğitebilirler.
0
FZ
Hazırlanma amacını bilemeyeceğiz. FM'ye gönderilmiş, biz de uygun bulduk ve onayladık, ana sayfaya çıktı. Hazırlanma amacını hazırlayana sormak icap eder, her kime o.

Bu iş için kaç kişi çalıştı çok net bilmiyorum ama sorduğum sorulardan aldığım cevaplara göre 1 ya da 2 kişi, part-time yani esas işlerinden ayırdıkları zaman çerçevesinde kendi (ve tabii kurumsal) bazı ihtiyaçlarını çözmek için hazırlamışlar.

Koskoca Bilgi Üniversitesi'nin tek işi Linux dağıtımı hazırlamak değil. Yani birçok insan tam zamanlı çalıştı da çıka çıka bu mu çıktı gibisinden bir durum söz konusu değil. Bu yeterince açık değil mi?

Bildiğim kadarı ile Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümü pek çok iddialı şey yapıyor dünya çapında. Bir GNU/Linux dağıtımı hazırlamak gibi otuzbeşbin kere yapılmış iş, görülen o ki üniversitece öncelikli ve iddialı ve çok büyük kaynak ayrılması gereken bir iş değil.
0
loker
Oh oh ne güzel, boş gezenin boş kalfa sürülerinin bir bilgi üniversitesine laf yetiştirmediği kalmıştı, o da oldu, tam oldu...

Aman ne bir şey öğrenin, ne bir şey geliştirin, geliştirene, yapana laf yetiştirerek, peynir gemisi yürütmeye devam edin...

Bir de neymiş "şimdi bu haberi okuyan insan şunu der"-miş! Hadi canım sen de... Hiç insan görmedik mi, insan olan gider "elinize sağlık, hangi projelerde kullanmayı düşünüyorsunuz, ne tip iyileştirmeler plan dahilinde, hata takip sisteminiz var mı?" falan der...

Yani sanal kıraathane falan derken iyice kahve oldu burası maşallah, FM TV alanını da kaldırıp yerine at yarışı koyalım tam olsun!

0
sametc
Ben bilgi universitesini aşağılamıyorumki :D ben o universiteyi seviyorum.Bilgi universitesinde linux serftirikasyon programlarına katıldım ve o ortamı ve eğitim kalitesini bilirim ve tercih edebilceğim universitelerden birtanesidir ve bilgisayar bilimleri bölümünün asistanlarınıda elbette kurs hocaları olmamdan dolayı tanırım ve severim en kısa zamanda da ziyaret etmeye çalışacağım... yani bir hazırlanma amacı belirtilmemiş ve bir sebepler gösterilmemiş insanda tabii universite olması sebebiyle şüphelere düşebiliyor normaldir. acarix linux'u en kısa zamanda denemeye çalışırım o zamanda belki kimbilir birşeylerde yardımcı olabilirim...
0
robertosmix
Sayın loker'in -adını bütün FM camiasının bildiği- bir linux dağıtımı projesinde aldığı ayar biraz fazla gelmiş ki kriz semptomu gibi anlamsızca sağa sola sataşma isteği duyuyor.

Dikkatle okunursa, biz burda Acarix'i alkışlıyoruz. Benzeri işleri yapanların devletten büyük para aldıkları bir dönemde, "katkı" amacıyla çalışanlar zor bulunuyor takdir edersiniz ki. Bilmem anlatabiliyormuyum acaba.

Ha bu arada şunu belirtmeliyim ki, FM'ye sataşmak bir işinize yaramaz.. tam tersine kaybettirir. Bazı artistlere zamanında kaybettirdiği gibi. Beğenmiyorsanız, kıraathane olarak görüyorsanız takip etmezsiniz olur biter. Zira insan beğenmediği bir camiayı takip edip, tartışmalara da cukka atlamaz öyle değilmi.. :)
0
mgencer
Yorumları okuyunca biraz afalladım. Web sayfamda AcarLinux'un hikayesini kısaca aktardığımı düşünmüştüm ama daha kapsamlı anlatmam gerekiyor sanırım.

Biz Bilgi üniversitesi bilgisayar bilimleri bölümünde tamamen Linux tabanlı sistemler kullandığımızdan ve üniversite geneline hizmet veren bilgi işlem birimi bu konuda yeterli olmadığından dolayı yıllar önce kendi sistemimizi kurduk ve yönetmeye başladık. Bu sene başında iki sorunla uğraşmaya başladık:
(1) istemci yönetimini daha pratik yapabilir miyiz, ve
(2) öğrencilerimize okuldaki bilgisayar laboratuarlarında kullanıdakları ortamı ev veya yurt bilgisayarlarında da kullanma imkanı sunablir miyiz.

Bir süre uğraşıp yol katettikten sonra çözümün parçalarının CDden açılır bir sistem yapmaya uygun olduğunu gördük. Yani AcarLinux tamamen kendi ihtiyacımızı karşılama çabalarının bir yan ürünü olarak ortaya çıktı. Şu anda bilgisayar laboratuarlarını AcarLinux netboot sistemi ile merkezi olarak çalıştırıyoruz. Bu bize hem zaman kazandırıyor hem de konfiürasyonları merkezden anında değiştirme imkanımız var. Ayrıca öğrencilerimize bu sistemin bir benzerini CDden açılır olarak veriyoruz istedikleri yerde kullanıyorlar.

Bu kadarını yapmışken de, belki birileri kullanır diye genel amaçlı bir sürüm çıkartiverdik. Bunu yaparken kimseden de para almadık. Sadece açık kaynak bileşenlerle oluşturduğumuz çözümü açık kaynak ruhuna uygun olarak tekrar havuza koyduk. AcarLinux bizim boş zamanlarımızda uğraştığımız bir proje, bu yüzden "mature" bir ürün beklemeyin.

En başta bunu yapmamızın sebebi "bootcd" türü varolan çözümlerin işimizi görmemesiydi. Yani ortada çok sayıda CD bootable Linux var ama kendi ihtiyacımıza uygun bir tane yapmak için gerekli araçlar eksikti. Ürettiğimiz çözüm "acaryap" adı altında AcarLinux web sitesinden indirilip kullanılabilir. 2.6.12 çekirdek kullanan bir sisteminiz varsa bu programcık ile onu CDden açılır hale getirebiliyrosunuz.

Biz bu tekniği örneğin sunucularımızı upgrade ederken oluşacak problemleri karşılamak için kullanıyoruz. Sunucuyu önce CDden açılır hale getirip yedekliyoruz. Upgrade sırasında problem çıkarsa problem çözülene kadar sunucu sistem CDden açılır eski kopya ile hizmet vermeye devam ediyor.

Niye çoğu insan bu ürüne paranoya ile yaklaştı pek anlayamadım. Ama arada olumlu yaklaşıp yararlanmak isteyenler çıkarsa, kendi sisteminde benzeri problemler çözmeye çalışanlar varsa yardımcı olmaya çalışırım.

eposta adresim mgencer@cs.bilgi.edu.tr

Mehmet Gencer
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux eğitimi kayıtları devam ediyor, Sertifikasyon sınavı 28 Haziran'da

butch

Bilgi Üniversitesi Open Source Enterprise Centre tarafından düzenlecek Linux Eğitimleri 1.Kuru 21 Haziran 2002 tarihine ertelendi. Yani katılmak için hala vaktiniz var :)

Sertifikasyon sınavı için de bugün itibariyle kayıtlar başladı. Sınava katılmak için herhangi bir ön şart yok. Linux bilgi ve becerinizi belgeleyecek olan, 28 Haziran tarihinde yapılacak sınava kayıt için bizimle iletişime geçin. Eğitim programı ve sınav içeriği hakkında bilgi için open.bilgi.edu.tr adresini mutlaka ziyaret edin.

Steve Ballmer`e göre Linux bir kanser

larweda

Microsoft`un ikinci adamı (Bill Gates aktif yöneticiliği biraktıktan sonra yerine geçen) Steve Ballmer`e göre `Linux dokunduğu herşeye entellektüel anlamda bulaşan bir kanser`

Sun Times`in yaptığı bir röpörtaja göre; Microsoft, Linux ve açık kaynak kodlu hareketi kendisi için ciddi bir rekabet olarak görüyor. Ama GNU/GPL lisansının doğası gereği ticari bir şirketin açık kodlu bir yazılımı kullanması mantıklı değil. Ballmer`in yorumuna göre eğer bir yazılım firması açık kodlu bir yazılım kullanırsa ürününün geri kalanını da açık yapmak zorunda. Bu da açık yazılımların zayıf noktasını oluşturuyor(muş).

EvilEntity Linux 0.25DR İncelemesi

anonim

LinuxTurkey masaüstünün lider dağıtımı olma iddiasında, asi ve değişik bir dağıtım olan EvilEntity Linux´un ilk Türkçe incelemesini yapmış.

Bu yazıda kelimenin tam anlamıyla garip bir dağıtım olan EvilEntity Linux (EEL) u inceleyeceğim. Öncelikle EEL nin felsefesinden bahsetmek istiyorum. EEL Windows ile ilgili herşeye gıcık olan ve Windows´suz da harika bir masaüstü olabileceğini kanıtlamaya çalışan bir dağıtım. Evet, buraya kadar herşey normal görünüyor ancak EEL Gnome ve Kde´yi Windows´u taklit etmeye çalışmakla suçluyor ve bu yüzden onlara yer vermiyor. Hatta çok bilinen hiçbir pencere yöneticisine yer vermiyor.

gnuLinEx ile 'Bilgi Toplumu' Hedefleri

anonim

İspanya'nın federe eyaletlerinden biri olan Extremadura, özgür ve açık kaynak yazılımları üniversite, özel sektör, ve kamu işbiriliği ile destekleyen, geliştiren ve uyarlayan ilk yerel yönetimlerden biridir. 1997'den beri tekno-politik bir kararla süreç resmi yönetimin insiyatifi ile başlatılmış ve başarı ile sürdürülmüştür.

Latin Amerika`da Linux`a devlet desteği

FZ

Brezilya, Meksika ve Arjantin'den sonra şimdi de sırada Peru var. Söz konusu ülke devlet kurumlarında açık kaynak kodlu yazılım kullanılması için bir yasa tasarısı hazırladı.

Peru'daki tasarı geçen yıl Arjantin'de sunulmuş olan tasarıyı esas alyor. Kanun tasarısının üzerinde en çok durduğu noktalar bu modele göre geliştirilmiş yazılımların serbestçe dağıtılabilmesi ve kaynak kod üzerinde, kurumun özgün ihtiyaçlarına yönelik değişiklerin serbestçe yapılabilmesi.

Latin Amerika'da sadece politik devrim, futbol, cunta ve insan hakları ihlalleri olmadığını bize gösteren bu haberde aynı zamanda Avrupa'da Linux'un büyük kurumlarda sesini duyurmaya başladığı, İtalya'daki Banca Commerciale Italiana'nın ve İngiltere'deki BT'nin de (British Telecom) kurumsal ölçekte yavaş yavaş Linux'a geçmeye başladığının bilgisi veriliyor.

Tabii insanın aklına şu soru geliyor ister istemez: Türkiye hakikaten de Arjantin olmaz mı? Ya da olamaz mı? Peru da mı olmaz Türkiye? Olmamalı mı, olmalı mı? Kısaca nedir yani?