Acaba bir bilgisayar simülasyonunda mı yaşıyoruz?

0
Blixa_Bargeld
Yale Üniversitesi felsefe bölümünden Nick Bostrom'un makalesine göre Matrix gerçek olabilir!
Bostrom'a göre yaşadığımız hayatın insan-sonrası bazı varlıklar tarafından yaratılmış bir bilgisayar programı olma olasılığı var.
Eğer böyle bir programın içindeysek nasıl davranmalı?
Robin Hanson'un makalesi ise bir simülasyonun içinde nasıl davranmamız gerektiğini tartışıyor...
hepsi burada http://www.simulation-argument.com/

Görüşler

0
anonim
Tek diyebilecegim sey: Welcome, to the desert, of real...

iste biliyordum benle ayni fikirde olan insanlarin oldugunu biliyordum...

_ This can't be...
_ Can't be what, real?

volkany
0
anonim
Simulasyon da olsan, real da olsan...

Sana dusen yasamak. Yapabilecegin baska bir yok. Maalesef, MATRIX'te bahsedilmiyor ama, matrix'in fisini cekersen hepimizin fisini cekmis olursun. Ve maalesef, okyanuslarin derinliginden, aydedenin hareketine kadar bu kadar iyi hazirlanmis bir simulasyonu yapanlarida devre disi koyman biraz zor gibime geliyor.

Belki tanri dedigimiz sey iste o simulasyonu hazirlayandan ibaret olamaz mi ? O zamanda en basa donup dinler teorisini filan tekrar elden gecirmek gerekmezmi ?

Karisik is yaaa... Ben oturup programimi yazayim. Kimbilir, belki TAO ben olur, ben TAO olur, oyle bir simulasyonda ben yaparim..

0
anonim
İnsan bir çeşit android midir?

Fiilerimiz kendi eserimiz (yaratmamız) değildir.

Herşey Levh-i Mahfuz'da saklıdır.Peki herşey belli ise niye yaşıyoruz? El Cevap : Niye yaratıldığınızı düşünmeyin, sizden önceki kavimlerin helaki bundan oldu. (hadis-i şerif)

Eğer fiiller insan yaratığı ise dalından kopardığın elmayı yerine tak. Bu sorunun cevabını
hibir LOJİK kavram (önerme) ile veremezsin; cevap İMAN dır.--> ONLAR GAYBA İNANIRLAR.
0
revolte
Ya tanrı yoksa? ya programcı yoksa?

iman ederek 60-70 seneni hebamı edeceksin?
0
anonim

Tanrı yoksa (HAŞA); ben birşey kaybetmem.

Tanrı varsa (AMENNA) sen çok şey kaybedersin; aslında herşeyini kaybedersin!!!!
0
anonim
programci mutlaka var sanat eserlerini her yerde gormek mumkun eger programci yoksa kaybedecegin hic bisi yok duzgun bir hayat surmus olursun eger programci varsa da sana sundugu; hayallerini gerceklestirebilecegin sonsuz bir MATRIX
Yani kisaca MATRIX RELOAD (MATRIX REVULATION) olmus olur. ;)
0
anonim
Ya VARSA
Ya ölümden sonraki yaşam gerçekse
0
omniheurist
arkadaşlar bu mesajın mealini yapabilecek biri varsa sevinirim.
anladığım kısma cevap vereyim. niye yaratıldığımız, nereye gittiğimiz gibi konular üzerinde inatla düşünmeye devam edeceğim. olursa sonum bundan olsun...
0
anonim
Hakiki lezzet İMAN'dadır.
Ve sineleri İSLAM'a açan ALLAH'tır.(Meal)
Allah gizli bir hazine idi ve Allah'da ilk kez kendi nefsine baktı ve sıfatlarını (isimlerini) gördü...ESMA-ÜL HÜSNA, İSM-İ AZAM.
ESMA-ÜL HÜSNA'yı ve CEVŞEN-İ KEBİR'i oku sorularına yanıt bulursun İNŞAALLAH...
Evet imanlı hayat lezzetli hayattır ve ibadetlerden alınan lezetler şehvani lezzetlerden evladır.Müminin herşeyi ibadettir!!!Allah hepinizin sineini İSLAM'a açsın
0
anonim
Enteresan yorumlar.. En sonunda Tanri'yi da burada tartismaya basliyoruz.

AKPARTI Cemaatine sorarsaniz, tanri herseyin mutlak sahibidir. Biz onun buyruklarina uymadigimiz icin burnumuz b...tan cikmiyor. Ama nedense Israilliler ve Hristiyanlarda onun buyruklarina uymuyor ama onlar bizim yasadigimiz rezaleti yasamiyor. Demekki tanrinin ya adaleti yok, yada durum oyle degil. Tanri her ise burnunu sokmuyor. Calisan emek gosteren adam gibi yasiyor. Ama bu cemaat bunu soylemiyor. Onlara sorarsaniz, Izmit depremi filan tanrinin Azdiniz siz, alin iste diyerek yaptigi bir sey. Garip. Okyanusun dibindeki beyinsiz 3-5 tur tek hucreli mahlukatta aziyor olmali boyuna, cunku en siddetli depremler orada oluyor..

Asil konu bu sekilde. Tanrinin varligini tartismak cok farkli bir sey. Oyleki bu gibi soyut bir kavramda hic bir zaman objektif olmazsiniz. Mutlaka kendi inanclarinizdan yana tavir koyarsiniz. Sonucta da bu inanclari parcalamak atomu parcalamaktan kat be kat zordur, netekim.

Asil tartisilmasi gereken nokta o Tanrinin bizden ne istedigi. Hep yanilip sasirdigimiz konu bence burada. O kadar san, kudret sahibi bir yaraticinin oturup milletin sakalinin ve eteginin boyuyla, carsafinin rengiyle ugrasiyor olmasi bana komik geliyor. Benzeri seyler iste.

Eger bir simulasyonda yasiyorsak, ki bu mumkundur, simulasyonu yapan mahluka tanri dememiz zorunlu. Ama bu tanrinin bizden ne istedigi ise bence en buyuk muamma.

Ya boyle bir sey yoksa ? Tanri filanda yoksa ? Onun cevaplari ise gene bambaska bir tartisma. Dunyanin en oldurucu yaratiklari Kobra yilanlaridir. Bir soktugunda bir tabur askeri oldurecek kadar zehir salgilar. Fakat Iki kobra yilani karsilastigi zaman asla birbirlerini sokmazlar. Ama bir orumcek guzelce hemcinsini yer. Hatta cogu orumcek kendisiyle ciftlesmek icin gelen hemcinsini afiyetle yer. Demekki doganin her tur icin farkli bir toresi var. Eger bizi tanri degilde dogal surec yaratmissa bu dogal surecin getirilerini dogamizda, genlerimizde aramak gerekiyor. Iste bize bir tur icgudu olarak yazilmis olan bu kurallari uygulamak onemli. Ama biz isin icine bir tanri faktoru ekliyoruz. Ve bu tanrinin sunu boyle yapmamizi istedigini farz ediyoruz. Asil kopma burada basliyor.

Harun YAHYA, diger adiyla Adnan HOCA, Evrim teorisini guzelce curutur. Evrim yasanamaz. Insanlarin Adem ile Havva'dan gelmesi gerekir bilimsel olarak. Cunku mutasyon hic bir zaman yeni bir uzuv yaratamaz, dogustan gelen ozellikleri degistiremez. Ayrica sonradan elde edilen ozelliklerde yeni nesle gecmez. Buraya kadar surulen tezler vs. Cok saglam kanitlara dayanir ve aksinin ispati son derece guctur. Sonucta bir turun zamanla diger ture donusmesi imkansiz gorunur. Fakat bu durum kendi icinde dehsetli bir celiski yaratir. Eger oyleyse, zenciler nasil olustu ? Adem ile Havva Beyazdiysa, herkesin beyaz olmasi gerekmezmiydi ? Zenci olsalardi, hep zenci olmayacakmiydik ? Diyelimki, birisi zenci, digeri beyazdi. Yada biraz zenci geni tasiyorlardi. Bunun Hz.Adem'in olusuturdugu populasyonda bugune kadar hepimize gelmesi gerekmiyormuydu ? Dahasi baskin genlerin bir kac nesil sonrasinda diger nesli yok edecegi malum degil mi ? Yanisi acayip cetrefilli bir mevzu.

Dedigim gibi bence bunlarla kafa kirmak dipsiz bir kuyuya tas atmaya benziyor. En iyisi gidip programimizi yazmak. Tanriya inanan inandigini yasasin. Ama sunu sorgulamaktan geri kalmasin bence: Tanri gercekten isi gucu benim sakalimin boyu olan bir yaratici mi?. Geleneklerin getirdigi bazi dogmalari Dinin kurallari olarak kabul etmek acaba gercekten Allah'in sizden razi olmasina yeterli ve sart kosulmudur ?

Saygi ve sevgiler..
0
cadas
Bir simulasyonda yasadigina inanmak ya da buna kafa yormak cok gereksiz bir sey. Hele bir universitenin hocasinin gelip de Matrix gibi filmleri, yazdigi o cok muhim makalenin sonuna referans diye de koymus olmasi ayri bir komedi. (Matrix filmini sevmedigimden degil, oldukca guzel islenmis ve ilginc konusu olan bir film, ama sadece bu kadar)

Valla arkadaslar, simulasyon olsun gercek olsun, bir suru cocugun acliktan oldugu bir dunyada, 11 Eylul''de ikizlerde olen insan kadar cocugun Irak''ta ilac ambargosundan olebildigi bir dunyada, somurunun son haddine kadar yasandigi, ayni insanlarin boyanip boyanip tekrardan secimlerde onumuze kondugu bir dunyada yasiyoruz.

Daha cok ama cok sayabilirdim, ancak boyle gereksiz seyler yazmis olan (bir de adam gelmis formuller vs. de yazmis saga sola oh ne guzel) insanlara ofkelenmeye basladim yine, ki bakin parantezde ofkelenmeye basladim bile...

Sevgiler...
0
SHiBuMi
Adam ne yapsaydı, kafamda varoluş ile ilgili bazı düşünceler var ama dünyadaki açlığı sona erdirip ilaç sıkıntısını ortadan kaldırmadan bunları başkalarıyla paylaşmam çok ayıp olur, cadasi öfkelendirmeyeyim mi deseydi?
0
cadas
Demek istedigim seyi carpitmiyor musun?
0
SHiBuMi
Demek istediğin şey zaten çarpık.
0
anonim
1...Derin konulara derinlere dalarak başlamak yanlıştır.
2...RAB, samimi ve iyi kullarını doğru yola iletir.
3...Felsefi doktrinler tek olmyabilir ve herkese göre değişebilir.
4...AKAİD (iman) esasları tektir ona, buna, şuna göre olmaz!!!
5...Deprem, sel, yangın vs helaklar için Hz. Musa ve Hz. Hızır kıssaları yeterlidir.
6...Kur'an-ı Kerim'deki Ad, Semud, Lut kavimleri azgınlıkları neticesinde helak edildiler.
7...İnsan ırklarının oluşumunu bilimsel olarak açıklamak mümkündür. (Aynen Mendelev'in bezelyelerde yaptığı gibi.)
8...İnsan ırklarından ziyade LİSAN kavramını açıkla bakalım!!!
9...Olayların Zahiri ve Batıni tarafları vardır. Biz Ulvi perdeler ile olayların Zahiri (görünen) taraflarını görebiliyoruz.
10...HALIK batıl iş işlemez.
11...Kainatta herşey dengededir.(11 Eylül'de, Irak'ta, Filistin'de(!)...herşey bir dengenin sonucudur.)
12...MATRIX gibi filmler insanoğlunun materyalizm'den MANA ve GAYB'a doğru yol aldığını gösterir.
13...Madde MANA'ya hizmet eder.
14...Evliya menkıbeleri ve kıssalar Matrix'ten çok daha ilginç ve gerçektirler.
15...İMAN ederek ömrünü heba etmezsin va böylece sadece düzgün bir hayat da yaşamazsın; İMAN ile aldığın lezzet bu dünyadaki en hakiki lezzettir.(Tatmadıysan bilemezsin.)
16...KÜLLİ İRADE ; CÜZ-İ İRADEYİ KAPSAR.
17...Düşünmek dolayısıyla fiil yaratmak sadece insanın tek başına yaptığı bir iş değildir.
18...İnsanın SAİD mi, ŞAKİ mi olacağı ta ana rahminde iken yazılır.
19...Olayların önceden belli olduğuna bir örnek CİFR ilmidir.CİFR Kur'an ayetlerinden olayların tarih ve sonucu ve hatta açıklamasının bulunması ilmidir.(Yavuz Sultan Selim'in Şah İsmail'i yenmesi Kur'an ayeti ile sabittir.)
20...Bu simulasyon makalaesi aslında baştan sona saçma sapan şeyler ile dolu.İNSAN olarak ne biliyoruz ki!!!
Makaledeki OMNİPOTENT: Herşeyi yapmaya gücü yeten EL-KADİR 'dir.
Makaledki OMNİSCİENT : Herşeyi gören EL- BASİR 'dir.
Makaledeki POSTHUMAN: İnsan ötesi... Dünyadaki düzende görevi olan MELEKLER'dir.
21...En az simulasyon kadar ilginç birşey daha söyleyeyim FUSSİLET suresi 53. ayet de mealen :
Biz onlara ayetlerimizi kendi nefslerinde göstereceğiz. diyor.Bu ayetin çeşitli tefsirleri var. Ama bir ilginç keşiftir ki insan DNA'sının 19. geninde Oku, biz insanı bir kan pıhtısından yarartık ayeti aynen çıkıyor.
22...Tüm bunlar İLAHİ PROGRAM'ın birer parçası ve daha bilmediğimiz niceleri var...

Hep iyi ve iyi niyetli olalım...
Bu dünyada baki kalan hoş bir sada imiş...
0
izler
Değerlendirecek biri (yani benliğimiz) varolmadan anlatılanların hiç bir değeri yok.
Aslolan varolmak ya da olmamak.
0
izler
Var isek rom muyuz ram mıyız?
0
anonim
üslubunuz çok orjinal ve çarpıcı gerçek kimliğinizi bilmek isterdim. teşekkürler ilminizin artmasını dilerim.
0
anonim
üslubunuz çok orjinal ve çarpıcı gerçek kimliğinizi bilmek isterdim. teşekkürler ilminizin artmasını dilerim.
0
redogre
ben şuna takıldım 19. gende oku ayeti hangi dilde çıkıyor?
0
anonim
İkra=Oku diye başlıyor...
0
cevreci
arkadaşımdan matrix cd''sini ödünç alırken bir başka cd daha vermişti.. "<b>13. kat</b>" isimli bir film. bence felsefe olarak matrix''in konusundan çok daha MANTIKLI. matrix animasyonlarla doldurulmuş bir masal gibi kalmıştı o gün bana..

filmin ana konusu 20. yy''da bilgisayarcıların 1930''lu yılları simüle eden bir program geliştirmeleri ve devam eden olaylar..

hararetle tavsiye ederim.. :)
0
elrond
Ana neler olmuş burda. 3 hatfa takılmayıp sonra gelmek çok zevkli oluyor. Bu topic te ufkumuzu genişletmesi açısından `The Dust Brothers - This Is Your life` lyriclerine bir bakınız. Bir nevi felsefe tezi nede olsa.

I don`t think so...


Matrix has you :-P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Symantec Büyümeye Devam Ediyor

parsifal

Bünyesine kattığı firmalarla büyümeye ve gelişmeye devam eden Symantec, en son Vontu'yu da Symantec ailesine dahil etti.

Türkiye'nin StackOverflow'u Açıldı

anonim

Türkiyenin bilişim sektörü sevdalılarını birleştirmeyi amaçlayan, dertlerine deva olayı hedefleyen site sonsuzdongu.net ilk sürümü ile yayına girdi. Site üzerinden şu anda istediğiniz soruları sorabiliyor veya cevap yazabiliyorsunuz. www.sosuzdongu.net

Pi sayısının 1 trilyon 400 milyarıncı basamağı kaç?

conan

Hürriyet gazetesinde okuduğum bu habere göre Tokyo üniversitesinden Yasuma Kanada ve ekibi 5 yıl vererek yarattıkları bir programla 400 saatte pi sayısını 1 trilyon 400 milyar yakınlıkla hesaplamayı başarmışlar. Kendilerine ait yaklaşık 20 yıllık rekoru da kırmışlar.

Gazeteye göre bu hesabı yapmak o kadar da önemli değilmiş. Çünkü astronomlar bile bu kadar sayıyı kullanmazlarmış :P Pi`nin tanımı da var gazetede, okuyalım :)

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu VIII. Geleneksel Programlama Yarışması

msf

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu 1997’den bu yana her yıl düzenlediği geleneksel üniversite öğrencileri arası programlama yarışması serisine bu sene VIII.sini ekliyor. Ön eleme soruları ve özel ödüllü soru 1 Mart 2005 - 15 Nisan 2005 tarihleri arasında yarışmanın anasayfası http://yarisma.cclub.metu.edu.tr adresinde çözülmeyi bekliyor. Yarışmanın finali ise 24 Nisan 2005 tarihinde ön eleme soruları sonucunda belirlenecek finalistler arasında ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği'nde gerçekleşecek. Final sonucu belirlenecek birinci, ikinci ve üçüncü ile özel ödüllü soruyu optimal çözen yarışmacı; ödüllerini akşam ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan törende alacaktır. Dünyadaki benzerleri arasında (ACM, Tübitak, IOI, vs…) Linux platformunda düzenlenmiş yarışmaların ilki olma ayrıcalığına sahip olan yarışmaya bilgisayar bilimine ilgi duyan ve gönül veren tüm üniversite öğrencileri davetlidir.

Doktora Tezi Başa Bela Oldu!

FZ

Sean Gorman isimli doktora öğrencisinin tezine bakan profesör "basit ve önemsiz" bir çalışma demişti. Gorman´ın kendisi de çıktığı kızlara tezinden pek bahsetmiyordu çünkü "o kadar sıkıcı idi ki genellikle gözlerini tavana dikip ıslık çalmaya başlıyorlardı."

Ancak 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra Gorman´ın tezi öyle bir önem kazandı ki şirketler onu ele geçirmek, hükümet parça parça etmek, El Kaide ise kullanmak istedi.

Gorman doktora tezinde ne yapmıştı?