ZümrüdüFramework

0
lifesdkver0_1
Java 5.0 vs C# 2.0 gibi tartışmalar alemde yapıla dursun; programlama dillerinin parlayan yeni çocuğu, Japonya'nın gururu Ruby'nin 1.8.2 preview2 sürümü ay başında duyuruldu.

Bundan öte ilgi çekici olan, tamamen Ruby ile yazılmış ilk web framework'ün duyurulması. Rails, MVC'deki her harfe düşen işi karşılayan bir framework. Kurulumu - ayarları kolay, kullanımı kolay. Proje yönetim aracı BaseCamp ve Wiki klonu Instiki bu frameworkün ilk ürünleri.

İstenilen her yapının herhangi bir programlama dilinde hazırlanması mümkün hale gelmişken bu işin sonu nereye varacak?
Sun piyasadan çekilse Java'ya ne olurdu?
C#'a ihtiyacımız var mı?
Perl rahiplerinin gizli amacı ne?
Diller arası savaş, her akşam ekranınızda. Israrla izleyiniz...

Görüşler

0
xMaster
Ben açıkçası Python dilini tercih ederim. Bence javaya iyi bir alternatif.
Ama ruby gözardı edilmeyecek bir dil. Eğer Ruby ile ilgileniyorsanız şu ideye bir göz atın derim.
http://www.widestudio.org/EE/
0
y0rk
1 saattir ruby dokumalarını okuyorum. degişkenler yapılar syntax falan.. sanırım "I KNOW RUBY"
Diller o kadar birbirine benziyor ki artık birkaç dil bilen programcılar birkaç saatte yeni bir dil ogrenebiliyor yıllardır kullanıyormuş gibi kullanabiliyorlar. savaş falan yok. hepsi Programlamanın Taosuna hizmet ediyor.:)
0
FZ
İstersen bir de birkaç saat içinde Prolog ya da O'CAML öğrenmeyi ve sonra da yıllardır kullanıyormış gibi kodlamayı dene ;-) (gelmeyin üzerime, gelmeyin dedim yoksa üzerinize brainf..k dilini salarım! http://www.muppetlabs.com/~breadbox/bf/ ;-)
0
xMaster
işte size programlama dili diğer hepsine göre birazcık daha zor.
http://compsoc.dur.ac.uk/whitespace/
0
FZ
Epey önemli bir AI ders kitabinin yazarı olan:

http://aima.cs.berkeley.edu/

ve diğer yazar Stuart Russell ile birlikte Google'da çalışmış bu üstadı yazısından feyz almakta fayda var!

Bir not: Makalenin Japonca, Çince, İspanyolca, Almanca, Fransızca çevirisi var ama Türkçe çevirisi yok! Bu güzel ve çarpıcı makaleyi çevirecek bir babayiğit, düzgün Türkçe bilgisi olan bir insan yok mudur aramızda?
0
ahmetaa
Programlama dilinin ne kadar iyi ve guzel tasarlandigi o kadar onemli degil gunumuzde kanaatimce. Onemli olan ardindaki ekonomik destek, varolan uygulamalar, gelistirme araclarinin gelismisligi, acik kodlu kutuphanelerin bollugu.. O nedenle yeni peydahlanan dillerin cogu varolan yerlesik dil ve teknolojilerin populerligine asla erisemeyecektir. Ama herkes piyasada kendine azda olsa bir yer buluyor. mesela sozu edilen Rubby'nin java karsiligi olan JRubby bugun java gelistiricileri tarafindan cesitli konularda yardimci olarak kullaniliyor. Test, kod duzenleme, konfigurasyon denetimi vs amacli olarak.
0
FZ
Doğrudan ticari uygulama geliştirirken evet ekonomik destek, camia desteği, vs. önemlidir diye düşünüyorum ancak önemli bir nokta daha var, kendi adıma diyebilirim ki: Bir programlama dili benimle problem arasına ne kadar az giriyorsa o kadar iyi! Yani zaten insanı zorlayan bir problem alanında, o problemin terimleri ile düşünerek kafa patlatıyorum, çözmeye çalışıyorum filan bir de geliştirdiğim düşüncelerini kullanacağım dilin ortamına, sözdizimine ve semantiğine uydurmak zorundayım, bu zorunda olma hali ne kadar düşük seviyede olursa o dil benim için o kadar güçlü ve esnektir.

Biz programcılar insanlar üç beş tıklama ile kolayca işlerini halletsinler ve bize para versinler diye gecemizi gündüzümüze katıyoruz ama iş kendi programlama işlerimizi kolaylaştırmaya, otomasyona sokmaya geldi mi bunu pek düşünmüyoruz, bu bakımdan hala çok geride olduğumuzu düşünüyorum. Bunda sanırım şöyle bir mantalite rol oynuyor: Programcı değil misin, teknik adam değil misin, kolaylık senin neyine, otur öğren, kurcala, sürün dur, gerekirse basit bir şeyi keşfetmek için değerli saatlerini harca, işin ne! Programlar ve programlama dilleri sadece son kullanıcının işini değil programcıların da işini, stresini azaltmalı ve verimliliğini artırmalı!
0
xMaster
bu konuda FZ nin görüşlerine katılıyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sun Microsystems PostgreSQL'i Takibe Aldı

gz

Slashdot sitesindeki habere göre Sun firması PostgreSQL ile ciddi olarak ilgilendiğini yazdı. John Loiacono'nun (Sun, Ex. vice president) açıklamalarına dayandırılan haberde Sun'ın Oracle, IBM ve hatta Micro~1 ile olan lisans sözleşmelerin maliyetli olması dolayısıyla PostgreSQL'e daha farklı bir gözle bakıldığı bildirildi. İleri bir tarihte PostgreSQL'i sistemlerine entegre edeceklerini de sözlerine ekledi.

İngilizce tam metni http://developers.slashdot.org adresinden okuyabilirsiniz.

Malezya`nın Başı Kel mi?

yalcink01

Günlük The Star gazetesindeki bir habere göre; Malezya Hükümeti, önümüzdeki iki yıl içinde, kırk adet aktif Open Source yazılım firması yaratabilmek için 36 milyon USD lık fon ayırmış. Otoriteler, bu sayede IT sektöründe uzmanlık yaratmayı ve bunun sayesinde ülkenin ekonomisine katkı yaratmayı hedefledikelrini belirtmişler. Ulan ne boş işlerle uğraşıyor bu çekik gözlü arkadaşlar. Gövdeyi dinlendirin biraz kardeşler.

Başımıza taş yağacak!

conan

Popüler Ski doo, Lynx gibi kar sporları ve Sea doo gibi su sporları araçlarının yaratıcısı Bombardier yeni konsept aracını tanıttı: EMBRIO. Segway çılgınlığını bir adım ileri götüren bu araç oldukça ilginç. Herşeyden önce tek tekerlekli olması insanı Jetgillerden çıkma bir araçmış gibi oldukça şaşırtıyor.

Aracın özelliklerinden bir tanesi ise hiz 20 km/h altına düştüğünde bir `iniş tekerleği`nin açılması. Motosiklet oturma biçiminde dizayn edilen taşıit birden fazla kişiyi taşıyacak şekilde şekillendirilmiş. Ayrıca yakıt olarak hidrojen hücrelerinin kullanımı da benim hoşuma giden başka bir özellik. Benim gibi ağzı sulanma ötesi olanlara kötü haberim var. Ne yazik ki bu aracın piyasa tarihi 2025 olarak düşünülüyor.

Yine Google...

m1a2

Google`un agresif atakları devam ediyor. Bu sefer elektronik postayla sipariş (`mail order`) hususunda bir hizmet söz konusu. Artık `mail-order`un mümkün olduğu bir ürüne ilişkin katalog bilgileri de eşelenebilecek (google = eşelemek ;) ve doğrudan üretici firmanın sitesine erişilebilecek:
Google Catalog Search

IBM Türk Çalışanlarının Sendikal Örgütlenmesi

anonim

Bizler 258 kişiyle Tez-koop-iş sendikasına üye IBM Türk çalışanlarıyız.

Sendikamız, toplu sözleşme yapma hakkımızı almak için 26 Mart 2008 tarihinde Çalışma Bakanlığına yetki başvurusunda bulundu.