ZümrüdüFramework

0
lifesdkver0_1
Java 5.0 vs C# 2.0 gibi tartışmalar alemde yapıla dursun; programlama dillerinin parlayan yeni çocuğu, Japonya'nın gururu Ruby'nin 1.8.2 preview2 sürümü ay başında duyuruldu.

Bundan öte ilgi çekici olan, tamamen Ruby ile yazılmış ilk web framework'ün duyurulması. Rails, MVC'deki her harfe düşen işi karşılayan bir framework. Kurulumu - ayarları kolay, kullanımı kolay. Proje yönetim aracı BaseCamp ve Wiki klonu Instiki bu frameworkün ilk ürünleri.

İstenilen her yapının herhangi bir programlama dilinde hazırlanması mümkün hale gelmişken bu işin sonu nereye varacak?
Sun piyasadan çekilse Java'ya ne olurdu?
C#'a ihtiyacımız var mı?
Perl rahiplerinin gizli amacı ne?
Diller arası savaş, her akşam ekranınızda. Israrla izleyiniz...

Görüşler

0
xMaster
Ben açıkçası Python dilini tercih ederim. Bence javaya iyi bir alternatif.
Ama ruby gözardı edilmeyecek bir dil. Eğer Ruby ile ilgileniyorsanız şu ideye bir göz atın derim.
http://www.widestudio.org/EE/
0
y0rk
1 saattir ruby dokumalarını okuyorum. degişkenler yapılar syntax falan.. sanırım "I KNOW RUBY"
Diller o kadar birbirine benziyor ki artık birkaç dil bilen programcılar birkaç saatte yeni bir dil ogrenebiliyor yıllardır kullanıyormuş gibi kullanabiliyorlar. savaş falan yok. hepsi Programlamanın Taosuna hizmet ediyor.:)
0
FZ
İstersen bir de birkaç saat içinde Prolog ya da O'CAML öğrenmeyi ve sonra da yıllardır kullanıyormış gibi kodlamayı dene ;-) (gelmeyin üzerime, gelmeyin dedim yoksa üzerinize brainf..k dilini salarım! http://www.muppetlabs.com/~breadbox/bf/ ;-)
0
xMaster
işte size programlama dili diğer hepsine göre birazcık daha zor.
http://compsoc.dur.ac.uk/whitespace/
0
FZ
Epey önemli bir AI ders kitabinin yazarı olan:

http://aima.cs.berkeley.edu/

ve diğer yazar Stuart Russell ile birlikte Google'da çalışmış bu üstadı yazısından feyz almakta fayda var!

Bir not: Makalenin Japonca, Çince, İspanyolca, Almanca, Fransızca çevirisi var ama Türkçe çevirisi yok! Bu güzel ve çarpıcı makaleyi çevirecek bir babayiğit, düzgün Türkçe bilgisi olan bir insan yok mudur aramızda?
0
ahmetaa
Programlama dilinin ne kadar iyi ve guzel tasarlandigi o kadar onemli degil gunumuzde kanaatimce. Onemli olan ardindaki ekonomik destek, varolan uygulamalar, gelistirme araclarinin gelismisligi, acik kodlu kutuphanelerin bollugu.. O nedenle yeni peydahlanan dillerin cogu varolan yerlesik dil ve teknolojilerin populerligine asla erisemeyecektir. Ama herkes piyasada kendine azda olsa bir yer buluyor. mesela sozu edilen Rubby'nin java karsiligi olan JRubby bugun java gelistiricileri tarafindan cesitli konularda yardimci olarak kullaniliyor. Test, kod duzenleme, konfigurasyon denetimi vs amacli olarak.
0
FZ
Doğrudan ticari uygulama geliştirirken evet ekonomik destek, camia desteği, vs. önemlidir diye düşünüyorum ancak önemli bir nokta daha var, kendi adıma diyebilirim ki: Bir programlama dili benimle problem arasına ne kadar az giriyorsa o kadar iyi! Yani zaten insanı zorlayan bir problem alanında, o problemin terimleri ile düşünerek kafa patlatıyorum, çözmeye çalışıyorum filan bir de geliştirdiğim düşüncelerini kullanacağım dilin ortamına, sözdizimine ve semantiğine uydurmak zorundayım, bu zorunda olma hali ne kadar düşük seviyede olursa o dil benim için o kadar güçlü ve esnektir.

Biz programcılar insanlar üç beş tıklama ile kolayca işlerini halletsinler ve bize para versinler diye gecemizi gündüzümüze katıyoruz ama iş kendi programlama işlerimizi kolaylaştırmaya, otomasyona sokmaya geldi mi bunu pek düşünmüyoruz, bu bakımdan hala çok geride olduğumuzu düşünüyorum. Bunda sanırım şöyle bir mantalite rol oynuyor: Programcı değil misin, teknik adam değil misin, kolaylık senin neyine, otur öğren, kurcala, sürün dur, gerekirse basit bir şeyi keşfetmek için değerli saatlerini harca, işin ne! Programlar ve programlama dilleri sadece son kullanıcının işini değil programcıların da işini, stresini azaltmalı ve verimliliğini artırmalı!
0
xMaster
bu konuda FZ nin görüşlerine katılıyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

VMware Server artık bedava

ykarslioglu

Sanal makine dünyasında lider konumunda olan VMware Şirketi'nin giriş düzeyindeki sanal sunucusu olan GSX Server, "VMware Server" adıyla ve herhangi bir ücret talep edilmeksizin kullanıcıların hizmetinde... Şu anda beta aşamasında olan yazılımı hemen indirip deneyebilirsiniz. VMware yetkilileri, bu yolla rakiplerine göre daha fazla sayıda masaüstünde kendilerine yer edineceklerini ve "enterprise" düzeydeki işler ve kritik görevler için var olan daha üst düzey ürünlerine geçişin hızlanacağını umuyorlar. Benim için heyecan verici bir haber, çünkü -ve maalesef- henüz wine ile çalıştırmayı başaramadığım bir-iki programcık kalmıştı :-)

Ayrıntılı bilgi aşağıdaki adreste:
http://www.vmware.com/products/server/

Bellekli Kalem

polat

Logitech IO gazeteci ve öğrenci gibi not tutmak zorunda kalanlar düşünülerek tasarlanmış.IO belleği sayesinde notları temize geçme yada digital ortama aktarma derdini ortadan kaldırıyor.Ayrıntılı bilgi için www.logitechio.com (Kaynak Cumhuriyet gazetesinin 8 şubat 2003 tarihli bilim Teknik eki.)

EeePC Türkiye'de!

butch

Asus web sitesinde yapılan bu duyuruya göre EeePC 24 Mayıs tarihinden itibaren satışta olacak. Yapılan duyuruda yer almamasına rağmen EeePC 900 (20G 8,9") modeli de bazı online satış mağazalarında önsiparişle satışta görünüyor.

GUADEC 2003

anonim

BOSTON, Mass. February 18, 2003. dördüncü yıllık GNOME kullanıcıları ve geliştiricileri Avrupa Konferansu (GUADEC), geliştiricileri, GNOME Kuruluşu Önderleri ve kişileri, işyeri ve hükümet GNOME kullanıcıları 16-18 Haziran 2003'te İrlanda Dublin'e getirilecektir. Konferans, taşınabilir internet aygıtları, ağ sunucuları ve masaüstü için kullanıcı çevresi, GNOME'nin yön ve yeteneklerine dikkat çekmek için tek forumdur. GUADEC, GNOME'nin yayılımcılarına, geliştiricileri ve IT öncülerine yararlı olacak dersleri ve ayrıntılı bir takımını belirleyici olacaktır.

Telnet üzerinden Star Wars!

larweda

Hollandalı bazı amcamlar, (nedense böyle hikayeler hep hollandadan çıkıyor zaten) bir shell script'i ile Starwars Episode IV: A new Hope filmini ascii-art olarak yapımışlar, yani şuraya (towel.blinkenlights.nl) telnet yapıyorsunuz, başlıyor "A long time ago, in a galaxy far far away" kabilinden, ve filmin tüm sahneleri, prensesin gemisinin yakalanışı, ışın kılıcı savaşları, prensesin kurtuluşu, Luke'un eğitimi vs tamamiyle ascii-art olarak karşınıza çıkıyor, tamamiyle basit bir olay olmasına rağmen bir ya da bir kaç kişi epey zamanını almış. Bi göz atın, görmedim demezsiniz.