Zotero: Gerçekten işe Yarar Bir Firefox eklentisi

0
zekzekus
İnternette bir konuyu araştırırken kaybolduğunuz hissettiğiniz oldu mu hiç? Hangi dökümanları indirdim, hangilerini okudum, hangi sayfalar birbiriyle ilişkili karman çorman oldu mu kafanız hiç? Eminim olmuştur. Zotero isimli Firfox eklentisi bu karmaşıklığı gidermek için geliştirilmiş ve oldukça işe yarıyor.

Eklentiyi Firfox eklenti sitesinden kurduğunuzda bilgi çubuğunuza Zotero ismiyle yerleşiyor. İster zotero üzerine tıklayarak ister öntanımlı olarak gelen "ctrl+alt+z" kısayoluyla aktif hale getirebiliyorsunuz. Ekranın yarısını kaplayan eklenti sayesinde araştırma konunuz ile ilgili bir koleksiyon oluşturup ilginizi çeken sayfaları koleksiyona ekleyebiliyorsunuz. Koleksiyondaki her bir eleman için, etiketlendirme yapabilir, not alabilir ve bu elemanın ilişkili olduğu başka elemanları seçebilirsiniz. Koleksiyon elemanlarından bağımsız olarak notlar alabilir ve koleksiyon elemanlarınız içinde arama yapabilirsiniz. Eklediğiniz web sayfasını bilgisayarınıza indirerek sakladığından çevrimdışı olduğunuzda da eklediğiniz sayfalara erişebiliyorsunuz. Otomatik koleksiyon oluşturma özelliği sayesinde sayfa başlığında ya da sizin seçebileceğiniz bir yerinde geçen anahtar kelimeye göre gezindiğiniz sayfaların istediğiniz koleksiyona otomatik olarak eklenmesini de sağlayabiliyorsunuz.

http://www.zotero.org
Örnek bir koleksiyonu buradan indirebilirsiniz.

Görüşler

0
tongucyumruk
İlginç bir şekilde gerçekten yenilikçi yaklaşımların, fantastik uygulamaların kaynağı, Ian Murdock'ın deyimiyle "enabling technology", Sundance'in deyimiyle "elveren teknoloji" olarak Firefox çok ilginç bir platform. Her geçen gün daha gelişmiş uygulamalar eklenti olarak Firefox içinde yerini alıyor ve Web dediğimiz ortamı gerçekten değiştirecek yenilikler ortaya çıkıyor. Takip etmek gerek, gelecekte Firefox bazı şeylerin de-facto standart haline gelmesini sağlayabilir. Bu standartların ne olacağını veya olup olmayacağını ise zaman gösterecek.
0
Satanique
Evet tonguç. Aynen dediğin gibi. Çok fantastik! ;) (Aklıma levis501 reklamı geliyor)
0
Satanique
Evet neydi o şarkının adı? Boombastic.
0
Satanique
http://www.youtube.com/watch?v=0VDjkdtSCKs
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Firefox Güç Kaybediyor(mu?)

butch

Görünüşe göre geçtiğimiz Temmuz ayında, Firefox'un duyurulduğu tarihten beri ilk defa Internet Explorer kullanıcılarının sayısı artışa geçmiş (Internet Explorer: 86.6% > 87.2% , Firefox 8.7% > 8.1%). Uzmanların yorumu bunun yeni bir sürecin başlangıcı değil, geçici bir düşüş olabileceği yönünde.

Peki Dünya'da durum böyleyken FM'de durum ne?

Text, Grafik, HTML: Bütün Editörlerin Gücü Firefox'ta

ghanthar

Fazlamesai' yi takip edenler Emanet isimli eklentiyi duymuşlardır. Bu eklenti TextArea olayına son veriyor ve metin kutularını Emacs ile edit etmenize olanak sağlıyordu. ViewSourceWith eklentisi benzer şekilde çalışıyor ancak bu eklenti ile sadece Emacs'i değil resim işlemek için Gimp'i, istediğiniz herhangi bir editörü, HTML editörünüzü kullanabiliyor, her dosya için ayrı bir editör belirleyebiliyorsunuz. Program sınırlaması yok sanırım Win programları ile de çalışacaktır ama denemedim.

Firefox'a Eklenti Yazın, Alev Alın

butch

6 Ocak 2006 tarihine kadar Firefox için en iyi eklentiyi yazanlar 11 dalda verilecek ilginç ödüllere sahip olacaklar. Ödüller ve yarışma kuralları hakkında detaylı bilgi extendfirefox.com'da.

Özellikle 4700$ değerinde olduğu söylenen alev makinesine dikkat.

Emanet: Siz hala TEXTAREA içinde kıvranıp duruyor musunuz?

FZ

FM ve benzeri pek çok yerde yorum yazmak, mesaj yollamak, vs. iş için mütemadiyen textarea yani HTML metin giriş kutularını kullanıyoruz. Babadan kalma bu teknoloji halen iş görse de tabii ki bize bir editör içinde yazı yazma rahatlığı sağlamıyor. Alışık olduğumuz kestirme tuş kombinasyonlarını kullanmak, bul değiştir yapmak, renkli olarak kodları görmek vs. gibi pek çok şeyi yapmak mümkün olmuyor.

Oysa metin kutuları otomatik olarak bir editör ile ilişkilendirse, bir HTML metin alanına yazacağımız şeyi güçlü bir editörde düzenlesek, işimiz bittiğinde kaydedip çıksak (böylece arada yazdıklarımız session timeout olduğunda kaybolma riskine maruz kalmasa), hayat daha güzel olsa... Var mı çaresi? Bu konuya kafayı takmış Türk programcılar olduğu sürece var!

FireFox'un Çok Daha Az Hafıza Kullanmasını Nasıl Sağlarsınız?

FZ

Federico Mena-Quintero'nun FireFox'u daha az hafıza ile çalıştırmak için bir önerisi var. Aslında öneri demek biraz haksızlık olur, kısa bir C# kodu ile bir tür "proof of concept" sunmuş durumda.