Mozilla Ubiquity

0
xelon
Firefox Ubiquity eklentisinin duyurulması ile blogosferde ortalık karıştı. Eğer dün bu eklentiyi duymadıysanız işte size fırsat!

Mozilla'nın tanımı ile Ubiquity, kullanıcıların web ile etkileşimini arttıran yeni bir deneysel Firefox eklentisi. Birçok özelliği ile Launchy ve benzeri yazılımlara benzeyen Ubiquity belirli komutlarla internet üzerinde yapılan işlemleri kolaylaştırmayı hedefliyor.

Windows üzerinde CTRL+Space (MAC için Option+Space, Linux üzerinde şimdilik çalışmıyor) ile etkinleştirilen Ubiquity ilk olarak Firefox'un sol üst köşesinde siyah bir ekran ile karşımıza çıkıyor. Bu ekrana yazılan komutlarla internet üzerinde yaptığınız birçok şeyi kısa zamanda yapabiliyorsunuz. Yeni komutların kullanıcılar tarafından eklenebilir olması ve geliştirmesinin oldukça kolay olması Ubiquity'e ayrı bir güzellik katıyor.

Şimdi birkaç örnek verelim
  • Örneğin Pair Programming konusunu araştırmak istediniz. Ubiquity eklentisini etkinleştirdikten sonra (CTRL+Space) "wikipedia Pair Programming" yazmanız yeterli. Hatta "w pair programming" yazmanız da yeterli oluyor.

  • Bulunduğunuz şehrin hava durumunu mu öğrenmek istediniz? "weather izmir"

  • Bir firmanın internet sitesinden adresini öğrenmek istiyorsunuz. Adresi buldunuz fakat kafanızda tam nerede olduğu canlanmadı. Web sitesinde yazılan adresi seçili duruma getirin. Daha sonra Ubiquity'i etkinleştirip "map" yazın. Ve işte harita karşınızda.

  • Slashdot'ta yazan bir yazıyı arkadaşınıza göndermek mi istiyorsunuz? Metni seçiili duruma getirin ve "email to arkadasim@example.com" yazın. Bu kadar basit.
Karşılaştığınız bir kelimeyi ya da bir metni çevirmek mi istiyorsunuz? Ya da youtube'da bir video'yu aramak mı? Anlamadığınız bir kelime ile mi karşılaştınız? Twitter'a mesaj mı yazacaksınız? Ajandanıza bir randevu mu eklemek istiyorsunuz? Bu ve bunlara benzer birçok komut ile Ubiquity sörf deneyiminizi biraz daha hızlı ve biraz daha keyifli hale getirecek. Özellikle klavye aşıkları için...

Birkaç hafta önce konuşulan Aurora'ya benzer internet gezginlerini kullanmaya az mı kaldı dersiniz?

Tanıtım filmi için Ubiquity for Firefox

Ubiquity ile ilgili yazılar: [1] [2] [3]

Benzer projeler için [1] [2]

Görüşler

0
cubic-meter
Linux'ta Alt+Space tuş kombinasyonu ile kullanılabiliyor ve bu kombinasyon değiştirilebilir durumda. En azından benim Debian makinede böyle.
0
fenniEleman
adres satırına about:ubiquity yazıldığı zaman açılan sayfadan kısayol kombinasyonunu değiştirilebilinir.Var olan komutlar görülebilinir. İstenirse yeni komutlar da eklenebilinir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Firefox rekor kırmayı hedefliyor

coskung

Firefox, 24 saat içinde en fazla download edilen yazılım olma rekoruna gözünü dikti. Download Day adı verilen organizasyonla, Firefox 3, çıktığı gün rekoru kıracak gibi. Henüz çıkış tarihi duyurulmadı ancak, aşağıdaki siteden kayıt yaptırarak, önceden bilgilendirilebilirsiniz.

FireFox'un Çok Daha Az Hafıza Kullanmasını Nasıl Sağlarsınız?

FZ

Federico Mena-Quintero'nun FireFox'u daha az hafıza ile çalıştırmak için bir önerisi var. Aslında öneri demek biraz haksızlık olur, kısa bir C# kodu ile bir tür "proof of concept" sunmuş durumda.

Emanet: Siz hala TEXTAREA içinde kıvranıp duruyor musunuz?

FZ

FM ve benzeri pek çok yerde yorum yazmak, mesaj yollamak, vs. iş için mütemadiyen textarea yani HTML metin giriş kutularını kullanıyoruz. Babadan kalma bu teknoloji halen iş görse de tabii ki bize bir editör içinde yazı yazma rahatlığı sağlamıyor. Alışık olduğumuz kestirme tuş kombinasyonlarını kullanmak, bul değiştir yapmak, renkli olarak kodları görmek vs. gibi pek çok şeyi yapmak mümkün olmuyor.

Oysa metin kutuları otomatik olarak bir editör ile ilişkilendirse, bir HTML metin alanına yazacağımız şeyi güçlü bir editörde düzenlesek, işimiz bittiğinde kaydedip çıksak (böylece arada yazdıklarımız session timeout olduğunda kaybolma riskine maruz kalmasa), hayat daha güzel olsa... Var mı çaresi? Bu konuya kafayı takmış Türk programcılar olduğu sürece var!

Firefox 3 çıktı

anonim

Firefox kullanıcılarının sabırsızlıkla beklediği ünlü web tarayıcısı Firefox 3 final sürümü kullanıma sunuldu. Öncelikle daha hızlı, daha kararlı bir sürüm olarak deneme sürümlerinde kendini kanıtlayan Firefox 3, sistem hafızasına daha az gereksinim duyuyor ve kişisel kullanım bakımından da pek çok yenilik içeriyor. Firefox 3, daha kullanışlı bir adres çubuğu ve daha iyi yer imi yönetimi gibi son derece yenilikçi bir yapıda geliyor. İndirme Günü adlı sayfasında çıktığı gün bir indirme rekoru beklediklerini de açıklayan Mozilla yöneticileri, Firefox 3'ün diğer tarayıcılardan çok daha hızlı olduğunu söylemişlerdi.

Firefox 1.5.0.2 çıktı

setcom_2000

Firefox 1.5.0.2, Intel tabanlı Macintosh bilgisayar desteği ile güvenlik ve kararlılık alanında iyileştirmeler içeriyor.