Yubnub: İnternet için (sosyal) komut satırı

0
darkhunter
"İnternet üzerinden kullanılan bir komut satırı" denince akla Ajax'la yapılmış, uyduruk Web OS'lar gelse de Yubnub'un konusundaki ciddiyetini görmek için kullanılabilir komutların listesine bakmak yeterli... Hatta bir adım daha öteye geçip kendi komutlarınızı da yaratabilirsiniz ;)
Kısaca yapabildiklerine değinmek gerekirse: Mail hesabınızda arama yapmak, telefon bilgisi aramak (tabiki Kanada...), popüler tüm arama motorlarını komutlarınızla kısıtlayarak spesifik sonuçlar elde etmeye çalışmak...

Uzatmak gerekirse; örneğin whois, who, dd, RSS, müzik, torrent, proxy sorgularına özel komutlarla erişebilir, işlerinizi kolaylaştırabilir yada Macromedia'nın Flex dökümantasyonunu görebilirsiniz (Unique and Powerful başlığı altında sıralanan komutlara dikkat!).

Dökümantasyonu 240 sayfa olan bir komut sisteminden söz ediyorum, tabi ki çok daha fazlası var...

Eğer bu sistemi Firefox'unuza entegre etmek isterseniz, ziyaret etmeniz gereken yer burası.

Görüşler

0
Tarık
240 sayfalık kelime dağarcığı olan sayfa yönlendirme programı gibi. Anlam veremediği kelimeleri google.com dan soruyor. (:-:) Hiç bişey anlamadım. Hani bi zamanlar yeşil ekranlı php ile yapılmışı biraz daha gerçekçi gibiydi (en azından komut satırı benzetmesi bakımından)
0
belfagor
Bana oldukça saçma geldi. Kişilerin önceden eklediği kelimler girildiğinde ekleyen kişinin vermiş olduğu siteye gidiyor. komut satırı ile hiç alakası yok!!!! farz edinki ekleyen kişi fazlamesai komutu ( komut değilya neyse ) farklı bir siteye yönlendirdi. Bir bakıma Web Spam mantığı yürüterek bir çok kelime girişi ile kendi sitesinin hitini arttırmak istiyor. Sonuc??? REZALET BENCE.
0
DemensMagnet
Her ne kadar ilk iki yorum (veya ben bu satırları yazarken diğerleri) olumsuz yönde olsa da Yubnub benim oldukça hoşuma gitti.Bir linux kullanıcısı olarak tüm işlerimi terminal'den halletmeye çalışırım ve Yubnub'un linux kullanıcıları için kullanışlı bir araç olacağına inanıyorum.

Google'dan resim aramak için google'a girip image sekmesine tıklayıp arayacağım kelimeyi girmek yerine, Rubnub eklentisi ile

gim "kelime"

olarak aramayı yapmayı tercih ederim.

Bir de yeni komutlar eklenebilmesi sayesinde internet alışkanlıklarımı komutlara indirgeyip çoğu şeyi hızlıca yapabileceğimi düşünüyorum.

Açıkçası olumsuz yorumlarda bulunan arkadaşlar Yubnub'u bir daha sakin kafayla incelemeliler diye düşünüyorum.
0
tongucyumruk
Güzel bir site olduğuna şüphe yok. Fakat yeni birşey mi? Hayır değil... Bu özellik uzun zamandır Mozilla ailesinden tarayıcılarda mevcut. Adı da "Quick Search". Aynen Yubnub'da olduğu gibi adres satırıma wp Kelime yazıp o kelimeyi Wikipedia'da arayabiliyor, ya da es Zopik yazarak Ekşi Sözlük'te zopik başlığını açabiliyorum.

Yubnub'ın bu konuda en büyük farkının "sosyal" olması olduğunu düşünüyorum. Bu sosyal özellikten faydalanmak için de kalkıp bir Firefox eklentisi yüklemenize gerek yok. Basitçe yeni bir Bookmark yaratın. Adres kısmına "http://www.yubnub.org/parser/parse?command=%s" adresini girin. Keyword kısmına ise yn (veya canınızın istediği başka birşey) yazın. Son olarak bookmark'ınıza bir isim verin ve kaydedin.

Ya da http://www.yubnub.org adresine gidin. Komut yazma kutucuğuna sağ tıklayıp "Add Keyword Search" diyin. yn gibi basit bir keyword ve bir de isim verin. Kaydedin.

Şimdi Firefox'un adres satırına "yn gim Tux" yazın. Bakalım neler oluyor...
0
DemensMagnet
Güzel bir ipucu. Paylaşım için teşekkürler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

TürkTelekom Suyunu Çıkardı

sundance

Bayramdan önce Türk Telekom tariflerine gelen %25`lik zamla fiyatların 280,000 TL.den 350,000 TL.e çıktığını hemen herkez biliyor.

Peki bayram ertesinde bu ücretin %20`lik bir artışla 415,000TL`e çıktığını biliyor musunuz ?
Tabi ki hemen protesto sitesi açıldı. İster protesto edin, ister etmeyin, ama bilgilenin...

Çalıntı laptoplara sınır (ya da biri bizi gözetliyor)

mentat

ÇALINTI ve kayıt dışı cep telefonlarını kullanıma kapatarak, hırsızlıkların önüne geçen hükümet, şimdi de son dönemde yaygınlaşan dizüstü bilgisayar (laptop) çalınmasına karşı yeni bir uygulamayı devreye sokmaya hazırlanıyor. Cep telefonlarını denetime alan yasanın mimarı olan AKP Milletvekili Seyfi Terzibaşıoğlu'nun hazırladığı yasa tasarısında çalıntı ve kayıt dışı dizüstü bilgisayarlar kara listeye alınacak, MAC numarasından takip edilecek ve internet kullanımına kapatılacak. İnternet servisi sağlayan firmalar, yeni yasa ile bunları takiple yükümlendirilecek. Haberin devamı hurriyet.com.tr'de.

Yorum: Haberi okur okumaz tüylerim diken diken oldu. 1984'e dönüyoruz yavaş yavaş..

Aktivistler için Google benzeri bir Arama Motoru

revolte

Resist! (Diren!) Kollektifi aktivistler için yeni bir arama aracını duyurur:

Resist - Belli başlı aktivist web sitelerinin çoğunu, ve başka ilerici kaynakları tek yerden arayın!

Bu eşsiz proje aktivizm ve radikal politikaya odaklı hızlı ve kapsamlı bir araştırma aracı sağlıyor. Sonunda alternatif haberler, analizler, ilişkiler, olaylar ve başka bilgileri bulmanızı sağlayan bir arama motoru var - hepsi de "aktivist web" bağlamında.

Dünya Kupası ve Internet

conan

Dünya Kupası Internet için yeni bir test alanı oldu. Sponsorlar adeta Internet üzerinden Dünya kupası ile ilgili birşeyler verebilmek için birbirleriyle yarışıyorlar. Video on-demand, Shockwave, flash, vs... gibi Internet teknolojileri ile donatılmış siteler bayağı güzel projeler sunuyorlar. Benim ilginç bulduğum bir iki linki sizlerle paylaşmak istedim.

First Monday: Derinlemesine Web 2.0 Eleştirisi

FZ

Yaklaşık 12 yıldır Internet ile ilgili makaleleri yayınlayan ve hakemli dergi statüsünde bulunan First Monday'in 3 Mart 2008 tarihli güncel sayısının kapak konusu "Critical Perspectives on Web 2.0" (Web 2.0'a Eleştirel Bakış). İçindekiler bölümünde epey kışkırtıcı başlıklar içeren bu sayı, belki tam da bir şeyleri yapmanın hızını ara sıra dahi olsa yavaşlatıp "neyi neden yapıyoruz ve arkasında ne var?" diye sormayı, eleştirmeyi sevenler için: