XFS sonunda Linux kerneline girdi!

0
cartman
SGI'ın journalised dosya sistemi olan XFS uzun çalışmalardan sonra Linus Torvalds tarafından Linux kerneline kabul edildi. 2.5 kerneline girmesi uzun zamandan beri merakla beklenen XFS 2.5.36 kernelinde kendini gösterecek , bununla birlikte 2.6 kernelinde en azından 4 ( Benim bildiklerim XFS , JFS , ReiserFS , Ext3 ) journalised dosya sistemi olucak! Ben şahsen Ext3 , ReiserFS ve XFS i kendi Slackware sistemimde denedim ve bana göre XFS bunların arasında en hızlı olanı. Daha fazla bilgi için www.lwn.net/Articles/9998/

Görüşler

0
FZ
Takdir edilesi bir gelişme. Özellikle görev kritik (mission critical) ortamlarda GNU/Linux'un diğer işletim sistemleri ile rekabetini epey kızıştıracak bir özellik olacağını tahmin ediyorum.
0
cartman
Ve 2.5.36 kerneli de sahnede!

http://linuxtoday.com/news_story.php3?ltsn=2002-09-18-014-26-NW-KN-DV

:)
0
urxalit
Serdar Köylü´nün şenlikteki dosya sistemleri sunumuna bakmanızı tavsiye ederim. (2 MB)
0
FZ
Sene 1999'du Sun Microsystems vardı, VERITAS vardı, VERITAS'ın Solaris için FS (journaling FileSystem) sistemi vardı. Millet bir sürü para döker alır uğraşır dururdu falan, fildişi kulelerdeki UNIX dünyasıydı.

Sene 2002, PC ortamında Linux, XFS journaling filesystem, al tepe tepe kullan, bol performans dertsiz ortam, serbest, özgür, bedava.

3 sene sonra kimbilir neler olacak... Hayal etmekte güçlük çekiyorum.
0
anonim
Beyler, bu link''i izleyerek Linus Torvalds hakkinda cok ilginc bir sey ogrendim. Meger Linus kernel debugger hic sevmiyormus!

Turkce

http://www.bilgidata.com/article.jsp?file=a_linus_debugger.xml&category=genel

Ingilizce

http://old.lwn.net/2000/0914/a/lt-debugger.php3

0
m1a2
Bu ilginç olmuş gerçekten. Linus Torvalds`ın tipik tercihleri hep böyle zati... Okumayanlar için bir Linus Torvalds klâsiğini de ben linkleyeyim. Şurda Linus`un coding style`ı mevcut. Bu style`dan ilginç bir husus olarak indentation (içerlek ??) için üstadın tercihini alıntılayayım:

Tabs are 8 characters, and thus indentations are also 8 characters. There are heretic movements that try to make indentations 4 (or even 2!) characters deep, and that is akin to trying to define the value of PI to be 3. Rationale: The whole idea behind indentation is to clearly define where a block of control starts and ends. Especially when you`ve been looking at your screen for 20 straight hours, you`ll find it a lot easier to see how the indentation works if you have large indentations.

Now, some people will claim that having 8-character indentations makes the code move too far to the right, and makes it hard to read on a 80-character terminal screen. The answer to that is that if you need more than 3 levels of indentation, you`re screwed anyway, and should fix your program. In short, 8-char indents make things easier to read, and have the added benefit of warning you when you`re nesting your functions too deep. Heed that warning.


Ben şahsen 8-char indent`ten nefret ederim. Fakat önceki hadiseyle bağlantılanacak olursa: Linus`un kodlamada mental-zihinsel yetileri önplanda tutması ve bütün araçları bu anlayışa göre organize etmesi gibi bir yaklaşım içinde olduğu sonucunu çıkarımsamaktayım. En iyi derleyici beyin oluyo, bu da onun Zen ve Art`ı. Ne diyelim, gösterdiği gerekçeler doğru düşünülmüş, ama 8-char da çok uzun yaw... Ben şööle derli toplu, kompakt görünümlü code`ları sevmekteyim. Gerekçelerini düşünmedim, sadece hoşuma gidiyo, set sts=2 sw=2 ts=8 ;)
0
sundance
Sen bosver bunu :p Debian`in Turkcelestirilmesi mevzuuna aciklik getir once :p

Benim sistemde locale:TR olmasina ragmen, ve Windows TTF`leri kullanmama ragmen konqueror da Turkce form submit edemiyorum, ne is :)
0
m1a2
:) nezleyim,nezleee. Hem de fena halde. Kulaklarım da tıkandı üstelik duyamıyom dediğini... Nezle-grip olanlara piyasada 95.100 TL. etiket fiyatıyla satılan emektar Gripin`i şiddetle öneriyorum. Parasetamol (0.5 g) + Kafein (0.03 g). Mükemmel. Yalnız kutusunu değiştirmişler. Elini başında tutan bir hasta resmi var idi, artık yok. Neyse camel`i bile değiştirdiler ya, şaşırmamak lâzım...
0
FZ
O hasta kadının yüz ifadesindeki acının yoğunluğu öylesine derindir ki uzun zaman bakan bazı şahısların da baş ağrısına kapıldıkları, yataklara düştükleri görülmüştür. Belki de bu yüzden bir imaj değişikliğine gidilmiştir ;-)
0
anonim
Vay vay.. Coding standard cok ilginc. Gereginden fazla aciklama (comment) koymayin demesine katiliyorum. Extreme Programming ustadi Kent Beck''te boyle diyor zaten.

8 bosluk fazla hakkaten..Fakat ustad boyle diyor, eski fikirleri bir daha gozden gecirecegiz ne yapalim..

-B
0
FZ
FM: Tarihte bugünü unutturmayan, 3 yıl önceki habere yorum alabilen site! :)
0
tongucyumruk
Bugün bu yorumun üzerinden yaklaşık 3 yıl geçmiş oluyor... Eh, birşeyer yazmazsak ayıp olur değil mi?

Bakalım 3 yılda neler oldu. Bir kere her yer kablosuz ağ ve ADSL doldu. Kısa süre önce ADSL 1 milyon abone sayısına ulaştı. Kablolu olsun kablosuz olsun birçok ADSL modemin içinde linux veya bsd tarzı sistemler kullanıcılar hiç farkında bile olmadan çalışıyor.

Linux çekirdeği en son 2.6.13 sürümüne ulaştı. Artık sadece orta seviye web sunucu, dosya sunucu olarak görülen bir sistem değil. Binlerce işlemcisi olan dağıtık sistemlerden tutun kol saatine her yerde.

Yukarıdaki mesajdan kısa süre önce Recai Oktaş'ın yazdığı Debian kurulumu, ve aşağıdaki yorumlardan kısa süre sonra yazdığı Debian'da Türkçe yazılarından sonra bir Debian patlaması aldı başını gidiyor, üstelik sadece ülkemizde değil, tüm dünyada... Ah unutmadan http://www.debian.org.tr diye birşey var artık.

Xfree86 artık özgür yazılım sayılmıyor, onun yerine insanlar yavaş yavaş XOrg'a geçiyor. XOrg'un getirdiği yenilikler sayesinde çok afilli masaüstlerimiz olacak.

Masaüstü demişken, GNU/Linux artık masaüstünde de ciddi alternatiflerden biri. Gnome ve KDE masaüstleri gerek görsel güzellik, gerekse kullanım kolaylığı yönünden aldı başını gidiyor. Kullanım kolaylığı bir yandan giderken bir yandan da tipik kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak birçok özgür yazılım, kapalı alternatiflerinden daha başarılı olacak şekilde piyasada. OpenOffice.org 2.0 sürümüne yaklaşıyor ve Türkçe yazım denetimi yapabiliyor. Mozilla Firefox NewYork Times'a ilan verebiliyor.

Uludağ projesi diye birşey var artık. Pardus diye güzel bir dağıtım eli kulağında, aşkla geliyor...

Lisp meğersem ölmemiş, eski kafalı profesörlerin dili de değilmiş. Son zamanlarda bir Lisp fırtınası esiyor.

Fazlamesai artık PHPNuke kullanmıyor, üstelik uluslararası yayına da başladı. Bir yandan da televizyonda programı var.

Bunun dışında insanoğlunun kalanı üç aşağı beş yukarı aynı. Hala savaşıyor, tuhaf yeşil kağıt parçaları için birbirlerini öldürüyorlar. Sadece artık cep telefonları daha küçük ve şekilli...

Ah şekil demişken... Bir de iPod diye birşey var fakat kendisinden fazla bahsetmek istemiyorum...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft, Linux Vakfı'na katıldı

butch

.net kaynak kodlarının açılması, Linux için SQL Server duyurusu haberlerini hazmetmeye çalışırken asıl bomba haber bugün geldi. Microsoft, Linux Vakfı'na Platinum üye olarak katıldı.

Bundan 15 yıl kadar önce Linux'u kanser olarak tanımlayan Microsoft, şimdi "Bugünün Microsoft'u en büyük açık kaynak katkıcılarından" sözleri eşliğinde Linux Vakfı'na katılıyor.

Bilişim...

Pardus Projesi Tatilde!

cuneytturanli

http://liste.uludag.org.tr/duyuru/2007-July/000060.html adresinde aşağıdaki şekilde belirtildiği üzere Pardus projesi tatile çıkmış. Bu süreç içerisinde projedeki kimsenin proje ile ilgilenmeyeceğine dair olarak şunlar yazılmış.

Selamlar;
Bağlı olduğumuz enstitü UEKAE, işlerin düzgün programlanabilmesi için ara verilemeyecek durumda olmayan tüm projeler için toplu izin tercih ediyor ve bu haftadan başlayarak üç hafta boyunca kapalı olacak.
Ara sıra uğrarsak şaşırmayın, artık bu bir sır değil, hepimiz deliyiz; ama resmi olarak 13 Ağustos'a kadar e-posta listelerinden, hata takip sisteminden uzakta günler geçireceğiz... Bu süre içinde kişisel e-postalarımızı okumamak/yanıtlamamak da büyük bir olasılık :-)

Ağustos'ta görüşmek üzere...


Tübitak destekli büyük kurumların kullandığı proje tatilde. Peki büyük kurumlar nasıl güvenecek o zaman bu projeye? Pardus tatilde ise ciddiyet nerede?

Hey SCO! Bana dava aç çünkü Linux kullanıyorum!

FZ

Finansal problemler yaşayan SCO firması son birkaç ay içinde IBM başta olmak üzere nerede ise hemen herkese dava açtı ve "Lisansına sahip olduğum UNIX işletim sisteminden kod çaldınız, Linux adı altında kullandınız, suçlusunuz!" dedi.

Son haberlere göre sahip olduğu UNIX lisansını Microsoft´a satan SCO açık kodlu ve özgür yazılım camiasında büyük tepkiye yol açtı.

Siz de tepkinizi ortaya koymak ve insanlarla paylaşmak isterseniz tek yapmanız gereken Hey SCO, bana dava aç sitesine gidip oradaki mektubun imzalamak. Şu anda 2774 imza mevcut ve bu sayı giderek artıyor.

One linux to rule them all?

conan

Birkaç zamandır yapılan spekülasyonların sonucunda 4 tane büyük linux dağıtıcısı bir çatı altında standartlaşma yönünde gideceklerini açıkladılar. UnitedLinux adı altında başlatılan bu çalışmanın başını Caldera, SuSE, TurboLinux ve Conectiva çekiyorlar.

Caldera'nın CEO'su Ransom Love'un yaptığı açıklamaya göre bu kararın altında yatan neden bir Linux dağıtımında çalışan bir programın başka birinde çalışmaması. (Nasil oluyorsa?) Ransom bahsetmese de asıl nedenin finansal olduğu söylentileri de dolaşmıyor değil.

283 telifi ihlal iddiası ve Münih´in GNU/Linux'tan geri adımı

anonim

Oldukça endişe verici bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak istedim. Ntvmsnbc'nin bu haberine göre Public Patent Foundation (Kamusal Telif Vakfı) örgütünün Open Source Risk Management kurumu için yaptığı araştırmaya göre, ihlali söz konusu 283 telifin 98’i Linux’un iş ortaklarına ait. Açık kaynak işletim sistemi Linux 2.4 ve 2.6 çekirdekleri, IBM’den 60, HP’den 20 ve Intel’den de 11 adet telifi ihlal ediyor. Bunun ilk sonucu Münüh'in GNU/Linux'a geçişi askıya almasıyla yaşandı.