Türkiye'nin Yurtdışı Internet Erişimi Üzerine - 1

0
FZ
Kablo koptu. Yok efendim yedekli. Denizde deprem oldu. Tedbir aldık. Tüh alamadık. Yok yok hallediyoruz konuyu güvenin bize, koskoca kurumuz. A-aa gene gitti hatlar, tüh!... derken Türk Telekom'un yurtdışı Internet çıkış hizmeti arap saçına döndü dönecek. Pekiyi ama bu işin içyüzü nedir? Hong Kong'daki bilgisayarcılar evlere 100 Mbit/s Internet dağıtmak ile meşgul iken parasını tıkır tıkır ödeyen Türkiye Internet kullanıcıları nelere maruz kalmaktadır?

Serdar Güçlü'nün Türkiye'nin Yurtdışı İnternet Erişimi Üzerine - 1 başlıklı makalesi Internet yedeklemesi nedir, ne değildir, civardaki ülkeler bu tür sorunları nasıl çözüyorlar ve Türk Telekom nasıl çözemiyor gibi konulara değiniyor, teknik bir dille gayet güzel anlatıyor. Okuyalım, öğrenelim (ve sonra hesap soralım!)

Görüşler

0
eyeQ
Sözde fiber kopmasının kesinlikle yalan olduğundan eminim. Birkaç routerın ayarlarını beceremeyip kapamışlar (sanırım bozmuşlar) ve kablo koptu diye açıklama yaptılar. Bunu çok yakın bir kişiden üç arkadaş "boşverin siz kralsınız" rolü oynarak öğrendik. Evet sonuçta o iki kıl fiber çalışmıyor ama koptuğundan değil.

Yedek kalem pil almayı müsriflik gören bir zihniyete onbinlerce dolarlık bağlantının yedeklemeyi nasıl ve ne kadar sürede anlatılır konulu bir sitcom yapılabilinir.

Nacizane tarih bilgimin sonucunda Osmanlı İmparatorluğunun çökmesinin en büyük sebebinin matbaayı şeytan icadı sayması olduğunu düşünürüm. Acaba Türkiye Cumhuriyetinin çöküşünü Interneti "Yedeklemeyemesi" hazırlayabilir mi? Ülke elden gidiyor fereyanı yapanlara sorsak kesin faturayı bize çıkartırlar ya.

İnsan vucudu azda olsa iletkendir(*1), ordu bize yeter diyenlere 300 bin askerimizi çift kol hizaya dizip yedekleme hattı olarak kullanabilirmiyiz diye sorsak?

(*1) Micros~1 insan vucudunu iletken olarak kullanmanın patentini almıştı galiba.

Hesap soracağızda muhatap almayacaklar ki! Suratına tükürsen yarappi şükür bugün banyo bedavaya geldi diyorlar.
0
DevranBasar
bence sorun, devletin internet erişim hizmetini mevcut hizmet anlayışı ve felsefesiyle (kadrolarıyla) vermeye çalışması.
Devlet sıkı bir denetleme örgütleyerek bu hizmeti özel kuruluşlara devretse belki bu gündekinden bile ucuza ve hızlı internet'e erişiriz.
0
bm
Yazinin ikinci bolumu de yayinda.
http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=11874

0
FZ
İkinci bölümü de hayretler içinde okudum.

Soru şu: Neden hiçbir büyük medya gazetecisi bu olayın üzerine atlayıp manşetten SKANDAL! diye geçmez? Bu sorunun cevabı aynı zamanda nasıl bir ülkede yaşadığımızın da cevabı olsa gerek.
0
bm
Ben bilmiyorum gazteler bunu anlayabilirler mi, anlasalar okuyucunun ilgisini ceker mi vs. diye. Bu tip KIT yahut devlet-millet iliskisi ile iilgili kabuller soz konusu olunca pek birsey yazmiyorlar. SEKA konusuna bir bakin mesela, ben bu yurutme durdustan iscilerin kac para aldiklarini yazan gazateci gormedim. Tekel ihalesi sirasinda (London) Times'da cikan 'niye ucuz oldu?' sorusunun cavbindan sadece yarim agizla 'ahlaksiz burokrat' kismini cevirdiler. Ama mesela Hurriyet gazatesi bir ara laf soylermis gibi 'belediye yatirimlarinin parasi da vantandasin cebinden cikacak' diye manset attiydi (biliyorsunuz Mars sefer-ul humayunu geciktigi icin bu sene vatandas vergi verecek).

Bu konularin basina kalmamasi lazim. Milletce 'tabi devlet herseye karisacak' yahu 'ne demekmis oyle isteyen yurt disi baglantisi saglasin, olur mu? devlet planlasin' filan demeyi biraktigimiz zaman eknomik hurriyetleri gazetelercilerin capiyla sInIrlamamis oluruz.
0
bm
Yukarkini yazdiktan sonra Ege Cansen'in bu yazisini okudum. Biz de acaba 'Derin Internet'ten mi bahsetmeliyiz? En azindan su alti kablosuna oturuyor:

http://www.hurriyetim.com.tr/yazarlar/yazar/0,,authorid~17@sid~9@nvid~531622,00.asp
0
demolish
http://www.hurriyetim.com.tr/yazarlar/yazar/0,,authorid~17@sid~9@nvid~531622,00.asp

"Emekli Sandığı, eline para geçsin diye otelleri satmaya karar veriyor. Ama anlaşılan Türkiye’ye hakim olan ‘derin iktisat’ devreye giriyor. Otelleri bu haliyle satarsak ‘gerçek değerini’ bulamaz; iyisimi biz bunları önce modernize edelim, sonra satalım veya kiralayalım kararı alınıyor. Bunları yazarken kan beynime çıkıyor."

Ege Cansen gibi bir iktisatçının şaşırmasına hatta kanın beynine sıçramasına şaşırdım açıkçası. çünkü kendiside biliyorki özelleştirme yapmak için özelleştirme idaresi* diye bir kit kuran ülke sayısı pek azdır.

* http://www.oib.gov.tr

bu arada ilk defa bir sayfanın başlağında telefon numarası gördüm. ya bu herkesin yaptığı birşeyde ben ilk defa görüyorum yada bunlar acil özelleştirme yapılır fırsatı kaçırmayın mı demeye getiriyor tam çözemedim.
0
demolish
"devlet planlasin' filan demeyi biraktigimiz zaman"

bunun için milletin kafasındaki devlet tanımının değişmesi gerekiyor. bu, bırakın milleti, aydınlarımızın kafasında bile netleşmiş değil. o yüzden milleti niye böyle düşünüyor diye yadırgamamak lazım.

esasında bizde rusya veya doğu avrupa ülkeleri gibi tam dibe vursaydık millet "bir musibet bin nasihatten iyidir" sırrına vakıf olup bunu kendi isterdi. lakin devamlı "yaşar ne yaşar ne yaşamaz" durumunda kaldığımız için meseleyi tam olarak idrak edemiyoruz.
0
demolish
turk telekom un tekelci zihniyetinin diğer marifetleri

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=206212&dept_id=30
0
bm
Heh, Telkoder eksik soyluyor tabi. Bir soru daha 1/1/2004'te tekelin bitecegi bilinmesine ragmen TK niye sanki buna ocakta karar verilmis gibi 5-6 ay 'yonetmelik hazirlayacagiz' vs. diye isi savsakladi? Hal boyleyken Telkoder nicin TK icin 'bunlar da calismiyorlar' demez? (Soyleyim: refleksimiz devletin d'sini duydugumuz zaman yalakalik genlerimizi dibine kadar kullanip, 'aman bizim istedigimizi yapsin, gucendirmeyelim' diye laf sakinmak cunku.)
0
demolish
"refleksimiz devletin d'sini duydugumuz zaman yalakalik genlerimizi dibine kadar kullanip, 'aman bizim istedigimizi yapsin, gucendirmeyelim' diye laf sakinmak cunku."

burda korkuyla karışık bir yalakalık var, hatta korku daha ağır basıyor. sen git 200M$ ı bu işe göm, ondan sonra akıbetin devletin iki dudağı arasına sıkışsın kalsın. bu durum her insanı korkutur gayet tabii. ayrıca bunlar nasıl yatırımcı, yatırımcı dediğin biraz ileri görüşlü olur. devletle arayı iyice bağlamadan(bakan seviyesinde) devletle iş yapılmayacağını bunlara kimse söylemedimi?
0
bm
Ben bu 200M USD rakamina pek inanmiyorum. Devletin zamaninda ISPlere yaptigi ortadayken Telekom yok edilmeden kimse boyle bir harcama yapmaz. Yaptiysa ya aklindan zoru vardir ya baska bir hesabi vardir.

Insanlar biraz omurga sahibiymis gibi davranip TK'nin UMTH'yi lisansa ve kendi icazetine baglamasina direnebilirlerdi. Direnmediler benim gordugum, gittiler kuzu kuzu lisans aldilar. Simdi STK'lari bizim lisansimiz var diyor marifetmis gibi (250bin USD teminat mektubu + TK binasinin etrafinda amuda lakip ziplayarak bes kere donup arz ederim efenim demeniz lazim lisans icin). Yarin POTS baglantili VOIP'i ancak lisanslilar yapar kalanini hapse atin diye daha cok ses cikartmaya baslarlarsa sasirmayin. Serbest ortamda hizla fiyati dusecek servisler bunlar, Telekomdan kurtulunca bu sefer TK+cikar odaklari kendi caplarinda millete eziyete devam edecekler diye korkuyorum.

(Benim sektorle bir alakam yok, alakam olmasina niyetim de yok su anda, ama Ankara'da uc bes insanin tepemize efendi kesilip sunu yaparsin sunu yapamazsin diye suni engel cikartmalarina, kimseye zarari dokunmayan isleri kendi musadelerine baglamalarina deli oluyorum.)
0
bm
http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=11878 da soylendigine gore TT aciklama yapmis. O haberde TT'den geldi denen bildiriden alinti yapiyorum:

"16 Ocak 2005 tarihinde İstanbul ile İtalya arasındaki MEDTÜRK denizaltı kablo arızası tamamlanarak hizmete girmiştir."

Allah bize butun arizalarin hizmete girdigi hepimizin arizalanip boyle konusmaya basladigimiz gunleri de gostersin. Amin.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

America Online'dan dev kişisel gizlilik ihlali

tongucyumruk

Bundan birkaç ay önce Google'ın kullanıcılarının yaptıkları aramalara ilişkin bilgileri devlete açmayı reddetmeleri oldukça gürültü koparmıştı. AOL kişisel gizliliğin abartılan bir konu olduğuna karar vererek son üç ayda yapılan aramalara ilişkin verileri yayınladı. Veriler her ne kadar "kişisel gizliliğin korunması" amacıyla kullanıcı adları yerine rastgele sayılar koyularak açıklandıysa da aynı kullanıcının yaptığı aramaların aynı numaraya sahip olması arada bağlantı kurulmasını kolaylaştırıyor. Gelen tepkiler üzerine AOL şimdilik verileri internetten kaldırdı.

Zoho çözümü Microsoft Office karşı başarılı olacak mı?

anonim

Zoho yeni Web 2.0 furyasına eklenen isimlerden birisi. Şimdilik çok başarılı gidiyor. Microsoft Office alternatiflerinin arttığı günümüzde Zoho en iyi online çözümlerden birisi olma yolunda. Google Office'e göre bir sürü artısı olmasına karşın aradığı parasal gücü de yakalaması lazım. Zoho sizce tutacak mı?

Google IRC !

sundance

Web sayfaları, Usenet grupları.pdf, .doc, .ppt uzantılı dosyalar, imajlar derken Google Internet´de arama yapanların vazgeçilmez aracı halini aldı.

Benzerlerinden hep bir kaç tur önde olan ve her seferinde daha önce yapılmamış bir şeylerle ortaya çıkan Google görünüşe göre bu sefer de botlarını IRC kanallarına salmış durumda!

Nasıl bir sonuç çıkar, ne olur bilmiyoruz ama, birçok kullanıcının geyik diye bakıp uzak durduğu, halbuki Open Source camiası başta olmak üzere birçok teknik konuda çok önemli bir ortam olan IRC kanalları da yakında Google´dan sorulacak gibi.

Efendim, biri Büyük Ağabey mi dedi ?

Radikal Internet Sitesine Ne Oldu?

FZ

Radikal'in web sitesinde önceki gün bazı sorunlar yaşandı. Gün boyunca haberlere ulaşmak isteyenler dakikalarca beklemek zorunda kaldı. Öğleden sonra ise özellikle MGK Genel Sekreterliği'nin yetkilerini konu eden 'İşte en gizli yönetmelik' başlıklı manşet haber ve İsmet Berkan'ın ilgili yazısı görüntülenemedi. Olayın teknik açıklaması şöyle:

Internet mimarisinin temeli: Uçdan uca prensibi

arikan

MIT Media Lab Virüssel İletişim Grubu (Viral Communications Group)'ndan David Reed geçtiğimiz günlerde "IP3 Kamu Yararı ödülü" aldı. Reed bu odülü Internet mimarisinin temelini oluşturan dijital ağlarda "end-to-end prensibi"ni (uçdan uca prensibi) geliştirmesiyle kazandı.