Türkiye'nin Yurtdışı Internet Erişimi Üzerine - 1

0
FZ
Kablo koptu. Yok efendim yedekli. Denizde deprem oldu. Tedbir aldık. Tüh alamadık. Yok yok hallediyoruz konuyu güvenin bize, koskoca kurumuz. A-aa gene gitti hatlar, tüh!... derken Türk Telekom'un yurtdışı Internet çıkış hizmeti arap saçına döndü dönecek. Pekiyi ama bu işin içyüzü nedir? Hong Kong'daki bilgisayarcılar evlere 100 Mbit/s Internet dağıtmak ile meşgul iken parasını tıkır tıkır ödeyen Türkiye Internet kullanıcıları nelere maruz kalmaktadır?

Serdar Güçlü'nün Türkiye'nin Yurtdışı İnternet Erişimi Üzerine - 1 başlıklı makalesi Internet yedeklemesi nedir, ne değildir, civardaki ülkeler bu tür sorunları nasıl çözüyorlar ve Türk Telekom nasıl çözemiyor gibi konulara değiniyor, teknik bir dille gayet güzel anlatıyor. Okuyalım, öğrenelim (ve sonra hesap soralım!)

Görüşler

0
eyeQ
Sözde fiber kopmasının kesinlikle yalan olduğundan eminim. Birkaç routerın ayarlarını beceremeyip kapamışlar (sanırım bozmuşlar) ve kablo koptu diye açıklama yaptılar. Bunu çok yakın bir kişiden üç arkadaş "boşverin siz kralsınız" rolü oynarak öğrendik. Evet sonuçta o iki kıl fiber çalışmıyor ama koptuğundan değil.

Yedek kalem pil almayı müsriflik gören bir zihniyete onbinlerce dolarlık bağlantının yedeklemeyi nasıl ve ne kadar sürede anlatılır konulu bir sitcom yapılabilinir.

Nacizane tarih bilgimin sonucunda Osmanlı İmparatorluğunun çökmesinin en büyük sebebinin matbaayı şeytan icadı sayması olduğunu düşünürüm. Acaba Türkiye Cumhuriyetinin çöküşünü Interneti "Yedeklemeyemesi" hazırlayabilir mi? Ülke elden gidiyor fereyanı yapanlara sorsak kesin faturayı bize çıkartırlar ya.

İnsan vucudu azda olsa iletkendir(*1), ordu bize yeter diyenlere 300 bin askerimizi çift kol hizaya dizip yedekleme hattı olarak kullanabilirmiyiz diye sorsak?

(*1) Micros~1 insan vucudunu iletken olarak kullanmanın patentini almıştı galiba.

Hesap soracağızda muhatap almayacaklar ki! Suratına tükürsen yarappi şükür bugün banyo bedavaya geldi diyorlar.
0
DevranBasar
bence sorun, devletin internet erişim hizmetini mevcut hizmet anlayışı ve felsefesiyle (kadrolarıyla) vermeye çalışması.
Devlet sıkı bir denetleme örgütleyerek bu hizmeti özel kuruluşlara devretse belki bu gündekinden bile ucuza ve hızlı internet'e erişiriz.
0
bm
Yazinin ikinci bolumu de yayinda.
http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=11874

0
FZ
İkinci bölümü de hayretler içinde okudum.

Soru şu: Neden hiçbir büyük medya gazetecisi bu olayın üzerine atlayıp manşetten SKANDAL! diye geçmez? Bu sorunun cevabı aynı zamanda nasıl bir ülkede yaşadığımızın da cevabı olsa gerek.
0
bm
Ben bilmiyorum gazteler bunu anlayabilirler mi, anlasalar okuyucunun ilgisini ceker mi vs. diye. Bu tip KIT yahut devlet-millet iliskisi ile iilgili kabuller soz konusu olunca pek birsey yazmiyorlar. SEKA konusuna bir bakin mesela, ben bu yurutme durdustan iscilerin kac para aldiklarini yazan gazateci gormedim. Tekel ihalesi sirasinda (London) Times'da cikan 'niye ucuz oldu?' sorusunun cavbindan sadece yarim agizla 'ahlaksiz burokrat' kismini cevirdiler. Ama mesela Hurriyet gazatesi bir ara laf soylermis gibi 'belediye yatirimlarinin parasi da vantandasin cebinden cikacak' diye manset attiydi (biliyorsunuz Mars sefer-ul humayunu geciktigi icin bu sene vatandas vergi verecek).

Bu konularin basina kalmamasi lazim. Milletce 'tabi devlet herseye karisacak' yahu 'ne demekmis oyle isteyen yurt disi baglantisi saglasin, olur mu? devlet planlasin' filan demeyi biraktigimiz zaman eknomik hurriyetleri gazetelercilerin capiyla sInIrlamamis oluruz.
0
bm
Yukarkini yazdiktan sonra Ege Cansen'in bu yazisini okudum. Biz de acaba 'Derin Internet'ten mi bahsetmeliyiz? En azindan su alti kablosuna oturuyor:

http://www.hurriyetim.com.tr/yazarlar/yazar/0,,authorid~17@sid~9@nvid~531622,00.asp
0
demolish
http://www.hurriyetim.com.tr/yazarlar/yazar/0,,authorid~17@sid~9@nvid~531622,00.asp

"Emekli Sandığı, eline para geçsin diye otelleri satmaya karar veriyor. Ama anlaşılan Türkiye’ye hakim olan ‘derin iktisat’ devreye giriyor. Otelleri bu haliyle satarsak ‘gerçek değerini’ bulamaz; iyisimi biz bunları önce modernize edelim, sonra satalım veya kiralayalım kararı alınıyor. Bunları yazarken kan beynime çıkıyor."

Ege Cansen gibi bir iktisatçının şaşırmasına hatta kanın beynine sıçramasına şaşırdım açıkçası. çünkü kendiside biliyorki özelleştirme yapmak için özelleştirme idaresi* diye bir kit kuran ülke sayısı pek azdır.

* http://www.oib.gov.tr

bu arada ilk defa bir sayfanın başlağında telefon numarası gördüm. ya bu herkesin yaptığı birşeyde ben ilk defa görüyorum yada bunlar acil özelleştirme yapılır fırsatı kaçırmayın mı demeye getiriyor tam çözemedim.
0
demolish
"devlet planlasin' filan demeyi biraktigimiz zaman"

bunun için milletin kafasındaki devlet tanımının değişmesi gerekiyor. bu, bırakın milleti, aydınlarımızın kafasında bile netleşmiş değil. o yüzden milleti niye böyle düşünüyor diye yadırgamamak lazım.

esasında bizde rusya veya doğu avrupa ülkeleri gibi tam dibe vursaydık millet "bir musibet bin nasihatten iyidir" sırrına vakıf olup bunu kendi isterdi. lakin devamlı "yaşar ne yaşar ne yaşamaz" durumunda kaldığımız için meseleyi tam olarak idrak edemiyoruz.
0
demolish
turk telekom un tekelci zihniyetinin diğer marifetleri

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=206212&dept_id=30
0
bm
Heh, Telkoder eksik soyluyor tabi. Bir soru daha 1/1/2004'te tekelin bitecegi bilinmesine ragmen TK niye sanki buna ocakta karar verilmis gibi 5-6 ay 'yonetmelik hazirlayacagiz' vs. diye isi savsakladi? Hal boyleyken Telkoder nicin TK icin 'bunlar da calismiyorlar' demez? (Soyleyim: refleksimiz devletin d'sini duydugumuz zaman yalakalik genlerimizi dibine kadar kullanip, 'aman bizim istedigimizi yapsin, gucendirmeyelim' diye laf sakinmak cunku.)
0
demolish
"refleksimiz devletin d'sini duydugumuz zaman yalakalik genlerimizi dibine kadar kullanip, 'aman bizim istedigimizi yapsin, gucendirmeyelim' diye laf sakinmak cunku."

burda korkuyla karışık bir yalakalık var, hatta korku daha ağır basıyor. sen git 200M$ ı bu işe göm, ondan sonra akıbetin devletin iki dudağı arasına sıkışsın kalsın. bu durum her insanı korkutur gayet tabii. ayrıca bunlar nasıl yatırımcı, yatırımcı dediğin biraz ileri görüşlü olur. devletle arayı iyice bağlamadan(bakan seviyesinde) devletle iş yapılmayacağını bunlara kimse söylemedimi?
0
bm
Ben bu 200M USD rakamina pek inanmiyorum. Devletin zamaninda ISPlere yaptigi ortadayken Telekom yok edilmeden kimse boyle bir harcama yapmaz. Yaptiysa ya aklindan zoru vardir ya baska bir hesabi vardir.

Insanlar biraz omurga sahibiymis gibi davranip TK'nin UMTH'yi lisansa ve kendi icazetine baglamasina direnebilirlerdi. Direnmediler benim gordugum, gittiler kuzu kuzu lisans aldilar. Simdi STK'lari bizim lisansimiz var diyor marifetmis gibi (250bin USD teminat mektubu + TK binasinin etrafinda amuda lakip ziplayarak bes kere donup arz ederim efenim demeniz lazim lisans icin). Yarin POTS baglantili VOIP'i ancak lisanslilar yapar kalanini hapse atin diye daha cok ses cikartmaya baslarlarsa sasirmayin. Serbest ortamda hizla fiyati dusecek servisler bunlar, Telekomdan kurtulunca bu sefer TK+cikar odaklari kendi caplarinda millete eziyete devam edecekler diye korkuyorum.

(Benim sektorle bir alakam yok, alakam olmasina niyetim de yok su anda, ama Ankara'da uc bes insanin tepemize efendi kesilip sunu yaparsin sunu yapamazsin diye suni engel cikartmalarina, kimseye zarari dokunmayan isleri kendi musadelerine baglamalarina deli oluyorum.)
0
bm
http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=11878 da soylendigine gore TT aciklama yapmis. O haberde TT'den geldi denen bildiriden alinti yapiyorum:

"16 Ocak 2005 tarihinde İstanbul ile İtalya arasındaki MEDTÜRK denizaltı kablo arızası tamamlanarak hizmete girmiştir."

Allah bize butun arizalarin hizmete girdigi hepimizin arizalanip boyle konusmaya basladigimiz gunleri de gostersin. Amin.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Digg'sizin hakkından 180° gelir!

sundance

"Web 2.0 herşeyi değiştiriyor" derken, 2005 yılının en önde gelen 2005'in önde gelen Web 2.0 uygulamalarından Digg'e sonunda sağlam bir rakip çıktı!

Slashdot'ı, hızı ve dinamizmi ile geri plana iten Digg'e rakip olan 180° News RSS feedlerden otomatik olarak topladığı haberlerin Digg'deki gibi önemli-önemli değil diye sınıflandırılmasını sağlıyor.

Ne diyelim, We are of BORG. All your bases belong to us!

Web'iniz ne kadar estetik?

FZ

Garanti Galeri (GG) sanal dünyadaki tasarımlara odaklanan 'Tasarım Ağı/Ağ Tasarımı' sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, gelişen ağ tasarımları ile bireylerin sanal dünyayla olan etkileşimleri düşünülerek hazırlanmış. Gerçek dünyadan sanal dünyaya giderek büyüyen ağlar, ağ tasarımları ve ağ tasarımcılarının sorgulandığı 'Tasarım Ağı/Ağ Tasarımı' sergisinin küratörlüğünü grafik tasarımcı Tom Klinkowstein yapıyor. Sergide, Klinkowstein'ın başkanı olduğu 'Media A' grubu ile 'Urban Probe', 'D-Fuze', 'Core77', 'ESP Trendlab', 'Doors of Perception' adlı ünlü ağ tasarımcılarının ürettikleri web tasarımları yer alıyor. New York'lu tasarımcı Tom Klinkowstein'ın küratörlüğünü ve tasarımını üstlendiği sergide, 1990-2090 yılları arasında ağ tasarımı ve tasarım ağının gelişimine ilişkin öngörüleri anlatan 'Ağ Bağlantılı Tasarımcının Hayati Yolu' başlıklı bir çalışma da yer alıyor.

Haberin devamı: http://www.radikal.com.tr/veriler/2004/08/12/haber_124745.php

Semantik Web ile Türkiye - ABD Kıyaslaması: Ursula K. LeGuin ve Oğuz Atay

FZ

Basit bir soru: X ülkesinin vatandaşı olan yazarları ve her birisinin kitaplarının listesini getir.

Süre: 2 dakika.

Yukarıdaki işi bir programcı olarak nasıl yapardınız? Mesela X = Türkiye.

Çok basit bir soru gibi görünüyor.

Acaba gerçekten öyle mi? İsterseniz bir deneyin. ;-)

İsterseniz süreyi 20 dakikaya çıkaralım. Yahut 2 saate. Kaç yazarın kaç kitabını getirebilirsiniz? Ne kadarlık bir bilgisayar kodu yazmanız gerekir, o kod hangi kaynaklara bağımlı olur, ne kadar sürede çalışır?

Şimdi siz bunu düşünedurun, dbpedia.org'a SPARQL sorgulama dili ile birkaç soru soralım ve sonuçlarına bakalım:

Devamı: burada...

Google Hızlanmak İçin Bilgisayar Bilimcilerine Güveniyor

FZ

Stanford Üniversitesi bilgisayar bilimi araştırmacılarının çabaları meyvelerini verdiğinde Google kısa bir süre Internet´i şimdikinin 5 katı daha yüksek bir hızda indeksleyebilir hale gelecek!

Stanford´daki araştırmacılardan Sepandar Kamvar´a göre "Google´ın şu anda kullandığı PageRank algoritması korkunç veri miktarı yüzünden zorlanmaya başladı. 3 milyar sayfayı indekslemek PageRank ile günler alabiliyor. Belli bir bireye göre kişiselleştirilmiş bir indeksleme ise paralel çalışan 5000 bilgisayarın yaklaşık 5 gününü alabilir. Bu kabul edilebilir bir süre değil."

Gizmodo - Teknoloji'nin Web Günlüğü

parsifal

Aklınıza gelebilecek pek çok elektronik eşya ve bunun dışında geyik ürünlerini inceleyen gizmodo.com ilginç bir web günlüğü. Plak çalan kamyonetten, 2. el ipod'a pek çok ilginç ürün haberi burada...