Türk usulü CAPTCHA!!!

0
sundance
Web sitelerine bilgisayar marifetiyle otomatik giriş yapılmasını engellemek amacıyla geliştirilmiş (insan olduğunuzu ispat için, ekranda gösterilen deforme edilmiş harf ve sayıları tanımlayıp tanımlayamadığınızı test eden) CAPTCHA teknolojisini biliyorsunuz.

Başka bir konuyla ilgili dolaşırken rastladığım, Serkan Feyvi'nin blogunda, tesadüfi olarak o anda üretilen imajlara dayalı teknolojinin, Türk usulü uygulamasının haberini Bu nasıl CAPTCHA? başlığı ile okuduğumda gülmekten sandalyemden yuvarlanıyordum...

Görüşler

0
gurkanoluc
o kadar resmi toplamakta zorlanmadımı acaba ya :)
0
Yns_
Talihsiz bir baslik olmus. Bu yazida bende sikinti yaratan birkac nokta var;

Birincisi bildigim kadariyla "CAPATCHA" diye bir şey yok. Bu tip koruma sistemlerine captcha deniyor. O da "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart" kelime grubunun akronim hali.

Yazım hatası(bilinçsiz bir hata) diyeceğim ama, blogda da aynı şekilde kullanılmış burda da.

İkincisi, işin neden türklüğe vurulduğu? Zira, phpBB'de ki ilk captcha'lari gormus olsaydiniz, bunun turklukle alakali olmadigini, yabancilarinda dogustan hatasiz yazilimlar uretmedigini gorebilmis olurdunuz.

Ya da su an bu yorumu okudugunuz sitenin bundan birkac ay kadar oncesine kadar, cok rezil bir guvenlik acigina sahip oldugunu biliyor muydunuz? HTML icinde tutulan hidden bir ID ile hesap bilgileri/sifreler degistirelebiliyordu.

Bunu gordukten sonra yetkililere bildirdim.Sonucta acik kapandi, oldu bitti.

Bunu kendi blogumda yazsaydim, 'bunlar beni sandelyemden düşürecek kadar rezil kod yazıyor bakın şu açığa' deseyim nasıl olurdu? Anlayamıyorum, 'lütfen türk usulü nedir' biri bana anlatsın!



0
Yns_
captcha, blog yazisinda dogru sekilde yazilmis. o cumleyi, 'hem baslikta hem icerikte yanlis sekilde kullanilmis' gibi hayal edelim.
0
pvc
Captcha olmazsa olmazlardan biridir. Captcha kullanımı Türk web siteleri için zorunludur. Lamer'ların saldırabileceği ve flood yapabileceği en güzel açıktır çünkü. Buna bir açık diyemeyiz belki fırsat diyebiliriz.

Örneğin PHPBB yazılımında captha standard olarak bulunmuyordu. Bu çok büyük bir eksik.

Fakat beni en çok deli eden şeylerden birisi de yine captha olayıdır. Oradaki minik ve eğri büğrü harfler gözleri 0 numaraya yakın birinin bile göremeyeceği kadar berbat yazılıyor. Birde üzerlerini böyle tuhaf bir şekilde çizip harfleri anlaşılmaz yapıyorlar. Gerçekten çok berbat bir şey. Birde yanında görmediysen yenile gibi bir link var ki, bazen okumak imkansız olabiliyor ve o link'e tıklayarak yeniliyorsun filan.


Ve evet başık hatalı yazılmış. Capatcha değil o captha. Fakat talihsiz bir başlık oldugunu sanmıyorum. Bu sitede başlıklar düzenlenemiyor mu? Eğer düzenlenebiliyorsa düzenlenir ve bu sorun basitçe halledilebilir.
0
pvc
Bakın bende yanlış yazdım. captha değil captcha.
0
Yns_
asıl rahatsız olduğum konu 3.paragraftan itibaren başlıyor.
0
pvc
Ortada o kadar çok blog sahibi insan var ki, ben artık o tip ıvır zıvır işlere karşı bağışıklık kazandım. Eskiden bakardım ve kendi kendime düşünürdüm. Acaba oradaki kişi neden oturduğu yerden zırvalıyor? Fakat daha sonra milliyet blog servisine yazılan süprüntü yazıları okumaya başladıkça sadece tek bir blog'u önemsemeye başladım. Ve sadece tek bir blog'da okudugum yazıları kaale alıyorum. O bakımdan ben hiç rahatsız olmadım. Yani açıkçası adamın teki dese ki, "Türklerin hiçbirisi adam gibi program yazamaz, Türk'ün yazdıgı program dünyanın en kötü programıdır" bu yazı üzerinde 1 ms bile düşünmem hatta hakkında yorum bile yazmak istemem. Çünkü benim için hiiiç anlam ifade etmiyor. Dallamanın teki blog açar ve istedigi gibi ona buna çamur atar, saçmalar.

Zaten bu ülkede Yurdum İnsanı lafının ne kadar çok kullanıldıgını hatırlarsak eğer, o tiplerin sayısının ne kadar çok oldugunu hemen anlarız.

Zira o laf 15 yasındaki liseli tiplerin bile diline düşmüş. Sokakta yürürken önümdeki gençler aralarında konusup "Yurdum İnsanı" filan diyorlardı.

Böyle saçmalıkların üzerine 1ms bile düşünüp can sıkmamak lazım. Çünkü ağzı olan konusur. Adam blog açar istedigi gibi yazar. Dur diyebilri misin ?Tabi ki hayır. Onu tutan nedir? Hiçbir şey. Al eline klavye yaz babanın çiftligi gibi. Bundan ala fırsat mı olur?
0
pvc
Düşünsenize Ali Baba'nın Çiftligi isimli bir blog'da adamın teki çıkıyor ve kendi ulusunu aşagılıyor. Zaten halk arasında kendi ulusunu beceriksiz, geri kalmış, çağdışı, ilkel görme hastalıgı var. Yani böyle bir hastalık karşısında biz ne yapalım? Eleştirsek ayrı türlü, seviyelerine insek ayrı türlü. Yani o tip insan topluluguna hiçbir cevap vermem ben. Parduscuları kaale alırım ama onları almam. Çünkü onlar pardus dağıtımından bile daha lüzumsuzdur.
0
sundance
Öncelikle düzeltme için teşekkürler gerçekten gözümden kaçmış.

Öte yandan, bilmiyorum farkettiniz mi ama kimseye "ay ne komik kod yazıyor" vs. denilmiyor o haberde.

Bahsedilen şey, sözkonusu aracın neden gerekli olduğu bilinmeden uygulanması.

Tarza gelince, birçoğumuzun bildiği gibi, insanlar dünyanın her yerinde ülkelerinde gördükleri gariplikleri "işte bizim memleket de böyledir" diye yererler. Bunda anormal bir şey yoktur, çok normaldir. Zira bunu yapan kişi de sonuçta o topluluğun bir parçası olduğu için kendinde bu hakkı bulur. Burda bir milleti aşağılamak ya da bu lafı sarfeden kişinin kendisini başka bir yere koyması amaç değildir.

Ama malesef ki bizim ülkemizde (bakın yine yapıyorum, ama inanın bu sefer söylediğim gerçekten bize özgü bir hareket) nedendir bilinmez, biri bir şey söylese de alınsak modumuz var. TV dizisinde dolandırıcı bir kapıcı vardır, ertesi gün kapıcılar derneği basın açıklaması yapar, ahlaksız bir doktor vardır, Tabibler Birliği programı kınar vs. vs.

Bu kısmı geçin lütfen. Burada teknolojiden bahsediyoruz, tamamen şeklen alınan ama aslında hiçbir anlamı olmayan ve bu yüzden de konu ile ilgili olanlara komik gelecek bir önlemden.

Yok bu haberi yazan kişinin sitesinde bilmemne açığı varmış, yok buymuş, mesele bu değil.

Bunla ilgili bir yorumunuz varsa alalım.

Son olarak PARDUS'a ya da başka bir ekibe bir gareziniz varsa gidin başka yerde yapın, alakalı alakasız her haberde, burada bunu istifra etmeyin.
0
Tarık
sayın sundance, aslında "Capatcha" sözcüğü çok uyumlu olmuştu haberle. Zira arkadaş gerçek bir captcha yerine kapatmaca işlemi gerçekleştirmiş :) değiştirmesenizde olurdu.
0
pvc
Ben Pardus'a sataşmak için bu başlığı kullanmadım. Orada öyle söyledim çünkü o konuda bir örnek vermem gerekti. O konuyla ilgili başlıkta o dağıtımın destekçileriyle yazıştım fakat diyorum ki: Kendi ulusunu aşagılayanları kaale almam. Ve bunun için bir örnek vermem gerekti bende verdim. Yani eğer Pardus konusunda uzatmak istesem, gidip o başlık altında tartışmaya devam ederdim. Zaten o başlıkta bana verilen son cevaplara yanıt vermeden geçtim. Çünkü daha fazla uzamasını istemedim ve o tartışma bana tamamen saçma geldi.

Fakat burada bir örnek vermek istedim ve o konu üzerinden örnek verdim. Tespitim doğrudur. O konuda yanlış düşündüğümü hiç sanmıyorum. Pardus ekibi ile aramda herhangi bir mesele yok. Kendilerini tanımam etmem. Fakat dağıtım lüzumsuzdur. Ben böyle düşünüyorum. 1000 çeşit düşünce var. Herkes aynı şekilde düşünüyor olsaydı, herkes birbirinin aynı olurdu. Bu insanlığın doğasına ters. Herkes başka düşünecek ki, çeşitlilik olacak.

O kendi ulusunu aşagılama konusunda ise sizinle ilgili konuşmadım. Çünkü siz bir süprüntü blog sahibi değilsiniz ve benim sorunum süprüntü blog sahipleriyle. Çünkü o tip blogları açanlar, internet içeriğini kirletiyorlar. Ben herhangi bir google araması yaptıgım zaman, alakalı alakasız bir yıgın saçmalıkla karşılaşıyor ve rahatsız oluyorum. O yüzden kendi ulusunu aşagılayanlar ile ilgili değilde, blog açıp, onun üzerinden bu davranışını sergileyenler ile ilgili yazdım.

Eleştiri hakkı tabi ki olacaktır. Fakat her fırsatta kendi milletini aşagılayanların oldugunu da gözardı edemeyiz. Siz iyi niyetli oldugunuz için, kendi yaşadıgınız yerdeki durumları eleştirmek amacıyla doğal hakkınızı kullanıyor olabilirsiniz ancak herkes bu şekilde hareket etmiyor. Bazıları var ki, kendi ulusunu aşagılamak için sürekli bir uğraş içinde. Ben öylelerini kastetmiştim. Ve aslında tam olarak kastettigim şey burada adresi verilen blog da değil. Ben çok genel manada konuştum. İçinde süprünü yazıların geçtiği, çöp kutusu blog'lardan bahsediyorum.

Yeri gelmişken, Anti FM'ciler de buna bir örnektir mesela. Adresini FM kareden aldım. Gittim baktım tamamen lüzumsuz bir yer. FM'ye gıcık oluyorsan, FM aleyhine blog açmak tamamen lüzumsuzdur. Çünkü bu şekilde davranarak hiçbir şey elde edilemez. FM'yi bu şekilde karalamak, FM'ye olan ilginin artmasına neden olacaktır. Eğer FM'ye gıcık oluyorsan, yapabileceğin hemen hemen çok az şey vardır. Reklamın kötüsü olmaz. Örneğin ben Pardus'u karalayarak hiçbir şey yapamam. Aksine insanlar ben yazdıkça, Pardus'un nasıl bir şey oldugunu merak bile edebilirler ve belki gidip download ederler. İnsanların Pardus'u denemeleri için bir neden bile olabilirim! Bu yüzden benim amacım ne Pardus'u karalamak, ne saçma yazılar yazmak. Ben kendi görüşümü belirtiyorum ve o konu hakkında görüşlerim tamamen doğrudur. Fakat bu başlık altında Pardus'u bir örnek olarak kullandım. Pardus bana göre bu evrendeki en büyük saçmalıklardan biridir. Fakat onu karalamak yada baltalamak bana birşey kazandırmaz. Ve pardus destekçileri bu başlık altında bana yanıt verseler cevap alamazlar. Çünkü bu başlık Pardus ile ilgili bir tartışmanın yapılacağı yer değil. Bunun bilincindeyim...

Ve yine Anti FM olayında, o blog lüzumsuzdur. Çünkü herhangi bir siteye gıcık olan bir oluşumun hasar verici olabilmesi gerekir yani amacına ulaşabiliyor olması gerekir. Bu bağlamda eğer hasar verici ise, benim için değil ama başkaları için işe yarıyordur. Fakat o blog hem FM'nin reklamını yaptıgı gibi hemde hasar verici değil. Çünkü FM aleyhine öyle bir blog açmak, FM'ye zarar vermeyecektir! FM sevenler için anlamı olmadıgı gibi daha kötüsü FM düşmanları içinde tamamen gereksizdir.O zaman bu blog tamamen işe yaramaz olarak değerlendirilebilr. Benim için, FM severler için, ve FM düşmanları için çöptür. Interneti kirleten tamamen değersiz bir blog'dur. Ben bunu kastediyorum. Bu tip bloglardan bahsediyorum. İnsanlara bilgi vermeyen fakat ortalıgı kirleten yerlerden... Milliyet blog servisine yazan herhangi bir altyapısı olmayan, kocasından çocugundan bahsedip, kimseyi ildirmeyen kendi özel hayatını yazan tiplerden bahsediyorum. Onların sıradan hayatları bizleri niçin ilgilendirsin? O tip yerlerde kendi ulusunu ve kendi ulusunun insanını aşagılayan çok sayıda kişi gördüm.
0
umutphp
Yazının olduğu günlükte yorum formundaki Captcha uygulamasında da hata var. Bana gelen ID'yi okuyamadım "new ID" ile yeni bir ID oluşturmaya çalıştığımda sayfa hata veriyor. Umarım burdaki uygulamayı yazının sahibi yazmamıştır. Yazmasa bile en azından test etmesi çalışıp çalışmadığına bakması gerekmiyor mu?

Eğer yazıyı yazan ufak bir araştırma yapsaydı bu konuda yapılan hataların dünyanın her yerinde yapıldığını görürdü.

"Türk usulü" yaklaşımını beğenmiyorum kullanmadım kullanılmasını da sevmem.

Ama bu günlük sahibi kendini de eleştirmek için kullanabilir şimdi bu yaklaşımı :-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hotmail' den 250 MB Posta Kutusu (Webmail Servisi Savaşları - Bölüm 3)

Challenger

Gmail' in ortaya 1000 MB gibi uçuk bir kapasiteyle ortaya çıkışı, Yahoo'nun posta kutusu kapasitesini 100 MB' a çıkarması derken şimdi de Hotmail 250 MB'lık posta kutusuyla karşımızda.

NTVMSNBC'de yer alan bu haberde; "Hotmail’in bellek kapasitesini artırma kararı, Google’ın 1GB’lik Gmail servisi açacağını açıklaması ve Yahoo’nun e-posta bellek kapasitesini 100 MB’ye çıkarmasının ardından geldi. MSN.com VP’si Blake Irving, şirketin pazardaki bellek kapasitesi rekabetinde geriye düşmek niyetinde olmadığını ifade etti." diyor.

Ortalık iyice kızışıyor. Birbirine düşman 3 büyük ordu silahlarını çekti. Acaba savaşa yeni bir ordu daha katılacak mı? Acaba hepsi Gmail gibi mail taraması yapıyor mu? Acaba Skynet gerçek mi? Savaşı kim kazanacak? 4. bölümde görüşmek üzere.

Eğitim Tasarımcısı Ne İş Yapar?

FZ

"Eğitim tasarımcısı (Instructional Designer) ülkemizde yeni yeni kullanılan, oysa yurtdışında uzun zamandır bilinen bir uzman türü. Öyle ki hayatını bir eğitim tasarımcısı olarak sürdüren Reuben Tozman, e-Magazine dergisinde yayınlanan “Yeni Nesil Eğitim Tasarımcıları” isimli bir makale kaleme almış. Ülkemizde daha tam olarak ne işle iştigal ettikleri bilinmezken, bazı coğrafyalarda eski tipte eğitim tasarımından vazgeçilmesi gerektiğine dair bir makele görünce, derhal bu makaleyi okuyup paylaşmak kaçınılmaz oldu.

Türkçe (IDN) alan adı (eşref.com)

anonim

Eskiden alan adımızı ("domain") seçerken yalnızca ASCII/İngilizce harf yazabiliyorduk. VeriSign tarafından getirilen bir mekanizma sayesinde, artık Türkçe karakter dahil her dilde alan adı tescil etmek ve kullanmak mümkün hale gelmiştir. IDN alan adlarını nerelerden alabiliriz? IDN alan adını sitemiz için nasıl kullanırız?

Akdeniz Havzası Fiberoptik Kablo Sistemi

yalcink01

TürkTelekom; "Akdeniz havzasında, uzantıda Avrupa ve Amerika’ya geniş kapsamlı erişim sağlanması amacıyla ülkemizde ve İtalya (Katanya)’da termine olacak bir uluslararası denizaltı fiberoptik kablo sisteminin temin ve tesisi " işi ihalesini sonuçlandırdı. 6 aylık bir süre içerisinde bitirilmesi planlanan bu projeyi 37.000.000 USD bedelle MEDITERRANEAN NAUTILUS LIMITED şirketi gerçekleştirecek. İş hem İtalya hem de Türkiye' de yürütülecek. Bu işin sonunda umarım internet yurtdışı çıkışlarında bir rahatlama meydan gelir. Uzakta, bizim olmayan bir köyde meydana gelen depremle, yıkılmayacak bir internet erişimi dileğiyle.......

NOT: henüz resmi sözleşme imzalanmadı. Ayrıca bu işin sonunda ne kadarlık bir bant genişliği elde edileceği hakkında bir bilğiye ulaşamadım. Şayet bilen varsa, bizide aydınlatırsa sevinirim.

Web Standartları ve Tarayıcılar

yuxel

Acid2 : tarayıcıların web standartlarına uyumunu test etmek için Web Standartları Projesi tarafından desteklenen küçük bir test sayfası.
Test tarayıcıların, HTML4, CSS1, PNG ve pek kullanılmayan Data URL desteğini deniyor .