Efsane film 2001 Uzay Macerası`na Yeni Bir Bakış

0
anonim
Kubrick üstadın efsanevi filmi 2001 Uzay Macerası filmini seyretmiş olabilirsiniz. Seyretmekle kalmayıp üzerine bir ton makale, eleştiri okumuş ve kendiniz de fikir üretmiş olabilirsiniz. Bütün bunları yapmış olsanız dahi bu filme bir de şu FLASH animasyonunun sunduğu perspektiften bakmayı bir deneyin diyorum. Bir şey kaybetmezsiniz ama bir şeyler kazanabilirsiniz.

Filmi seyretmeyenler ise sanırım bu animasyonu izledikten sonra filmi bulup izlemek için ellerinden geleni yapacaklardır ;-)

Görüşler

0
conan
ben hep ortasinda uyumustum gecen hafta bulup izledim ama yine uyudum... Bu uyudugum 4. 2001 oluyor! Bi de Blade Runner. Onda da hep uyudum! SIKICI olduklarindan degil. Hep uykulu zamanlarima rastgeliyor!
0
FZ
Bence uyuman normal çünkü bu film, uykusu olan bir adamın uykusunu açacak türden bir film değil, tıpkı Blade Runer gibi. Tam tersine seyrederken, acayip uyanık, konsantre olman gerekiyor ve bu şekilde 5 kere seyretsen 5. seyredişinde dahi daha önce fark etmediğin bir durumu keşfetme imkanın var.
0
anonim
Rastlantıya bak ben de tam bugün buldum bu filmin DivX'ini. Üstelik yıllardır izelemek istiyordum. Ben çoook küçükken sadece TRT varken (1 bile değil) önceden böyle reklamı yapılarak yayınlanmıştı galiba bu film. Hatta ailecek önemli bir film var diye izlemeye başladığımızı hatırlıyorum. Başlangıçta ilkel insanlar gösterilirken çok korkmuştum ve babamın kucağına saklanmıştım :) Daha sonra birden uzay çağına geçiliyordu sanırım ve gerçekten çok etkilenmiştim bu geçişten. Gerisini izledim mi hatırlamıyorum ama ancak yıllar sonra kitabını okuyunca öğrendim unutamadığım bu filmin ünlü 2001 uzay efsanesi olduğunu...
0
m1a2
Çok güzel bir animasyondu gerçekten (şimdi seyrettim de). Filmini temin edip tekrar seyretmek farz oldu. Bir de Tarkovski`nin `Solaris`i olsaydı, ona da baksaydık. Bunu araştırmadım henüz, `Solaris`in DivX versiyonu var mı bi yerlerde acaba?
0
FZ
DIVX beni aşıyor ama Solaris filmini daha önce çeşitli yerlerde büyük ekranda izlemiştim. Tabii ilk izleyişim TRT'den, ancak o zamanlar ufak tefek bir insan evladı olduğum için sıkıntıdan patlamıştım :)

Sonra büyüdüm bilimkurgu dalında yazılmış en orjinal, en kışkırtıcı eserlerden biri olan Solaris'i okudum ve 'ohaa!' dedim, Stanislaw Lem'e saygıda kusur etmemeye karar verdim.

Filmle ilgili ilk düşüncem ise şu olmuştu, benim gözümde Solaris, 'yapay zekâ' ile ilgili bir kitaptı, yönetmen ise aynı eseri bir tür 'aşk hikayesi' gibi yorumlamıştı.
0
anonim
Solaris kesinlikle yapay zeka hakkında değildi bence. Filmi izleyemedim ben de ama kitabın atmosferini tanımlayan en önemli şeylerden biri de o eski sevgiliydi. Erkekler beyinlerinde yarattıkları bir imaja aşık olurlarmış, öyle okumuştum bir gazetede :)
0
FZ
Biraz insaflı ol yahu, 'kesin değildi' deme bari, yani ben kitabı okuduktan hemen sonra benimle konuşsan, ilk bahsedeceğim şey insanların içsel mekanizmasını bilmeden, sadece dış görünüşlerine, cihazlarına ve tepkilerine bakarak, onların benzerini oluşturmaya çalışan CANLI GEZEGEN olurdu herhalde.

Adamın eski karısı da buna bir örnek, yani GEZEGEN yavaş yavaş üzerindeki canlıları çözmeye ve benzerlerini yapmaya çalışıyor, başlangıçta devasa boyutlarda bir bebek söz konusu, ilerleyen aşamalarda ise daha karmaşık formlarla karşılaşıyoruz ve kahramanımız da bundan payını alıyor, GEZEGEN adamın bir şekilde beynini okuyup eski eşinin bir benzerini oluşturmaya çalışıyor, tabii bu denemesindeki salaklıkları, saçmalıkları da hep birlikte görüyoruz.

Yani insanlar GEZEGENI (yoksa Solaris mi demeliyim? ;-) anlamaya, çözmeye çalışırken GEZEGEN de onları çözmeye çalışıyor.

E yani bunca laftan, açıklamadan sonra filmin 'yapay zeka' ile hiçbir alakası olmadığının iddia edilmesi bana biraz garip ve açıkçası itici geliyor, sanki aşk gibi kapsamlı bir kümeyle zekâ gibi derin bir kümenin arakesiti boşmuş gibi [ben boş olmadığına inananlardanım].
0
anonim
OK, dostum haklısın affedersin. Kestirip atmak yanlış oldu ama böylece senin bu güzel yorumunu okumuş olduk ;)
0
m1a2
Solaris`in yorumu hakikaten müşkildir. Tarkovski`nin Solaris yorumunu yorumlamak ise ne haddimize. `Stanislaw Lem-Andrei Tarkovski` ikilisinden çıkan Solaris`e `Arthur C. Clarke-Stanley Kubrick` kaynaklı 2001`e doğu blokunun cevabı olarak bakmak gibi popüler bir yorum da dolaşır etrafta. Solaris`in romanını okudum, filmini seyrettim. İkisinden de farklı tad ve anlamlar çıkardım. Benim hissettiklerim arasında `yapay zekâ` yoktu. `2001` bana biraz daha sol-beyin ürünü gibi geliyor. `Solaris` özellikle Tarkowski yorumunda çok daha şiirsel ve aşkın bir filmdir (ama aşk filmi değildir). Peki Solaris neydi? Hehee... Gezegenin kendisi kadar uzak ve muğlak, ruhumuz kadar da bizdendi. Yok bu iş düz yazıyla olmaycak, kesiyorum burda...
0
FZ
Hazır konu Solaris`i de kapsamışken, bu ilginç filmi bugün Boğaziçi Üniversitesi`nde
seyredebileceğinizi belirtmek istedim.

Tepedeki Mart 2001 başlığı sizi şaşırtmasın, gördüğünüz Mart 2002 programıdır.
0
FZ
İnsanlar whatisthekorolmayasicamatrix.com tadında beyinsel hazlar peşinde koşturadursunlar, Kubrick ustanın efsanevi filmi ile ilgili mükemmel animasyonun Türkçe sürümü çıktı. Hani nerede göremiyorum, hani yaaa diye çığlık atanlar bir zahmet bu yorumun içine yazıldığı orjinal habere (yani yukarı :) baksınlar.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Wap uzerinden web´de gezmek

tongucyumruk

Yakın zamana kadar FazlaMesai'yi wap üzerinden okumak için FazlaMesai'ye wap desteği gelmesi veya TurkCell'in SurfCell adlı garabetiyle boğuşmak zorunda olduğumu düşünüyordum... Yanılmışım... Çok sevgili arama motorumuz google beni bir kez daha şaşırttı.
Alıyorsunuz wap destekli telefonu, giriyorsunuz http://wap.google.com'a ve webin tamamında arama yapabiliyorsunuz. İşin güzel yanı arama sonuçları web siteleri olsa bile google bunları sizin için wml formatına çeviriyor güzel güzel browse ediyorsunuz dahası arama ile ulaştığınız siteden başka sitelere link varsa o linkleri de google sizin için wml formatına çeviriyor.
Ne diyelim... İlahi google sen herşeyi düşünürsün...

8. Türkiye`de Internet Konferansı

FZ


8. TURKİYE'DE INTERNET KONFERANSI
4-6 Kasım 2002
Askeri Müze Harbiye Kültür Sitesi
İstanbul
AKTİF KATILIM ÇAĞRISI


Türkiye'de Internet ile ilgili grupları bir araya getirerek Internet'i tüm boyutlarıyla tanıtmak, geliştirmek, tartışmak, Internet teknolojileri aracılığı ile toplumsal verimliliği artırmak ve toplumun dikkatini olabildiğince bu yöne çekmek amaçlarıyla, daha önce ilk altısı yapılan, ulusal boyutta bir konferans düzenlenmiştir.

Mathematica'nın Yaratıcısı Şimdi de Telefon Melodisi İşine Girdi

FZ

DDJ'den Michael Swaine'in, derginin son sayısındaki "Programming Paradigms" köşesini okurken dumura uğradım! İngilitere’de, geçen sene telefon melodisi satışları CD satışlarını geçmiş, hem adet hem de ciro olarak. Swaine enteresan bir siteden bahsediyor. İşin içinde Mathematica’nın yaratıcısı dahi Stephen Wolfram var. CA (Cellular Automata) konusuna kafayı takmış olan Wolfram (ki bu konuyu pek çok değişik fenomene uyguladığı tuğla kitabı A New Kind of Science kitabı pek çok hararetli tartışmaya yol açmıştır) bu sefer de "dur hele şu CA algoritmalarını kullanıp bir nevi random, bir nevi kişiye özel, bir nevi kullanıcı dostu, böyle bir nevi çok popüler olabilecek bi cep telefonu melodi üreteci sitesi hazırlayalım, hem meşhuruz, akıllı adam olarak nam saldık alemlerde” deyivermiş. Pekiyi ya sonuç ne olmuş dersiniz?

Bana Homer'ın resmini yapabilir misin Abidin? CSS ile

sundance

Browserların Web standartlarına uyup uymadığını kontrol eden Acid testi oldukça meşhur. Birçok browserın bu testlerden geçememiş olması da ilginç bir detay.

Bu testin geliştirilmesi de oldukça sıkıntı yaratmış. Fakat bazı arkadaşlar, bir seviye daha ileri taşıyarak, CSS'ler ile Homer Simpson resmi yapmışlar. CSS'e nasıl takla attırılır görmek istiyorsanız animasyona bir göz atın.

`Satranç´ta Yenilmek İsteyenlere

sundance

Seti@home ve diğer dağıtık bilgisayar projelerinden sonra ilk defa mesaj kaygısı olmayan ;) bir dağıtık bilgisayar gridi; www.chessbrain.net

Amaç malum 200 lü yıllardan beri oynanan Satranç oyununu en iyi şekilde oynayabilecek bir sistem kurmak.

Yakın zamanda büyük ustalar ile bu gridin maçını göreceğimiz kesin, siz ne dersiniz bir denemeye ?