Efsane film 2001 Uzay Macerası`na Yeni Bir Bakış

0
anonim
Kubrick üstadın efsanevi filmi 2001 Uzay Macerası filmini seyretmiş olabilirsiniz. Seyretmekle kalmayıp üzerine bir ton makale, eleştiri okumuş ve kendiniz de fikir üretmiş olabilirsiniz. Bütün bunları yapmış olsanız dahi bu filme bir de şu FLASH animasyonunun sunduğu perspektiften bakmayı bir deneyin diyorum. Bir şey kaybetmezsiniz ama bir şeyler kazanabilirsiniz.

Filmi seyretmeyenler ise sanırım bu animasyonu izledikten sonra filmi bulup izlemek için ellerinden geleni yapacaklardır ;-)

Görüşler

0
conan
ben hep ortasinda uyumustum gecen hafta bulup izledim ama yine uyudum... Bu uyudugum 4. 2001 oluyor! Bi de Blade Runner. Onda da hep uyudum! SIKICI olduklarindan degil. Hep uykulu zamanlarima rastgeliyor!
0
FZ
Bence uyuman normal çünkü bu film, uykusu olan bir adamın uykusunu açacak türden bir film değil, tıpkı Blade Runer gibi. Tam tersine seyrederken, acayip uyanık, konsantre olman gerekiyor ve bu şekilde 5 kere seyretsen 5. seyredişinde dahi daha önce fark etmediğin bir durumu keşfetme imkanın var.
0
anonim
Rastlantıya bak ben de tam bugün buldum bu filmin DivX'ini. Üstelik yıllardır izelemek istiyordum. Ben çoook küçükken sadece TRT varken (1 bile değil) önceden böyle reklamı yapılarak yayınlanmıştı galiba bu film. Hatta ailecek önemli bir film var diye izlemeye başladığımızı hatırlıyorum. Başlangıçta ilkel insanlar gösterilirken çok korkmuştum ve babamın kucağına saklanmıştım :) Daha sonra birden uzay çağına geçiliyordu sanırım ve gerçekten çok etkilenmiştim bu geçişten. Gerisini izledim mi hatırlamıyorum ama ancak yıllar sonra kitabını okuyunca öğrendim unutamadığım bu filmin ünlü 2001 uzay efsanesi olduğunu...
0
m1a2
Çok güzel bir animasyondu gerçekten (şimdi seyrettim de). Filmini temin edip tekrar seyretmek farz oldu. Bir de Tarkovski`nin `Solaris`i olsaydı, ona da baksaydık. Bunu araştırmadım henüz, `Solaris`in DivX versiyonu var mı bi yerlerde acaba?
0
FZ
DIVX beni aşıyor ama Solaris filmini daha önce çeşitli yerlerde büyük ekranda izlemiştim. Tabii ilk izleyişim TRT'den, ancak o zamanlar ufak tefek bir insan evladı olduğum için sıkıntıdan patlamıştım :)

Sonra büyüdüm bilimkurgu dalında yazılmış en orjinal, en kışkırtıcı eserlerden biri olan Solaris'i okudum ve 'ohaa!' dedim, Stanislaw Lem'e saygıda kusur etmemeye karar verdim.

Filmle ilgili ilk düşüncem ise şu olmuştu, benim gözümde Solaris, 'yapay zekâ' ile ilgili bir kitaptı, yönetmen ise aynı eseri bir tür 'aşk hikayesi' gibi yorumlamıştı.
0
anonim
Solaris kesinlikle yapay zeka hakkında değildi bence. Filmi izleyemedim ben de ama kitabın atmosferini tanımlayan en önemli şeylerden biri de o eski sevgiliydi. Erkekler beyinlerinde yarattıkları bir imaja aşık olurlarmış, öyle okumuştum bir gazetede :)
0
FZ
Biraz insaflı ol yahu, 'kesin değildi' deme bari, yani ben kitabı okuduktan hemen sonra benimle konuşsan, ilk bahsedeceğim şey insanların içsel mekanizmasını bilmeden, sadece dış görünüşlerine, cihazlarına ve tepkilerine bakarak, onların benzerini oluşturmaya çalışan CANLI GEZEGEN olurdu herhalde.

Adamın eski karısı da buna bir örnek, yani GEZEGEN yavaş yavaş üzerindeki canlıları çözmeye ve benzerlerini yapmaya çalışıyor, başlangıçta devasa boyutlarda bir bebek söz konusu, ilerleyen aşamalarda ise daha karmaşık formlarla karşılaşıyoruz ve kahramanımız da bundan payını alıyor, GEZEGEN adamın bir şekilde beynini okuyup eski eşinin bir benzerini oluşturmaya çalışıyor, tabii bu denemesindeki salaklıkları, saçmalıkları da hep birlikte görüyoruz.

Yani insanlar GEZEGENI (yoksa Solaris mi demeliyim? ;-) anlamaya, çözmeye çalışırken GEZEGEN de onları çözmeye çalışıyor.

E yani bunca laftan, açıklamadan sonra filmin 'yapay zeka' ile hiçbir alakası olmadığının iddia edilmesi bana biraz garip ve açıkçası itici geliyor, sanki aşk gibi kapsamlı bir kümeyle zekâ gibi derin bir kümenin arakesiti boşmuş gibi [ben boş olmadığına inananlardanım].
0
anonim
OK, dostum haklısın affedersin. Kestirip atmak yanlış oldu ama böylece senin bu güzel yorumunu okumuş olduk ;)
0
m1a2
Solaris`in yorumu hakikaten müşkildir. Tarkovski`nin Solaris yorumunu yorumlamak ise ne haddimize. `Stanislaw Lem-Andrei Tarkovski` ikilisinden çıkan Solaris`e `Arthur C. Clarke-Stanley Kubrick` kaynaklı 2001`e doğu blokunun cevabı olarak bakmak gibi popüler bir yorum da dolaşır etrafta. Solaris`in romanını okudum, filmini seyrettim. İkisinden de farklı tad ve anlamlar çıkardım. Benim hissettiklerim arasında `yapay zekâ` yoktu. `2001` bana biraz daha sol-beyin ürünü gibi geliyor. `Solaris` özellikle Tarkowski yorumunda çok daha şiirsel ve aşkın bir filmdir (ama aşk filmi değildir). Peki Solaris neydi? Hehee... Gezegenin kendisi kadar uzak ve muğlak, ruhumuz kadar da bizdendi. Yok bu iş düz yazıyla olmaycak, kesiyorum burda...
0
FZ
Hazır konu Solaris`i de kapsamışken, bu ilginç filmi bugün Boğaziçi Üniversitesi`nde
seyredebileceğinizi belirtmek istedim.

Tepedeki Mart 2001 başlığı sizi şaşırtmasın, gördüğünüz Mart 2002 programıdır.
0
FZ
İnsanlar whatisthekorolmayasicamatrix.com tadında beyinsel hazlar peşinde koşturadursunlar, Kubrick ustanın efsanevi filmi ile ilgili mükemmel animasyonun Türkçe sürümü çıktı. Hani nerede göremiyorum, hani yaaa diye çığlık atanlar bir zahmet bu yorumun içine yazıldığı orjinal habere (yani yukarı :) baksınlar.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SuperOnline 100.000 Adet ADSL Satışına Başladı

FZ

Son haberlere göre, Superonline, Türk Telekom ile 100,000 adete kadar ADSL port satışı konusunda sözleşme imzaladı. ADSL erişimi 256 Kbps ve 512 Kbps hızlarında limitsiz ve limitli kullanım ile 1024 Kbps ve 2048 Kbps hızlarında limitsiz kullanım olmak üzere toplam 6 değişik modelde satışa sunuldu.

Ayrıca Superonline, Airties Wireless Networks ile yaptığı işbirliği sonucunda, Superonline ADSL kullanıcıları için özel olarak geliştirilmiş, tamamiyle Türkçe kurulum ve bağlantı ayarlarına sahip ve bir kaç dakika içerisinde ADSL bağlantısı için hazır duruma getirilebilen, ADSL2+ destekli Airties Modemleri de uygun fiyatlar ve taksit avantajı ile kullanıcılarına sağlıyor.

Kablosuz antenlerimizi güçlendirelim...

sundance

Eminim kablosuz erişimle uğraşan herkes Cantenna ya da Pringles kutusundan yapılan antenleri görmüştür.

Fena değil bir çekim sağlasalar da bu antenlerin en büyük dezavantajı pigtail denen arabirime ihtiyaç duymaları.

Diyelim ki derdiniz bu değil, mevcut bir AP'iniz var ve bunun daha uzun mesafede veya her yöne doğru değil de sadece evinizin ekseninde çalışmasını istiyorsunuz. O zaman sizin için çok daha kolay, şık bir çözüm burada . Ben denedim, kesinlikle işe yarıyor.

Semantik Web, Doğal Dil İşleme, Veri Madenciliği ve Web 3.0: Calais Web Servisi

FZ

Herhangi bir metni (haber, makale, blog girdisi, proje planı) kendisine yollayabileceğiniz bir web servisi olsa. Bu servis yolladığınız metni inceleyip size RDF biçiminde semantik metadata bilgisi geri yollasa. Siz de bu bilgi ile mesela herhangi bir yazıya otomatik olarak 'etiket' (tag) öneren bir Wordpress plug-in'i yazsanız. Nasıl olurdu acaba?

Daha hızlı ''download''

cbc

"California Institute of Technology", mevcut TCP protokolünü biraz değiştirip, normal paketlerin 266 mbiti aşmadığı yerlerde 925 mbite ulaşmayı başarmışlar. Okuduğum kadarı ile basite indirgeyecek olursam TCP protokolünün hata bulma ve düzeltme kısmı ile oynamışlar.

Yüzeysel bir yazı için buraya, detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Digg'sizin hakkından 180° gelir!

sundance

"Web 2.0 herşeyi değiştiriyor" derken, 2005 yılının en önde gelen 2005'in önde gelen Web 2.0 uygulamalarından Digg'e sonunda sağlam bir rakip çıktı!

Slashdot'ı, hızı ve dinamizmi ile geri plana iten Digg'e rakip olan 180° News RSS feedlerden otomatik olarak topladığı haberlerin Digg'deki gibi önemli-önemli değil diye sınıflandırılmasını sağlıyor.

Ne diyelim, We are of BORG. All your bases belong to us!