SVG Gümbür Gümbür Geliyor

0
FZ
Tasarımcılar gösterişli ve animasyonlu web sayfalarını FLASH ile yapmaya, programcılar veritabanından çektikleri verileri grafik olarak göstermek için yazılım bileşenleri, GD ya da ImageMagik gibi yazılımlar kullanmaya devam ederken W3C tarafından standartlaştırılan ve Adobe başta olmak üzere Mozilla gibi devler tarafından da desteklenen SVG (Scalable Vector Graphics) sessiz ve derinden ilerliyor.

Mobil SVG yani taşınabilir cihazlara yönelik SVG teknolojisi ile sistem geliştirecek yarışmacıları Nokia 3650 tri-band GSM cep telefonu bekliyor ödül olarak.
Bu SVG de neyin nesidir, XML tabanlı vektörel grafik programlama ve sunma ne demektir, FLASH ile bir bağlantısı var mıdır, daha mı iyidir, daha mı kötüdür? diye merak edenler aşağıdaki adreslere bir göz atabilirler. FM editörü olarak tüm Internet yazılımcılarına SVG programlamayı (özellikle XSLT ile birlikte) yakından takip etmelerini öneririm:

Scalable Vector Graphics Specification

Interactive Mapping Using SVG & ASP.NET

SVG On the Rise (http://www.oreillynet.com/pub/a/javascript/2002/06/06/svg_future.html?page=1)

Görüşler

0
conan
KDE To Adopt SVG: Take A Glance
http://slashdot.org/articles/03/10/11/1757209.shtml?tid=121&tid=152&tid=185&tid=189

Kucuk bir ek yaziya ;)
0
anonim
umarim gimp gelistiricileri de (bayagi bir yavas gidiyor gibi proje ama), photoshop'daki gibi bir sicrama gerceklestirerek gimp'e vectoral drawing ozelligi getiriler de, biz de bu svg olayindan hat safhada istifade ederiz...
0
FZ
Valla ben en son Adobe SVG sitesinde, tamamen SVG kullanılarak yapılan bir SVG editör görmüş ve `ohhhaaa´ demiştim ;-) Bi nevi C derleyicisi ile C derleyicisi yazmak gibi :)

GIMP gibi bir fotoeditöre vektörel yetenekler kazandırmaya gelince, açıkçası kendi adıma bunu çok da öncelikli bulmuyorum. Nedeni ise konuya tasarımcı gözü ile değil programcı gözü ile bakmam. Veritabanından çekeceğim verileri SVG formatında tarayıcıya yollamak ve bunun sorunsuz bir şekilde görünmesini sağlamak, bunlara ufak tefek birkaç efekt ekleyebilmek, kullanıcının etkileşime geçmesini sağlamak ve biraz da `scripting´ sosu katmak... daha ne ister ki bir insan :) Standart, güzel, basit, XML tabanlı ve taşınabilir (ve herhangi bir editörle düzenlenebilir, tarayıcı ile entegre, vs.).
0
ebola
Amaciniz Vectorel cizim ve SVG ise size Sodipodi'yi onerebilirim.

Sodipodi sitesi [sodipodi.sourceforge.net]
0
anonim
kullanmistim fakat cok stabil ve kullanisli bir program degil, ve gelisimi de cok ama cok yavas. stabil ile kastim (ben bayagi catlatana kadar denemistim de) cok seg fault verip cikiyor olmasi, kullanis ile kastim ise bir turlu kendimi en azindan 'xpaint' programindaki kadar rahat hissedemedim. yani daha bayagi bir firin ekmek devirmesi gerek =)
0
FZ
FM editörü Butch arkadaşımız vektörel çizim için SVG destekli ve VISIO benzeri Dia diye bir program bulmuş, bilginize:

http://www.lysator.liu.se/~alla/dia/
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilen de bilişiyor bilmeyen de !

sundance

Bu sabah Yeni Şafak gazetesinin Bilişim bölümünde TÜBİTAK'a "CD'den çalışan yazılım"la övünmek yakışmaz! başlıklı bir makale okudum.

Açıkcası makaleyi okumanıza bile gerek yok, başlık makalenin yazarının temel derdini ortaya koyuyor. Uludağ ekibinin üstünde çalıştığının bir Live CD olmadığını mı anlatmak lazım, yoksa Live CD'nin bir ekstra olduğunu, LiveCD olan bir sistemi (birçok durumda) sadece dosyaları kopyalamakla bile harddisk üzerine kurabileceğinizi mi, yoksa "Alın işte bu işle uğraşan münafıklar bunlar" modunda bir içeriğin altına ekibin fotoğrafını koymaktaki yaklaşımın yanlışlığını mı? Ben bilemedim.

Ama Pardus hakkında en ufak bir heyecan bile duymadan söyleye söyleye bunu söyleyebilmek ya vicdansızlıktır, ya da birileri yazdıkları yazılar karşılığı barter yapmanın yöntemini bulmuş ;)

İş Değiştirmek, Yeni Bir İş, Yıldızlarla Çalışmak

FZ

SQL Server Central sitesinde bugün karşılaştığım The Danger of Hiring Stars başlıklı enteresan bir makaleyi FM camiası ile paylaşmak istedim.

Hayır, makale SQL, T-SQL ya da veritabanı optimizasyonu ile ilgili teknik bir makale değil. BT dünyasında çalışan bilgisayar uzmanlarına, sosyolojiye, psikolojiye dair bir makale.

Başarılı bir veritabanı yöneticisisiniz ve başka bir şirkete geçmeyi düşünüyorsunuz, gayet güzel maaş önerileri geliyor. Ancak bir kurumda çok başarılı olan bir bilgisayarcı başka bir kurumda da en az o kadar başarılı olur mu? Önceki şirketindeki performansı ile güzel teklifler alan biri yeni gittiği şirkette neden kötü bir performans sergiler? Bir bilgisayarcının, bir programcının ya da veritabanı uzmanının başarısı sadece kendi yeteneği ile mi ilgilidir?

Makaleden dikkatimi çeken bir kaç alıntıyı çevirdim:

fazlamesai.net'e soralım: Bilimsel ve Grafik Hesap Makinesi Tercihleriniz Nedir?

FZ

Üniversitede doktorasını yapmakta olan bir dostum bilimsel/grafik hesap makinesi satın almak istediğini ama kararsız kaldığını söyledi. Ben kendisine ayak üstü bir şeyler söyledim, yıllar önce aldığım bir HP 48G'den falan bahsettim ancak benim de aklıma takıldı ve dolayısı ile FM camiasına sorayım dedim.

Siz hangi bilimsel hesap makinelerini kullanıyorsunuz? Hangilerini, hangi sebeplerden ötürü tavsiye edersiniz? CASIO? HP? TI? Fiyat/performans olarak nasıl değerlendirirsiniz? Daha da önemlisi Türkiye sınırları içinde satın alınabilecek makul ve mantıklı cihazlar hangileridir sizce? Hangi şirketleri önerirsiniz?

O'Reilly'den Open Books

sundance

Bilgisayar yayıncılığı alanında önde gelen firmalardan OReilly aynı zamanda Özgür Yazılım dünyasına büyük katkılarda bulunan web siteleri ve düzenlediği organizasyonlarla "toplumdan aldığını topluma geri verme" konusunda en başarılı şirketlerden biri olarak, Open Book Project'i başlattı.

Öncelikle, yeni baskısının yapılması pek karlı gözükmeyen fakat yine de insanların ihtiyaç duyduğu kitaplara erişebilmelerini sağlamak amacıyla başlayan bu proje kapsamında bir çok kitaba web üzerinden özgürce erişilebilecek ki bunlar arasında Learning Debian GNU/Linux ve Free As In Freedom gibi kitaplar da bulunmakta.
Not: Asıl merak ettiğim, sözkonusu kitapların Türkçe'ye çevrilip yayınlanması konusunda da bu kadar Özgür yaklaşırlar mı ;) Eğer olursa Fazlamesai için bu bir proje olabilir

İnsanda multi tasking ve zararları

sundance

Çok ünlü bir Zen atasözü vardır
`Yürürken yürü, yemek yerken yemek ye, uyurken uyu`

Çevremdeki insanlara (ve bir ayna vasıtasıyla kendime) bakıyorum da, sanırım tarih boyunca hiçbir zaman bu ilkeden bu kadar uzaklaşmış olamayız. Baksanıza tek bir işi bile düzgün beceremiyen (güya multitasking) Windows işletim sisteminde (gözünü sevdiğimin Amiga`sı), bir taraftan ICQ`dan yazışırken, bir taraftan Internet`de haber yazıyor, bir taraftan da sırtım dönük televizyondan bir film `dinliyorum`

Yürürken sadece bir angarya yapıyoruz, yemek yerken bilgisayarla uğraşıyoruz, uyurken televizyon seyrediyoruz. Yani hiçbir işi tam yapmıyoruz...