SVG Gümbür Gümbür Geliyor

0
FZ
Tasarımcılar gösterişli ve animasyonlu web sayfalarını FLASH ile yapmaya, programcılar veritabanından çektikleri verileri grafik olarak göstermek için yazılım bileşenleri, GD ya da ImageMagik gibi yazılımlar kullanmaya devam ederken W3C tarafından standartlaştırılan ve Adobe başta olmak üzere Mozilla gibi devler tarafından da desteklenen SVG (Scalable Vector Graphics) sessiz ve derinden ilerliyor.

Mobil SVG yani taşınabilir cihazlara yönelik SVG teknolojisi ile sistem geliştirecek yarışmacıları Nokia 3650 tri-band GSM cep telefonu bekliyor ödül olarak.
Bu SVG de neyin nesidir, XML tabanlı vektörel grafik programlama ve sunma ne demektir, FLASH ile bir bağlantısı var mıdır, daha mı iyidir, daha mı kötüdür? diye merak edenler aşağıdaki adreslere bir göz atabilirler. FM editörü olarak tüm Internet yazılımcılarına SVG programlamayı (özellikle XSLT ile birlikte) yakından takip etmelerini öneririm:

Scalable Vector Graphics Specification

Interactive Mapping Using SVG & ASP.NET

SVG On the Rise (http://www.oreillynet.com/pub/a/javascript/2002/06/06/svg_future.html?page=1)

Görüşler

0
conan
KDE To Adopt SVG: Take A Glance
http://slashdot.org/articles/03/10/11/1757209.shtml?tid=121&tid=152&tid=185&tid=189

Kucuk bir ek yaziya ;)
0
anonim
umarim gimp gelistiricileri de (bayagi bir yavas gidiyor gibi proje ama), photoshop'daki gibi bir sicrama gerceklestirerek gimp'e vectoral drawing ozelligi getiriler de, biz de bu svg olayindan hat safhada istifade ederiz...
0
FZ
Valla ben en son Adobe SVG sitesinde, tamamen SVG kullanılarak yapılan bir SVG editör görmüş ve `ohhhaaa´ demiştim ;-) Bi nevi C derleyicisi ile C derleyicisi yazmak gibi :)

GIMP gibi bir fotoeditöre vektörel yetenekler kazandırmaya gelince, açıkçası kendi adıma bunu çok da öncelikli bulmuyorum. Nedeni ise konuya tasarımcı gözü ile değil programcı gözü ile bakmam. Veritabanından çekeceğim verileri SVG formatında tarayıcıya yollamak ve bunun sorunsuz bir şekilde görünmesini sağlamak, bunlara ufak tefek birkaç efekt ekleyebilmek, kullanıcının etkileşime geçmesini sağlamak ve biraz da `scripting´ sosu katmak... daha ne ister ki bir insan :) Standart, güzel, basit, XML tabanlı ve taşınabilir (ve herhangi bir editörle düzenlenebilir, tarayıcı ile entegre, vs.).
0
ebola
Amaciniz Vectorel cizim ve SVG ise size Sodipodi'yi onerebilirim.

Sodipodi sitesi [sodipodi.sourceforge.net]
0
anonim
kullanmistim fakat cok stabil ve kullanisli bir program degil, ve gelisimi de cok ama cok yavas. stabil ile kastim (ben bayagi catlatana kadar denemistim de) cok seg fault verip cikiyor olmasi, kullanis ile kastim ise bir turlu kendimi en azindan 'xpaint' programindaki kadar rahat hissedemedim. yani daha bayagi bir firin ekmek devirmesi gerek =)
0
FZ
FM editörü Butch arkadaşımız vektörel çizim için SVG destekli ve VISIO benzeri Dia diye bir program bulmuş, bilginize:

http://www.lysator.liu.se/~alla/dia/
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

fazlamesai.net'e Soralım: Getter ve Setter Şeytani Mi?

anonim

Linux-programla listesinde Nesne Tabanlı Programlama ile ilgili bir mesaj dizisini okurken Java'da sürekli kullanılan "getter/setter"larla ilgili bilgimi tazelemek istedim. Karşıma bir hayli ilginç makaleler çıktı...

GNU/Linux Kullanışlılık Testi için Gönüllü Katılımcılar Aranıyor

gorkem

Coğrafi ve kültürel açıdan dağıtık bir yardımlaşma ve imece ortamında geliştirildikleri ve insan-bilgisayar etkileşimi İIBE) uzmanlarının bu sürece katılımlarının az olması nedeniyle Linux ve benzeri açık kaynak kodlu yaziımların kullanışlılık alanında diğer işletim sistemlerinin gerisinde kaldığı düşünülüyor.

Bu alanda yapılan laboratuvar testleri, şimdiye kadar çok kısıtılı imkanlarla gerçekleştirildi. Hazırlanan raporların nitelik ve nicelik açısından yeterli olmaması, bu çerçevede çalışma yapan yazılım geliştiricilerinin de referans alabileceği kaynakların sınırlı sayıda olmasına neden oluyor. Bu nedenle, İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere kampüsünde 10 Aralık - 31 Aralık tarihleri arasinda 12 test katılımcısının yer alacağı "Linux işletim sistemi kullanışlılık testi" yapılacaktır.

Fazlamesai Çeviri Harekatı !!!

sundance

Fazlamesai Camiası olarak iki yılı aşkın süredir haberleri/bilgileri paylaşmak konusunda bayağı bir yol aldık. Yeni arkadaşlar tanıdık, yeni işletim sistemleri kurduk, yeni tartışmalar yaptık.

"Söz uçar, yazı kalır" doğrultusunda FM olarak, Serbest Yazılım camiasına yararı olan kalıcı bir şeyler oluşturmak için wiki tabanlı www.fazlamesai.org/ceviri ortamını kullanıma açtık.

Şu anda çevrilmekte olan dökümanlara buradan ulaşabileceğiniz gibi siz de döküman önerebilirsiniz. Ama önce üye olun. Üye olurken dikkat etmeniz gereken isminizin SunDance gibi en az iki büyük iki küçük harften oluşması.
Hadi bakalım, karanlığa lanet okumak yerine birer mum yakmanın zamanı...

Kelime Dağarcığımızı Geliştirelim!

parsifal

TDK, hemen hemen haftada iki üç kere girdiğim ve yazım klavuzunu ve sözlüğünü kullandığım en güvenilir Türkçe kaynak.
Geçen gün tesadüf eseri şöyle bir link'e rastladım. Bu link ile elmek (e-posta) grubuna üye oluyorsunuz ve her gün elmek adresinize Türkçe Sözlük’te ve Yabancı Kelimelere Karşılıklar kitabında yer alan birer sözü göderiyorlar.

Eğitimde Bilgisayar Dergisi (Retro/pdf)

Alcofribas

80li yıllardan yine güzel bir dergi örneği. Hemen hemen hiçbir yayının bulunmadığı, mevcut olanların ise marka bağımlı olduğu düşünülürse, bu dergi değişik platformları kapsaması sebebiyle gerçekten farklı bir değer ifade ediyor.