SVG Gümbür Gümbür Geliyor

0
FZ
Tasarımcılar gösterişli ve animasyonlu web sayfalarını FLASH ile yapmaya, programcılar veritabanından çektikleri verileri grafik olarak göstermek için yazılım bileşenleri, GD ya da ImageMagik gibi yazılımlar kullanmaya devam ederken W3C tarafından standartlaştırılan ve Adobe başta olmak üzere Mozilla gibi devler tarafından da desteklenen SVG (Scalable Vector Graphics) sessiz ve derinden ilerliyor.

Mobil SVG yani taşınabilir cihazlara yönelik SVG teknolojisi ile sistem geliştirecek yarışmacıları Nokia 3650 tri-band GSM cep telefonu bekliyor ödül olarak.
Bu SVG de neyin nesidir, XML tabanlı vektörel grafik programlama ve sunma ne demektir, FLASH ile bir bağlantısı var mıdır, daha mı iyidir, daha mı kötüdür? diye merak edenler aşağıdaki adreslere bir göz atabilirler. FM editörü olarak tüm Internet yazılımcılarına SVG programlamayı (özellikle XSLT ile birlikte) yakından takip etmelerini öneririm:

Scalable Vector Graphics Specification

Interactive Mapping Using SVG & ASP.NET

SVG On the Rise (http://www.oreillynet.com/pub/a/javascript/2002/06/06/svg_future.html?page=1)

Görüşler

0
conan
KDE To Adopt SVG: Take A Glance
http://slashdot.org/articles/03/10/11/1757209.shtml?tid=121&tid=152&tid=185&tid=189

Kucuk bir ek yaziya ;)
0
anonim
umarim gimp gelistiricileri de (bayagi bir yavas gidiyor gibi proje ama), photoshop'daki gibi bir sicrama gerceklestirerek gimp'e vectoral drawing ozelligi getiriler de, biz de bu svg olayindan hat safhada istifade ederiz...
0
FZ
Valla ben en son Adobe SVG sitesinde, tamamen SVG kullanılarak yapılan bir SVG editör görmüş ve `ohhhaaa´ demiştim ;-) Bi nevi C derleyicisi ile C derleyicisi yazmak gibi :)

GIMP gibi bir fotoeditöre vektörel yetenekler kazandırmaya gelince, açıkçası kendi adıma bunu çok da öncelikli bulmuyorum. Nedeni ise konuya tasarımcı gözü ile değil programcı gözü ile bakmam. Veritabanından çekeceğim verileri SVG formatında tarayıcıya yollamak ve bunun sorunsuz bir şekilde görünmesini sağlamak, bunlara ufak tefek birkaç efekt ekleyebilmek, kullanıcının etkileşime geçmesini sağlamak ve biraz da `scripting´ sosu katmak... daha ne ister ki bir insan :) Standart, güzel, basit, XML tabanlı ve taşınabilir (ve herhangi bir editörle düzenlenebilir, tarayıcı ile entegre, vs.).
0
ebola
Amaciniz Vectorel cizim ve SVG ise size Sodipodi'yi onerebilirim.

Sodipodi sitesi [sodipodi.sourceforge.net]
0
anonim
kullanmistim fakat cok stabil ve kullanisli bir program degil, ve gelisimi de cok ama cok yavas. stabil ile kastim (ben bayagi catlatana kadar denemistim de) cok seg fault verip cikiyor olmasi, kullanis ile kastim ise bir turlu kendimi en azindan 'xpaint' programindaki kadar rahat hissedemedim. yani daha bayagi bir firin ekmek devirmesi gerek =)
0
FZ
FM editörü Butch arkadaşımız vektörel çizim için SVG destekli ve VISIO benzeri Dia diye bir program bulmuş, bilginize:

http://www.lysator.liu.se/~alla/dia/
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU/Linux'dan MS Windows'a Geçen Bilge

gumush

Bu yazılım incelemesine bir itiraf ile başlamalıyım. Son üç yıldır kötülerin tarafındaydım. Bir anlık gaflet ile, bir yabancıdan bir CD kabul ettim, evime götürdüm ve bilgisayarıma kurdum. CD'de şu kötü ünlü, bulaşıcı ve Amerikan karşıtı işletim sistemi, Linux vardı! İşte böylece benim "özgür yazılım"ın karanlık dünyasına giden kaygan yokuştan aşağı uzun inişim başladı.

Copyright © 2003 Robert Storey - Çeviri: Tanju Taşçılar

JavaScript ile yazılmış bir işletim sistemi

coskung

JS/UIX, web tarayıcılar üzerinden çalışan UN*X-like bir işletim sistemi. sanal makine, kabuk, sanal dosya sistemi, süreç yönetimi, kendi klavyesi (tercihi) ve de vi (!) editörü ile. buyrun burada

Linux üstünde .NET

defusion

Linux üzerinde Microsoft'un yeni platformu .NET'i çalıştırmak için bir girişim olan mono project eksiksiz tamamlanabilirse , Linux üzerinde müthiş bir program patlaması yaşanacak...

Bir Çocuk Dünyayı Nasıl Değiştirdi?

FZ

Melih Yalçıneli'nin bir süre önce Yazılım İhracatı Yahoo! haberleşme grubuna yolladığı e-postayı paylaşmak ve FM camiası ile tartışmak istedim:

Can robotlara karsi buyuk bir ilgi duymaktadir. Can amcasi Mete ve dedesi Hasana yas gununde robot oyuncak almalarini soylemistir ve Can'in oyuncaklari arasinda zaten cok sayida robot vardir. Can gecenlerde tornavidayi alip bu robotlardan birkac tanesinin icini acip kurcalayarak bunlarin nasil calistigini merak ettigini gostermistir. Bu durum Can'in Annesi Zeynep Hanim'in gozunden kacmamistir ve annesi Can'in yaptigi resimlerde de bu ilgiyi uzun zamandir gozlemektedir. Bir gun Can televizyonda robotlarla ilgili bir bilimkurgu film seyreder. Can o gun aksam babasi Murat'a bir robot yapmak istedigini ve ilerde robotlar yapan bir muhendis olmak istedigini soyler.

FM'e öner: Twitter bağlantısı

auselen

FM'in bir twitter hesabı olsa ve yayınlanan yazılar başlık, meta, özet vs olarak oradan duyurulsa. Ben kendim twitter kullanmıyorum ama görülebilirlik için daha kolay olabilir.

Belki fm.net'de bahisler geçebilir.

Bir de FM'in bir meta kısmı olsa da böyle konular konuşulup tartışılsa sevinirim.