SVG Gümbür Gümbür Geliyor

0
FZ
Tasarımcılar gösterişli ve animasyonlu web sayfalarını FLASH ile yapmaya, programcılar veritabanından çektikleri verileri grafik olarak göstermek için yazılım bileşenleri, GD ya da ImageMagik gibi yazılımlar kullanmaya devam ederken W3C tarafından standartlaştırılan ve Adobe başta olmak üzere Mozilla gibi devler tarafından da desteklenen SVG (Scalable Vector Graphics) sessiz ve derinden ilerliyor.

Mobil SVG yani taşınabilir cihazlara yönelik SVG teknolojisi ile sistem geliştirecek yarışmacıları Nokia 3650 tri-band GSM cep telefonu bekliyor ödül olarak.
Bu SVG de neyin nesidir, XML tabanlı vektörel grafik programlama ve sunma ne demektir, FLASH ile bir bağlantısı var mıdır, daha mı iyidir, daha mı kötüdür? diye merak edenler aşağıdaki adreslere bir göz atabilirler. FM editörü olarak tüm Internet yazılımcılarına SVG programlamayı (özellikle XSLT ile birlikte) yakından takip etmelerini öneririm:

Scalable Vector Graphics Specification

Interactive Mapping Using SVG & ASP.NET

SVG On the Rise (http://www.oreillynet.com/pub/a/javascript/2002/06/06/svg_future.html?page=1)

Görüşler

0
conan
KDE To Adopt SVG: Take A Glance
http://slashdot.org/articles/03/10/11/1757209.shtml?tid=121&tid=152&tid=185&tid=189

Kucuk bir ek yaziya ;)
0
anonim
umarim gimp gelistiricileri de (bayagi bir yavas gidiyor gibi proje ama), photoshop'daki gibi bir sicrama gerceklestirerek gimp'e vectoral drawing ozelligi getiriler de, biz de bu svg olayindan hat safhada istifade ederiz...
0
FZ
Valla ben en son Adobe SVG sitesinde, tamamen SVG kullanılarak yapılan bir SVG editör görmüş ve `ohhhaaa´ demiştim ;-) Bi nevi C derleyicisi ile C derleyicisi yazmak gibi :)

GIMP gibi bir fotoeditöre vektörel yetenekler kazandırmaya gelince, açıkçası kendi adıma bunu çok da öncelikli bulmuyorum. Nedeni ise konuya tasarımcı gözü ile değil programcı gözü ile bakmam. Veritabanından çekeceğim verileri SVG formatında tarayıcıya yollamak ve bunun sorunsuz bir şekilde görünmesini sağlamak, bunlara ufak tefek birkaç efekt ekleyebilmek, kullanıcının etkileşime geçmesini sağlamak ve biraz da `scripting´ sosu katmak... daha ne ister ki bir insan :) Standart, güzel, basit, XML tabanlı ve taşınabilir (ve herhangi bir editörle düzenlenebilir, tarayıcı ile entegre, vs.).
0
ebola
Amaciniz Vectorel cizim ve SVG ise size Sodipodi'yi onerebilirim.

Sodipodi sitesi [sodipodi.sourceforge.net]
0
anonim
kullanmistim fakat cok stabil ve kullanisli bir program degil, ve gelisimi de cok ama cok yavas. stabil ile kastim (ben bayagi catlatana kadar denemistim de) cok seg fault verip cikiyor olmasi, kullanis ile kastim ise bir turlu kendimi en azindan 'xpaint' programindaki kadar rahat hissedemedim. yani daha bayagi bir firin ekmek devirmesi gerek =)
0
FZ
FM editörü Butch arkadaşımız vektörel çizim için SVG destekli ve VISIO benzeri Dia diye bir program bulmuş, bilginize:

http://www.lysator.liu.se/~alla/dia/
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İnternetin sesi

ninja-g

'icqphone'u ilk keşfettiğim günlerdi..'Nettophone' sayesinde internetten herhangi bir telefonu arayıp konuşabiliyorsunuz. Hemen denedim. Bir arkadaşımı cepten aradım. Çalışıyor... Sonra normal telefonlarda da çalışıyor mu diye kendimi aradım. Zırrrr zırrrr... salonda telefon çaldı. Çalışıyordu... Tam bilgisayarın başından kalkıp açmak için yanına giderken elektrikler kesildi! Telefon çalmaya devam etti. Ahizeyi kaldırdım. Hiç ses yoktu diyemem. Bağlantı kurulmuştu. Çok hafif bir uğultu vardı, artık interneti dinliyordum...

Projeleri Yarım Kaldı!

parsifal

Dünya biliminde "yeşil polimer"i bularak büyük yankı yaratan bilim insanı Gürsel Sönmez'i 37 yaşında trafik kazasında yitirdik. Buluşu dünyanın önde gelen dergilerine kapak olan, Sönmez'in yeni projeleri de vardı: Biri "süper kapasitörler" ile ilgili, diğeri, elektrokromik polimerlerin (elektrik akımı ile renk değiştirebilen polimerler) veri saklama kapasitesi ile ilgili.
Kaynak: O. Bursalı, Cumhuriyet Gazetesi, 18 Ocak 2005, s.1, s.7

Bilgisayar Biliminin/Mühendisliğinin Anlamı

FZ

Eminim bu siteyi takip eden insanlardan bir kısmı genç arkadaşların sorduğu "ya, hocam ben bilgisayar okumak istiyorum, bilgisayar mühendisi olacağım, ne dersin?" şeklindeki sorulara maruz kalmıştır. Bu tür sorulara kapsamlı ve sistematik olarak cevap vermek, genç (ya da yaşlı) insanları "bilgisayar mühendisliği/bilgisayar bilimleri" nedir, ne değildir konusunda aydınlatmak kolay değildir. Ancak geçen gün sundance arkadaşımın bana gönderdiği bir belge bu konuya son noktayı koymuş durumda: ODTÜ'den Dr. Göktürk Üçoluk'un BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE İLİŞKİN SIKÇA SORULAN SORULAR başlıklı yazısı sanırım konu ile ilgili hemen herkesi aydınlatacak nitelikte.

fazlamesai.net'e soralım: Python kaynakları... Nasıl?

conan

Fazlamesai.net okuyucularına danışayım. Python öğrenmek için seçtiğiniz yollar nelerdir? Bir iki kitap ya da web kaynağı verirseniz sevinirim.

Ayrıca başka bir merak ettiğim konu ise Python ile yapacağınız programlarda kullanacağınız kullanıcı grafik arabiriminizi nasıl seçiyorsunuz? Kriterleriniz nelerdir? pykde? pygtk? python-tk? Tavsiyeler?

Teşekkürler!

Wright Kardeşler ve Patentlerin Kötüye Kullanımı

sundance

İlk rastladığım gün Sweet Sweet Unemployement yazısı ile manevi kardeş bellediğim Maciej Ceglowski'nin Wright Kardeşler üzerine bir yazısına rastladım.

Havadan ağır bir araçla ilk kontrollü uçuşu gerçekleştirip, patentini alan, daha sonra da ikibuçuk yıl boyunca patenti lisanslamak ya da geliştirmek için hiçbir şey yapmayıp sadece bu alanda deneme yapanları dava edip para kazanan Wright kardeşler de, Tesla'ya yaptırdığı (ve parasını ödemediği) direkt akım jeneratörleri ile "alternatif akım hepimizi yakacak" diyen, bir file alternatif akım verip öldüren ve akabinde de elektrikli sandalyenin icadına bile vesile olan Edison'un yanında yerlerini almışlar.