Star Wars II:

0
sundance
Uzun süredir hevesle beklediğimiz Star Wars II: Attack of the Clones sonunda geldi.

Tabi gelir gelmez de tartışmalar başladı. Şusu iyiydi busu kötüydü diye.

Slashdot yorumlarından küçük bir parça yorumsuz ;) (film hakkında ipucu var dikkat) `Hersey iyi hoş da ben Yoda`nın neden, tonlarca kolonu havada tuttuğunu anlamadım, onun yerine Obi ve Annakin`i hareket ettirmek daha kolay olmaz miydi ?` İyi soru...

Görüşler

0
conan
hehe ayni soruyu 20 dk once kendi kendime sordum :)))
0
anonim
Hala okumayan kaldiysa Frank Herbert'in Dune kiabını deneyin derim. S7arW4r2 falan hikaye kalir o romanın yanında :)
0
anonim
1) Star Wars öncelikle bir film. Kitap olarak serisi Dune kadar derin ve iyi yazılmış olmayabilir ama film olarak da Dune`un esamesi bile okunamaz Star Wars yanında

2) Believe in force
0
FZ
2a) Demistify the mystique.

Mistik olanı mistik olmaktan çıkaralım. Bilinmeyeni bilinen kılalım. Elitizme geçit vermeyelim. Force lafı ile power lafı üzerine biraz daha derin düşünelim. Tabii bu arada önyargılar ve kalıplaşmış paradigmalar konusunda da her daim şüpheci olalım.

Hmm, ne dedim ben şimdi?
0
anonim
Dune'un bildiğim iki ayrı filmi de var. Starwars kadar ciddi bir prodüksiyonla yapılsa onun senaryosunu solda sıfır bırakacak bir roman Dune.
0
sundance
Valla bildiğim kadarıyla Dune ve Dune Mini Series diye iki film var. İkincisi 4 bölümün filmleştirilmesi olarak ortaya çıktı. İlki, kült filmlerden biri, David Lynch gibi dev bir yönetmenin eseri, çok da sağlam oyuncuları var, ama Star Wars`un yanında zayıf kalır. Çok da büyük bir prodüksiyondur.

Öte yandan filmselleştirilen TV series maliyet olarak inanılmaz paralara çıkmış, acaip efektler vs. kullanılmıştır. Ama Attack Of The Clones'dan (ki bence serinin en kötü filmi) bile kötüydü.

Force is not strong in this one, but I hope he comes to the Light ;)
0
conan
Eger sci-fi channel`in production`ini ustlendigi TV Series`den (ki ben buna Trilogy demeyi daha uygun buluyorum) bahsediyorsan bence cok cok guzeldi. (Ismi de Dune Mini Series degil ``Frank Herbert`s Dune```) Ozellikle Maud`Dib kisiligini oldukca guzel vurgulamislardi o filmde. Ayrica Arrakis de cok guzel tasvir edilmisti. Col cekimleri Tunus`ta gerceklesen film bence sadece sinemalarda oynamadigi ve aptal kutusu filmi oldugu icin kotulenmemeli. Kesinlikle 6 saat doya doya seyredilebilecek bir film. Zaten romani kesmeden bicmeden daha kisa bir film de yapilamazdi bence. Filmin yapimcilari Hayvan Mezarligi gibi filmlere imza atmis bi ekip. Diger calisanlar da hic kucumsenmeyecek gecmise sahipler: ornegin sinematograf 3 Ayri filmde oskar alan Vittorio Storaro (Last Emperor, Reds, Apocalypse Now), kostumler Amadeus`la Oscar alan Theodor Pistek, Production Designer ise fransiz/avrupa sinemasini takip edenlerin hic yabanci olmadigi bir isim: Miljen Kreka (Indochine, Delicatessen)

Neyse sonucta 2000de cekilen ``FRANK HERBERT`S DUNE`` bence kesinlikle seyredilmesi gereken bir sci-fi klasigi olmus durumda.
0
anonim
Filmi VCD''''den izledim. Romanının onda biri bile kadar olmasa bile güzel bir filmdi. Özellikle Benne gesserit yetenklerinin vurgulanmamış olması ilk aklıma gelen kötü bir tarafıydı. Yine de özellikle romanı okumamış olanlar için iyi bir film olduğunu düşünüyorum..
0
conan
Bu yorumdan romani okumadigim mi anlasilmasi gerekiyor? Eger oyleyse oldukca yaniliyorsun...
0
anonim
>Ozellikle Maud`Dib kisiligini oldukca guzel vurgulamislardi o filmde.

Okuduğun açıkça anlaşılıyor bunu da nerden çıkardın ??
0
anonim
Oyuncuların başarılı olduğunu da özellikle eklemek isterim. Sanırım tiyatro kökenliler. Yine de hayallerimdeki Dune filminin yanına bile yaklaşamaz :)
0
anonim
Naa, Attack of the Clones'dan kötü olamaz..
=)
0
larweda
Giriş için bir şey yazamayacağım. (kasamadım yani)
1) Starwars (hem eskileri hem yenileri) George Lucas tarafindan tamamen ticari bir amaçla yapilmis, ve tüm bilesenleri insanlari baglamak, fan klüpleri olusturmak, hastalar yaratmak olan bir prodüksiyon. Bu kötü bir sey demiyorum, ben de starwars`u çoook severim (sadece filmleri, sonradan suyu çikartilmis filmlerini, oyuncaklarini, oyunlarini vs degil) ama bütün olayin amaci bu. 1970`lerde bu isi yapmak için gerçekten insanları etkilemek gerekiyordu, şimdi bu işi yapmak için bool bool teknoloji, birkaç MTV vs. starwars special weekend, internetten televizyondan vs. meraklandirici haberler, dedikodular yeterli olabiliyor.
2) Dune, usta Frank Herbert`ın yıllarca üzerinde çalışarak meydana getirdiği, bilim kurgu temelinin üzerine oturtulmuş bir felsefe, tarih, aşk, kahramanlık vs. hikayesidir. (hehe, biraz severim de Dune`ları ben :-) Dune kapsamındaki bir hikayenin starwars ile karşılaştırılması İncil`le Barbara Cartland`ın pembe dizilerini karşılaştırmak gibi birşey olur. Dune filmleri ise, (bir tane yine 1980`lerde david lynch tarafından yapılmış bir sinema filmi, bir de 2000`lerde alman televizyonları için 3 bölüm halinde yayınlanmış bir tv filmi var) maalesef starwars`lar kadar başarılı olmayan (kesinlikle başarısız demiyorum, onlar da gayet iyi filmler) , ama temellerini Dune kitaplarından aldıkları için bir çok BK filminden (mesela stargate, starship troopers, event horizon) daha başarılı filmler bence. Ama arada şöyle bir fark var, Starwars filmlerini beğendiğim için 1-2 tane starwars kitabı okudum, ama bir daha herhalde okumam, ama Dune kitaplarını beğendiğim için olabilecek tüm Dune filmlerini seyrederim heralde. (aslında starwars kitapları kadar çok dune filmi olursa bunu bir daha düşünürüm sanırım)
3) Dune filmlerini ele alırsak, David Lynch`in Dune filmi, 2000 yapımı Dune serisinden daha fazla kitaba bağımlı kalmış, ancak kitabı okumayanlar pek seveceklerini sanmadığım bir film. Ama yeni Dune filmleri (toplam 6 saat) kendi başına bir film olabilmek için (bu tartışmayı Lord of the rings için de yapmıştık) hikayenin detaylarda bozulmuş halini içeren, ama özel efektleri güzel kullanan ve Dune gibi bir ultra hikayeden başarılı bir seyirlik ortaya çıkarmış bir film.

Sonuç olarak Dune muazzam bir hikayedir, seven sevmeyen herkes tez okumalı, starwars da muazzam bir yapımdır, sevenler tez seyretmeli. Dune`la (hikaye olarak) birşeyler karşılaştıracaksak bunun için Starwars`un hiç şansı yok, Starwars`la (yapım olarak) birşeyler karşılaştıracaksak bunun için de Dune filmlerinin hiç şansı yok.

Her neyse yaa, ben hepsini severim, Dune`a da laf söyletmem gücüm yetttiğince.
0
anonim
Abi Dune 6 saatlik mi?
Ben sadece 3,5 saatik birisini seyrettim. Bu, piyasada VCD dükkanlarında satılıyor. Bir de eskilerde çekilmiş biri var, onu seyrettim. Bir başkası daha var mı?

Bu altı saatlik filmi nasıl ve nereden bulabilirim. Türkçe mi, İngilizce mi, Almanca mı nedir? Parasını versem bana bir kopya gönderebilir misiniz?

Saygılar
0
larweda
6 saat diye bahsettiğim 2000 yapımı Frank Herbert`s Dune isminde, başrolünde William Hurt`ün(1. Leto Atreides olarak) oynadığı film. Sci-fi channel adında bir televizyon kanalı tarafından finanse edilerek yapılmış. Vallahi tam 6 saat mi saymadım, ama divx`i 3 CD olarak gelmişti, sonra ben yutdışından region 2 DVD`sini aldım (film ingilizce, bi dolu dilde, türkçe de dahil altyazı var) onu seyrettim, onda da film 2 DVD. Kutunun üzerinde de 295 dakika yazıyor, ki bu da yaklaşık 5 saat ediyor, demek ki yorum yazarken biraz abartmışım (Türküz ya :-), benim seyretmem iki gecemi aldı, bir gecede bitiremedim. Piyasada korsan VCD satıldığını biliyorum ama nasıldır, tamamı mıdır, kaliteli midir bilemem.
Eski olan da 1984 yapımı David Lynch`in yönettiği film, o yaklaşık 1,5 saatlik bir sinema filmi, başrollerinde Kyle MacLachlan (Paul Atreides) ve Sting (Feyd-Reutha Harkonnen) var. Ben onu da hem televizyonda (1999`da Showtv vermişti) hem divx`ten seyrettim.
0
FZ
Valla Star Wars, Dune ve cümle bu tarz bilimkurgu eseri hakkında şunu söyleyeceğim, bence gidin dünyadaki mistik gelenekleri inceleyin, üç aşağı beş yukarı benzer hikayelerle karşılaşacaksınız. Yani uzaya çıkmaya, başka gezegene gitmeye gerek yok. Ciddi anlamda Taoculuğu, Çin'deki taocu tapınakları inceleyin, budist tapınaklardaki, Shaolin Tapınağı tarzı yerleri inceleyin, islam mistisizmini, evliya olarak anılan ve dünya çapında ismi bilinen adamları inceleyin, sonra bu bilimkurgu eserlerine bakın, aaaa, ne kadar tanıdık, şunu şuradan almış, bunu buradan almış diyeceksiniz ;-)

Tabii inceleyin demişken yapıcı davranayım ve hemen iki kitap ismi geçeyim:

Sufism and Taoism: A Comparative Study of Key Philosphical Concepts, bu kitabın yazarı Toshihiko Izutsu, Ibn Arabi ve Lao Tse konusunda epey bilgili bir akademisyen ve bu tip kıyaslamalı çalışmalar konusunda bir uzman. Şiddetle tavsiye ederim. Üstadın bu eserinin Türkçe tercümesi de var piyasada ama hangi yayınevinden çıktığını hatırlamıyorum, ararsanız kolayca bulabilirsini.

Bir diğer kitap da akademik olmamakla birlikte insanoğlunun o filmlerdeki kadar hatta belki de görünenden çok daha fantastik şeyler yapabileceğini anlatıyor:

The Chronicles of Tao: The Secret Life of a Taoist Master, bu kitapta ise Çin'deki komünist devrimden kısa bir süre önce, oradaki Taocu tapınaklara çok ciddi bir fiziksel ve ruhani eğitimden geçen son bir Çinlilerden birinin çocukluğundan günümüze dek hayat hikayesinden önemli kesitler var. Bu kitabın da Türkçe tercümesi çıktı, Dharma Yayınları'ndan. Pek çok kitapçıda bulabilirsiniz.
0
anonim
Kusura bakma ama bu biraz işi basitleştirmek. Tabi ki şuradan esinlenmiş buradan esinlenmiş diyecegğimiz bir sürü şey var ama bütün Yunan mitolojisini biraraya getirsen eğer Frank Herbert`ın Dune`u kadar derinliğe ulaşamıyorsa demek ki bu adamda bir şeyler var. Hani biraz daha esrarlı olmasına rağmen Uzak Doğu mitleri için de yakın bir şeyler söyleyebiliriz. Rumuz: Chronicles ıof Tao'nun fotokopi kopyasınız okumuş biri ;)
0
FZ
Basitleştirmek mi? Yok hayır, yaratıcılığın emeğine her daim saygım vardır!

Sadece çıkış noktalarına ve yoğun ilham kaynaklarına dikkat çekmek istedim çünkü bu yapılmadığı takdirde okuyucuların ve izleyicilerin bir kısmı bu bilimkurgu eserlerinin ayaklarının hiç yere basmadığını düşünüyor (bkz. Crouching Tiger, Hidden Dragon adlı filmle ilgili genel tepkiler). Bir kısmı ise bunları iyi ile kötünün karikatürize edilmiş, çocuklara göre anlatılmış savaşı şeklinde aşağılıyor.

Yunan mitolojisi ile konumuzun ne ilgisi var bunu çözemedim çünkü ben herhangi bir mitolojiye göndermede bulunmamıştım. Bahsettiğim kaynaklarda mitolojik bir hava hissedilse dahi görülebilir ki son birkaç yüzyılın olayını anlatmaktalar.

Budur yani :)
0
anonim
Çünkü o sırada Kont Dooku da aynı kolonlara üstten baskı yapıyordu.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MATRIX´in de hatası olur...

NoLeafCLover

Her filmde oldugu gibi MATRIX RELOADED´da birçok hata var ve MovieMistakes.com da bu hataları hemen buluyor maşallah. Daha MATRIX çıkalı kaç gün oldu hemen bir sürü hata bulmuşlar. Ben on tanesini çevirdim gerisini merak edenler okusunlar!

George Lucas: 2 Thumbs DOWN! veya teknoloji iyi bir şey ama...

jazzy

Bizlere sormadan değişir mi 20 yıllık Anakin Skaywalker görüntüsü?

Bilenler bilir, Star Wars efsanesinin 6. filminin (Return Of The Jedi - 1983) sonunda bir kare vardır: Han, Leia, Chewy ve diğer elemanlar Ewoklar ile beraber eğlenirlerken Luke (sanki) boşluğa doğru bakmaktadır. Luke ve milyonlarca film izleyicisi dışında olay yerinde olan hiç kimsenin görmediği ise Luke'un orada artık "güçle bir olmuş" Obi-Wan, Yoda ve (peder bey) Anakin'i izlemesi (bkz: http://devan1.tripod.com/Pics/3jedi_3.jpg ), onlara bir "veda bakışı" atmasıdır.

Ghost In The Shell - Matrix

sundance

Açıkcası bir William Gibson hayranı olarak Matrix'in bana oldukça doyurucu geldiğini söylemem lazım. Ta ki Ghost In The Shell'i seyredene kadar. O kadar çok sahne GIS'le benzerlik gösteriyordu ki, üzüldüm. Monkeygod adında bir arkadaşsa üzülmekle kalmamış, GIS ve Matrix'in benzeyen sahnelerini bire bir yanyana koyup yayınlamış Matrix ve Ghost in The Shell

NUMB3RS: Matematiği Her Gün Kullanıyoruz

FZ

Hiçbir dava çözümsüz değildir... Ve hiçbir vak'a sayıların, denklemlerin ve formüllerin elinden kurtulamaz... Adalete uzanan yol rakamların dünyasından geçiyor...

ENIGMA

FZ

Şu anda vizyonda olan ENIGMA filmi, II. Dünya Savaşı esnasında Almanlar tarafından askeri bilgilerin güvenli olarak iletilmesi amacı ile geliştirilmiş, rotor tabanlı, polialfabetik bir şifreleme sistemini çözmek için İngiltere'deki Bletchley Park'ta örgütlenmiş İngilizler'in hayatından bir kesit sunuyor.

Hemen belirtmek isterim ki, her ne kadar şifreleme ve II. Dünya Savaşı ile ilgilenen arkadaşların dikkatlerinden kaçmayacak bir film olsa da, müthiş bir eser olduğu söylenemez.