One Ring to....

0
elrond
Başlık olarak "Vectrasına evinden getirdiği kül tablasını koyanların ülkesinde LotR hayranı olmak" şeklinde düşündüm ama pek mantıklı değildi...NTV Web sitesinde LotR eleştirilerini -olumlu/olumsuz- okudukça hayretler içinde kaldım ve onların tanıdığı 1024 karekter cevap hakkıma yetmediği için özümüze dönerek buraya yazmaya karar verdim. Özellikle Mumya ile karşılaştırmalar inanılmazdı.
Filmin ben ve benim gibiler için en önemli noktası kitaba olan sadakattı tabiki. Görsel efektler vb. yönlerin mükemele yakın olacağı zaten 2 sene önceden belli olmuştu. Sonuç olarak senelerce çalışılan üstelikte 250 Milyon harcanan bir filmden bahsediyoruz. Ama dediğim gibi Peter Jackson çok riskli bir işe girişmiş, incilden bile fazla satan bu bağlamda kutsal sayılan bir kitabı sinemaya aktarmaya karar vermişti. İlk başlarda bu haber milyonları sevinidirmiş ama gösterim yaklaştıkça korkular başlamıştı. (En azından bende ;-)

Filmi ilk gösterimi olduğu gün sinemaya gittiğimde mümkün olan en tarafsız halimle seyretmeye ve yorum yapmamaya karar vermiştim. Nasıl olsa 2. kez gittiğimde şoku atlatmış olarak seyredecek ve rahat rahat yorum yapabilecektim. Bu gerçekten yerinde bir karar olmuş. İlk seyrettiğimden bir şey anlamamışım.

İlk seyirden sonra kitabı tekrar elime alıp tüm kritik noktaları tekrar okudum. (orasından burasından okumak ayıp oldu ama neyse) Silahları kuşanıp ikinci kez seyretmeye gittim. Görüşüm şudur ki PJ bu işi olabilcek en iyi şekilde kotarmış. Tebrik ederim kendisini. Oyuncular -özellikle bazıları- canlandırdığı kahramanların tüm duygularını, karetekerlerini ortaya dökmüş. Eksikleri daha önceden zaten biliyorduk ve şahsen bunları kabul etmiştim. 10 saatlik bir film oldukça anlamsız olurdu nede olsa. Bu yüzden Tom Bombodil dahil eksiklere bozulmadım. Önemli olan değişiklikler ve hikayeden aynen aktarılan yerlerdeki performanslardı. Burdan biraz örnek aktarayım. (Seyretmeyenler kusura bakmasın)

Öncelikle 1. seyredişimde abartılı bulduğum iki sahne vardı. Bunlar, Gandalf' ın yüzük konusunda yan çizince Bilbo' ya attığı fırça anındaki efektler ve ayna sınavında yüzüğü gördüğü sırda Galadriel' in tepkisini yansıtan efektlerdi. Kitabı gözden geçirince 2. seyredişimde o anlarda kitabın aynen canladığını gördüm, mükemmeldi. Bunun dışında kitabın yaşam bulduğu inanılmaz detaylar var filmde. Legolas' ın ok atışındaki abartılı hız ve mükemmellik, Mines of Moria'da bir orku gözünden vuruşu, Frodo' nun yüzüğü taktığı anlar, Balrog'un Gandalf'ı son anda kamçı ile alaşağı etmesi, Boromir öldükten sonra yanına geldiklerinde çevrede yerlerde yatan orklar -sayısız ölü ork üst üste yatıyordu der kitap-, her ne kadar kitaptan uzak olsa da Arwen nehiri geçtikten sonra atını şahladırdığı sahnedeki Elf kılıcı -bu kılıca ilk seyirde dikkat ettim diyen beri gelsin-, Galadriel' in merdivenden uçarcasına inişi, Shire, Argonathlar ve birçok diğer detayın canlandığını görmek çok keyifliydi.

Tüm bunların yanında sakat durumlar ve detaylar yok değildi. Saruman ve Gandalf arasındaki street fighter olayı, Rivendell de -Elrond konseyinde- Elrond yerine Legolas' ın "He is Aragorn, sun of Arathon" demesi -çok gereksizdi-, konseyde anlamsızca Gimmli' nin yüzüğe tekme tokat girişmesi, Bree de Aragorn ile tanışma, ve ve en kötüsü Aragorn' un şu repliği "Let' s hunt some Orcs" berbattı. Bunlara ek olarak, Trol ile olan savaşta karekterlerin trole yakınlaştığı anlarda animasyon malesef çuvallamış.

Tüm bunlardan sonra derim ki LotR efsanesine saygılı, mekanların olağan üstü tasarlandığı, müzikleri iyi, Gollum ile animasyonun dibine vuran ve en önemlisi rollerini oldukça iyi kotaran oyuncuların olduğu bir film ile karşı karşıyayız. Kitabı okuyanlar 2. kez izlesin derim .Şimdi oturup 2. ve 3. filmleri beklemek can sıkıcı.


Buraya kadar okudunuz mu yahu...
Not 1: Larweda: yazmayanların eleştirisini yazarlar.
Not 2: 2 saatir yazıyorum. Bu yazının orda burda alınıp kullanılması, çoğaltılması beni bozar. (Copyright olayı :-P )

Görüşler

0
Robert
Filme söyliycek hiç bir şey bulamıyorum...
Fakat film başlamadan önce gelecek programda Harry Potter (nası yazılıyo yaw?)'ı göstermeleri (izleyicilerin tepkilerini geçiyorum) ve en sonunda yerde bir sürü ork ölü yatarken bir gurup seyircinin alkışlaması beni bitirdi...


LotR özel gösterimi olsa... Kapıdan girerken test yapsalar...
veya çok para olsa salonu kapatsak...
ne biliyim biri bi şey yapsın...
0
conan
Bence oldukca guzel bir elestiri yazmissin elrond. :)
Yazina tek ekleyecegim sey bence Frodo`yu cok korkak ve de kisiligini bulamamis birisi olarak filme almislar. Devamli aglamasi, hic bir karari kendi alamayacakmis gibi aksettirilmesi bence kitaptaki anlatimda daha abartiliydi.

Ben filmi cok sevdim. Kitabin aynisi bir anlatim yakalanmis, superdi!

Ne yazik ki Harry Potter icin ayni seyi soyleyemeyecegim. HP`in filmi kitaptan bir cok yerde ayriliyordu. :(

Ikinciyi bekleyene kadar ne yapmali acaba :(
0
elrond
Galiba yapıcak bir şey buldum. 4,5 saatlik bir Directors Uncut versyonunun DVD olarak çıkması söylentisi geldi kulağıma. Söyletinin gerçek olması için dua edebiliriz.

Aslında ticari olark DVD leri hemen çıkarmak mantıklı. 3 filmden sonra birde 3' lü bir kutu çıkarıp adına collectors pack derler oohh gelsin paralar..
0
Robert
çıkmaz ki...söylentidir...

imkansız bu kadar kısa sürede

hem zaten daha tüm dinyada başlamadı film

Rusya da Şubat da başlıo

yazdan önce çıkmaz. Benim tahminim 2. film gelmeden önce çıkmaz

ama yaz olursa sürpriz olur

kaynak:Jazzy
0
elrond
Film Amazon' da most wanted DVD listesine kafadan 26. sıradan girmiş durumda. Episode 4-5-6 ilk 4' te normal olarak..
0
FZ
Linç edilme tehlikesini göz alarak bir gazete yazısını duyurmak istiyorum ;-)

Fatih Özgüven''in, RADIKAL gazetesinin bugünkü sayısınıb (26/12/2001) 23. sayfadaki film eleştirisi yazısında Yüzüklerin Efendisi kitabına daha doğrusu biraz daha açılmlı bir şekilde mitoloji olgusuna değiniliyor ve Joseph Campbell''in Batı mitolojisi ile ilgili bir kitabına da göndermede bulunuluyor.

Yazı özelde Yüzüklerin Efendisi eserine/olgusuna, genelde modern mit bazlı sosyolojik oluşuma bir miktar eleştirel bir gözle yaklaşıyor.

Tavsiyesi benden, okuması ve karşı eleştiri getirmesi sizden. Haydin bakalım.
0
elrond
Şu kaçış noktası olayına hastayım. Entellektüelliğin dibine vuranlardan çok duyarsınız.

Gençler günümüzün mitleri ile kaçış noktarını buluyor diyen biri acaba nerden ve neden kaçıyor?

Nedir canım oturmuş finlerin mitlerini bize roman diye yutturuyor, bu bizim boşluktaki gençlerde bunlarla kaçış noktası buluyor
Vay be...
Hayatımız komplo teorisi üretmek olduğundan kelli 17 devlet kurup yıkan ve birde bunla övünen bir millet olmamız ne kadar ironik değil mi?
Bir kitaptır bu nihayetinde oturup okursun seversin sevmezsin, eleştirirsin, ama oturup ta b*k atarsan komik olursun.
Fatih bey özde diyor ki Hayal kurmayın, başkaların da hayellerine kulak asmayın. Oturun sadece gerçek dünyada yaşayın da faydanız olsun.


Sonuçta Tarkan klibine gelen eleştirilerle aynı kefeye koyuyorum. Sadece kültürel anlamda iki ayrı kutup. Ama özde aynı orta-asya kültürü...(Metehan sendromu)
0
larweda
Not 1`e cevap: haklısın, yazmayaninkini yazıyolar, ama bazen gayet de iyi yazıyolar, ellerine saalık.

Film hakkında ise;

  • NTV`deki yorumları da yuzuklerinefendisi.com.tr`deki ya da yuzuklerinefendisi.com`daki pek önemsemiyorum, elbette bu kadar reklamı yapılan ve bu kadar duyurulan bir filmi her tarz insan merak edecek ve gidecektir, ki aktif bir sinema seyircisi olup da hayatlarında Tolkien okumamış birsürü insan var. Hayatını Tolkien üzerine kurmuş ve onunla yatıp kalkan insanlar da film hakkında acımasız yorumlar yapacaklar, çünkü sonuçta bu bir film, bu insanlar da (ki kendimi de ufaktan onların arasına katabilirim aslında) Tolkien`e ve LOTR`ye gayet duygusal ve fanatikçe yaklaşıyorlar. (kendimden biliyorum :) )
    Ama Peter Jackson benim şahsi fikrime göre hemen hemen yapılabilecek en iyi halde yapmış, ellerine sağlık diyip saygı duymak lazım.
  • Filmdeki detaylara gelirsek; sevmediğim detaylar:
    -Aragorn`un Weathertop`ta Ringwraith`lere barbar Conan edasıyla girişmesi ve dövüşmesi, oysa kitapta o bölümde Frodo `O Elbereth, Gilthoniel!` diye bağırıp Ringwraith`lerden bir tanesini bıçaklar ve hiç bir direniş görmeyi beklemeyen Ringwraithleri korkutur ve kaçırır, bu bence çok önemli ve yapılabilir bir detaydı, gayet gereksiz değiştirilmiş.
    -Arwen, Arwen, Arwen.. hem katastrofik `If you want him, come and claim him` repliği (ki ilk seyrederken elrond`un (fazlamesai üyesi olan elrond`un) bahsettiği elindeki kılıca dikkat etmedim, ikincisinde ona dikkat edeceğim), hem Aragorn`a söylediği `kime istersem veririm! (ölümsüzlüğümü)` repliği, hem ringwraith`leri suya gömmek için garip garip hareketlerle büyü yapıyor gibi görünmesi, hem de kitaptaki aslan gibi Glorfindel`in filmde yerine geçmiş olması. Liv Tyler sevdiğimiz güzide bir oyuncumuzdur, takdir ederiz bazı yönlerini, kendine göre star da sayılır, ama hatunun rolünü arttırmak için 80 yıllık kitabın da canına okumamak lazımdı, di mi ama!
    -Elrond`un konseyi: Tamam kitapta burası yaklaşık 100 sayfadan fazla yer kaplıyor, tamam film yapıyoruz o kadar detay veremeyiz, tamam kısaltmak lazım, ama illaki de içine mi edicez yani, şöyle derli toplu kısaltsak bölümü, yine replikleri söyleyecek olanlar kendileri konuşsalar, Bilbo`nun laflarını es geçip Elrond`un laflarını Legolas`a okutmanın, Gimli`ye de takır tukur yüzüğe giriştirmenin hiç alemi yoktu, üzüldüm, üzüldüm.
    -Tom Bombadil: Kitap konusundaki duygusal ve fanatik tarafım, Tom Bombadil hikayeden çıkartıldığı için kulaklarından ateş püskürtüyor ama sinema seyircisi tarafım hak vermiyor da değil Peter Jackson`a. Tom Bombadil bölümü kitabın havasını en iyi yansıtan ve en güzel kısımlarından biridir, ama senaryocu gözüyle bakarsak maalesef kabul etmek lazım, bu bölümün çıkartılması konunun ve hikayenin gidişatına kopukluk getirmiyor.
    -Saruman ve Gandalf`ın Street Fighter savaşı: Hiç yorum yapmıycam, tamamen korkunç.
    -Moria`da köpreye inen merdiyen yıkılırken Frodo ile Aragorn`un ileri geri denge sağlamaya çalışması, yani gereksiz ve kötü bir Indiana Jones efekti.
    -Lothlorien: Galadriel`in varlığı da replikleri de çok kısaltılmış, resmen karizması azalmış güzelim Galadriel`in.
    -Aragorn: `Let`s hunt some orcs!` , Legolas: `Ne diyon güzelim sen yaa!`
  • Sevdiğim noktalar:
    -Shire`ın tamamı, Bilbo`nun evi, bahçeler, pencereler vs.
    -Yüzük takıldığı zaman görüntünün, seslerin değişme tarzı.
    -Rivendell`de Frodo`nun uyanma sahnesi, yatak, ışık, yatağın arkasındaki duvar vs..
    -Moria`nın tamamı, orc`lar savaşlar, Balrog, davullar, müzikler vs.
    -Lothorien`den çıktıkan sonra nehrin girişinde iki yandaki eski gondor kralı heykelleri, tamamen kitaptan aldığım tadı birebir almamı sağladı hikayenin bu bölümü ile ilgili.
  • bir kaç ekstra bilgi:
    -Filmden sonra filme ülke olarak sahip çıkabilmek için Yeni Zelanda`da Lord of the Rings bakanlığı kurulmasına karar verilmiş. Ne güzel yaa, bizimkiler kendilerine ne kadar zam yapacaklarını konuşurlar, (ne kadar klasik bi çamur atma oldu yaa.) adamların kabinesi Lord of the Rings konuşuyor. Bi de en kısa zamanda Lord of the Rings pulları basacaklarını açıklamışlar.
    -Film Türkiye`de gelmiş geçmiş en fazla ilk hafta izlenimi yapan film oldu, ilk 3 günde 75 kopya ile toplam 272.000 kişi tarafından seyredildi, (bu rakamın içinde ilk 3 günde 3-5 kere seyreden birsürü insan var tabi), ikinci olan Matrix ilk 3 günde 70 kopya ile 171.000 kişiye ulaşmıştı.

    Şimdilik bu kadar.. Bu yazdıklarım biraz gereksiz ve herkesi ilgilendirmez belki, ama içimde kalmasın diye yazdım, biyerlere yazmam gerekiyodu. Gitmemiş ama dayanamayıp bunları okuyanlardan da özür dilerim. Sevgiyle kalın.

    Larweda a.k.a Ömür Özoral
  • 0
    izler
    Kitabı bir arkadaşımdan ödünç alıp bir buçuk gün içinde okudum.

    Şimdi kendimi filmi seyretmeye hazırlıyorum, işin bu yönü benim için çok şaşırıtıcı çünkü medyanın bu kadar süredir insanları konuya (kendilerine para kazandırmaya) ısındırması beni itiyordu.

    Kitabı bu kısım filme uyarlanır, bu kısmın uyarlanması güç olur gözü ile okuduğumdan alacağım zevkten mahrum oldum. Kitapları filmin yapılacağı haber verilmeden önce okuyanlar bence şanslılar!
    0
    SHiBuMi
    Walla ben Anet habergrubunda Matrix'i Dünyayı Kurtaran Adam (bkz. George Arkhin) ile karşılaştırdıklarından beri internet üzerinde ne bir sinema eleştirisi okudum, ne de sinema sitelerinde seans saatlerinden başka bir şeye baktım. Sana da pek kafayı takma derim.

    Bana bu son zamanlardaki LotR fırtınası biraz fazla aşırıya kaçtı ve insanların kimlik arayışı duyguları fazlaca sömürülüp ticari meta haline getirildi gibime geliyor. Bu tip konulardan zevk alabilmek çoğunlukla belirli bir altyapıyı gerektirir, tek başına fantastik dünya düşüncesi insanların çoğunluğuna bir anlam ifade etmeyecektir, bu durumda belli bir kitle bunu altyapısı olmadan kendisine bir kimlik yaratma amacıyla olaya ilgi gösteriyor gibi bir durum ortaya çıkıyor.
    0
    larweda
    Bir ek bilgi: Amerika`da Peter Jackson`a ikinci filmin ismini değiştirmek üzere baskılar oluşmaya başlamış. (İkinci kitabın, dolayısıyla ikinci filmin adı `The Two Towers`, :-) ) Peter Jackson`ın bu isteğe verdiği cevap ise Lord of the Rings fanatiklerinin bu tarz bir değişimi kabul etmeyecekleri, dolayısı ile bu tarz bir değişikliğin söz konusu olmadığı şeklindeymiş. Son söz olarak demiş ki, filmin Aralık 2002`de vizyona gireceğini düşünürsek, o zamana kadar 11 Eylül olaylarına karşı toplum tarafından verilen tepkilerin unutulacağını ummaktan başka bir çaremiz yok.

    Yürü aslanım Peter Jackson, kim tutar seni, heba etttirme güzelim efsaneyi kamuoyu yoklayan Amerikalılara...
    0
    sundance
    Bu Amerikan milleti tamamen salak. Bir dakka ya, millet bazında bakınca herkes salak ki :) Yanlış oldu şimdi, ama neyse, yukardaki Two Towers mevzuu iyice salaklık
    0
    elrond
    Two Towers' ın kitabının satışı amerikada yasaklanmış olabilir mi acaba? Bir bakmak lazım ;-)
    Görüş belirtmek için giriş yapın...

    İlgili Yazılar

    George Lucas: 2 Thumbs DOWN! veya teknoloji iyi bir şey ama...

    jazzy

    Bizlere sormadan değişir mi 20 yıllık Anakin Skaywalker görüntüsü?

    Bilenler bilir, Star Wars efsanesinin 6. filminin (Return Of The Jedi - 1983) sonunda bir kare vardır: Han, Leia, Chewy ve diğer elemanlar Ewoklar ile beraber eğlenirlerken Luke (sanki) boşluğa doğru bakmaktadır. Luke ve milyonlarca film izleyicisi dışında olay yerinde olan hiç kimsenin görmediği ise Luke'un orada artık "güçle bir olmuş" Obi-Wan, Yoda ve (peder bey) Anakin'i izlemesi (bkz: http://devan1.tripod.com/Pics/3jedi_3.jpg ), onlara bir "veda bakışı" atmasıdır.

    Stanley Kubrick ve Otomatik Portakal

    lalapoo

    Stanley Kubrick`in filmlerinde işlediği konuların genelde psikoloji ve fizikle olan bağlantısı bulunmasında babasının bir fizikçi olmasının payı büyüktür.

    Yine Otomatik Portakal'da da bireysel şiddet uygulayan bir insanın aynı şeylere mahruz kaldığında ne gibi bir ruh haline bürünecegini konu edinmiştir. Ve şiddet içeren sahneleri öyle işlenmiş ki, en ufak bir rahatsızlık vermiyor insana. Hala izlemeyenler için mutlaka izlenmesi gereken filmler listesine konulmasını şiddetle öneririm ;)

    Stanley Kubrick ve filmleri hakkında...

    Hollywood ve Bilgisayarlar

    FZ

    Zaman zaman bu sayfalarda teknoloji muhabbetinin yoğun olarak geçtiği filmleri ele alıp eleştirdik (PI, Kod Adı Kılıçbalığı, AntiTRUST, vs.) ve bu filmlerde teknoloji dünyasının gerçekçi şekilde yansıtılıp yansıtılmadığına baktık. Kimi filmlerde bilgisayar dünyası saçmalığın doruklarında gezinirken kimilerinde de epey gerçekçi şekilde ele alınıyordu.

    Bu konu ile ilgili "Computer Movies Suck" başlıklı çok güzel bir makaleyi sizinle paylaşmak istedim.

    antiTRUST

    FZ

    ABD enteresan bir ülke! Microsoft'un Open Source, Free Software, vs. tarzında oluşumları anti-Amerikan olarak nitelemesinden birkaç ay geçti geçmedi bu sefer çok farklı bir bakış açısını yakalamış filmle karşı karşıyayız.
    antiTRUST (!) adlı filmin afişindeki güzel çocuklara, seksi kızlara bakıp da bu filmi sıradan bir Hollywood gençlik ve macera filmi olduğunu düşünenler ve bu sebeple bu filme gitmeyenler çok şey kaçırıyorlar.
    Bir kere filmin esas adamlarından biri, ABD Adalet Bakanlığı ile tekelleşme konusunda başı belada olan bir şirketin (!) süper zeki sahibini canlandıran ve etkileyici bir performans sergileyen Tim Robins üstadımız.
    Diğer rollerde ise "açık kaynak kodlu" yazılım hareketini destekleyen ve bu konuda tereddütlü olan bazı genç yazılımcılar (!) var.
    Ülkemizde geçen hafta vizyona girmiş bu önemli filmi bilgisayarla ilgili ya da ilgisiz herkese tavsiye ederim. Bazı önemli tercüme (altyazı) hatalarını dert etmezseniz filmden büyük bir keyif alacaksınız.

    Ghost In The Shell - Matrix

    sundance

    Açıkcası bir William Gibson hayranı olarak Matrix'in bana oldukça doyurucu geldiğini söylemem lazım. Ta ki Ghost In The Shell'i seyredene kadar. O kadar çok sahne GIS'le benzerlik gösteriyordu ki, üzüldüm. Monkeygod adında bir arkadaşsa üzülmekle kalmamış, GIS ve Matrix'in benzeyen sahnelerini bire bir yanyana koyup yayınlamış Matrix ve Ghost in The Shell