Slashdot efektinden korunma yolları

0
larweda
Slashdot`u bilirsiniz, bilgisayar aleminde çok tartışmalar yaratan, gelişmelerden haberler veren, onbinlerce insanın takip ettiği saygı duyulan bir sitedir. Slashdot`ta duyurulan haberlerden birinde herhangi bir sitenin adının geçmesi, o sitenin çok (gerçekten çok) fazla hit almasına, ve çoğu zaman da sitenin ulaşılamaz halde zarar görmesine sebep oluyor. Buna alemde "Slashdot Effect" deniyor. Bu aslında bir sitenin duyurulması, geniş kitlelere yayılması adına çok istenebilecek bir durum. Ama site sahipleri sitelerinin göçmesinden (hatta kimi zaman bu yüzden hosting firmalarına cezalar ödemekten) hoşlanmıyorlar. İşte bu sebeple bu tarz bir duruma maruz kalan bir şahsiyet (adam Web-server olarak NT kullanmanın yanlış bir seçenek olduğunu kabul ediyor neyse ki) üşenmemiş, bir "Slashdot Effect Prevention Kit"geliştirmiş.
"Slashdot Effect Prevention Kit", temel olarak Apache web serverları üzerine kurulan ve gelen web trafiğini monitor eden bir programcık. Referer'i slashdot olan hit'ler algılamaya başladığı zaman alarma geçiyor ve konfigürasyona göre bu isteklere normalden farklı cevap verilmesini sağlıyor, bunlardan bazılara gelen istekleri direk slashdot'a geri çevirmek, gelen her istek için slahdot admin'lerine mail atmak, gelen istekleri bir Server Too Busy -- Please DON'T try again later" ekranıyla karşılamak, ya da slahdot'tan bir yığın istek aldığını farkettiği zaman web server'ı tamamen kapatmak olabiliyor.

Sonuçta Slashdot kişisel olarak benim çok beğendiğim ve saygı duyduğum bir site, (ki internet üzerinde çok fazla saygı gerçekten başarılı olduğunu düşündüğüm web sitesi yok) ama "Slashdot efektinin de can sıkıcı olabileceğini tahmin edebiliyorum. Ama internet'in olayı bu işte, her güzel şey bir sorun olabiliyor, her sorunun da bir çaresi bulunuyor.

Görüşler

0
sundance
Valla Slashdot efekti bence bayılana kadar kahve-donut yemek gibi bir şey.

Yani bence hiç sakıncası yok, ilk Slashdot yediğimiz gün siteyi de `Slashdot`a çıktık ölsek de gam yemeyiz` bannerı koyup offline`a almayan ne olsun ;)

Bu arada çok güzel yazı eline sağlık o ayrı
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

CSD / TINUX İşletim Sistemi

FZ

CSD/TINUX C ve Sistem Programcıları Derneği (CSD) tarafından geliştirilmeye başlanmış olan 32 bit, çokişlemli (multiprocessing & multithreaded) preemptive, birden fazla işlemciyle çalışmayı destekleyen, grafik tabanlı bir işletim sistemi geliştirme projesidir. İşletim sisteminin tasarımı ve geliştirilmesi C ve Sistem Programcıları Derneği'nde oluşturulan bir proje grubunun eşliğinde yürütülecektir. Projenin tahmini süresi iki yıldır.

yarin(bugun(dun))

arikan

Google API, Yahoo API, Amazon API, Ebay API v.s. v.s. son bir kac yilda bu "is modeli" burda orda hemen belirdi. Iyi web servis yeni is yaratiyor. Amazon API Amazon uzerinden kitap satan binlerce kucuk kitapci yaratti. Bu yeni bir cesit elektrik satmak gibi, sistemi fise tak is yapmaya basla. "Object-oriented software" baska bir bicimde gercege donusmeye basliyor...

Mac OS X için Rebol

FZ

Rebol Technologies, REBOL programlama ortamının Mac OS X sürümünü çıkardığını duyurdu. REBOL dili ve IOS (Internet Operating System) ile ilgili daha detaylı bilgiyi buradaki belgelerden edinebilirsiniz.

Kızgın Programcılar Ordusuna Bir Üye Daha

TiberiusKirk

CNET news.com'dan...
"Gnutella author Justin Frankel is considering quitting Nullsoft, the company he founded and sold to America Online, following repeated clashes with his corporate parent over software projects."

Justin Frankel, kendi sitesinden yaptığı açıklamada, Nullsoft'tan ayrılma kararı aldığını açıkladı. Geliştirdiği WASTE adlı kriptolu chat ve P2P yazılımının Nulsoft'un sitesinden kaldırılmasını, kararının nedeni olarak açıklayan Frankel, AOL tarafından özgürlüğünün kısıtlandığını belirtti...

Frankel'in açıklaması:
http://www.1014.org

Yazılım temalı Türkçe soru/cevap kardeşliğine davet

coskung

Yazılım dünyasında olup da Stackoverflow’u (SO) bilmeyen yoktur. Yazılım konusunda Google’da yapacağınız her aramada mutlaka SO’dan birkaç sonuç çıkacaktır. SO, yaklaşık 3.3 milyon soru, 6.6 milyon cevap ve 1.2 milyon kullanıcıya sahip devasa bir soru cevap sitesi. Şu anda dünyadaki tüm yazılımcıların itibar ettiği en önemli bilgi merkezlerinden birisi. Günde 4 milyondan fazla ziyaretçi çekiyor. SO, yalnız başına bir site değil, kocaman bir ağın en popüler parçası. Stackexchange (SX) ağı, aşçılıktan fiziğe, elektronikten bisiklete farklı birçok konuda soru/cevap sitesine sahip.