Slashdot efektinden korunma yolları

0
larweda
Slashdot`u bilirsiniz, bilgisayar aleminde çok tartışmalar yaratan, gelişmelerden haberler veren, onbinlerce insanın takip ettiği saygı duyulan bir sitedir. Slashdot`ta duyurulan haberlerden birinde herhangi bir sitenin adının geçmesi, o sitenin çok (gerçekten çok) fazla hit almasına, ve çoğu zaman da sitenin ulaşılamaz halde zarar görmesine sebep oluyor. Buna alemde "Slashdot Effect" deniyor. Bu aslında bir sitenin duyurulması, geniş kitlelere yayılması adına çok istenebilecek bir durum. Ama site sahipleri sitelerinin göçmesinden (hatta kimi zaman bu yüzden hosting firmalarına cezalar ödemekten) hoşlanmıyorlar. İşte bu sebeple bu tarz bir duruma maruz kalan bir şahsiyet (adam Web-server olarak NT kullanmanın yanlış bir seçenek olduğunu kabul ediyor neyse ki) üşenmemiş, bir "Slashdot Effect Prevention Kit"geliştirmiş.
"Slashdot Effect Prevention Kit", temel olarak Apache web serverları üzerine kurulan ve gelen web trafiğini monitor eden bir programcık. Referer'i slashdot olan hit'ler algılamaya başladığı zaman alarma geçiyor ve konfigürasyona göre bu isteklere normalden farklı cevap verilmesini sağlıyor, bunlardan bazılara gelen istekleri direk slashdot'a geri çevirmek, gelen her istek için slahdot admin'lerine mail atmak, gelen istekleri bir Server Too Busy -- Please DON'T try again later" ekranıyla karşılamak, ya da slahdot'tan bir yığın istek aldığını farkettiği zaman web server'ı tamamen kapatmak olabiliyor.

Sonuçta Slashdot kişisel olarak benim çok beğendiğim ve saygı duyduğum bir site, (ki internet üzerinde çok fazla saygı gerçekten başarılı olduğunu düşündüğüm web sitesi yok) ama "Slashdot efektinin de can sıkıcı olabileceğini tahmin edebiliyorum. Ama internet'in olayı bu işte, her güzel şey bir sorun olabiliyor, her sorunun da bir çaresi bulunuyor.

Görüşler

0
sundance
Valla Slashdot efekti bence bayılana kadar kahve-donut yemek gibi bir şey.

Yani bence hiç sakıncası yok, ilk Slashdot yediğimiz gün siteyi de `Slashdot`a çıktık ölsek de gam yemeyiz` bannerı koyup offline`a almayan ne olsun ;)

Bu arada çok güzel yazı eline sağlık o ayrı
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni bir YSA Eğitme Algoritması

FZ

Idaho State University´deki Vitit Kantabutra ve ekibi YSA (Yapay Sinir Ağları) sistemlerinin eğitilmesi için yeni ve öncekilere kıyasla çok daha yüksek performanslı ve doğru çalışan bir eğitim algoritması geliştirdiler.

İşitsel programlama notları

misafir

Bu yazıda işitsel(audio) programlama konusunda yaptığım küçük bir araştırmanın sonuçlarını paylaşmak istiyorum. Yazının sonuna kısa bir Perl betiği ekleyeceğim. Bunun için Perl ustalarından özür diliyorum. Çünkü henüz çok acemisi olduğum bir dil Perl.

BIOS Logosunu Değiştirelim

FZ

Eğer siz de "bilgisayarı her açtığımda gördüğüm 'EnergyStar Logosu'ndan sıkıldım" diyenlerdenseniz, Gökhan "Crematorium" Olgun arkadaşımızın BIOS Logosunu Değiştirelim konu başlıklı yazısı ilginizi çekecektir.

Windows XP, 2000 ve 2003 kurulumunu katılımsız hale getirmek

pulkas

Windows kurulumunu hiç bir zaman bu kadar otomatik hale getiremeyeceğiz.

unattended.msfn.org adresinde İngilizce, windocs.org adresinde de Türkçe olarak anlatılanlarla tamamen size özel ve hiçbir kurulum yönergesinin takip edilmek zorunda kalınmadığı otomatik, katılımsız, kurulum cd'si hazırlanabiliyor.

Seaside Framework ile Internet Programlama

FZ

Bill Clementson, en son gerçekleştirilen Vancouver Lisp Kullanıcıları Toplantısında gerçekleştirilen bir sunumu video olarak kaydedip insanlık ile paylaşmaya karar vermiş.

Söz konusu video, Avi Bryant tarafından Smalltalk [1, 2] dili ile geliştirilmiş Seaside isimli bir Internet programlama "framework"ü ile ilgili ve Common Lisp ile geliştirilmiş sağlam bir Internet programlama "framework"ü olan UnCommon Web'e benzer şekilde "devam ediş" (continuation) tekniğinden faydalanıyor.