Sınırları Geçmek: Haskell ile Fonksiyonel Programlamayı Keşfedin

0
FZ
Better, Faster, Lighter Java ve Beyond Java kitaplarının yazarı Bruce Tate, Crossing Borders (Sınırları Geçmek) makale dizisinin bu bölümünde Haskell ile fonksiyonel programlamaya giriş yapıyor, bu paradigmayı ve dili iyi bildiği Java ve Ruby gibi geliştirme ortamları ile kıyaslıyor.

FM'de daha önce yayınlanmış Haskell ile ilgili makalelere buradan erişebilirsiniz.

Görüşler

0
bm
FZ, utanmadan memleket insanina zarar vermeye devam ediyorsun. (Boylece fmciler anti-blogunu da duyurmus olayim).
0
FZ
Evet, itiraf ediyorum, Türk gençliği uluslararası bir komplo ile karşı karşıya. Maksat kafaları bulandırmak, C, assembly ve Python ile dünyayı sarsma hedefine gün be gün yaklaşan gençliğin kafasını bulandırıp hedef saptırmak. Haskell ile ilgili haberler de bu komplonun çok sinsi, incelikli düşünülmüş bir parçası.

Hem Haskell o kadar iyi bir şey olsaydı her yerde kullanılırdı. Onunla işletim sistemi, OpenOffice.org ya da Firefox yazılırdı. Bana Firefox içinde tek satır Haskell gösterebilir misiniz? Üstelik zor da bir dil, ben 2 senelik meslek okulu öğrencilerine öğretmeye kalktım 6 sene önce, basmadı kafaları. Eğer 2 yıllık meslek okulu öğrencisi bile öğrenemiyorsa ne yapayım ben o dili, fonksiyonelmiş, hadi canım sen de, hiç bi fonksiyonunu göremedik!

Ayrıca Haskell gerçekten iyi bir şey olsaydı hiç MS R&D bünyesinde çalışan ve ruhunu şeytana satmış kapitalist MS uşağı Simon Peyton Jones gibi profesörler tarafından bu tür şeyler yapmak için kullanılır mıydı? Gerçi habere konu olan makale IBM çıkışlı ama olsun, IBM de tekel işte, tekel, yalan mı? Değil mi? Hem yazan kişi de Java'cı. Güven olmaz yani. O kadar iyi biliyorsa Java yazsın. Karıştırmasın ortalığı. Hem hani nerede Haskell ile yazdığı 100.000 satırlık program? Bir de utanmadan yazı filan yazıyor. Tamamen kafa karıştırma amaçlı. Gitsin Java için bi framework yazsın, var olan frameworklere katkıda bulunsun, ne bileyim faydalı bir library filan yazsın. Ne o öyle farklı paradigma imiş, güçlü özelliklermiş. Binlerce işlev kitaplığı neyine yetmiyor! Olmadı XML tabanlı bir araçla otomatik kod üret, al sana teknoloji, daha ne istiyorsun.

Böyle akademik safsatalarla ve fildişi kule sapkınları ile harcayacak vakti yoktur asil Türk gencinin. Uymayın siz böyle yazılara. Birlik ve bütünlüğe ihtiyacımız var. Memleket sizden iş bekler, boş laf değil. Haskelmiş... Hassskkll ordan!
0
sefalet
Haskell'den hiç anlamam ama "Hassskkll ordan!" a bayıldım :))
0
newman
evet: baki kalan bu kubbede bir hos sada imis.
0
ttk
Türkiş vatandaşlarının aklında da hep böyle hoş sadâlar kalır nedense (ben de dahil :)
0
newman
Ruh inceligindendir, kotu birsey degil ;)
0
FZ
Gördüğüm kadarı ile son cümlem ile konuyu yazılım geliştirme, programlama, fonksiyonel programlama gibi teknik konulardan uzaklaştırmayı başarmışım. Uluslararası bir komplo olduğunu söylemiştim değil mi ;-) Uygun bir zamanda bir OCaml haberi ile çok daha beterini yapmayı planlıyorum. Kökü dışarıda olan mihraklarla yakın işbirliği içerisindeyiz bu programlama hedefleri saptırma konusunda.
0
newman
Yaa, cok geyik oldugumu sanmayin, ama hazir hos sada dedik; malum bu sitede penguen de cok (hem sonra ha bire penguen karikaturleri filan yayinlaniyor... Bir arkadasim bana bir penguen klibi yolladi. Ama tam Turk oglu Turk bir penguen (hos bir sada ile beraber :). Linki veriyorum, ama dosya formati wmv---allerjisi olan arkadaslar kusura bakmasin, videoyu ben yapmadim :).
Iste burada: beyaz giyme toz olur
0
newman
Aa, cok iyi, sitedeki klip flash formatinda, kimse icin problem olmaz.
0
ttk
Benim adımı da işe karıştırmışlar. Hani uçan kaçan azimli, Vi'ci veya Emacs'cı, gerçekten Lisp bilen birisi olsam, Windows ide bağımlısı bir .Net veya ancak benzerleri ile çalışabilen birisi olmasam hiç dert etmeyecektim. Demek ki adımız çıkmış :)
0
ttk
Çok güzel bir makale. IBM'de makalelerinin çevirileri sınıfından çevirilip siteye konulabilir mi ? Bence çok güzel olur.
0
FZ
Bu talebi hemen IBM Türkiye'nin çeviri bölümüne iletiyoruz. Sırada bekleyen birkaç makale var, onlar da çevrilip yayınlandıktan sonra bunu yayınlayabileceğimizi tahmin ediyoruz.

Daha önce burada Türkçe yayınlanmış IBM developerWorks makalelerine bu adresten erişebilirsiniz.
0
ttk
Teşekkür ederim :)

Makale, kullandığı dillerden memnun olanların kendisini geliştirmesi için oldukça güzel bir yönlendirici bir şekilde yazılmış.
Lisp ya da Hasskell deyince illaki bu dilleri alıp temelli kullanmasının kendisinden istenildiğini sananların aslında kendilerine yapılmaya çalışılan iyiliği anlamalarına da yarayabilecek durumda.
0
Anduril
Ben de IBM makale çeviri bölümünüze girebilir miyim?
0
FZ
Girebilirsiniz belki. Bunun için CV belgenizi ve iş başvurunuzu IBM Türkiye şirketine yollamanız gerekiyor. IBM Türkiye yöneticileri uygun görürlerse bir IBM Türkiye çalışanı olarak çeviri departmanından çalışmaya başlayabilirsiniz herhalde.
0
FZ
Bu arada bu yazıyı okuyanlara not: Beğediğiniz, çevrilmesinin başkalarına da faydalı olacağını düşündüğünüz IBM dW makaleleri varsa lütfen URL belirtin, onları da çeviri sırasına sokalım.
0
seyyaq
genelde bunları kodlamalarda kullanıyorlar.
www.izlesene.us bunun örneği olabilir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Betik Diliyle Monad Kavramını Öğrenin

anonim

Fonksiyonel programlama yapabilmek için önemli bir teknik olan ve Haskell dili sayesinde duymaya başladığımız Monad kavramını evinizde betik diliyle öğrenmek için bir kılavuz.
Monad kullanımı saf fonksiyonel programlama dışında şart olmasa da bu kavramın getirdiği programlama disiplininin öğrenmeye değer olduğu vurgulanıyor. Ufkunuzu biraz daha genişletmek ve ilerde Haskell öğrenirseniz konuya aşina olmak için okuyabilirsiniz.

Gerçek Dünyada Programlama için Haskell: Real World Haskell

FZ

Pratik ve gerçekçi örnekler üzerinden güçlü ve modern Haskell programlama dilini anlatan Real World Haskell kitabının yazılması tamamen bitti. Kitap yakında O'Reilly tarafından basılıp satılacak ancak Internet üzerinden bedelsiz olarak sunulmaya devam edilecek. Kitapla ilgili gelişmeleri blogundan takip edebilirsiniz.

Linspire: Temel işletim sistemi geliştirme işleri için Haskell kullanıyoruz

FZ

Clifford Beshers, 13 Mayıs 2006 tarihli e-posta iletisinde kısaca böyle diyor.

Haskell ile ilgilenmek için bir sebep daha.

Beshers'ın iletisinde dikkati çeken bölümlerden biri ise şöyle:

Haskell: Farklı Bir Programlama Dili

FZ

Değerli FM üyelerinden roktas'ın bana son yazdıklarını paylaşmadan edemedim.

Konu Haskell programlama dili ile ilgili. Debian'ın saygıdeğer isimlerinden John Goerzen, Free Software Magazin isimli dergide Haskell: A very different language başlıklı güzel ve detaylı bir makale yazmış.

Haskell E-Posta Listesi

aycanirican

Haskell programlama konusunda açtığımız tartışma listesine tüm Haskell programcılarını bekliyoruz.