Betik Diliyle Monad Kavramını Öğrenin

0
anonim
Fonksiyonel programlama yapabilmek için önemli bir teknik olan ve Haskell dili sayesinde duymaya başladığımız Monad kavramını evinizde betik diliyle öğrenmek için bir kılavuz.
Monad kullanımı saf fonksiyonel programlama dışında şart olmasa da bu kavramın getirdiği programlama disiplininin öğrenmeye değer olduğu vurgulanıyor. Ufkunuzu biraz daha genişletmek ve ilerde Haskell öğrenirseniz konuya aşina olmak için okuyabilirsiniz.

Görüşler

0
FZ
Demek ki artık insanlar iş ilanlarındaki "keyword"lere bakıp gelecek hayalleri kurmak dışında da işler yapmaya başlamışlar, sevindirici ;-)

Demek ki "monad" gibi kimilerine "aman alllaaam, bu çok akademik bir şey olmalı, çok satan O'Reilly kitaplarının hiçbirinde bundan bahsetmiyor demek ki bu çok karışık, demek ki ortalama bir adam olarak ben bunu anlayamam" dedirten terimler Ruby gibi bir dille gayet güzel anlatılabiliyormuş ve insanların da ilgisini çekiyormuş. Acaba programcıların zekâ seviyesi mi artmaya başladı? Yarın öbürgün C# programcılarının bir kısmı anonim fonksiyonlardan, "continuation"lardan, "closure"lardan filan bahsederlerse başımıza taş yağacak demektir. Kendilerini derhal akademinin tozlu arşivlerine kilitlemeliyiz. İşe yarar kod üretmelerini engellemeli ve yazacakları makalelerdeki kaynak kodları da yakmalıyız ki yapacakları sadece işe yaramaz akademik şeyler olarak görünsün ;-)

Bu arada monad demişken, sözüğün kökenine bakmakta ve tüm zamanların en büyük matematikçilerinden ve felsefecilerinden Leibniz'a bir selam yollamakta fayda var.

Ruby'deki monadları okuduktan farklı bir bakış açısı edinmek isteyenler Monads in functional programming makalesini okuyabilirler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bursa'dan Küçük Bir Haskell Dersi

FZ

Bay Bursa, zaman zaman Powered by Ph.D. şakalarına maruz kalan Haskell programlama dilini kullanarak "bakın gerçek hayatta mesela şu işimize yarayacak" dercesine bir CSS "eniyileştirici" (optimizer) örneği vermiş: Factor CSS.

Linspire: Temel işletim sistemi geliştirme işleri için Haskell kullanıyoruz

FZ

Clifford Beshers, 13 Mayıs 2006 tarihli e-posta iletisinde kısaca böyle diyor.

Haskell ile ilgilenmek için bir sebep daha.

Beshers'ın iletisinde dikkati çeken bölümlerden biri ise şöyle:

Frag: Haskell ve Oyun Programlama

FZ

Frag, Haskell programlama dili ile geliştirilmiş üç boyutlu bir FPS tarzı oyun. GPL olarak sunulan oyun fonksiyonel programlama yöntemleri ile nasıl oyun kodlanabileceğine dair bir örnek.

Oyunun web sitesi: http://haskell.org/hawiki/Frag

Haskell: Farklı Bir Programlama Dili

FZ

Değerli FM üyelerinden roktas'ın bana son yazdıklarını paylaşmadan edemedim.

Konu Haskell programlama dili ile ilgili. Debian'ın saygıdeğer isimlerinden John Goerzen, Free Software Magazin isimli dergide Haskell: A very different language başlıklı güzel ve detaylı bir makale yazmış.

Sınırları Geçmek: Haskell ile Fonksiyonel Programlamayı Keşfedin

FZ

Better, Faster, Lighter Java ve Beyond Java kitaplarının yazarı Bruce Tate, Crossing Borders (Sınırları Geçmek) makale dizisinin bu bölümünde Haskell ile fonksiyonel programlamaya giriş yapıyor, bu paradigmayı ve dili iyi bildiği Java ve Ruby gibi geliştirme ortamları ile kıyaslıyor.

FM'de daha önce yayınlanmış Haskell ile ilgili makalelere buradan erişebilirsiniz.