Sıkı Dur Mono, Harmony Geliyor...

0
anonim
Flame yaratmak için söylemiyorum ama şu an için önemli projelerde kullanılabilecek özgür bir j2se veya j2ee gerçekleştirimi (implemantasyonu) ne yazikki yok. Var olan bazı özgür jvm ve derleyiciler gerçekten başarılı işler yapsada, henüz profesyonel anlamda tercih edilebilir durumda değiller.
Ama bu sefer gerçekten çok umutluyum. Projenin adı Harmony. Arkasındaki güç Apache Software Foundation. Projenin amacı J2SE 5 in Apache Lisansı altında bağımsız bir gerçekleştirimini yapmak. Projeye ilişkin detaylı bir duyuruyu ve fikirleri burada bulabilirsiniz.

.Net in karşısındaki en güçlü ve en olgun alternatiflerden biri olan j2SE yi özgür kılmak için lütfen, pek çok özgür java projesinden uzmanı biraraya toplamış olan projeye duyarsız kalmayın.

Görüşler

0
FZ
Java ile yani J2EE ya da J2SE kullanılarak ticari bir projeye girişecek olsam, neden henüz olgunlaşmamış bir özgür Java sistemini tercih edeyim? Önemli bir Java projesine girişecek olsam Sun ya da IBM derleyicileri ya da sanal makinaları beni ne bakımdan kısıtlıyor, işe darbe vuruyor? Şu anda Sun ya da IBM (ya da Borland) araçları ile Java geliştirme yapan yazılımcılar (Linux'takiler de dahil olmak üzere) ne gibi sıkıntılar yaşıyorlar mevcut durumdan ötürü? Şikayetleri nedir? Somut örnek gösterebilir misiniz? Söz konusu gelişmeler tam olarak hangi sıkıntılara ne ölçüde ve ne sürede cevap veriyorlar/verecekler?
0
Nightwalker
Bildiğim kadarıyla lisans anlamında M$ benzeri bir sorun mevcut değil. (Yani bir gün gelipte silin o java ile yazdığınız programları diyemez Sun)

Her ne kadar açık kodlu yazılımlar kullanmaya alışmış derin hackerlarda jvm kodunu kurcalayamamak rahatsızlık yaratsa da, sorun daha çok soyut anlamda. Yani java sanal makinasının kodlarının sun binary lisansa tabi olmasından dolayı open source veya benzeri açık bir lisansa sahip değil.

Hatta bana kalırsa bu güne kadar bu jvm lerin yeterli desteği görmemiş ve yeterince gelişmemiş olmasıda geliştiricilerin Sun lisansı ile gelecekte de bir sorun yaşamayacaklarına olan güvenleri.

Gerçi şu aralar Sun ın jvm ve derleyicisinin kodlarını açacağı idda ediliyor ama tabi bunu hangi lisansla yapacağı bilinmiyor.

Geliştirme araçları konusuna gelince Borland JBuilder'ın 1 milyon satırın üzerindeki programlarda sorun çıkardığını duymuştum (bu tip bazı problemlerden dolayı turquaz ekibinin de Jbuilderdan Eclipse geçtiğini kendi forumlarından biliyorum). Sun ve IBM in profesyonel geliştirme araçları (Sun One Studio ve IBM Websphere) ile ilgili bir sorun yok bildiğim kadarı ile.

Açık kodlu jvmlerin problemleri daha çok standartlara herzaman tam uyum gösterememelerinden kaynaklanıyor.

Söz konusu proje ise artık profesyonel anlamda da kullanılabilecek açık kodlu bir implementasyonunu hedefliyor. Hedefi J2SE 5 ile %100 uyumluluk. Projenin geliştirici kadrosuna bakacak olursak ben başarı ihtimalini oldukça yüksek görüyorum.

Daha ayrıntılı bilgi için yazıda verdiğim linkin altında yer alan tartışmaları okumanız faydalı olur. Biraz hızlı yazdım aklınıza takılan bir yer varsa tekrar yardımcı olmaya çalışırım.
0
robertosmix
GNU Classpath projesi,gcj,libgcj nedir bilen varmı?
0
Nightwalker
Sanırım var. http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2847

Ancak ben soruyu neden sorduğunuzu anlamadım. Söz konusu projenin classpath olan ilişkisini yazının altındaki yorumlarda bulabilirsiniz.

GNU Classpath ?
Posted by: Geir Magnusson Jr on May 07, 2005 in response to Message #169575 0 replies in this thread

Radu-Adrian :

Geir,What *exactly* will the relationship to the GNU Classpath be ?Is the GPL-with-exception license of Classpath compatible with the ASF licensing ?I do hope that this ASF initiative will be able to use it, it would be a terrible failure of the OS not to...Thanks in advance for your comments.


GNU Classpath is a separate project. One of the reasons we kicked things off in the Apache Incubator was to explore what we can do together.

-geir


Yalnız Gnu classpath den değil diğer pekçok özgür java projesinden geliştirici ve katkıcı barındırıyor proje.

These individuals have expressed an interest in participating in the architecture and design work. The information in parenthesis indicates other community participation or relevant experiences of that individual :

Guy Churchward (individual w/ commercial VM experience)
Joakim Dahlstedt (individual w/ commercial VM experience)
Jeroen Frijters (IKVM)
Geir Magnusson Jr. (Apache)
Ricardo Morin (individual w/ commercial VM experience)
Georges Saab (individual w/ commercial VM experience)
Bruno Souza (SOUJava)
Davanum Srinivas (Apache)
Dalibor Topic (Kaffe)
Tom Tromey (GCJ)
Weldon Washburn (individual w/ commercial VM experience)
Mark Wielaard (Classpath)

and the following individuals have expressed interest in participating as committers for the Apache-licensed implementation :

Jeroen Frijters (IKVM)
Ben Laurie (Apache)
Geir Magnusson Jr. (Apache)
Ricardo Morin (individual w/ commercial VM experience)
Bruno Souza (SOUJava)
Davanum Srinivas (Apache)
Dalibor Topic (Kaffe)
Tom Tromey (GCJ)
Weldon Washburn (individual w/ commercial VM experience)
0
robertosmix
Soruyu iğnelemek için sordum aslında.

Bunların tabii ki neler olduklarını biliyorum ancak özgür java geliştirme ortamları yok diyenlere cevap niteliği taşımakta sorumun yanıtı.
0
Nightwalker
Bunların tabii ki neler olduklarını biliyorum ancak özgür java geliştirme ortamları yok diyenlere cevap niteliği taşımakta sorumun yanıtı


Böyle bir şeyi kim söylüyor merak ettim. Ama bu ortamlar henüz "profesyonel kullanım için yeterli olgunlukta değil" iddasında bulunan benim. İkisini karıştırmamakta fayda var.
0
robertosmix
"profesyonel kullanım için yeterli olgunlukta değil" derken neyi kastettiğinizi cidden merak ediyorum. Çünkü SUN kitaplıkları ile yapılabilen ancak Classpath ile yapılamayacak hiçbirşey yok kanısındayım. Öyleki günlük hayatta yaklaşık 4-5 aydır SUN Api'lerini kullanmıyorum. Geliştirdiğim(iz) ürünlerde çok ciddi DB uygulamaları.
0
Nightwalker
Neyi kast ettiğimin açık olduğu kanısındayım. Tabi eğer siz gnu classpath ile çalışan ciddi DB uygulamalarına dair bir kaç bağlantı adresi verirseniz (mutlaka sizin geliştirmiş olmanız da gerekmez), bu durumda görüşlerimi tekrar gözden geçirebilirim.

0
robertosmix
Bundan sanırım 1 yıl önce RedHat eclipse kodlarını libgcj ile derleyerek kendi ortamına port etti bile.. Kaldıki eclipse kodlarına bakılacak olursa neden bahsettiğim daha kolay anlaşılır.

bkz: http://www.linuxjournal.com/node/7413/print

Bırakın DB uygulamalarını bu bile görüşümü kanıtlamaya yeter.

Çünkü nihayetinde veritabanlarının verdikleri JDBC sürücüleri bile sadece ResultSet implementasyonu sağlayan bir kitaplık için DB uygulaması yazmaya yeter.

Ama eğer teknik database işlemlerinden bahsediyorsanız... size Oracle'ı örnek gösterebilirim.. Oracle installation scriptlerine dikkat ederseniz Oracle 8 sürümünden itibaren libgcj kullanıyor..

bkz: http://www3.sympatico.ca/arothmel/oracle/817.html

Tabii Oracle'ı çok fazla ciddiye aldığımdan değil aklıma gelen ilk örnek olduğundan dolayı verdim bu kanıtı.

Eğer daha fazla örnek arayıp ta bulamıyorsanız size geniş bir liste hazırlayabilirim.
0
Nightwalker
Verdiğiniz bağlantılar gerçekten ilginç. Ama ben basit düşünen bir adamım bu yüzden biraz araştırıp aşağıdaki karşılaştırmaları buldum. Ve bunlar bana henüz özgür jvmlere tam anlamı ile güvenemiyeceğimi söylüyor.

http://www.kaffe.org/~stuart/japi/htmlout/h-jdk14-libgcj.html
http://www.kaffe.org/~stuart/japi/htmlout/h-jdk14-classpath.html
http://www.kaffe.org/~stuart/japi/htmlout/h-jdk14-jnode.html
http://www.kaffe.org/~stuart/japi/htmlout/h-jdk14-kaffe.html

En iyi durumda olan libgcj %80 uyumlu. Ama diyelimki ben yanılıyorum. Bakalım gcj kendi kullanılabilirliği konusunda ne diyormuş ? Uyum sorunu olan paketlere bir gözatarsak;

java.applet
Believed to be complete, but note that without a functional AWT it isn't very useful.
java.awt
A lot of code exists, but not enough for use in real applications.
java.lang.reflect
Ok. Does not check access permissions.
java.security
Code exist; completeness unknown.
java.text
Ok, but most localization data not available.
javax.accessibility
Some code; status unknown.
javax.crypto
We recommend using GNU Crypto.
javax.naming
Complete, but no providers written.
javax.sql
Some code; status unknown.
javax.swing
Some code, but not enough for real applications.
javax.transaction
Complete, but no providers written.

Bu noktada yanlış anlaşılmak istemem. Başta libgcj olmak üzere bu projeler çok yol almıştır. Ancak henüz yeterli değildirler bana göre.

Diğer taraftan sanki ana konudan biraz uzaklaştık gibi geliyor bana. Bu projelerin j2se 1.5 i hedefleyerek harmony çatısı altında birleşmesi özgür java dünyasına (ve bütün java camiasına) çok şey kazandıracaktır bana göre.

Konu ile ilgili GNu classpath katkıcılarının görüşleri için http://planet.classpath.org/ adresine bakılabilir.
0
realist
Ben de bu ekipten ümitliyim.
0
myss
"Gerçi şu aralar Sun ın jvm ve derleyicisinin kodlarını açacağı idda ediliyor ama tabi bunu hangi lisansla yapacağı bilinmiyor."

http://java.sun.com/developer/technicalArticles/J2SE/peabody/?feed=JSC
0
Nightwalker
Evet bu link için teşekkürler.

Benim özellikle ilgimi çeken iki kısım var biri JRL [java.net] özellikle şu bölümü ilginç
18. Does the JRL prevent you from being able to create an independent implementation of J2SE?

The JRL is not a tainting license, and includes an express "residual knowledge" clause. Under the JRL, merely looking at Sun's code does not prevent you from being able to create your own independent implementation of J2SE, and in any event, you can terminate the JRL at any time for any reason. So, yes, you can look at Sun source code and then later on go and work on an open-source J2SE implementation.


Bir diğeride ticari firmalar için düşünülen JIUL
The Java Internal Use License (JIUL) to allow bug-fixing and commercial deployment inside a company or organization.
0
ahmetaa
Apache'nin bu yaklasimini "hos" gorsem de gercek bir gelistirici ya da kurumsal talep oldugu konusunda ciddi suphelerim var. Kanaatimce onegin Sun java bugunku hali ile yeterince acik, GPL ya da Apache gibi bir lisansla acik olmasini isteyen gelistirici grubu ise genel gelistirici kitlesi ile kiyaslayinca son derece azinlikta. tabi olmasi kotu mu olur, hayir.Elbette ki dogrudan desteklenmeyen OS - platformlar ya da alternatif isteyenler icin faydali olabilir. Son olarak, Java 5 klonu yapmak acikcasi her baba yigidin harci degil.. Bakalim gorelim.
1
tongucyumruk

Gelecekten gelen yorum:

SPOILER

  • GCJ Hicbir zaman tam anlamiya "kullanilabilir" bir hal almadi
  • Sun, Java'nin kodlarini özgur bir lisansla acti, OpenJDK su anda Java'nin referans implementasyonu
  • Oracle Sun Microsystems'i satin aldi
  • Google Android diye bir mobil isletim sistemi piyasaya surdu
  • Akilli telefon kavrami bu yazidan iki yil sonra ortaya cikti. Bugun piyasadaki akilli telefonlarin %90'inda Android calisiyor
  • Android uygulamalari Java ile gelistiriliyor fakat 4.4'e kadar Dalvik, sonrasinda ART VM'i uzerinde Harmony tabanli bir classpath ile calisti (7.0 ile OpenJDK'e gecti)
  • Oracle Google'i bu yuzden patent ihlali iddiasi ile dava etti ve kaybetti
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Java Data Mining API

anonim

The Java Data Mining API (JDM) veri madenciliği araçlarına erişmek için standart bir Java API oluşturma çalışmasıdır. JDM JDBC'nin veri tabanları için yaptığını, veri madenciliğinde yapmayı vaad ediyor ve veri madenciliğini de java programcısının alet kutusuna ekliyor. Burada bulabileceğiniz makale de temel veri madenciliği yapıları ile basit bir JDM uygulamısının gerçekleştirimi anlatılıyor.

JMP3Player 0.3.3 Yayında

deneme101

JMP3Player'ın, yeni sürümü yayınlandı.

Eklenen özellikler şu şekilde:
- Look & Feel ve Theme desteği eklendi.
- Dil seçenekleri eklendi.

GNU/Linux ve MS Windows sürümlerine ulaşmak için:

http://sourceforge.net/projects/jmp3player/

Java Bazlı Arama Motoru - Lusin

malkocoglu

Sitemize arama motoru eklemek için seçeneklere bakarken, bir motoru gözümüze ilişti. Apaçe projesi dahilinde Lusin (Lucene) alt projesi, Java ile siteniz için arama motor özelliği sağlayabiliyor. Kullanımı çok basit. (Ed: Java ise, at sepete :p)

Java Kodları İçin Arama Motoru

anonim

Projenizi tamamlamak için eksik olan Java kodunu bulamadınız mı? turk.internet.com'daki habere göre, IBM, Berkeley Üniversitesi ile birlikte Java geliştiriciler için, en küçük kodların bile yer alacağı bir arama motoru geliştiriyor. Beta testindeki çalışmanın, bu yıl sonuna kadar tamamlanacağı bildiriliyor.

AspectJ'nin lideri Spring'e katılıyor

anonim

Java'da İlgiye Yönelik Programlama'ya (Aspect Oriented Programming) imkan veren AspectJ projesinin lideri Adrian Colyer, Spring Framework için interface21 şirketine katılıyor.