Şifre Bilimi Nedir?

0
eitatli
http://www.mystery-twister.com . Bu site, şifre bilimi (cryptography) nin nasıl birşey olduğunu bu işin içinde olmayan ancak merak edenlere yarışma yoluyla öğretmeyi hedefleyen bir site.
Aslında sitenin içeriği daha geniş. Toplam 13 bölümden oluşan bir yarışma basamakları var. Yine bu 13 bölüm 3 gruba bölünmüş. Ilk yarışmanın hedef kitlesi herkes. Flash desteği sağlanarak kullanıcıların verilen bir şifreli iletiyi deşifre etmeleri istenmekte. Ve her adımda kullanılan sifreleme algoritmasi biraz daha karmaşıklaşıyor. Ikinci hedef kitle üniversite öğrencileri. Yani biraz şifre bilimi ile akademik ortamda ilgilenmis kimseler. Son hedef kitle de bu işin uzmanları. Uzmanlar için flash desteği falan yok. Sadece bir pdf dosya. Gerisi defter ve kalemle halledilecek. Sorular sadece deşifre etme üzerine değil. Örneğin digital imzaların değiştirilmesi diğer bir amaç. Unutmadan yarışma ayrıca ödüllü. Ilgilisine duyurulur!

Görüşler

0
core_eye
yanılmıyosam o şifreleri rahat çözebilmemiz için almanca bilmemiz lazım
0
eitatli
"MysteryTwister is an international cryptology competition. " Bu alinti siteden. Sag üst kösdeki ingiliz bayragina tiklayip ingilizce versiyonunu görebilirsiniz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Güvenli veya kolay: Birini seçmek zorunda mıyız? (veya: WhatsApp gerçekten güvenli mi?)

tongucyumruk

Geçtiğimiz hafta ortalık The Guardian'ın yayınladığı WhatsApp'taki güvenlik açığı mesajlarınızın dinlenmesini mümkün kılıyor haberi ile çalkalandı. WhatsApp'ın da kullandığı Signal protokolünü geliştiren Open Whisper Systems'tan cevap gelmekte gecikmedi: WhatsApp'ta bir arka kapı yoktur. Peki ne oldu? Gündemi takip edemeyenler için bir TL;DR sunmakta fayda olacağını...

NetSec Güvenlik Bülteni: Sayı 3

onal

Ağ güvenliği listesi (NetSec) üyeleri tarafından hazırlanan güvenlik bülteninin 3. sayısı çıktı. Buradan okuyabilirsiniz.

Türkçe Güvenlik Wikisi

charissma

Türkiye'de ilk defa bir güvenlik wikisi açıldı, Doctus Wiki. Aslında açılalı 3-4 ay oldu ama şu sıralar hızlı bir ilerleme kaydediyor. Bilgi olarak; bu Türkçe olarak yayına geçen ilk güvenlik wikisi ve ev kullanıcılarına hitap ediyor. Dünyaya baktığımızda ise sadece bir tane daha var, Castlecops wiki.

Internet gezgini güven(siz)liği

daegil

Araştırmayı ben de Bruce Schneier blog'unda yayınlayınca farkettim. Araştırmacılar 2004 boyunca MSIE, Firefox ve Opera'daki "bilinen güvensiz" günleri saymışlar, yani bir güvenlik açığının var olup yamasının yayınlanmamış olduğu günleri. MSIE %98 güvensiz çıkmış, yani araştırma senesi boyunca sadece 7 gün bilinen güvenlik açıklarına karşı yamaları mevcut bir gezgin sunabilmişler kullanıcılarına. Firefox %15, Opera ise %17 güvensiz çıkmış. Toplam güvenlik açığı sayılarından daha tutarlı bir yaklaşım...

FBI insecure.org loglarının peşinde

e2e

SecurityFocus'taki habere göre, FBI, ünlü network tarama aracı Nmap'in download sitesi insecure.org'un loglarının peşinde.

Proje yöneticisi Fyodor bir mail listesine gönderdiği mesajda yasalar tarafından sıkıştırılabileceğini, bunun için mücadele edeceğini, fakat kullanıcılarının da dikkatli olmasını istiyor. "Network üzerindeki her hareketiniz iz bırakır" diyen Fyodor, anonim kalmak isteyen kullanıcılarına proxy kullanmalarını öneriyor.