Symantec´ten İnternet Güvenliği Tehditleri Raporu

0
Nightwalker
Internet güvenliği çözümleri alanında dünya lideri olan Symantec, siber güvenlik eğilimleri hakkındaki en kapsamlı analizleri içeren Symantec Internet Güvenliği Tehdit Raporu’nu yayımladı. 30 terabyte’dan fazla veri incelemesinin sonucu olan bu raporda, ağ-bazlı saldırı eğilimlerine, zayıflık tespitlerine ve kötü niyetli kodlara yer verilmektedir.

Symantec, 2002 yılının ikinci yarısında toplam siber saldırı eğilim oranının ilk kez yüzde 6 oranında düştüğünü raporladı. Rapor ayrıca Opaserv gibi yakın zamanda ortaya çıkan karma tehditlerin yol açtığı zararların, Code Red gibi daha önce gelen tehditlerden daha az olduğunu da gösteriyor. 2002 yılında gözlemlediği 2,524 ile 2001 yılından bu yana %81.5 oranında artış gösterdiğini kaydeden Symantec, gelecekte ortaya çıkabilecek güçlü, karma saldırıların Internet kullanıcıları için büyük bir tehdit oluşturacağına inanıyor.

Symantec Güvenlik Servisi başkan yardımcısı Amit Yoran, dünyanın en büyük güvenlik veri deposunun deneysel analizine dayalı olan Symantec Internet Güvenliği Tehditleri raporunun ; siber güvenliğinde ortaya çıkabilecek eğilimler için en güvenilir kaynak olduğunu belirtiyor. Yoran raporun, şimdiki ve gelecekteki güvenlik stratejilerinin etkinliğini ölçebilmeleri için BT yöneticilerine karşılaştırmalı değerlendirmeler ve rehberlik sunduğunu da sözlerine ekliyor. Symantec Internet Güvenliği Tehditleri raporunda aşağıda yer alan diğer önemli noktalara da değiniyor:

Siber Saldırı Eğilimleri

Son altı ay içerisinde raporlanan saldırıların yüzde 85’i saldırı öncesi keşif olarak; yüzde 15’i ise değişik formlardaki sömürücü saldırılar olarak adlandırılmıştır. Son altı ay içerisinde şirketlerin haftada 30 adet saldırıya maruz kaldığı saptanırken, bir önceki altı aylık dönemde haftalık saldırı sayısı 32 olarak belirlenmişti. Güç ve Enerji şirketlerine yapılan saldırılar hem sayısal hem de zarar vericilik açısından ilk sırada yer aldı. Benzeri biçimde Mali Hizmetler sektörü’nde yer alan firmaların uğradıkları saldırılar önceki döneme göre artarken, bu saldırılar arasında zarar verici boyuttakilerin sayısında da artış gözlemlendi.

Açıklık Eğilimleri

Orta ve yüksek derecede zarar vermeye yönelik tehditler, açıkların büyümesine neden olmaktadır. Ortaya çıkan yeni açıkların %60 ı, kullanım kodu gerektirmediğinden veya gereken kullanım kodunun kolayca bulunabilmesinden dolayı, kolaylıkla istifade edilebilir durumdadır. Bununla beraber kullanım kodu gerektiren açıkların 2002 yılında sadece yüzde 23’ünde; 2001’de ise yüzde 30’unda kullanım kodu bulunmaktaydı. Kötü niyetli eğilimler

En sık raporlanan tehditler olarak görülen karma tehditler; saldırıları başlatmak, iletmek ve yaymak amacıyla virüs, worm,Trojen atları ve kötü niyetli kodları sunucular ve Internet’in zayıflıklarıyla birleştirmektedir. Kötü niyetli kodların yüzde 80’ine Klez, Opaserv ve Bugbear gibi karma tehditler neden olmaktadır. Symantec’in ortaya koyduğu siber saldırı eğilimlerinin kökeninde ise yüzde 78 oranında daha önceki ve yakın geçmişteki karma tehditler yer almaktadır.

turk.internet.com

İlgili Yazılar

ATM PINlerine Karşı Yeni Bir Saldırı Şekli

FZ

Bankaların otomatik para çekme makinaları olarak kullandığımız ATM'lere karşı Decimalisation Table Attacks for PIN Cracking isimli bir saldırı yöntemi geliştirilmiş durumda.

Bir ICQ hackerı ile röportaj

sundance

Hep merak etmişimdir, neden ICQ numaraları çalınır, insanlar bunu niye yapar vs. diye.

Hayal meyal hatırlıyorum Robin`in ICQ numarasının çalınmış olduğunu, bugün de onu online görünce, hemen `naber` dedim, gelen cevap ilginçti

`Ben sandığın kişi değilim onun ICQ`sunu hackledim`

Bunun üstüne de çok ilginç bir sohbet başladı... Siz hiç altı haneli bir ICQ numarasının $200 gibi paralara satılabildiğini biliyor muydunuz ? Ben bilmiyordum :) (Ed: 31/12/2001 itibariyle Robin ICQ numarasını geri almış bulunmakta :)

Network Penetrasyon Testleri Eğitimi / 17-18 Nisan

butch

Bu eğitim güvenlik dünyasında ismi duyulmuş çeşitli açık kaynak kodlu yazılımların en etkin şekilde kullanılarak efektif güvenlik testlerinin yapılabilmesini amaçlamaktadır. Eğitimde kullanılan araçların isimleri çok bilinmesine rağmen detay özellikleri ve etkin kullanımı genelde bilinmemektedir.

Eğitim sonrası katılımcılar herbiri kendi alanında en iyisi sayılabilecek bu araçları tüm detayları ile birlikte nerede nasıl kullanılacağını öğrenmiş olacaktır.

Diğer detaylar ve eğitim içeriğine bu adresten ulaşabilirsiniz.

Güvenlik, Paranoya ve ICAT

FZ

Eğer bilgisayar kullanıyorsanız ve güvenlik kavramı size basit bir kelimeden daha fazlasını ifade ediyorsa o halde biraz sonra bahsedeceğim siteye bakmak zorundasınız!

ICAT Metabase isimli bu Internet sitesi en son 2 Ağustos 2001 tarihinde güncellenmiş olup bilgisayar yazılımları ve donanımları ile ilgili 2680 kadar "zayıf, saldırılabilir" noktanın çok detaylı ve spesifik kategorilendirilmiş bir veritabanını içeriyor.

NSA Bizi Yiyor Mu?

experience

NSA'yı biliyoruz, söylenene gore hepimizi, her şeyimizi dinliyor bu keratalar.

Washington Post'ta 27 Ocak'ta yayımlanmış bir haber denk geldi. Habere burdan ulaşabilirsiniz.

Haberin özeti: Bush, NSA'yı ziyaret etmiş. Buraya kadar normal ama bu haberden ben NSA'nın pek de alengirli kulengirli sistemler kullanmadığına kanaat getirdim (bizi yiyor olmasınlar sakın?)