Symantec´ten İnternet Güvenliği Tehditleri Raporu

0
Nightwalker
Internet güvenliği çözümleri alanında dünya lideri olan Symantec, siber güvenlik eğilimleri hakkındaki en kapsamlı analizleri içeren Symantec Internet Güvenliği Tehdit Raporu’nu yayımladı. 30 terabyte’dan fazla veri incelemesinin sonucu olan bu raporda, ağ-bazlı saldırı eğilimlerine, zayıflık tespitlerine ve kötü niyetli kodlara yer verilmektedir.

Symantec, 2002 yılının ikinci yarısında toplam siber saldırı eğilim oranının ilk kez yüzde 6 oranında düştüğünü raporladı. Rapor ayrıca Opaserv gibi yakın zamanda ortaya çıkan karma tehditlerin yol açtığı zararların, Code Red gibi daha önce gelen tehditlerden daha az olduğunu da gösteriyor. 2002 yılında gözlemlediği 2,524 ile 2001 yılından bu yana %81.5 oranında artış gösterdiğini kaydeden Symantec, gelecekte ortaya çıkabilecek güçlü, karma saldırıların Internet kullanıcıları için büyük bir tehdit oluşturacağına inanıyor.

Symantec Güvenlik Servisi başkan yardımcısı Amit Yoran, dünyanın en büyük güvenlik veri deposunun deneysel analizine dayalı olan Symantec Internet Güvenliği Tehditleri raporunun ; siber güvenliğinde ortaya çıkabilecek eğilimler için en güvenilir kaynak olduğunu belirtiyor. Yoran raporun, şimdiki ve gelecekteki güvenlik stratejilerinin etkinliğini ölçebilmeleri için BT yöneticilerine karşılaştırmalı değerlendirmeler ve rehberlik sunduğunu da sözlerine ekliyor. Symantec Internet Güvenliği Tehditleri raporunda aşağıda yer alan diğer önemli noktalara da değiniyor:

Siber Saldırı Eğilimleri

Son altı ay içerisinde raporlanan saldırıların yüzde 85’i saldırı öncesi keşif olarak; yüzde 15’i ise değişik formlardaki sömürücü saldırılar olarak adlandırılmıştır. Son altı ay içerisinde şirketlerin haftada 30 adet saldırıya maruz kaldığı saptanırken, bir önceki altı aylık dönemde haftalık saldırı sayısı 32 olarak belirlenmişti. Güç ve Enerji şirketlerine yapılan saldırılar hem sayısal hem de zarar vericilik açısından ilk sırada yer aldı. Benzeri biçimde Mali Hizmetler sektörü’nde yer alan firmaların uğradıkları saldırılar önceki döneme göre artarken, bu saldırılar arasında zarar verici boyuttakilerin sayısında da artış gözlemlendi.

Açıklık Eğilimleri

Orta ve yüksek derecede zarar vermeye yönelik tehditler, açıkların büyümesine neden olmaktadır. Ortaya çıkan yeni açıkların %60 ı, kullanım kodu gerektirmediğinden veya gereken kullanım kodunun kolayca bulunabilmesinden dolayı, kolaylıkla istifade edilebilir durumdadır. Bununla beraber kullanım kodu gerektiren açıkların 2002 yılında sadece yüzde 23’ünde; 2001’de ise yüzde 30’unda kullanım kodu bulunmaktaydı. Kötü niyetli eğilimler

En sık raporlanan tehditler olarak görülen karma tehditler; saldırıları başlatmak, iletmek ve yaymak amacıyla virüs, worm,Trojen atları ve kötü niyetli kodları sunucular ve Internet’in zayıflıklarıyla birleştirmektedir. Kötü niyetli kodların yüzde 80’ine Klez, Opaserv ve Bugbear gibi karma tehditler neden olmaktadır. Symantec’in ortaya koyduğu siber saldırı eğilimlerinin kökeninde ise yüzde 78 oranında daha önceki ve yakın geçmişteki karma tehditler yer almaktadır.

turk.internet.com

İlgili Yazılar

UNIX ile ilgili güvenlik problemleri

FZ

Internet Security Systems (ISS) geçen hafta yaptığı bir açıklama ile pek çok büyük ticari UNIX sisteminin güvenlik açığı bulunduğunu belirtti.

Konu ile ilgili olarak HP ve Sun Microsystems firmalarının yoğun eleştirilerine ve "yok bizim sistemlerin öyle bir problemi, atıyorsun" tarzı demeçlerine maruz kalan ISS iddia ettiği problemlerin varlığı konusunda iddialı ve sistem yöneticilerini uyarmaya devam etmekte ısrarlı.

Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi

sundance

Ya da Nasıl Hacker Olunur 101

Herbirşeyde geriden gelen bir ülkeyiz ya, bilgisayar ve Internet`in geriden gelmesi bir yana bunların bağlı olduğu alt-kültürler de geriden geliyor.
Hacking denen eylemi ele alalım, Turkiye`nin en ünlü hacker`ı T.Ş. Unix`in U`sundan anlamayan bir çocuk...

"Dungeons & Dragons" ile ilişkili güvenlik riskleri

anonim

İsrail Ordusu D&D oynayan yada oynamış olan askerlere daha düşük seviye güvenlik erişim hakları verdiğini açıkladı.

"Gerçeklerden daha kopuk ve etkilenmeye daha açık oluyorlar"

Haberi okumak için buraya lütfen.

Kim Demiş Linux Daha Güvenli Diye

sametc

Burak diye bir arkadaşımız yazmış MS Windows'un GNU/Linux'tan daha guvenli olduğundan bahsediyor :) Hele ve hele son sözü "açık kaynak cazibesine kapılıp guvenliği bir kenara bırakmayın" beni güldürdü, yorumlarını ise size bırakıyorum: http://www.bcnetweb.com/linux/index.php?id=20

Virüslerin 20 Yıllık Tarihi

FZ

Bu hafta bilgisayar virüslerinin 20. yıldönümü. Basit rahatsızlık veren küçük yazılımlardan tutun ülkelerarası ağları yavaşlatan ve televizyonlara çıkan, en ilgisiz insanların dahi ilgi alanına girmeye başlayan pek çok virüs söz konusu.

Belgelendirilmiş ilk virüs ABD´de doktora eğitimi esnasında bu tip bir çalıştırma gerçekleştiren Fred Cohen tarafından yazılmış durumda.

Şu anda dünya üzerinde yaklaşık 60,000 farklı virüs var.

Cohen o dönemde kullanılan VAX bilgisayarları üzerindeki VD isimli bir grafik programına geliştirdiği virüsü yerleştirmiş ve sistemdeki diğer yazılımlara nasıl bulaşılabileceğini pratik olarak göstermişti. Cohen, gerçekleştirdiği çalışmayı bir güvenlik seminerinde sunduğunda takvimler 10 Kasım 1983 tarihini gösteriyordu.